dat is men...vergeten?

(foto: Jan Smets)

Laat ons op de Schuttersvest eens over 't muurtje kijken...   ;-)   Daar hangt een gedenkplaat waarvan ik durf vermoeden dat nog maar weinig Mechelaars ze opmerkten...  In één van de herenhuizen woonde ooit de bekende Vlaamse schrijver Maurits Sabbe.  Deze Bruggeling heeft een tijdlang les gegeven in onze stad, en zijn naam werd later gegeven aan een Mechelse straat.  Later is de man verkast naar de Scheldemetropool waar hij ook gestorven is.  We kunnen het allemaal wel opzoeken.  Maar... Met deze gedenkplaat is toch iets merkwaardigs ...

 

Maurits Sabbe woonde hier op de Schuttersvest vanaf 1903.  Hij schreef er zijn schoonste werken.  Allemaal goed en wel.  In 1939 werd de plaat vervaardigd (?) en opgehangen (?).  Ook mooi.  

 

Maar iets lijkt te zijn vergeten.  Tot wanneer  heeft deze BV-avant la lettre hier gewoond?

 

Bah, misschien is het nu niet zoooo belangrijk.  Maar ergens ben ik wel benieuwd hoelang we de bekende Bruggeling hier gehuisvest hebben...   Wie weet meer?  (zodat we misschien -zowel stiekem als  vlijtig -  het ontbrekende cijfer kunnen beitelen in de gedenkplaat...)

 

 

 

 Ik heb mijn lagere schooltijd doorgebracht in de Maurits Sabbeschool, in de Ieperleestraat, vlakbij de Maurits Sabbestraat, dus dat er een link van deze schrijver met onze stad was is toch algemeen geweten dacht ik. Over de jaartallen tast ik echter in het duister.

De Maurits Sabbestraat was mijn laatste woonplaats,Ik en mijn broer hadden ons garnierderij attelier daar recht over de Gen.DeCeunckstraat. dat is nu reeds zoolang geleden.Waar is de tijd naartoe gevlogen.

 

Maurits Sabbe heeft in Mechelen gewoond, zoals men zou zeggen, 'van negentienhonderdendrie tot negentien'. En zo is dat opgeschreven. In 1919 werd hij benoemd tot conservator van het museum Plantin Moretus, en is hij verhuisd naar Antwerpen.

ziezo, dank zij  Ludo Permentier kan men beginnen beitelen.

waar is de tijd van de lijstjes in  "De Spanjaard"...... 

Die herinneringsplaat is toch dudielijk genoeg zou ik denken: Maurits Sabbe woonde daar

van 1903 tot 19 (= 1919).....:-)

Hadden ze er nu gewoon " van '03 tot '19 " in gebeiteld, dan had niemand getwijfeld.