Open-Monumentendag lokt massa's bezoekers!

met categorie:  

  

(foto's Jan Smets.  Gids Liesbeth Beelen gidst een groep, en gids Eric Vekemans geeft uitleg in 'Den Meersman en Den Wildeman)

De jaarlijkse 'hoogmis' voor de door geschiedenis en monumenten geboeide Mechelaar, begon voor mezelf op een boogscheut van eigen huis: in de neogotische Colomakerk die na buitenrestauratie wacht op de noodzakelijke interieurrestauratie.  Opvallend veel bezoekers bezochten de kerk die toch buiten het begane parcours van de binnenstad ligt: in de Hanswijkenhoek...  Verhelderende panelen brachten het verhaal van de restauratie.

Populair zijn nog steeds de aangemeerde historische vaartuigen en boten aan de Auwegemvaart.  Je kon er boottochtjes maken op het kanaal, maar ook luisteren naar trekzakmuziek, of foto's en films bekijken over alles wat met scheepvaart en het schippersbestaan te maken heeft.

  

Met de fiets overbrug je snel grotere afstanden, en even later stond ik op de Haverwerf, waar de muziek van 'Pardon Service' vrolijk weerklonk.  Op deze al zo drukke dag planden de Mechelse socialisten nog een ontbijt in het zonnetje...  Daar kwam ik niet zo dadelijk voor, maar het ondertreepte muzikaal wel het gezellige gebeuren.  In 'Bergen op Zoom' (of beter bekend als de Herten Aas) stellen nog steeds de Mechelse Acht ten toon.  En daar wou ik beslist nog even een kijkje nemen, voor ik me met mijn op voorhand gereserveerd ticket naar Onder den Toren.

In de panden naast en boven de poort van het vroegere Keizershof, is de Christelijke Mutualiteit aan het verbouwen.  Eric Vekemans gidste in korte, maar uiterst boeiende rondleidingen de bezoekers door de authentieke panden van den Meersman en den Wildeman.  Bijzondere aandacht was hier voor de laatgotische schoorstenen en de wandschilderingen.

    

In de crypte van de Sint-Petrus en Sint-Pauluskerk was ik nog niet geweest.  Ik had het dan ook op mijn persoonlijk programma gezet.  Ook hiervoor was reservatie vereist...  In de kerk zag ik ondertussen organist Wannes Vanderhoeven een groep gidsen langs het orgelpatrimonium van onze stad..

In het IKA op de Veemarkt kon je een tentoonstelling bekijken van archelogoische opgravingen, of je kon er demonstraties bijwonen van leraars en leerlingen van dit instituut voor kunst en ambacht...

                             

Op zo'n dag als vandaag moet je keuzes maken.  Ik besloot om de podiumzaal van het Sint-Romboutscollega niet te bezoeken, wegens vroeger al bekeken, maar door te steken naar de Merodestraat, om daar in het Groot Huis van Boisot tussen een hoop drummende bezoekers te staren naar de prachtige interieurs in empire-stijl.  Best verrassend.  En ook wel uniek om dit pand nu exclusief te kunnen bekijken.

  

    

Wat verder in de Merodestraat liep ik het Sint-Jansgildenhuis binnen.  Maar langer vertoefde ik in de chique salons Van Dijck waar ik een boeiende uitleg van gids Frans De Wachter over het goudleer meepikte... (leuk hoe zijn uitleg werd getolkt in gebarentaal...)

  

Grote belangstelling was er ook voor het Hof van Busleyden, dat wacht op renovatie.  Maar de gerestaureerde muurschilderingen uit de renaissance waren vandaag al te bewonderen.  Opmerkelijk toch dat die schilderingen de oorlog wisten te overleven, toen dit prachtpand haast helemaal verwoest werd...

Op zo'n dag als vandaag kun je veel boeiende dingen bekijken.  En toch besef ik dat ik nog heel wat gemist heb...Want wat had ik graag ook bvb 'Wa ne cinema' van Mechelenbinnenstebuiten meegelopen...   Maar ja. 

Alleszins: een bijzonder geslaagde dag!  Toen ik het klokkenwerpen een orgelpunt zette achter deze topdag, restte me nog één ding: mijn ervaringen in een blogartikel gieten.  Bij deze dus..

 

Reportage van onze vrienden van TV-Mechelen:

http://www.youtube.com/watch?v=lmr1NaiZPds.

 

 

 

 

 

 

 

Het weer speelde ook mee. Ik was op de Vismarkt en Haverwerf, en zowel daar als op weg van en naar huis kwam ik heel veel toeristen tegen en begeleide wandelingen, zag volle rondvaartbootjes op de Dijle waarvan die mensen naar ons (we zaten te eten op het bootterras van De Kraanbrug) zwaaiden. En dan liep ik over de Grote Markt, overvolle terrasjes en men was toen bezig met de voorbereidingen van het Klokkenwerpen, Het Rode Kruis was al aanwezig. Voor mij voelde het gisteren aan als vakantie in eigen stad.

Van Bert Vannoten van TV-Mechelen krijg ik de link naar hun reportage doorgestuurd:

http://www.youtube.com/watch?v=lmr1NaiZPds