Mechelse 'oudjes' brengen goud, zilver en brons mee!

met categorie:  

(foto: Jasper Jacobs  -  Johan Wonnink, Marc Pottiez, Dirk Bonte en Erwin Thibeau)

  

"Allez, ik dacht dat ze hier al gevlagd zouden hebben op de Tervuursesteenweg..."  grapte Marc Pottiez, toen hij bij zijn terugkomst van de Europese Kampioenschappen Atletiek voor Senioren in Zittau, op weg was naar huis.  Maar toen de kersverse kampioen 'zijn' Goudbloemstraat kwam ingereden stond hem wél een grote verrassing te wachten!  Want daar hadden vrouw Goele, kinderen, familie, buren en sympathisanten gezorgd voor een warme ontvangst: "Zilver en brons: da's voor die van ons!"   Het werd een verdiende, leuke thuiskomst voor een 'Mechels oudje' dat het samen met zijn drie collega's toch maar mooi voor mekaar gekregen had... Respect!

en dan spreek ik nog niet over 'gouden' Serge Beckers...

 

 

 

.   

(foto's: Jasper Jacobs)

Marc Pottiez leeft een paar dagen na de kampioenschappen nog een beetje in een roes. "het was fantastisch om zo thuis te komen!  Ballonnen, een glaasje, en zowat vijfendertig hoera-roepers..."  Fijn toch wel.  Ik weet dat Marc al jarenlang gepassioneerd bezig is door zijn sport, en we hebben hem deze laatste dagen dan ook gevolgd.  Marc is immers al jaren een collega van mijn vrouw, én een vriend.  We zaten dus dit weekend op het randje van onze stoel toen de wedstrijden werden gelopen.

 

De vier Mechelse senioren (of beter: drie - want Erwin Thibeau is uit Lokeren) hebben met verve hun land verdedigd op de kampioenschappen in het Duitse Zittau, dat netjes in het drielandenpunt ligt met Polen en Tsjechië.  Niet alleen ons land mag trots op hen zijn.  Mechelen mag dit zéker zijn.  Drie Maneblussers op het ereschavotje: dit is een puike prestatie. 

(Over Serge Beckers die zelfs goud haalde, bericht ik verder...)

 

Op 25 augustus liep het viertal de 4 maal 100 en de 4 maal 400 meter.  (in volgorde: Dirk Bonte, Marc Pottiez, Johan Wonnink  (de coach) en Erwin Thibeau in de eerste wedstrijd, en Dirk, Johan, Marc en Erwin in de tweede).

 

Het Belgisch record op de 4 maal 100 werd in 2006 gelopen door een samengestelde Belgische ploeg in 46.02.  Deze tijd wilden de vier verbreken met een ploeg van RAM (dit is de Regionale Atletiekverening Mechelen).  Hiervoor werden twee pogingen ondernomen deze zomer - op de piste van Oordegem.  De eerste keer liepen ze 46.14 en verschenen in het maandblad 'atletiekleven' de lovende woorden: "Mag gezien worden: Het M45 RAM-kwartet Dirk Bonte-Marc Pottiez-Johan Wonnink-Serge Beckers, heeft op 1 mei in Oordegem het Belgisch record 4X100 m van Eendracht Aalst met ruim  twee seconden verbeterd.  Met 46"14 bleven ze amper 12/100" verwijderd van de toptijd die België in 2006 realiseerde."  (Ze behaalden dus het Belgisch record voor clubteams, maar niet het nationaal record met de samengestelde Belgische ploeg met lopers vanuit meerdere clubs).  Op 26 mei liepen ze met dezelfde ploeg wél een nationaal record en dit in 45"80.  De toptijd diende er dus aan te geloven.  Met de Regionale Atletiekvereniging Mechelen pakten ze een nationaal record!

 

 

(foto: Jasper Jacobs)

De vier sporters die naar Zittau vertrokken, zijn allen amateurs tussen de 45 en de 50 jaar, en hebben nog een druk beroepsleven.  Ze gingen er hun kansen wagen in hun leeftijdscategorie.

"Voor de 4x100 meter hadden we grote kansen.  De ambitie om het goed te doen was er dus wel...."   vertelt Marc Pottiez.

 

Terecht!  Met hun ploeg zette men een nieuw nationaal record neer op de 4x100 m..  44.89 was hun tijd.  En:  ze mochten het zilver in ontvangst nemen!  Bravo!

 

"De 4x400 m gingen we normaal niet lopen.  We hadden het echt niet ingecalculeerd.  Toch hebben we meegedaan met het gevoel van 'we zien wel..;'.  Maar buiten verwachtingen hebben we het toch goed gedaan! "

 

De 4x400 m liepen de Mechelaars en hun Lokerse vriend, in 3'38"18 !  (het nationaal record stond op 3'38"97 !).  Met deze prestatie werd brons gehaald!

 

 

"Dit was een droom!"  vertelt Marc nog nagenietend.  "Dit was pure euforie, en het gaf ons een WOW-gevoel!  De huldiging was een prachtig moment om mee te maken.  Hier hadden we zo lang naar toegeleefd.  Het is dan ook wel een mooie prestatie op onze leeftijd.  We halen hier natuurlijk niet het grote nieuws mee, en zullen hiermee niet zo sterk in 'the picture' staan..., maar toch: we zijn fier op wat we bereikt hebben...  En dat zeg ik in alle bescheidenheid.  Men vertelde ons dat men nooit gedacht had dat ons landje dit ging kunnen halen..."

 

                                                       

 

Last but not least!   Mechelen haalde niet alleen zilver en brons, maar zélfs goud.  Voor die topprestatie zorgde Maneblusser  Serge Beckers die dit edelmetaal haalde op de 110 m horde, in een schitterende tijd van 16,35.   Knap hoe hij de Europese titel haalde. Serge wordt op 3 september vijftig jaar, maar is nog lang niet uitgeteld.  Hij haalde het als oudste in zijn categorie, en was een seconde sneller dan de eerste.  Bij masters die per 5 jaar worden ingedeeld, worden hoogtes en gewichten na de 50 aangepast om de eigenheid van de discipline te behouden.  Vanaf 50 dus vanaf volgende week loopt Serge de 100m horden en dti op 90 cm ipv op 99.  Hij gaat dan ook zo snel hij kan op zoek naar een Europees record. 

 

                (Serge Beckers)

(de partner van Serge - de geboren en getogen Mechelse, Kathleen De Wolf, haalde al kogelstotend een vijfde en een zesde plaats...)

 

Voor de derde keer op rij deze zomer haalt Mechelen misschien niet de grote koppen op sportief gebied, maar zet het topprestaties neer.  De ROM-skippers, onze kajakker Olivier Cauwenbergh en nu deze Mechelse veteranen...

Elk op zijn of haar manier hebben ze de Mechelse kleuren met verve verdedigd.  Elk - op eigen manier - heeft échte sportiviteit getoond, én inzet...   En dat is het vermelden waard.  Ze verdienen ons applaus!

In de Goudbloemstraat hangen ballonnen en wordt er gefeest.  Marc geniet na.  Hij mag het ook.  "Zilver en brons?  da's voor die van ons!"   En die 'van ons' vertalen we bij deze: 'onze Mechelse kampioenen'!  Vandaag zijn ze dus een beetje van 'ons allemaal', deze gouden, zilveren en bronzen kampioenen...)

 

(Met dank aan persfotograaf Jasper Jacobs voor de bereidwilligheid die hij betoonde bij het toestaan om een aantal van deze foto's van het kampioenschap op de Blog te zetten)

 

 

 

 

 

 

44'89" is echt wel een toptijd, waar heel wat jongere atleten alleen maar van kunnen dromen. Een schitterende prestatie van onze Mechelaars. Goed dat Jan Mechelenblogt er weer eens op tijd bij was!

Bij deze hebben ze een 37ste hoeraroeper erbij. Ik vind de naam RAM wel een beetje ongelukkig gekozen in dit computertijdperk (en dat in combinatie met ROM) :-D

Oudjes ?

Heel knappe prestatie, mannen. 

 Moet je die tijden zien !

Fijn, trouwens, om hier ook eens een verslag over atletiek tegen te komen. -)

Knappe prestaties! Ze doen het verdorie nog beter dan onze atleten tijdens de Olympische Spelen!

Ik ken Marc van bij de ouderraad in de basisschool in Coloma en wist dat hij met atletiek bezig was. Maar dit is meer dan zomaar bezig zijn, puike prestaties!

Dikke proficiat!

Knappe prestatie van iedereen,

 

Ik had al het plezier om met Marc te mogen samenwerken (nu zon 5 jaar geleden, wat gaat de tijd snel) en naast het feit dat hij gepassioneerd was door atletiek slaagt hij er nog steeds in om jongeren de passie voor sport bij te brengen. Menig aantal keer daagde men hem uit voor een spurtje en menig keer moesten de jongeren het afleggen tegen deze haas van Mechelen.

 

Proficat Marc

Knappe prestatie van iedereen,

 

Ik ken Marc van uit mijn beroepsverleden als begeleider (ondertussen 5 jaar geleden, wat vliegt de tijd) en ken hem als iemand die gepassioneerd is door atletiek, maar ook als iemand die zijn passie voor sport kan overbrengen op jongeren.
Menig keer werd hij uitgedaagd voor een spurtje door jongeren en menig keer moesten ze het afleggen tegen deze haas uit Mechelen

 

Dikke proficat