Mechelse Rope-skippers hebben wereldklasse!

met categorie:  

  

(foto's: Jan Smets)

Ik heb met de jongedames afgesproken op het terras van 'den Biechtstoel' in Battel.  De jetlag is verwerkt, en ze zitten er - wel wat giechelend - maar verder volkomen nuchter bij.  Nochtans mogen deze meisjes bijzonder trots zijn op wat zij gepresteerd hebben.  Mechelen mag fier zijn op deze jonge dames-met-klasse.  In Londen zijn de Olympische Spelen aan de gang, en dat zullen we geweten hebben.  We zijn blij dat Maneblusser Olivier Cauwenbergh al kajakkend onze Mechelse eer weet te verdedigen.  Hij hoeft er geen edelmetaal naar huis voor te brengen: hij doet dat goed,  Ondertussen hebben de Mechelse ROM-skippers hoge ogen gegooid in Amerika.  Ze zijn thuisgekomen van het wereldkampioenschap met drie gouden, één zilveren en twee bronzen medailles!  En das niet niks!

 

 

De ROM-skippers zijn al jaren een begrip in onze stad.  De 'touwtjespringers' zijn dat al zo'n 15 à 20 jaar.  Zélf weten ze ook niet juist hoelang hun club al aan de slag is.   Het doet er niet toe.  Ze zijn gewoon 'goe-bezig'.

 

Ik heb een leuke babbel met trainster Evelien Moens die uit Hombeek komt, en met Kaatje Van Butsel en Margot Schuurmans, twee dertienjarige meisjes die hun team vertegenwoordigen.

 

Kaatje en Margot zijn al bij de club aangesloten 'vanaf dat ze in het eerste leerjaar zaten', en Evelien die als 'springster' begonnen is, is al 16 jaar actief bij ROMskipping. Nu dus al een tijdje als coach.

ROMskipping begon ooit in het Sint-Romboutscollege, maar ondertussen traint de groep die zo'n driehonderd (jawel!) leden telt, in het Paardenstraatje, in den BIM, de Parel en de Nekker... 

 

Op het Belgische kampioenschap in maart werden twee ploegen van hun club geselecteerd voor het wereldkampioenschap in Tampa, Florida.  Ze haalden immers een eerste en een derde plaats.  En da's best een knappe prestatie!  Nu steeg de spanning!  Naar Amerika!  ...een hele eer voor de Mechelse club!  En een avontuur voor de jongelui!

 

     

(Margot Schuurmans, Evelien Moens en Kaatje Van Butsel)

 

Met tien zijn ze de Grote Plas overgestoken: springers en twee begelieders.  Van 28 juli tot 5 augustus hebben ze daar de Mechelse eer verdedigd.  Met verve!  Ze verbleven in de universiteit van Tampa.

"Het was leuk zo zonder ouders naar ginds te kunnen gaan.  De andere clubleden waren misschien een tikkeltje 'jaloers', maar ze gunden het ons wel erg.  In het begin waren we wat zenuwachtig, maar de stress viel helemaal weg toen we aan de slag konden.  We zijn wel fier op onze prestatie.  Maar we leggen de lat hoog.  We zijn niet zo snel tevreden.  Het kan altijd beter natuurlijk..."

 

Ik kijk een beetje verbaasd.  Menen ze het?  Ze deden het uitstekend.  Op dit wereldkampioenschap heeft dit beloften mixed A-team met Elise Audiens (13 j), Tim Branswyk (12j), Julie Hoekx (13 j), Margot Schuurmans (13j) en Boris Van Itterbeeck een tweede plaats gehaald in de allroundcompetitie!

 

Trainster Evelien had gehoopt op een top drie plaats.  Ze mag tevreden zijn.  Ze is behaald!

 

Maar ook het B-team deed het uitstekend.  Dit team kon twee bronzen medailles in de wacht slepen op de onderdelen single rope speed en single rope team freestyle!

 

Op dit moment is nog iemand van de ROM-skippers in de Verenigde Staten: de vijftienjarige Nicolas Van Itterbeeck, die een écht talent wordt genoemd door de jongedames.  Deze Mechelaar is zeventiende geworden op het WK Masters alle categorieën!  De zeventiende beste rope-skipper van de wereld: het kan tellen!  proficiat Nicolas!

 

Nicolas heeft gisteren zijn kunnen laten zien.

Niet minder dan negentien topteams uit zeven landen hebben het in Amerika tegen mekaar opgenomen.  België was het enige Europese land op de competitie.  Dus mogen we wel stellen dat onze Mechelse ploeg de beste is van Europa.  En dat schrijf ik zonder enige vorm van chauvinisme (of ?  ;-)

"Het was tof om andere jonge mensen die deze sport beoefenen, te ontmoeten.  Vooral de Australiërs waren heel sympathiek.  Maar ook de delegatie uit Hong Kong was tof."

 

De ploeg kreeg een enthousiast onthaal in Zaventem.  En dat verdiende ze.  Er kwamen geen tranen van ontroering - daarvoor zijn ze te 'cool' - en bovendien waren ze allemaal erg moe.  Maar fier waren ze wel.

Deze sport mag best wat opgewaardeerd worden.  Misschien lukt het ooit wel dat het een Olympische discipline wordt?  In Londen was het dit jaar wel een demonstratiesport.

 

 

De Mechelse ROMskippers hebben vooral meisjes onder hun leden.  Acht op de tien sporters zijn dames. 

"Eigenlijk raar.  Elders zijn er méér jongens die deze sport beoefenen.  Misschien moeten we hiervoor wat meer promotie voeren?  Jongens hebben hier nog al eens de neiging om wat lacherig te doen over onze sport.  Onterecht.  Dit is niet zomaar alleen iets voor meisjes!  Dit is veel méér dan 'touwtje-springen'.  Op een activititeit waarop we wat geld in het bakje wilden krijgen (want geld verdienen aan deze sport is een illusie..), ging KV-Mechelenspeler Kenny Van Oevelen de uitdaging aan om zich te meten met onze Nicolas.  Hij moest de duimen leggen.  Hij was uitgeteld, en sprak zijn bewondering uit voor onze sport!"

 

(foto's aankomst Zaventem: Karel Van Butsel)

 

De schitterende prestatie in de Verenigde Staten heeft deze jonge mensen de stevige stimulans gegeven om nog beter te doen.  Ik geloof er in!  Ze verdienen een dikke proficiat van alle Mechelaars!

Driewerf hoera voor Nicolas, Elise, Kaatje, Boris, Jelle, Tim, Margot, Julie!

 

 

 

 

 

Hier de ROM-Skippers aan het werk op de Schoenmarkt in 2011

Foto Gimycko

Joetjoep : ROM Skippers op de Sint-Romboutstoren

 Proficiat!

 

In spring de boerin springt in

Uit spruit de boer springt uit

lang lang geleden ik kon beter "draaien" dan springen

proficiat aan deze jonge dames (en de 2 gelukzakken van jongens)

De ROM-skippers worden vanavond (terecht!) ontvangen op ons stadhuis, om hen te huldigen voor hun prestatie...

wanneer is het les van zaterdag voor recrea plus 2&3 ik wil da weten om dat ik er in zit maar ik weet  niet wannner het begint de zaterdag