Ali Salmi geeft er een lap op.

 "Vrouwen moeten zich goed bewust zijn dat bepaalde signalen die ze uitzenden door de mannen anders kunnen worden geïnterpreteerd. Wees bewust van de reikwijdte van de signalen die je uitzendt. Dat is een heel goede tip die ik kan geven"

Het zou zo uit de mond kunnen komen van iemand die verbaal en fysiek geweld tegen vrouwen wil vergoelijken door de schuld in de schoenen van de slachtoffers te schuiven, maar dit waren de woorden van Ali Salmi op RTV, en laat Salmi uitgerekend de huidige Mechelse schepen van Gelijke Kansen en Preventie zijn, en tegelijk oprichter van allerhande facebookgroepjes waarin alle vormen van geweld veroordeeld worden. Eigenlijk de eerste persoon die ongeveer het tegenovergestelde zou moeten zeggen.

De timing was ook bijzonder slecht, want ze viel tijdens de lancering van de campagne tegen sexuele intimidatie.

 

Salmi, die als onafhankelijke op de lijst van SP-A staat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober, heeft ondertussen via alle mogelijke kanalen zijn excuses aangeboden, maar die kwamen, zoals elk goed excuus, uiteraard pas achteraf, en ook pas nadat hij de draagkracht van zijn eerder ongepaste uitspraak had ingezien.

Wou hij met deze oneliner zijn potentiële kiezers terloops laten weten dat hij nog steeds uit het goede hout gesneden is en aan hun kant staat of was het werkelijk een ongelukkige woordkeuze, a slip of the tongue? Dat zullen we uiteraard nooit weten, dat weet alleen hij zelf.

 

In ieder geval, de verkiezingen naderen en de eerste opmerkelijke faux pas van een politicus is bij deze een feit.

 

(Bron: DeStandaard)

 

 Als lid van het schepencollege moet je eerst nadenken vóór je spreekt, excuses achteraf als je uitspraak beroering veroorzaakt is al te gemakkelijk.

Dit was inderdaad een méér dan ongelukkige uitspraak, die eigenlijk niet kan.  Ik heb hem hierover ook persoonlijk aangesproken.  Ik weet wel dat Ali Salmi een hardwerkend politieker is die zich ernstig inzet op vele terreinen rond Gelijke Kansen en Preventie, en al veel waardevolle initiatieven heeft genomen.  Daar waardeer ik hem ook voor.  Maar deze uitspraak is niet goed te keuren.  Het is dan ook niet meer dan normaal dat hij zich hiervoor verontschuldigde - wat hij dan ook uitgebreid deed.  Ik vrees dat de volgende weken nog héél wat uitspraken van deze of gene politieker extra onder de loupe zullen genomen worden door tegenpartijen... Slecht is dat niet.  Maar elke politieke tenor zal zijn woorden nog méér moeten wikken en wegen dan anders...

Het is inderdaad voor een politieker met een gezagsfunctie (schepen) een blunder van formaat.

Ali Salmi heeft inderdaad zijn excuses aangeboden, maar deed hij dit uit eigen overtuiging of nadat er een gesprek met de burgemeester en anderen had plaatsgevonden?

Excuses aanbieden aan verschillende mensen is reeds een eerste stap.  Maar heeft Ali Salmi ook al zijn eigen uitspraak zelf in vraag gesteld en is hij in zijn diepste innerlijke overtuigd dat deze uitspraak NIET correct is... een rechtzetting is er niet gekomen....

 

Juist, Jan, elke politieke tenor (of sopraan) zal zijn/haar woorden meer moeten wikken en wegen, en dan zal dat niet alleen voor de partijen zijn die het bestuur uitmaken, maar ook voor diegenen die nu nog oppositie voeren.

Je krijgt soms reacties via sociale netwerken waarvan je denkt : hier gaat men toch over de lijn!

Hopelijk vindt men deze laatste weken voor de verkiezingen, de juiste lijnen waarbinnen de normale menselijke uitspraken gebeuren, terug!

 

 lees zijn tekst op http://www.alisalmi.be/

dank u Jan om de kontekst weer te geven.

En een positief neveneffect, het probleem wordt tenminste benoemd

 

 

Het nieuws is niet langer plaatselijk (RTV en Blog), maar gaat nationaal !

En de commentaren en reacties op al die media zijn zeker niet mals en serieus onzacht.

"een ongelukkige uitspraak die EIGENLIJK niet kan"

???

Dit was helemaal geen 'slip of the tongue', maar doodgewoon 's mans spontane mening...

Ik heb dan ook geen boodschap aan diens excuses, want ze zijn zo vals als wat !

P.S.: ik ben totaal ongebonden op politiek vlak !

 

Doet me allemaal een beetje terugdenken aan 't klaon sôôt van de 1e generatie Inuït die, begin jaren '70, bij mij - in Mechelen - in de klas zaten :

" ikke-ni-gedaan-mijnheer-ikke-ni-gedaan-mijnheer-ij-gedaan-mijnheer  " 

 Hij heeft ons even laten meekijken wat hij werkelijk denkt. Het is het juiste moment om zo'n opmerking te maken. Hopelijk houden we dit levend tot 14/10 dan kan hij op zijn bek gaan.

Die man meende 100% van wat hij zei.  Excuses?  Too little, too Late!!!

 

Maakte Mechels SCHEPEN ALI SALMI “VAN SLACHTOFFERS [VAN SEKSUELE INTIMIDATIE] DADERS”, zoals Somers wat vlug beweert?

Somers vindt het nodig van publiekelijk aan te ko
ndigen “dat er op het eerstvolgende schepencollege gesproken zal worden over het incident”. Alsof Salmi trouwens lid van de oppositie zou zijn die voor het Gerecht moet komen. Is Salmi dan geen lid van het College?

Somers gaat zover te beweren dat Ali “van slachtoffers daders maakt”. Dat is TOTAAL van de pot gerukt.
 
Somers’ reactie is doorzichtig, plat electoraal.

Ik had trouwens graag de hele context gelezen van de uitspraken van Salmi, die tenslotte de campagne leidt, als schepen van Gelijke Kansen en Preventie.

Maar Ali Salmi verwarde in zijn het gewraakte fragment wel 2 niveaus: het beleidsniveau (preventie en repressie tegen seksuele intimidatie) en het individuele niveau.

Ik denk dat geen enkele ouder zijn tienerdochter graag al te zomers gekleed om 2 u. ’s nachts door verlaten straten in Mechelen ziet lopen. Als ze dan gemolesteerd wordt, zal hij haar zeggen “dat hij haar nog gewaarschuwd had”. Hoeveel ouders gaan hun dochter trouwens ‘s nachts na een fuif niet afhalen.

Maar tegelijk zal elke ouder ook resoluut voor zijn dochter kiezen, en tegen de agressor, als dochterlief iets overkomt, schaars gekleed of niet.

Schepen Salmi dient niet te spreken als bezorgde individuele vader, maar als beleidsman die elke seksuele intimidatie onvoorwaardelijk bestrijdt.

Ali beging een flater slaat, maar ik twijfel er niet aan dat hij, precies als verantwoordelijke voor de campagne, de seksuele intimidatie ondubbelzinnig wil bekampen, met preventie en opvoeding waar het kan, met repressie waar het moet.

Dirk Van den Broeck
 

 

Eerlijk gezegd vind ik dit een storm in een glas water, een waarschijnlijk heel goed bedoelde maar ongelukkig geformuleerde uitspraak waar sommigen maar wat graag politieke munt willen uit slaan.  

Toevallig of niet wordt de campagne die Salmi rond deze problematiek lanceerde  fijntjes doodgezwegen.  

Mijn gedacht: nuance moet er altijd zijn - in de uitspraken van de schepen, maar even goed in de reacties erop.  

Waar het "kopke" van vol zit, loopt de mond van over.

Je krijgt het er niet uit, het zal nog honderden jaren duren. Lang leve de verlichting !

Dikwijls zeg je dingen die je meent, maar besef je pas achteraf dat die niet stroken met onze westerse maatschappij. Zeker niet als je politieker bent. Gelijke kansen?????

Alsjeblief zeg, hou nu eens eindelijk op met je hand boven de moslims hun hoofd te houden!

Geen enkele vrouw zou moeten lastig gevallen worden, ondanks hoe zij gekleed loopt over straat!!!

straks ga je verkrachtingen ook nog goed praten. Dat wordt ook uitgelokt door onze zomerkleedjes, zekers... Neen, het gaat hier over respect en jezelf leren beheersen.

indien een man met ontbloot bovenlichaam over straat loopt, roepen wij hen ook niet na met zulke vernederende opmerkingen.

Het is een gebrek aan respect naar de vrouw toe, dat de moslims nu eenmaal bezitten.

Wij Belgische vrouwen hoeven ons NIET aan te passen aan hun geloof of overtuigingen!

En het is niet omdat wij dit niet willen pikken, dat dit ons tot racisten maakt. Wij zijn Belgen in eigen land ... dat zou toch nog iets moeten betekenen!

 

 

@DVDB, als u Bart Somers beschuldigt van plat electoralisme, dan geldt dit misschien evenzeer voor de "lapsus" van Ali Salmi. Hij gaf hier misschien een signaal naar "zijn" achterban:-)

@ vie Bourgeois: groot gelijk!

 

Het zijn niet enkel bepaalde moslims die vrouwen naroepen en lastigvallen. Bezigheid behoort ook al decennialang tot het standaardgedrag van zatlappen en caféhangers allerlei. En wat te denken van onze katholieke voorvaderen? Of denk je dat het 40 jaar geleden zo tof was om met een kort rokje rond te lopen?

Het is niet de eerste en de laatste keer dat mijnheer Salmi's uitspraken worden ingegeven door zijn confessionele waarheidsbeleving (eufemisme voor islam), waarin de vrouw zich moet onderschikken aan de man die straffeloos geacht wordt . Het probleem is wel dat als je schepen bent, zo'n mening dan automatisch voor iedereen in Mechelen geldt. Dus het is geen storm in een glas water. Je kunt het niet zomaar neersussen of rectificeren. Hoe kan het trouwens een lapsus zijn, als hij dit meent? Alsof wij hier moeten dicteren wat hij eigenlijk bedoelde?

We mogen niet vergeten dat onze samenleving de verlichting pas achter de rug heeft. Het is nog niet zo lang geleden toen de beesten clerici nog spraken en waarbij een maatschappelijk beleid zo goed als gelijk met het katholicisme stond. Daarom vind ik Salmi een motivatie en een herinnering aan ons om te streven naar een politiek die zich niet bezighoudt met valse waarden of immanent-transcendentale verplichtingen.

Salmi zal ongetwijfeld de steun krijgen van andere hardcore moslimadepten, die hetzelfde menen over hoe de maatschappij er moet uitzien. Los gezien of hij dit nu meende of niet, zijn campagne voor zijn Marokkanen is reeds gevoerd :-/

HHenning " Salmi zal ongetwijfeld de steun krijgen van ....". En er zijn er veel meer dan we denken.

Beste Erna,

Vooraleer wil ik beginnen met te vermelden dat ik zeker geen vrouwenhater ,of welke beeld de wereld al heeft gemaakt van een moslim, ben.

Ik denk dat Ali Salmi juist zeer goed heeft nagedacht over wat hij heeft gezegd. Mannen zijn nu eenmaal "dieren". Wat iemand denkt kan je niet controleren. Wat ik wil zeggen is dat je het eens uit een andere standpunt bekijkt als die van een vrouw of man. Natuurlijk is het oneerlijk om bepaalde beperkingen op te leggen enzo van die dingen. Daar zou ik mij als man ook snel op de tenen laten trappen.

Beeld je in dat de man nu eens met korte spannende shortjes en T-shirts van die toestanden buiten gaat wandelen. Ik denk dat deze heel veel ogen met zich zal meetrekken. Aldus ook kritiek. Over laatst heb ik nog gelezen dat ze het beu zijn met die mannen die met blote bovenlijf paraderen aan zee.

Ik denk dat Ali Salmi gwn wilt benadrukken we allen ons meer als mens gedragen en niet meer als jager en prooi bij wijze van spreken. Zeker met de functie die hij nu bekleedt, zou hij zeker niet riskeren door bijvoorbeeld de vrouw verbaal aan te vallen. Dat kan hij niet riskeren, ik ken hem als persoon. En wetende dat hij Marokkaan is, kan ik ook bevestigen dat geld voor hem heilig is.

En juist om die reden kan hij onmogelijk iets gezegd hebben dat zijn carriere zou schaden. Ik zou meer vragen wat hij specifiek wilt zeggen met die uitspraak. Ali Salmi ,kennende, is een niet al te snuggere man. Hij heeft geloof ik problemen met zijn woorden uit te drukken. Jammer dat dergelijke mensen publiekelijk hun zegje mogen doen.

Politiekers zouden zich meer met belangrijke zaken bezighouden ipv deze vulmateriaal (tv of krant).

Dank bij voorbaat

mvg

Ahmed Aharoun

 

ps: Sorry voor het lange schrijven

 

U heeft een speciale visie over Ali Salmi die zowel ik als vele andere ,laat ik maar zeggen, Marokkanen niet met u mee kan delen. Ali Salmi is bij de Marokkaanse gemeenschap bekend als " hondje van Somers".

Hij is een eersteklasse, zeer schijnheilige, "ezel". Als hij steunt van iemand krijgt, zal het ook een idioot zijn als hem. Zijn enigste taak is ja.. Marokkaan zijn.

Er is al zeker geen sprake van "zijn" Marokkanen. Hij is een nietsnut, die zich mengt in de Marokkaanse gemeenschap. Hij is Belg van binnen en Marokkaan langs buiten. Juist zoals Somers hem nodig heeft.

En geen enkele uitspraak zal van hem komen, hij is maar een popje dat wordt gebruikt. Daar heeft hij de intelligentie niet voor. Laat hem debatteren tegen de allochtone jongeren van deze tijd, hij zal geen schijn van kans hebben met zijn gestotter.

Wie hem kent, zou zeker geen rekening houden met wat er uit zijn mond komt. Dat geldt ook voor andere politici eens je hun persoonlijk kent.

Ik hoop u hiermee verder te hebben geholpen.

mvg

Ahmed Aharoun

Ik ben niet bepaald een fan van schepen Salmi - maar van hem een hardcore moslim maken is er "lichtjes" over. Geen idee hoe diepgelovig de mens Ali is maar iemand die de homofilie-prijs krijgt kun je bezwaarlijk in een conservatief kamp steken.

Bovendien om te denken dat Ali zo geraffineerd is om deze uitspraak te plannen als een signaal naar zijn "achterban" -wie dat ook moge zijn- is de man net iets te veel krediet geven.

 

 

 

Onthouden Mechelaars , tot in oktober en GEEN s.p.a stemmen

Dit IS zijn overtuiging en excuses zijn er enkel  voor zijn (her)verkiezing

bedankt spa

Bij de Mechelse Madammen heeft de Schepen van Segregatie Integratie afgedaan !

Artikel

Perfect!!! Nu gaat er teniminste geen stem meer verloren aan hem van mensen die dachten dat hij het toch goed voor had! ;-)

Perfecte timing, na dit statement gaan er tenminste geen waardevolle stemmen aan hem meer verloren van mensen die dachten dat hij het wel goed voorheeft!

Succes met de verkiezingen mijnheer "integatie". Moehaha!

Ik krijg 'goesting' bij het aanschouwen van vrouwelijk schoon. Ik weet niet wie mij genetisch zo heeft geprogrammeerd; was 't Jezus, allah of de penis van onze pa ... Ik ben wel zo opgevoed om mijn (o.a vleselijke) lusten niet om te zetten in daden die anderen (wie dan ook) benadelen, choceren of zelfs maar met een onaangenaam gevoel opzadelen. Gelijkheid (of evenwaardigheid tussen man en vrouw bestaat evenmin als gelijkheid (of evenwaardigheid) tussen alle mensen. Er bestaat wel een gevoel van eerbied voor de verscheidenheid tussen de individuen. Blijkbaar is die eerbied niet universeel; blijkbaar zijn niet alle etnieën in staat om deze zienswijze te aanvaarden. Hoe lang gaat het duren voor wij, super toleranten, gaan neerdalen naar zo'n niveau, hoe lang gaan onze normen en waarden weerstaan?  

Dit schreef vandaag burgemeester Somers:

"Ik heb een lang, soms hard maar heel menselijk gesprek gevoerd met Ali Salmi.  Hij weet dat vele mensen terecht verontwardigd zijn door zijn uitspraak.  Ik ook, want een ondubbelzinnig en progressief genderbeleid, waarbij de gelijkheid van man en vrouw centraal staat, is een onmisbare hoeksteen voor een moderne stad, voor samenleven en diversiteit.  Ali Salmi weet dat zijn uitspraak fout is en neemt er uitdrukkelijk afstand van.  Dat signaal is duidelijk.  We gaan samen door met een sterk en ondubbelzinnig genderbeledi!  Voor mij is deze bladzijde dan ook omgeslagen.

Ik ken Ali Sali al vele jaren.  We zijn geen partijgenoten.  Op 14 oktober staat hij op een andere lijst.  We verschillen wel eens van mening.  Maar Ali is niet de karikatuur die ik in sommige lezersbrieven terugvind.  De haat die ik daarin soms lees stoort mij.  Ze doen hem onrecht aan.  Daar wil ik niet aan meedoen.  Ik respecteer Ali en waardeer zijn inzet tijdens vele jaren.  Wie zonder fouten is, werpe de eerste steen.  Ik zal dat zeker niet zijn.  "

De maskers vallen blijkbaar af. Even een citaat uit de reactie van het Vlaams Belang Mechelen, te vinden op hun site (met de kop van Ann De Prins ernaast): "Toen waren er ook reacties - vooral uit linkse hoek - als zou het seksisme van allochtone mannen uitgelokt of aangewakkerd worden door de verleidelijke of soms seksistische reclame op straat. Als dat argument zou kloppen, zouden vrouwen ook voortdurend bespuwd, achtervolgd of uitgescholden worden door hitsige autochtone mannen. Dat is zelden of nooit het geval."

Jawel, U leest het goed. Aan alle vrouwen die ooit het slachtoffer geweest zijn van discriminatie, seksistische opmerkingen, beledigingen, opdringerig gedrag, scheldpartijen, intimidatie, handtastelijkheden en verkrachting door autochtone mannen: vrees niet! Het Vlaams Belang zegt dat uw probleem niet of nauwelijks bestaat. Een bikkelharde kaakslag in het gezicht van elk slachtoffer van sexueel grensoverschrijdend gedrag: het Vlaams Belang wenst het probleem te minimaliseren of dood te zwijgen, behalve als het gaat om allochtonen. Wellicht zijn handtastelijkheden en schuine opmerkingen van autochtone mannen voor het Vlaams Belang op te vatten als goedmenende complimenten. Een vorm van perfide werkelijkheidsontkenning. Rechtzetting en excuses zijn op hun plaats, al is dat, net als bij meneer Salmi, praat na de vaak.     
 

Dergelijke uitlatingen laten overigens ook mooi de onveranderd totalitaire inspiratie van het Vlaams Belang zien: als we de (sexueel geobsedeerde) allochtoon maar buiten werken, dan zijn alle problemen (van sexueel grensoverschrijdend gedrag) opgelost. Het Vlaamse volk leeft immers in eeuwigdurende harmonie met zichzelf (zijn waarden, normen en gebruiken)zolang vreemde elementen de harmonie maar niet komen verstoren. Het Vlaams volk is als een harmonieus, gezond lichaam waarin iedereen met iedereen samenwerkt om het Vlaams belang (met kleine b) te behartigen, de vreemdeling is een parasiet of virus die erop uit is ons ziek te maken, en die moet verwijderd worden. Zachte heelmeesters maken daarbij stinkende wonden, het probleem moet radicaal aangepakt worden. En, wie kent het Vlaams belang? Wie leeft er genoeg in de volksstraat om te weten wat het Vlaamse volk echt wil en nodig heeft? Wie is nog als enige de belichaming van de Vlaamse deugden, normen en waarden, wie komt er nog voor op? Wie zal nooit een compromis sluiten omdat dat een verraad zou zijn aan het echte belang van het Vlaamse volk? Het Vlaams Belang natuurlijk, al de rest is decadente afwijking van de norm.

Het totalitarisme, van rechts of links, religieus of seculier, tapt uit hetzelfde vaatje.

    

 

Ahmed Aharoun, bedankt voor uw bijdragen hier. Omdat u de moslimwereld in Mechelen beter kent dan ik, vraag ik me af hoe groot u Salmi's populariteit in deze gemeenschap inschat op bijvoorbeeld een representatieve schaal van 1 tot 10.

Salmi krijgt wel genoeg stemmen om te kunnen zetelen in het schepencollege, dus zit daar toch wel een omvangrijk kiespubliek achter, mag ik vermoeden.

@Omar: dat was net de reactie die ik probeerde uit te lokken (niks persoonlijks hoor): hoe geloofwaardig is Salmi onder de Marokkaanse gemeenschap? Naar onze maatstaven heeft hij een conservatieve kijk (die hij nu te kennen gaf) en in de ogen van moslims is hij te progressief? Behoorlijk interessante materie wel.

Ik huiver wel van het idee dat een groot deel moslims een conservatiever beleid zouden willen zien en dat Salmi te soft zou zijn.

Als enige vorm van eer hem eigen is, dan heeft hij toch nog een goeie maand om 'm aan zichzelf te houden.

Dat is wat ik erover denk.

Wat een schitterende uitspraak van onzen Bart : " wie zonder fouten is werpe de eerste steen ". Hij moet dan vandaag HLN maar eens lezen waarin zijn Nederlandse geestesgenoot Rutte - in aanloop naar de Nederlandse verkiezingen - laat optekenen dat de Multiculturele samenleving mislukt is. Schepen Salmi als ENIGE zondebok naar voor schuiven is dus een vergissing van formaat. Indachtig de discusie die we het voorbije jaar op het stadhuis gevoerd hebben over de Islamitische begraafplaats. Nietwaar CD&V. 

Ik heb geen flauw idee hoe Ali ligt in "de" Marokkaanse gemeenschap maar ga alvast niet af op half-anonieme reacties in gebrekkig geschreven Nederlands die bol staan van de nodige clichés

Maar wees gerust, de populariteit van Ali gaan we zeer binnenkort exact weten, op 14 oktober namelijk (lacht)

Maar Ali conservatief? en dat op de lijst van de progressieve partij bij uitstek. I think not.

 

Ik moet mijn vorige post verbeteren.  " Nietwaar kartel CD&V - NVA ".

Beste anoniem,

 

Jou reaktie is volkomen van de pot gerukt.

De discussie gaat NIET over verkrachtingen, aanrandingen e.d. meer. Dit is van alle volkeren.

Maar, het nastaren, het spiwen, het uitschelden voor hoer enz enz wordt voor 99% gedaan door de mannelijke allochtonen, waarvan akte alle dagen op de Botermarkt en in de Bruul.

Ga er maar eens een half uurtje op een bankje zitten !!

 

Wel anoniem, wat een mooie naam zeg. Gisteren is in Roterdam openlijk kenbaar gemaakt dat minstens 250 gehuwde vrouwen hun huis niet mogen verlaten op straf van ...ja van wat dan. Nu, eigenlijk is dat geen nieuws meer. Gebeurde in Mechelen veertig jaar geleden al.

 

Salmi kan zich wel een en ander permitteren; hij is namelijk broodnodig om de huidige coalitie te laten voortbestaan. Mijn glazen bol zegt mij dat de uitslag van 14 oktober juist te weinig zal zijn voor de charismatische (sic) kandidaat van de NVA om de burgemeestersjaal te behalen. Reken daarbij het zetelaantal van de gecordoneerden en concludeer dat de uitslag voor ‘rechts’ te weinig zal zijn om mee ‘in de pap’ te brokkelen. Dwz, de NVA gaat (in 2014) slachtoffer worden van zijn eigen succes. Een rechts minderheidskabinet kan niet op tegen de verenigde steun van de linksen, en een links minderheidskabinet , gesteund door (eventuele) linkse oppositie haalt bovenhand op rechtse opposanten. Ergo NVA kan NIKS waarmaken, en het Mechelse (en later Vlaamse) politiek doorzicht kennende, is de toekomst gemakkelijk te voorspellen. Dus Salmi, doe gerust verder, gij zit op rozen.
 

Ali doet afstand van zijn uitspraak?

En van zijn gedachtengoed ook?

Het verheugt me enigzins wel dat deze kerel z'n masker  afgevallen is vlak voor de verkiezingen, schitterend gevoel voor timing!

Moeten we ali vergeven omwille van zijn vele goede werken in het verleden?
-Vergeving komt na straf. Het gevang zit vol met mensen die eigenlijk maar een fractie van een seconde iets verkeerds gedaan hebben in hun leven. Geen argument dus.

Wie zonder zonden is werpt de eerste steen?
-Die moet ik onthouden voor wanneer ik eens een GAS boete krijg. Wijze woorden van de Burgemeester :-))

Die Salmi is geen uil... Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik denk dat hij het gewoon expres gedaan heeft... Om aan zijn mede gelovigen te laten zien dat hij nog altijd nen echte is... Extra stemmen van die kant gegarandeerd, want geef toe, zo denken de meesten onder hen toch? Middeleeuwen...

Is dit een fait divers of doet Mechelen een stap terug naar de tijd van voor de verlichting?

Als ik enkele reacties lees kan ik alleen maar vaststellen dat de woorden van Ali Salmi deels uit onderliggende frustraties en zijn achterban komen.

Als mannen vanwege hun geloofsovertuging niet in staat zijn hun cognitieve gevoelens te beheersen bij het aanschouwen van vrouwelijk schoon hebben deze wel degelijk een probleem.

Het zijn niet de vrouwen die zich moeten bedekken omdat er puristen bijlopen die hun bloeddruk

niet naar beneden krijgen vanwege hun lichtgelovigheid.

Er zijn voldoende gedragstherapieèn voorhanden om hier aan te verhelpen, indien je dit

niet kan aanvaarden hoor je niet thuis in onze samenleving.

 

 

 

 

@Jos Luyten en G.L.

Vooral blijven volharden in de boosheid, laat de ideologische oogkleppen nog maar even op.

U raadt mij aan even post te vatten op de Bruul? Ik wens mijn ogen niet te sluiten voor problemen bij sommige allochtonen, maar net zo min wens ik ze te sluiten voor die van sommige autochtonen. Daarom raad ik u aan eens post te vatten in cafeetjes overal te lande, en de serveersters eens na te vragen met wat voor soort vetzakkerij ze te maken krijgen van al dan niet bezopen autochtone mannen. Het moeten geen serveersters zijn, vraag het aan elke (jonge) vrouw die al eens een stapje zet in het uitgangsleven, of zelfs, jawel, gewoon over straat loopt en het ongeluk heeft in contact te komen met een autochtoon hitsig heethoofd. Geloof me, u zal verbaast zijn hoe weid verspreid een denigrerende houding ten opzichte vrouwen onder de autochtone bevolking is.

Wat moet ik opmaken uit het feit dat U beweert dat het alleen gaat om het naroepen op straat? Wel, ik betwist natuurlijk niet dat er een probleem is, maar ik betwist wel dat dit alleen een probleem zou zijn van allochtonen. Maar nog los daarvan, wat maakt het voor verschil dat dergelijk ongewenst gedrag zich op straat afspeelt, of op het terras van een café, in een fuizaal, in de trein, op het werk? Wat U nu claimt is dat (de islamitische) allochtoon een of andere culturele predispositie heeft om vrouwen op straat na te roepen, die op een of andere manier radicaal verschillend en dieper problematisch zou zijn dan het algemeen maatschappelijk probleem van het denigrerend behandelen van vrouwen. 

Persoonlijk vind ik dat nogal een bizarre claim, ware het niet dat dergelijk gedrag, door U en door het Vlaams Belang doorgaans wordt geduid als symptomatisch voor een diep cultureel-religieus ingebakken gebrek aan respect voor de vrouw die uniek voor de islamculturen zou zijn (zoals gebeurt in de post van G.L.). Maar als U dat laatste wil beweren, dan zal u tegelijkertijd moeten aangeven dat er voor de rest geen sprake is, of nauwelijks sprake, van een denigrerende houding ten opzichte van vrouwen in bijvoorbeeld "onze" cultuur. Maar u geeft dus zelf aan dat dat niet het geval is: verkrachting, aanranding, handtastelijkheden, dat is iets wat gedeeld wordt door alle culturen. Rest U dus de positie te claimen dat het specifiek is aan de Islam dat ze mensen predisponeert om vrouwen na te roepen op straat, en als ze zich voor de rest als crapuul gedragen dan doen ze dat om net dezelfde redenen waarom autochtone mannen dat doen.    

Wat in de discussie hier gebeurt, en niet alleen in de reacties vanuit de Vlaams Belang hoek en niet alleen op deze blog, is dat door de discussie volledig in te zoomen op bepaalde ongemanierde (crapuleuze) allochtonen, de aandacht van de eigenlijke problematiek wordt afgeleid: het nog steeds weid verspreid zijn van ongewenst gedrag ten opzichte van vrouwen, door mannen van alle pluimage. Dat probleem is door anderen hier al eerder gesignaleerd, en het is daarin dat de kaakslag ligt voor alle slachtoffers van sexueel grensoverschreidend gedrag: men negeert het probleem gewoon en probeert het te recupereren voor een anti-Islam-campagne. Men geeft daardoor aan niet echt bekommerd te zijn om sexisme en aanverwanten, maar geobsedeerd te zijn door "de gevaarlijke Islam".

Tenslotte, @ G.L., mijn naam is inderdaad anoniem, en dat is mijn recht. Ik doe dat bewust: een veel gebruikte techniek is immers om iemand te fomatteren op een vermeende partijpolitieke strekking, om dan vervolgens ad hominem voorbij te gaan aan de naar voren gebrachte argumenten. Dat is trouwens een kenmerk van een totalitaire denkwijze: alles politiseren. Niet dat ik er U van wil betichten, maar ik loop liever niet het risico.      

Trouwens, kan iemand mijnheer Salmi eens een dikke joint geven aub zodat hij wat trager spreekt? Of er gewoon voor zorgen dat hij niet meer op tv of radio komt?

@Anoniem

Natuurlijk is het uw goed recht te blijven wie je bent, anoniem.

Wat ik niet snap is de lengte van uw betoog, daar waar tante Angela Merkel en nonkel Mark Rutte - toch niet van de minsten in Europa - slechts een zin nodig hebben om het uit te leggen. " de mulikulti is gescheitert ".

Wat een achterdocht en gevoel van intrige wordt hier ten toon gespreid!

Natuurlijk, Meneer Salmi gebruikt het RTV-journaal om subtiel zijn acherban te bereiken, drommen islamitische Mechelse allochtonen vergapen zich elke avond aan dat medium, als teken van hun integratie, of anders hebben ze de commotie wel opgepikt uit een of andere Nederlandstalige krant (ai, nee, dat moet natuurlijk zijn: ze kijken allemaal naar satelietzenders en verstaan amper Nederlands als teken van hun gebrek aan integratie en kijken dus allerminst naar RTV. Hij had het beter via pamfletjes in het Arabisch/Berbers/Urdu en nog tientallen andere talen gedaan, dan hadden ze ten minste iets aan de boodschap gehad, hadden wij er niets van verstaan en was er geen commotie geweest. Dubbel dom dus van Salmi om RTV als medium te gebruiken).

Natuurlijk zijn Islamitische allochtonen geen individuen, maar door religie geprogrammeerde robotten. Ze vormen een homogene massa die slaafs de letter van de Koran volgt of de woorden van een of andere Imam, en die preken ook allemaal klakkeloos hetzelfde. Ze denken en doen allemaal krak hetzelfde en worden dus door identiek dezelfde politieke boodschappen verleid om te stemmen. Politieke meningsverschillen, verschillen van mening over hoe een fatsoenlijke samenleving eruit moet zien, dat is alleen weggelegd voor de "verlichte autochtoon". Het volstaat doorgaans om kleine (min of meer) gecodeerde boodschappen de wereld in te zenden om die homogene massa robotten aan te zetten tot vanalles. Jammer dat Salmi zich vergiste van computertaal, zijn slinkse complot is nu doorzien. 

Heeft iemand de moeite genomen om Meneer Salmi's teksten te lezen? Zijn woorden waren een antwoord op de vraag welke tips hij kon geven om sexueel grensoverschreidend gedrag te mijden. Hij zegt dan: let op uw kleding, die kan verkeerd geïnterpreteerd worden. Fout natuurlijk, maar dan vooral fout omdat, zeker vanuit de mond van een allochtoon, die uitspraak in het verkeerde keelgat kan schieten, niet omdat achter die uitspraak een of andere samenzwering tegen het "Westers fatsoen" schuilgaat. Zeggen dat Salmi vindt dat slachtoffers mededaders zijn, of dat hij vindt dat iedereen maar een boerka aan moet, is volledig misplaatst en verdraaid de man zijn woorden.

Als ik aan de politie vraag: "hoe kan ik een auto-inbraak vermijden", dan krijg ik als antwoord: "laat geen waardevolle voorwerpen zichtbaar rondslingeren". Als er dan toch in mijn auto ingebroken wordt, en ik had een laptop op de achterbank liggen, ben ik volgens de uitspraak van de politie dan een mededader? Natuurlijk hoort er gewoon niet in mijn auto ingebroken te worden en natuurlijk moet er opgetreden worden door de politie tegen zulke zaken, maar het is en blijft een nuttige tip. Dat is de reikwijdte van Salmi's uitspraak, op een ongelukkig moment en een ongelukkige manier gebracht: hou rekening met het feit dat de omgeving het niet altijd even goed met je voor heeft en weeg af wat in welke situatie veilig is (ook aangehaalt door Dirk Van Den Broeck). Keur je door zoiets te zeggen misbruik goed? Zeg je daarmee dat er niet moet opgetreden worden tegen crapuleus gedrag? Zeg je daarmee dat mensen zich "conservatiever" moeten kleden, omdat dat nu eenmaal (van Allah of wie dan ook) moet? Nee, je geeft gewoon een tip over hoe je in sommige gevallen ongewenste situaties kan vermijden. Zouden die "ongewenste situaties" zich mogen voordoen? Nee, en daarover gaat de campagne, en daarvoor zet de politiek zich in.  

Natuurlijk ben ik naïef om niet in te zien dat Meneer Salmi slechts een pion is van de grote Islamsamenzwering die onze Westerse manier van leven bedreigt. Net zoals ik blijkbaar naïef ben om niet in te zien dat Salmi eigenlijk gewoon een pion is van de autochtonen om wat Marokkaanse stemmen te lokken. Wat een gezwets allemaal, wat een toonbeeld van samenzweringswaan. Ali Salmi heeft een ongelukkige uitspraak gedaan, ik ga niet en ging niet op hem stemmen. Maar beweren dat Salmi hiermee subtiel inspeelt op zijn conservatieve achterban, dat hij van slachtoffers daders maakt, dat hij alle vrouwen in een boerka wil heisen; dat zegt meer over onze waanideeën dan over die van hem.           

Mooie uitleg, leuk om lezen allemaal.

Doet wel niks af van het feit dat ali eens goed door de rooie gegaan is, en in een zwak moment wereldkundig heeft gemaakt dat, als ze het hem toch vragen, vrouwen beter even in de spiegel kijken voor ze het huis verlaten want spaghettibandjes of een te kort rokje past nu eenmaal niet in het wereldbeeld van alle culturen. Waarschijnlijk al helemaal niet in het zijne.

Een welgemeende f*ck you, Ali. In België is het de gewoonte dat politici wich niet uitspreken over de garderobe van de Belgische vrouwen, laat staan dat ze er zich gaan mee moeien.

Als je, elke dag, moet gaan afwegen wat in welke situatie veilig is, kruip dan beter ineens ver weg in een kelder, weggestoken onder een boerka en stop met leven, hé !

Gimycko's Gouden Raad :

Do whatever you want to do, just so long you don't hurt anybody !

@G.L. en andere lezers, 't is de laatste keer, beloofd. Ik moest blijkbaar een ei kwijt, al vind ik dat een complexe problematiek een genuanceerde mening verdient, en die formuleer je niet in een paar zinnen. Maar excuses voor de lange posts!

@G.L. specifiek. Ik verdedig de multicul hoegenaamd niet, maar je reactie is wel illustratief voor mijn punt: waarom kan er niet eens een debat over ongewenst gedrag gevoerd worden zonder de Islam erbij te sleuren? Er zijn specifieke problemen binnen specifieke bevolkingsgroepen, maar het debat is zo veel breder en door altijd maar op de multicul in te zetten leiden we daarvan af.

Daarnaast, ik zie geen graten in de uitspraken van Rutte en Merkel, ik zou me er misschien zelfs achter kunnen scharen, ongeacht alles wat ik tot nu toe zij, dat ging immers niet over de vraag of de multicul nu werkt of niet. Maar of ik mij achter Frau Merkel en mijnheer Rutte kan scharen, hangt af van de analyse die zij maken van waarom de multicul mislukt is en welke oplossingen ze zien. Want het is niet omdat iemand gelooft dat de multicul gefaald heeft, dat ze daarom die analyse en oplossingen delen met het Vlaams Belang. Daarom is het een beetje gemakkelijk die uitspraken te recupereren voor je eigen doeleinden. Om dat verschil aan te geven heb je echter meer dan slogans nodig en dat leidt dan weer tot te lange posts.    

Ondanks het feit dat ik het persoonlijk - net zoals vele anderen - moeilijk had met de 'ongelukkige uitspraak' van Ali Salmi, en daarop hem ook persoonlijk heb aangesproken, is hierbij voor mij de kous af.  De man heeft zich verontschuldigd, en hierbij kan ik me vinden in de reactie van de burgemeester (die hierboven te vinden is).  Ook sluit ik me aan bij 'anoniem' en 'anoniem van daarnet'.  Ook in dit betoog kan ik me terugvinden.  Ik heb namelijk ook een hekel aan zwart/wit-stellingen en 'complottheorieën'.  Er is een fout gemaakt.  OK.  De schepen werd hiervoor op de vingers getikt.  Hij geeft zijn fout toe.  En morgen moeten we verder.  Ofwel weegt deze fout zwaar voor jou door: en dan kan je dat laten merken in het stemlokaal, ofwel draai je de bladzijde om, en prik je de man niet vast op deze uitschuiver, maar kijk je naar het hele parcours dat hij als schepen heeft afgelegd.  Da's een volkomen individuele afweging en beslissing.  En elk standpunt hierover is een juist standpunt.  Praten helpt.  Ik sprak Salmi hier persoonlijk over aan - uitte m'n ongenoegen, maar we kunnen wel nog door dezelfde deur. (in het verleden heb ik trouwens ook nog eens een meningsverschil met hem gehad.  We hoeven niet altijkd akkoord te gaan met mekaars visie). Communiceren is nog altijd het belangrijkste.  Zoek niet naar de verschillen, maar naar de zaken die binden.  Verbloem niks, of dek niks toe met de mantel der liefde; wees eerlijk in het verkondigen van je mening, maar probeer wel constructief te werken aan hoe fouten in de toekomst kunnen vermeden worden.  Morgen moeten we immers samen weer verder met deze stad.

En wat dan met de vele schoolreglementen, die evenzeer de vrijheid van onze meisjes (en jongens) beknot om zich te kleden zoals zij verkiezen en zich goed voelen, om ongewenste reacties te vermijden?

"Vrouwen moeten zich goed bewust zijn dat bepaalde signalen die ze uitzenden door de mannen anders kunnen worden geïnterpreteerd. Wees bewust van de reikwijdte van de signalen die je uitzendt. Dat is een heel goede tip die ik kan geven" staat hier bovenaan de topic. Ik veronderstel dat dat dus de zin is waar al de heisa om te doen is? Mag ik vragen dat iedereen nu eens even alle vooroordelen en bijgedachten en a priori's enz probeert opzij te zetten, en alleen maar heel aandachtig te lezen wat er staat? Moeilijke oefening, ik geef het toe. Maar hier staat géén verbod om zich zus of zo te kleden, hier wordt géén schuldvraag in de ene of andere richting beantwoord. Hier wordt enkel verwezen naar enkele basisregels van de communicatie. Ieder mens zendt, door zijn gedrag, voortdurend non-verbale communicatie uit, maar de betekenis van elk gebaar, elke houding, elke beweging is een cultureel gegeven. Op elke communicatie zit ruis, omdat de "ontvanger" het signaal anders leest en interpreteert dan de zender het bedoeld heeft.

Ironie is daarbij, dat zijn eigen communicatie over communicatie verkeerd is overgekomen, net omdat iedereen vanuit zijn eigen dultuur, geschiedenis, achtergrond en vooroordelen tussen de regels leest en aan zijn woorden betekenissen toekent die nooit bedoeld zijn.

Mensen, beoordeel, veroordeel een mens niet op één ongelukkige uitspraak. Kijk om te beginnen eens op zijn facebookpagina's, dan zul je zien hoe Ali zich al jaren (niet alleen de laatste weken voor de verkiezingen) inzet voor gelijke rechten, tegen geweld, ook tegen sexueel geweld en intimidatie.

Zijn uitschuiver is niet wàt hij gezegd heeft op zich (zie hoger), maar dat hij niet heeft ingeschat dat het publiek daar een andere betekenis zou aan hechten dan hij zelf bedoeld heeft. Die uitschuiver is voor politieke tegenstanders natuurlijk "gefundenes Fressen".

 

Wanneer kranten berichten dat autochtoon crapuul  weer eens hun gangetjes zijn gegaan, lees ik (zelfs in linkse kranten) nog al eens gepeperde commentaar van autochtone lezers; soms (lees: zelden) al  eens bijgetreden door Vlamingen met allochtone roots. Telkens wanneer marokkaans crapuul hun streken uithalen zijn het praktisch uitsluitend ‘witte’ Vlamingen die hun woede uiten;  de ‘hechte’ allochtone gemeenschap zwijgt … Als zij de uitdrukking ‘de zwijgende meerderheid stemt er mee in’ willen weerleggen dan zullen ‘ze’ toch eens duidelijker, harder en vastberaden hun signaal moeten uitzenden. Nochtans, ‘ze’ kunnen het, zie maar eens wat er gebeurd wanneer een van ‘hen’ (weer eens) onschuldig opgepakt wordt door bvb. de politiediensten … 

Hoog tijd dat de Fanfare van de Korte Rokjes nog eens door de Mechelse straten trekt !

Foto Gimycko

@gimykco: heerlijk Engels. Niet dus.

Waarom schrijf je niet gewoon in het Nederlands?

@anoniem van daarnet: ben het grotendeels met jou eens - dank voor het verwoorden.

 

@ Liesje :

Dat "heerlijk Engels" is een quote uit de film / musical Hair (uit de tekstsong : My conviction)

BTW : Ik dacht al... waar blijven de reacties van de Mechelse Dames over dit "topic" ?

de Mechelse dames doen er het zwijgen toe,

soms is dat nog het meest verstandige

wat gebeurt er hier met de lay-out?

 

 

What's in a name ? (om ook eens in het Engels te beginnen)

Wie zegt dat Anoniem een man is ?

@anoniem : ik vindt het nogal straf dat jij mij -simpel op basis van mijn reaktie- politiek gaat classeren. Het lijkt wel of iedereen die het niet eens met jou is, VB zou zijn ....

Ali Salmi kop van jut, en Bart Somers die hem even gaat terechtwijzen... haha dat komt hem allemaal toch weer goed uit. Wees maar gerust dat Salmi spitsroeden zal moeten lopen. Mocht ik Salmi heten konden ze allemaal mijn rug op. Dan zou ik eens -wat de consequenties ook zouden zijn- haarfijjn uitleggen wat ik bedoel, dat zou niet eens wereldschokkend zijn. (de goede zeden weet u wel, en geen aanstoot geven en zo..)

Chapeau voor Salmi zeg ik, het is tenminste geen onderkruiper. Spijtig dat Gennez het niet voor hem opnam.

 

Maar ja, er word nu eenmaal nooit zo hard gemierenneukt als in verkiezingstijd

 

@jos luyten, die "anonieme" anoniem nr.zoveel zal dat willen afleiden uit uw familienaam zeker! Misschien is die nog van het "sippenhaft"-gedacht???Ge weet maar nooit:-)

Beste Jan Smets,

Ik lees in uw commentaar ' al veel waardevolle initiatieven heeft genomen' Kan u zeggen welke initiatieven dat waren  en welke de terreinen zijn waar hij zich ernstig op inzet?

 

Met zijn (al dan niet ongelukkige) uitspraak toont Salmi aan hoe erg het met de integratie van een bepaalde groep gesteld is...

Het is zelfs zo erg dat hij zich niet wenst te integreren in de SPA lijst. Gaan daar de ogen nu nog niet open ? 

@ Malenie :

Vermoedelijk heeft Floris MB een update gegeven.

Leuk... behalve dat het uploaden van foto's een beetje ingewikkelder is geworden.

Helemaal eens Wieland.

De lay-out van de website is inderdaad veranderd als gevolg van een update.

Uploaden van foto's is niet echt ingewikkelder geworden, maar wel... anders.  Gewoon even wennen denk ik.

 

Even terug on topic...

Als we klagen over integratie van allochtonen, moeten we het misschien ook eens van de andere kant bekijken.

Allochtoon A.S. spreekt goed Nederlands, doet moeite om zich te integreren, meer zelfs: hij zet zich in op politiek vlak.  Niet gemakkelijk want hij krijgt langs twéé kanten kritiek.  Desondanks werkt hij zich op tot gerespecteerd schepen.  Op zich een knappe prestatie.

Wat gebeurt er: A.S. doet een uitspraak in de trant van 'jonge vrouwen fietsen 's avonds best niet alleen door de stad'.  Een stelling die gedeeld wordt door veel Mechelaars.  Een stelling die - helaas - ook misschien een kern van waarheid bevat.  Een stelling die eigenlijk weinig zegt over de vrouwen in kwestie, maar meer over de situatie waarin ze zich bevinden.

Die uitspraak wordt vervolgens helemaal uit zijn context gerukt, en wordt gebruikt om te klagen (of te schelden) over... het gebrek aan integratie.

Mooi is dat, we geven zo een mooi signaal aan andere autochtonen. "Steek uw nek uit, doe uw best, en van zodra we uw woorden verkeerd kunnen interpreteren boren we je toch de grond in."

Je zult als jonge allochtoon maar overwegen om in de politiek te stappen...

@allen

Je hebt natuurlijk verschillende boeroepers en hoeraroepers die elk met hun eigen dooddoeners afkomen. Hetzij met stroopopargumenten, hetzij met neersussen. Beweringen als "voor mij is hier de kous af" zijn evenmin valide: wat duidelijk mag zijn is dat Salmi's uitspraken een en ander hebben losgeweekt en dat je het debat daarmee niet zomaar hic et nunc kan doen ophouden.

En dan hoef je de focus nog niet eens te leggen op de persoon Ali Salmi. Het is een kwestie van principes, gedachtegangen en geloofsovertuigingen in combinatie met hedendaagse politiek. Salmi is over enkele eeuwen - net zoals wij allemaal - hartstikke vergeten. Maar wat overblijft is het verhaal rond, de nawerking rond, de filosofie rond. Zonder te zeveren, mensen, wat is het belangrijkste in dit debat? Salmi of specifieke waarden die aan deze samenleving vasthangen?

Volgende stelling wil ik dus even aankaarten:

Salmi heeft een fout begaan en zet die nu recht.

Pardon? Mensen die even onoplettend iets opwerpen en zich daarna beklagen over wat ze gezegd hebben, geven geen blijk van ongeloofwaardigheid, maar wel van eerlijkheid. Salmi was doodeerlijk toen hij zijn uitspraken deed, maar zette die zogezegd recht na gezwicht te hebben voor de massa en de burgemeester himself. Dat zal Salmi's standpunt echter, diep van binnen, niet veranderen. Sterker nog: hij staat niet alleen met deze gedachten over de samenleving. En dat is het net. Het is een hardnekkig standpunt dat velen onder ons, allochtoon én autochtoon, aanzien als een staalharde waarheid. Deels ingegeven door die confessionele moraal die nog zijn wortels in de samenleving zet. Waar zit het probleem? Het probleem zit in de stromingen die deze valse waarden aanhangig zijn. Waarden die verantwoordelijkheden van het individu wegnemen en oordelen over een maatschappij zonder rekening te houden met de bestaande, vastgelegde wetten en de richtlijnen.

Mensen die in de politiek stappen en graag hun geloofsovertuiging willen gebruiken in een samenleving die het niveau van het spirituele overstijgt, moeten elders hun gading zoeken vind ik maar. Ik vind dat Salmi daar inderdaad nog goed is in gelukt, ik bedoel, het ophouden van een niet-religieus masker. Ik reken Salmi echter op andere zaken af dan dit. (Mensen die on-topic willen blijven haken hier af.) In plaats van Marokkanen op hun rechten en plichten te wijzen, betuttelt hij ze en vergeet hij andere allochtonen. We kampen met reeds de zoveelste generatie die het vertikt het nog te maken in deze maatschappij, uitgezonderd enkele uitzonderingen. Er zit echt veel warmte en goedheid onder de allochtonen, maar als ze nu verdomme zelf eens de wil tonen om er iets van te maken en te stoppen met een klein-Marokko in stand te houden, hebben ze geen enkele reden meer om zich minderwaardig te voelen. Kansarmheid op intellectueel gebied? Sorry hoor, maar mijn schoolloopbaan heb ik ook zelf moeten afleggen zonder al te veel hulp van mijn ouders. En thuis spreek ik ook twee talen. Ben ik dan racist? Welnee, ik wil gewoon dat de Marokkaan zich ontdoet van het label Marokkaan, door zich te profileren, door om te gaan met mensen zoals jij en ik, door buiten te komen tout court. Eerst moet je wel het juk van die religie van je afwerpen. Of beter mee omgaan zodat je jezelf nog een leven gunt.

CartoonistHenning 

ik ben het volledig met je eens!

 

Ali Salmi:

- Schoolloopbaan zonder hulp van de ouders: check
- Meertalig: check
- Profileren: check
- Omgaan met alle Mechelaars: check
- Buiten komen: check
- Geen hard-core relgieuze fanaat mèt een leven: check

Et voila, Ali beantwoordt perfect aan de gestelde voorwaarden (lacht)
 
Ik ken Ali nog uit de tijd dat de dieren nog spraken. Hij was toen al zeer actief & geëngageerd in een jeugdhuis en veel later in onderwijs. Ik vond het toen (begin jaren tachtig!) een enorme prestatie dat hij hoog scoorde als kwiskandidaat bij Cinemanie (denk ik) met zijn kennis van films. Verder heeft hij een boek op zijn conto staan. Niet slecht me dunkt.
 
Als schepen is hij net iets te licht (imaar dat geldt voor de meeste schepenen, het verschil tussen de burgemeester & zijn team is m.i. groot) maar als het gaat over het onderwerp waarover men valt dan heeft die man zeker een track-record, getuige zijn website & facebook(groepjes). De ironie van het lot is dat de uitspraak kwam tijdens een van zijn vele campagnes tegen seksuele intimidatie & ander onrecht.
 
Ali verdient misschien niet je steun (stem) maar evengoed zijn welgemeende fuck-you's weinig gepast. Ok, If you can't stand the heat, get out of the kitchen maar toch.
 
Ali, het gaat je goed (lacht)
 

Als ik de kritische reacties hier lees, stel ik me de vraag hoeveel mensen er nu echt eens NAGEDACHT hebben over wat Salmi gezegd heeft.  Want wat is daar nu zó 'aartsbezwarend' aan?

Met een beetje goede wil kan iedereen toch begrijpen wat hij eigenlijk wou zeggen: je kleden naar eigen smaak mag uiteraard, en er is niets wat grensoverschrijdend gedrag kan goedpraten, maar je als vrouw waardig kleden en gedragen kan alleen positief bijdragen in het vermijden van scheve reacties.  Als ik sommige dames tegenwoordig zie, vaak al op heel jonge leeftijd, dan roept dat bij mij ook bedenkingen op - zónder dat ik enigerlei agressie tegen deze vrouwen zou goedkeuren.
 
Ik geef toe: Salmi heeft zich wat krakkemikkig uitgedrukt, maar de reacties die ik de voorbije week overal las zijn vol-le-dig buiten proportie, zeker omdat je hem gelet op de talrijke gelegenheden waarbij hij grensoverschrijdend gedrag veróórdeelde en opkwam voor gelijkheid en respect - onder meer op deze blog - onmogelijk van kwaadwilligheid kunt verdenken.
 
DENK toch eerst eens na voor je meeheult met de massa en in dit geval politieke tegenstanders!
 
 
 
 
 
 

@anoniemen.

Eens te meer zijn het de Mechelaars, die het niet goed begrepen hebben.

Hallo Bart ???

@Omar: Ali is dus een schoolvoorbeeld voor de allochtoon. Dat mag gezegd worden, bij al dat ik het steeds met hem oneens ben. Daar zijn u en ik het over eens. Nu de rest nog meekrijgen en staan we stukken verder! Dat is het net, we zijn al de zoveelste allochtone generatie verder, met nog steeds ernstige inburgeringsproblemen. Hoe komt dat?

Het probleem zit volgens mij bij het benoemen van deze "groepen". Waarom blijven we een Marokkaan een Marokkaan noemen? Zelfs al is deze van de zoveelste generatie? Waarom klitten Marokkaanse jongeren niet samen met autochtone jongeren bijvoorbeeld? Waarom is het procentueel aantal allochtone jongeren bitter klein in het College? Is het omdat wij dan aan systematische discriminatie doen? Of komt het dan doordat deze jongeren zélf die keuze ontzeggen om toch maar in gangstermilieus in niet nader genoemde scholen te kunnen vertoeven?

Enkele vragen die aanzetten tot nadenken.

ik zal er nog wat vraagjes bij zetten

hoe komt het dat de meisjes prefect an of mechels spreken?

hoe komt het dat de jongens bij elkaar klitten?

hoe komt het dat de meisjes wel gaan werken?

hoe komt het dat je dadelijk weet of een meisje naar een welbepaalde school in mechelen is geweest?

heu?

@ Henning:

"Welnee, ik wil gewoon dat de Marokkaan zich ontdoet van het label Marokkaan, door zich te profileren, door om te gaan met mensen zoals jij en ik, door buiten te komen tout court."

Moeilijk als er anderen zijn om hen daar telkens weer aan te herinneren. :-)

Er komt een tijd dat men met heimwee zal terug denken aan het Vlaams belang(met kleine b)

Gangstermilieus in niet nader genoemde scholen?

In Mechelen nog wel? Wow, men schuwt de zware woorden niet (lacht)
 
Waarom bepaalde kinderen (niet) op bepaalde scholen zitten?
De reden is simpel: dat is grotendeels door de sociaal-economische positie te verklaren
 
Om dezelfde reden dat er verdacht weinig voornamen in het lerarenkorps op een "y" eindigen (lacht)
 

Gangsters in Mechelen? Allee, waar halen ze't? Dieven, vandalen, 'jongeren'bendes, schoften, crapuul, moordenaars en gespuis ... Tot daar toe, maar 'gangsters' is toch wel wat overdreven vind ik ... (lacht verzuurd ...-:)

Wat is dat toch met die Vlamingen die geen Nederlands kunnen lezen (lacht)

Wat is dat toch met die Vlamingen die niet tussen de haakjes kunnen lezen ... (lacht lichtekkens ...)

Wat is er toch met die Vlamingen die geen Nederlands kunnen schrijven?

- als je eens leest, merk je de ongelooflijke dt-fouten wel (vb. ik vindt ... ik drink NOOIT T)

- over de uitspraak van het Nederlands van A.S. is er wel wat te zeggen!  Twee jaar geleden maakte ik een huwelijksplechtigheid in het stadhuis mee.  Deze werd geleid door A.S.  Niemand! en dus ook het koppel heeft verstaan op welke vragen ze JA geantwoord hebben!  Hij spreekt verschrikkelijk slecht Nederlands!

- één opmerking nog over de uitspraak (die bewuste op RTV) : je moet ook eens naar de lichaamstaal van de spreker zien!  Die zegt voldoende.

 

Ali Salmi zal dan in de ogen van sommigen vele dingen gedaan hebben voor de stad, ik ken er ook één waar hij de stad voor 'aap' heeft gezet... een dag voor een afreis naar Bolivië zijn deelname aan deze reis afzeggen, zodat een andere schepen niet meer alle attesten/reispas enz in orde kreeg om deze reis mee te maken (deze schepen had zijn plaats dan nog wel afgestaan aan A.S.). Van collegialiteit gesproken!!!!

 

 

Wat is dat toch met die Vlamingen ?

...

Het zou nochtans simpel kunnen zijn. A.S. gaat voor de sjerp in Nador. Hij gaat voor het torentje zouden de Hollanders zeggen. Nog niemand aan gedacht.

'k Las zonet de kommentaar van Opsinjoorke in De Streekkrant over die uitspraak.
Er zit waarheid in.

Jamajamajamajamajama neeneeneeneenee, Roger.

Oepsinjoorke is gewoen ne vôôle racist en dieë ee de schepe ni goe begrepe !

;-)

@ janneke en mieke:

1. A.S. stottert geregeld en hij spreekt te snel maar met z'n Nederlands is niets mis. En ja, ik heb ook al huwelijksplechtigheden (van familie) met hem meegemaakt.

2. Was er een bepaalde reden waarom hij die reis heeft afgezegd toen? Ik heb jaren met hem aan de stad samengewerkt en dat lijkt me helemaal z'n stijl niet.

@Wout

Hou dan nu maar op

@ G.L.

Sorry als ik jullie bruin feestje verpest.

 

@G.L.: "verkiet pilleke" ingenomen waardoor je als een duracellkonijn op zowat elk item op MB aan het reageren bent??? 

;-)

Kurieus hé, een 'Zwarte' staat op de lijst van de inquisitie, daar kan een goeie sosialist U voor 't gerecht voor trekken; een 'Bruine' is dan weer hemelse muziek voor diezelfde socialist. Ik denk dat die categorie gewoon daltonisme puur natuur is ...

 D'as straf; Dr. Rosdiana Ramli leest vanuit Indonesië de Mechelse Blog ... Maar waarom ze probeert de meiskens hier zwanger te maken dat ontgaat mij toch een beetje ... 

Mag ik ondertussen eens gewoon uit verveling geeuwen?