toeristenstad

met categorie:  

      

(foto's: Jan Smets)

Er waren tijden dat er al eens een 'verdwaalde' toerist werd aangetroffen in Mechelen.  Soms stopte er al eens een zeldzame reisbus;  Stel je voor!  Er was dan ook een hotel in Mechelen.  Twee zelfs.  Ik heb een bijna uit mekaar vallend Duits reisgidsje uit 1913: "Mechelen?  Reicht für vier Stunden". (een jaar later vonden ze het hier boeiend genoeg om vier Jaar te blijven, maar soit...).  Kortom: Mechelen was een redelijk blinde vlek tussen de andere kunssteden.  We wisten allemaal dat 'ons' Mechelen een nog te ontdekken paradijs was, maar toeristen bleken het minder te weten.  Maar: daar is verandering in gekomen...

 

Onze stad IS ontdekt.  En hoe! 

 

Alsmaar meer buitenlandse toeristen vinden de weg naar ons-paradijs-aan-de-dijle.  En de stad gelooft er sterk in dat het cultuurevenement Newtopia nog stromen bezoekers uit andere contreien zal weten te lokken.

 

 

Mechelen kreeg het eerste kwartaal van dit jaar 2,5 procent meer bezoekers over de vloer, tegenover dezelfde periode vorig jaar.  Het aantal buitenlandse toeristen dat een bedje boekte in Mechelen, steeg zelfs met 16,1 %.  En dat zijn mooie cijfers!

 

Mechelen is populair geworden.  Voor het eerst werd vorig jaar de kaap van 100 000 verblijfstoeristen overschreden.  Met ander woorden: da's een totale stijging van 5,1 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.  Méér dan 60 procent van het aantal bezoekers waren buitenlanders.

Ook in 2012 weten toeristen ons Mechelen te vinden.  Het eerste kwartaal overnachtten 20 547 buitenlanders in onze stad.  En dan spreken we nog niet van onze eigen landgenoten. Totaal: 31 540 toeristen!   Dat is een stijging van 2,5 procent meer dan diezelfde periode vorig jaar.  Een nieuw recordaantal verblijfstoeristen zit er aan te komen dit jaar.

Vooral het aantal buitenlandse bezoekers is de eerste vier maanden van het jaar spectaculair gestegen.  Mechelen staat steeds vaker op het to do lijstje van deze toeristen.  Het feit dat deze historische stad meer en meer aanwezig is op toeristische beurzen, én vernoemd wordt in de buitenlandse pers, is daar niet vreemd aan.

Het aantal Nederlanders dat overnacht in Mechelen steeg met 15% tegenover vorig jaar.  Waarschijnlijk heeft dit ook te maken met de tentoonstelling over Rik Wouters in ons Schepenhuis.

In & Uit in de Hallestraat kreeg aan zijn balie tot nu toe al 54 000 personen.  En da's ook een flinke stijging met vorig jaar.  Liefst 4000 koppen meer...

Flarden Hollands, Duits, Frans, Engels en ook Spaans, zijn voortaan geen 'rare' geluiden in de Mechelse lucht.  Mechelen is een échte toeristenstad geworden...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toeristenbrochure met foto van Louis van Zeir

Foto's 2 tot 5 Gimycko

Gisteren nog twee fietsers tegengekomen in het groot begijnhof die lieten weten dat we 'toch echt in een mooie stad wonen'.

Nog meer toeristen in Mechelen...

Foto's Gimycko

Aan de Holliday Inn Express staan er ook elke dag reisbussen en taxi's te wachten om te 'lossen' en te 'laden'. Van alle nationaliteiten zie je daar toeristen.

En dan, vanaf de Holiday Inn Express, Mechelen ontdekken met een dubbeldekkersbus ...

... of met tram 7.

Foto's Gimycko

;-)

Goed nieuws!! En "keep 'em coming", die toeristen ;-)

Tijdschrift "De Toerist"

Nummer 14 van 16 juli 1961 - 56 blz - Voorzien van foto's en illustraties

Artikels :

-Welkom te Mechelen (door Kardinaal Van Roey en Burgemeester Spinoy)
-Mechelen jubileert
-Te Mechelen in december 1561
-Wat is er te Mechelen nog te zien ?
-De Beeldhouwkunst te Mechelen in de 16e eeuw
-Over de nood van onze Mechelse monumenten
-e.a.

 zeer leuk. is het niet mogelijk de inhoud in  te scannen en eventueel in Mechelenmapt te zetten?

dank u

Weeral toeristen in het Engels geholpen en een hele blablabla gedaan om de weg te wijzen en wat er dit weekend allemaal te doen is.

Hanna is een echte toeristenspotter geworden.

;-)

tja, als je in het centrum woont én vakantie hebt.... (en 4-talig bent), deze ochtend ook weer, was aan de hoek van de Scheerstraat, 2 fietsers met een plattegrond aan het zoeken naar naambordjes, dus ik vroeg of ik hen kon helpen, vroegen ze waar de FD Merodestraat is; Dus ik zei: deze lange straat hier. En zo blijven we bezig ;o).
Maar het was vandaag heel erg druk in het centrum, heel veel groepen met gids, individuelen,...