Eerste 'Knalpot-zomer' zit er bijna op...

met categorie:  

  

(foto's: Jan Smets)

Heeft het jonge volkje deze zomer zijn 'Strand aan de Dijle' moeten missen (wat velen een jammere zaak vonden...), dan heeft de 'Knalpot' toch wel wat goed gemaakt.  En als binnenkort het langverwachte eerste kinderkunstenfestival onder de intrigerende naam 'Grof Geschud' van start zal gaan, dan mogen we zeggen dat Mechelen zijn naam als 'Kinderstad' weer volop eer aan doet.  Maar goed: da's voor binnenkort.  Laten we eens terugblikken op dit eerste seizoen van 'de Knalpot', want vandaag zal die voor de laatste keer op een speelpleintje staan.  In het Papenhofke deze keer...

 

'De Knalpot' heeft er al een kleine reis opzitten.  Van 6 tot 9 augustus stond hij op het Oud Oefenplein, en van 13 tot 16 augustus in 't Hofke (wijkhuis Arsenaal).  Deze week staat hij in de wijk Nekkerspoel - in het voornoemde Papenhofke dus.

 

Het is een mooi begin.  En het was leuk.  Maar misschien kan het nog nét iets meer: méér wijken frequenteren én langer inzetten.  Want een zomervakantie duurt  toch wel langer dan drie maal vier dagen...  Maar goed: de toon is gezet.  Evalueren dus: en volgende zomer misschien nog méér inzetbaar?

Ik ging alvast een tijdje geleden een kijkje nemen op het Oud-Oefenplein, 'en zag dat het goed was.'..

 

 

En wat is nu in godsnaam die 'Knalpot'?, hoor ik je vragen...

 

Het is eigenlijk een soort van 'speelmobiel', en een project van Mechelen Kinderstad.  Ze zorgt samen met de kinderwerkingen voor extra animatie op  Mechelse pleinen.  Deze pretcamionette is volgeladen met speelmateriaal.  De animatoren kunnen alzo  elke straathoek en plein omtoveren in  een klein speelparadijs.

Want: er is vanalles voorzien: een springkasteel, pedalo's, een bouwpakket, hockeysticks..., en véél meer.  Al het speelmateriaal is bedoeld voor kinderen van 5 tot 12 jaar.

Bij slecht weer kan er aan deze Knalpot een luifel worden bevestigd, en kunnen de kinderen er onder zitten op poefzakken.  Maar er is méér: de aanhangwagen is uitklapbaar - Trappen komen tevoorschijn, en de kinderen kunnen hun kunsten showen op een mobiel podium.

 

Straks zit het er op.  Maar de Knalpot gaat niet op stal.  Hij krijgt een nieuwe bestemming, want hij gaat mee op pad met Project Wolf.  De camionette wordt omgebouwd tot een soort van radiostudio, om concerten te geven, interviews af te nemen, enzovoort...

Ook de nieuwe Club Kamikaze zal beroep doen op de Knalpot.

Kortom: je zal hem de volgende periode nog regelmatig zien opduiken in het Mechelse straatbeeld....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Knalpotbus heb ik in m'n wijk niet zien passeren. Maar toch ook een woord van lof voor de mobiele animatoren (naam van dat project ken ik niet) die met een kar vol speelgoed aan hun fiets geregeld een aantal speelstraten kwamen animeren.