ViaVia reiscafé opent eindelijk zijn deuren, en...daar zijn we blij om!

met categorie:  

   

(foto's: Jan Smets - boven: David Van Damme, Andy Van Woensel en Bart Happaerts)

Toen ik 's namiddags langsliep voor een kort interviewtje kon ik het écht niet geloven dat amper vier uur later dit reiscafé zijn deuren zou openen.  Het leek nog bijna een bouwwerf - men struikelde over bouwmateriaal en andere rommel, en de uitbaters liepen op de toppen van hun tenen...  En toch: toen ik om 19uur over de rode loper het Molenhuis binnenkwam, was van dit hectische niks meer te merken.  Andy, Bart en David, netjes gedouched en uitgedost, ontvingen - of er geen vuiltje aan de lucht was -de genodigden, met de vriendelijkste glimlach, ontspannen en sympathiek zoals we hen kennen...

Dat Molenhuis: het leek wel of het nooit zou af geraken.  Het was als de processie van Echternach: twee stappen vooruit, en dan weer eentje achteruit.

.

  

  

Maar alles is nu achter de rug.  Of toch bijna alles.  Hier en daar moet nog wat worden afgewerkt.  Maar dat komt heus wel in orde.

 

Ja, het had wat voeten in de aarde.  Maar vanaf dinsdag 17 juli kan je in het ViaVia Joker reiscafé terecht.  Vanaf half 12.  Het wordt de nieuwe place-to-be in onze stad.  Dat voel je met je ellebogen aan.  Dit pand heeft letterlijk alles mee: een unieke locatie, een schitterend verleden, sfeer alom...

 

Het reiscafé is gevestigd in één van de knapste historische gebouwen van Mechelen: het 15de eeuwse Molenhuis: een industrieel complex zonder weerga, waarvoor men bewonderend uit alle hoeken van de toenmalige wereld kwam naar kijken.  Terecht.

Dit weekend gaan de deuren open voor kennissen en familie.  Drie maal.  Maar vanaf dinsdag kan élke Maneblusser in het reiscafé terecht.  Dan gaat de zaak officieel open.  Het Molenhuis is mooi gelegen aan de Zandpoortvest 50, vlakbij de ingang van de Kruidtuin.

"Mijn grootouders woonden hier ooit.  Ze waren  hier actief als concièrge en parkwachter.  Het is dan ook heel bijzonder dat één van hun kleinkinderen aan dit Molenhuis,  dat van 1989 leeg staat, een nieuwe functie weet te geven"   vertelt Bart.

"Vanaf april 2010 zijn we hier aan de slag om er een reiscafé van te maken.  In september van 2010 verkreeg Joker zijn concessie.  Het heeft bloed, zweet en tranen gekost.  De opening is enkele keren uitgesteld, onderandere door problemen met vocht...De Dijle ligt vlakbij, en de Melaan stroomt onder het pand..."     vult Andy aan.

ViaVia staat voor iedereen open.  Niet alleen voor reizigers.  Dat is belangrijk om te vermelden, benadrukt Andy.

"Sommigen denken dat het hier alleen een café voor reizigers is, maar niets is minder waar.  Je kan hier terecht voor een lekkere wereldse maaltijd of een leuke babbel tussen pot en pint.  Kortom: het wil een ontmoetingsplaats zijn voor iedereen!"

Andy en Bart vertellen het met veel enthousiasme.  Ze reisden al de halve wereld af, maar houden ook bijzonder veel van hun eigen stad.  Beiden zijn dan ook stadsgids in Mechelen.

 

Het reiscafé is de veertiende ViaVia in de wereld en de vierde in ons land.  Joker omschrijft ze graag als mondiaal buurtcafé.  Vaak zijn ze te vinden in unieke gebouwen en zijn het (behalve in België) ook budgethostels ingebed in de lokale omgeving.  Muziek, kunst, sociale projecten, trips en cursussen kunnen er mensen en culturen samenbrengen.

 

Naast het restaurant en de bar zijn er ook enkele mooi ingericht ruimtes die verhuurd worden voor vergaderingen, feesten en ander activiteiten.

Ik..., ik reserveer alvast een tafeltje. 

Ik niet alleen trouwens...  Het aanwezige publiek was nu al laaiend enthousiast.  Horeca-Mechelen heeft er een schitterend pareltje bij!  Ga het maar snel ontdekken!

 

  

 

www.viaviacafe.com/mechelen

mechelen.belgium@viaviacafe.com

015/21 60 56

 

 

 

 

 

Wedden dat, als in september de (hoge)scholen terug opengaan, men er over de koppen zal kunnen lopen.

:-)

Het groen, de ruimtes, het warme welkom, de aanwezigen ... Wij hebben vrijdag 13 genoten van de ViaVia molen die op gang komt. En bijgeleerd over het 'pegelrecht': de minimale hoeveelheid water die de waterloopbeheerder moet garanderen om de molen draaiende te houden. Zie het al voor mij: waterdoorsteek herstellen zoals weleer, een terrasje erboven en boten, kano's .. die aanmeren. Goede vaart Mechelen en ViaVia

Wat een knap project is dit! Mijn collega's stadsgidsen hebben bergen werk verzet en maken nu eindelijk hun droom waar. Proficiat!

Het is een grote aanwinst voor deze stad. Antwerpen, Brussel en Leuven hadden al een Via Via dus wordt het tijd dat er een in Mechelen kwam. Een ding is zeker je gaat er me vaak vinden voor een lekker werelds gerechtje of een heerlijk drankje!

lees ook onze eerdere bijdragen hierover.

 ha kerieus gelijk altijd zullen we daar eens iets gaan drinken en/of eten in ons alleentje, nog een gelegenheid meer waar ik zomaar alleen binnen durf gaan

tof dat een van de kleinkinderen terug in het pand van de grootouders verblijft

 Bij deze wens ik Andy, Bart en David heel veel succes !!! 

Beste Andy, Bart en David!

 

Een prachtzaak op een mooie locatie!
Geniet van de eerste dagen dat het via-via-café open is en maak er een knaller van voor Mechelen!

Mij gaan jullie in elk geval zien! Ben zeer benieuwd naar het interieur en naar het eten,

 

Veel succes

Koen

Kunst-en cultuurbar, Adegemstraat 1

Hier gaan ze mij eerstdaags zeker zien! Blij dat het eindelijk klaar is geraakt ;-)
Ook van mijnentwege: véél succes aan de uitbaters én... tot dra!

 

Prachtige locatie met schitterend uitzicht ,toffe jongens die ons zullen bedienen  een aanrader voor een geslaagde avond met vrienden of famillie. Het molenhuis wordt ons nieuwe stamcafé

Veel succes 

Joëlle

 

 

 

Mooie zaak! Bij deze aan de Via Via mannen van Mechelen een dikke proficiat. We hebben ze in Heverlee aan het werk gezien, ze zullen het zeker kunnen...We wensen hen veel volk, veel welk en vooral veel succes in alles wat ze ondernemen.

Hey aan de uitbaters,

Veel succes met jullie nieuwe zaak, ik kom volgend jaar in Mechelen wonen, maar zal weldra eens afzakken naar deze mooie zaak 'Via Via',

 

Veel succes,

Grs van Ben S.

P.S. Kan je daar ook dia's avonden organiseren van de reizen dat ik heb gedaan?

gisterenavond gaan eten in viavia.

het eten was lekker en goed bij prijs. We hadden eerst 2 tapa's genomen : "verfrissende scampi" en een kiptaco. Beiden héél lekker. Als hoofdgerecht had ik een kleine spaghetti : lekker en meer dan genoeg. mijn man had de tandoori kipsate : vlees heel mals maar voor hem mocht het iets meer gekruid zijn.

Bediening was supervriendelijk ! dat viel echt op en alleen al daarvoor gaan we zeker terug.

Leuk is dat de kaart constant verandert.

doe zo verder !

 

Annick bogaerts