oude bestrating?

Onlangs vroeg ik het me af of het misschien geen hoog tijd werd om de steen op onze Grote Markt te verwijderen die verwijst naar de oude bestrating uit de 12de eeuw...

De restanten van de kalkstenen weg die men er bij de heraanleg van de Markt had getracht te bewaren, werden reeds een hele tijd geleden verwijderd omdat er té veel slijtage aan kwam, en het een gevaar begon in te houden voor valpartijen en dies meer...  Er kwamen in die driehoekige uitsparing doodgewonen hedendaagse kasseien...  Best te verstaan.  Alleen...; zou het misschien toch wel een idee zijn om dan ook de gedenksteen op te bergen.  Want geef toe: da's nu toch wel redelijk absurd...  Of niet?

(foto's: Jan Smets)

 

 

...zo was het enkele jaren geleden...

 

...en zo is het nu:

 

Terechte opmerking. Helemaal mee eens. Helaas...

 

heb me een paar weken geleden dezelfde vraag gesteld

 

Het is erg ongelukkig om wel de oude stenen te verwijderen, en niet het bordje. Terecht aangekaart Jan.

Het verwijst slechts naar de plaats waar de stenen gelegen hebben, de ijzeren boord moet dan ook weggenomen worden.

Misschien andere prioriteiten. 

Het op die manier trachten te bewaren van die oude Doornikse kalksteen, was zelfs geen goed idee. Die paar vierkante meter gaven totaal geen beeld van hoe het was en het bordje verduidelijkte te weinig. Bovendien was er geen respect voor. Marktkramers reden met hun zware wagens de stenen stuk of drukten er hun steunpunten op. We kunnen nu eenmaal niet alles bewaren. De eenzame steen, zoals hij er nu ligt, verwijst effectief naar niets meer. Maar toch is hij niet overbodig. Een aangepaste tekst zou bijvoorbeeld kunnen wijzen op de vroegere vorm van de Grote Markt en de weg die van het toenmalige Schepenhuis (dat nog voor het huidige gebouw stond) naar het Steen liep. De bestrating zou dat ook kunnen aangeven, weliswaar met hardere dan kalkstenen. Ten slotte was de Grote Markt eertijds een belangrijk kruispunt voor Engelse bedevaarders die naar Rome trokken. Van de kust kwamen ze over Gent en Dendermonde aan in Mechelen en van hier uit trokken ze verder naar Heist-op-den-Berg, Diest, Keulen en Rome. De 'Pelgrimstraat' in Bonheiden zou nog op die route gelegen hebben en er haar naam aan te danken hebben.

Vreemde prioriteiten NIck. Men kan dus wel de oude stenen wegnemen, maar niet de steen met de verwijzing ? Begrijpe wie kan.

Misschien hadden ze de Grote Markt gewoon op een andere manier kunnen aanleggen, met meer verwijzingen naar de geschiedenis ervan. Hetzelfde voor andere (semi-)openbare ruimtes, die nu gewoon lege, kale vlaktes zijn, met hier en daar een zielige plant tussen onvriendelijk uiziende granieten blokken en grasperkjes waar je niet op mag...

Misschien is het allemaal nog niet zo erg. Het moet trouwens overal nog één keer worden uitgebroken wegens de asbest.-)))

@ Peter,

De boord is in deze vreemder dan de steen met tekst, Misschien de tekst aanpassen?

@ Luc, idd, stuk gereden. Een 2 tal jaar geleden dacht men de stenen wijzerplaat terug te leggen in het midden van de grote markt. Omdat ze op den duur ook zou stuk gereden worden is niet doorgegaan. Er lijkt nergens plaats te zijn voor dit markante object. We kunnen alleen maar hopen dat het in tussentijd goed bewaard wordt.

Die wijzerplaat zou wel eens bij de resten van "de Lepelaer" ondergebracht zijn!! Zou is wel degelijk veronderstellende wijs:-)

Eddy, de plaats waar de Lamotige brug kortelings naartoe gaat ?

Ik heb in de wijkraad ooit het voorstel laten vallen om de oude bestrating te fixeren met een doorzichtige hars, maar die oplossing werd ook niet weerhouden, allicht omdat het dan een beetje te slipperig werd  

Spijtig, maar ik vond het sowieso raar dat dit oude stukje straat bewaard bleef.  Ik heb ooit elders geijverd voor het gedeeltelijk zichtbaar maken van resten van een oude sluiskolk, maar dat mocht toen niet omdat maar een deel van de site kon worden getoond.  Ik zou denken dat die redenering ook hier zou worden doorgetrokken: als de ganse straat of context niet kan worden getoond, dan liever niets.  Zie ook de muur van het refectorium naast het postgebouw.

Nu die oude stenen weg zijn lijkt het me alleszins logisch om ook de tekst weg te halen.  Hoeveel toeristen zouden al gepuzzeld hebben staan kijken naar het verschil tussen die nieuwere en (zogezegd) 12de eeuwse kasseien?

Ik zal het voorstel van Jan alvast meenemen naar de wijkraad.  

PS Wat die wijzerplaat betreft: waarom ze niet opnieuw rond ons fiere Margriet leggen, of ernaast op het pleintje voor het klakkenhuizeke?  Op de Schoenmarkt lijkt me alleszins ruimte genoeg.  Indien niet: het Cultuurplein tussen CC en Academie?

 

over die wijzerplaat rond Margriet: ik kan mis zijn, maar ik heb altijd in de overtuiging geleefd dat dat een soort zonnewijzer was, met de schaduw van Margriet als naald, dus heeft het alleen maar zin die terug te leggen rond Margriet, maar of dat nu hetzelfde effect heeft als op de markt?

op het plein voor het cc  heeft het dan helemaal geen zin

ik sta open voor kritiek en verbeteringen

had dan op zijn minst een stukkje van de oude bestraing laten zitten