Mechelen plakt aan het vel van Tom Kestens

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

En dan twijfel je er aan of je dit nieuwsje wel op Mechelenblogt wil zetten... 'Politiek' weet-je-wel.  Je zou nog een punt hebben beste lezer.  Maar dan bedenk ik me dat de sfeer en inhoud van het lied wel 'breder' is...  Natuurlijk klinkt op de achtergrond '14 oktober' door.  Je moet al héél naïef zijn om dit niet door te hebben.  Als die  iemand die het liedje zingt, opkomt met de gemeenteraadsverkiezingen (én die het bovendien nog schreef met een lijstduwer...) dan wéét je het wel.  En toch: 'de politiek' heeft geen patent op positief-denken.  De positivo's in deze stad zitten niet alleen op schepenbanken of sieren niet alleen stads-of andere lijsten.  'Fier-kijken'  naar deze veranderende stad doet ook een groeiende groep individuele Maneblussers!  Deze stad 'plakt ook aan het vel' van mijn buurman, van de vrijwilliger, de jeugdleider, de gepensioneerde, de voorzitter van de vereniging,de nieuwe-Mechelaar, én...mezelf. 

 

En daarom breng ik het!  Niet om het politiek te recupereren.  Ieder doet hiermee wat hij/zij wil.  Het maakt me niet uit.

Mij gaat het om dit schittende lied. Want dat is het wel.  'Zinderende straten' is één van de mooiste liedjes over deze stad die ik al hoorde.  Er gaat 'iets' van uit.  En dat 'iets' is wel de open kijk naar deze stad - het 'graag zien' van deze stad.  En dat is mooi naar mijn aanvoelen.  Omdat deze stad perfect is?  Maar nee.  Er mag en kan best aan gesleuteld worden.  Maar dat ze herboren is, dat voelen toch velen aan.

 

Het werd bijeengeschreven op één nachtje op café, door Tom Kestens en Kristof Calvo.  De eerste naam klinkt natuurlijk als muziek in de oren.  Tom leeft op het ritme van de notenbalk.  De tweede heeft er natuurlijk géén kaas van gegeten, en merkte dat in de opnamestudio wel méér knopjes aanwezig zijn dan op zijn gestoelte in het parlement...  Maar samen hebben ze de woorden gevonden. Na schrijven en schrappen.  Tom zette muziek op het 'idee-in-woorden-gegoten', en gisteren werd het liedje dan voor de eerste keer op het publiek losgelaten in Kafee Ine in de OLV-straat.

 

'De maan kust onze toren...'.    Ik voel het als ik de laatste tonen hoor wegsterven: dat Mechelen zit op mijn vel.

Je kan het lied downloaden van 'tinternet'...

 

http://www.zinderendestraten.be/

 

 

                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik woen in Mechelen, gewoenweg ni te doen !
Mechelen, in de veur-en achternoen !
Ik woen in Mechelen, Mechelen, Mechelen !
Mechelen, zoe schoen !

Nao vandaag, nao seffens, nao subiet
‘Emmek goesting, doennek ‘t van de verniet.
Kan ao beloven : tis tierste da’k begin.
Effe maffe, fris erôôt en dan vlieg ‘k erin

Ik zèn van Mechelen, gewoonweg ni te doen !
Mechelen, in de veur-en achternoen !
Ik zèn van Mechelen, Mechelen, Mechelen !
Mechelen, zoe schoen !


Gebaseerd oep dat lieke van die manne van Kie'berge

Phil Van Cauwenbergh en Paul Quintiens achterna?

Leuk liedje. Wel een vraagje: is Mechelen Blogt een vehikel om een bepaalde politieke stroming te promoten? Ik dacht te weten dat een andere partij ook een lied over Mechelen gemaakt heeft. Daarover heb ik (nog) niets gelezen.

Mechelen Blogt een vehikel ? Ik hoor het in Londerzeel al donderen . 

Luk Van Kallegem, welk liedje bedoeld gij dan ? Dat van Gymico ?-)))) 

@ Luc Van Kallegem: ha, fijn!  dit vehikel  kan natuurlijk niet alles weten.  Mooi dat je onze kennis weet te verrijken.  Ik nodig je uit om dit lied, of een link er naar hier als reactie te  posten.  Misschien kan het me zelfs 'beroeren'.  Wie weet....   ;-)

Best een leuk liedje, maar het is juist of ik naar Acda & De Munnik zit te luisteren. Kan dat niet 'Oep z'n Mechels'? Dan vind ik de tekst die Gymicko hier boven plaatste toch beter op z'n plaats.

 

Ik wéééét beste Eelco, dat jullie 'Ollanders'  ons graag Vloms horen klappen...  ;-)   Da's best kleurrijk, en ik wil met jou nog wel eens een boompje opzetten in 't authentieke Mechels.  Maar we kunnen ons af en toe ook wel behoorlijk uitdrukken in het Nederlands hoor...  ;-)  Stel je voor!

Laat dit liedje maar zoals het is... 

OK Jan. Maar ik krijg hier niet het echte Mechelen gevoel van moet ik eerlijk bekennen.

'ie sè !  Een 'iel schoen echt Mechels lieke veur onzen Eelco :

"Hey Sjoe" van NiteSpirit - Live vanoep de Melaon

't Is natuurlijk een politiek lied, daar kan je niet omheen.  De positivo's zullen het wel leuk vinden; mij kan het niet écht bekoren. En eerlijk gezegd, weeral een beetje te veel hoera-joepie-nieuws de laatste tijd op deze blog.  We zijn een stadsblog, geen stadsbestuur-blog. Toch opletten voor politieke recuperatie!

Hier enkele tips om te verwerken in het volgende lied.

" Notenkraker betrapt aan automaten betaalparkings "

" Weer inbraak bij NMBS "

" Radio gestolen "

En dan het refrein. 

@Koen: Het is inderdaad erg moeilijk om nog topics te brengen in de sfeer van de verkiezingen, maar moeilijk gaat ook natuurlijk. In ieder geval, zoals Jan schrijft, is dit soort artikel op het randje.

Blijft nog de vraag of het brengen van het nieuws van een nieuw lied electoraal voordeel of nadeel brengt aan de betrokkenen. Mensen zijn niet dom natuurlijk.

@GL: Blijkbaar bestaat er naast m+, ook een partij m- ? De negativo's ?

@Peter

Ben je daar weer met dat aartslelijk woord " positivo ". 

Heu, neen. Ik gebruikte het woord toch niet ?

Mij deert het niet hoor. Voor mij is er niks over 't randje, behalve als het echt een oproep is om voor den dieje en den dieje te stemmen (wat het artikel niet wil overbrengen).

Een campagnelied allemaal leuk en wel, maar je wint er geen verkiezingen mee. Kiezen voor Kristof (is misschien wel nen sympatieke), is volgens mij kiezen voor Bart. Meer van 't zelfde, ya kno' wha ah mean? En ik vind best dat een zitje in het parlement al genoeg is (geldt trouwens voor een hele hoop andere mensen van alle kleuren). Dat geld dat werd gestoken in een nieuwe domeinnaam en serverplek, kon evengoed gestoken worden in iets dat de mensen echt voorthelpt. Plannen, schetsen... van weet ik veel...

Positief, seropositief, negatief, agressief, ... maakt allemaal niet uit. Als je in de politiek maar constructief bent.

Echt een leuk liedje, Tom kent natuurlijk ook zijn metier.. Maar als 'Mechelen-anthem' zie ik het niet zitten.. daar ga ik akkoord met de Gastblogger, die eigenlijk al meer Mechelaar dan gast is - maar dat terzijde :-) .... (ook jammer dat het vanuit partijpolitiek standpunt komt..).

Maar wel een goed nummer, dat sowieso. 

Misschien moeten we, om een " Mechelen-Anthem " te bedenken, ons oor eens te luisteren leggen bij Leyander.

Hopelijk schudt hij iets uit zijn mouw.  Misschien iets in den trant van La Esterella, maar dan met de woorden " Oh statig Sint-Romboutstoren - Hoog boven het Mechelse land "

:-)

Heel plechtstatig, dat wel, en misschien niet direct catchy veur 't joeng sôôt.  Maar misschien kunnen die dan de lyrics bedenken voor (ik zeg maar wat) " Mechelen is 't allermooist op aard' - Niets dat haar schoonheid evenaart - Zeg dat Gimycko het gezegd heeft " (of zoiets).

(Naar) Alfred Ost

Ik ben het volkomen eens met Koen.  Mechelen Blogt komt de laatste tijd wel met erg veel "feel good" nieuws over het reilen en zeilen in Mechelen.  Ik kan me ook niet echt van de indruk ontdoen dat één en ander politiek gestuurd wordt.  Persoonlijk vind ik dat er de voorbije jaren vele mooie dingen gerealiseerd zijn en er nog mooie op stapel staan, daar niet van...  Wat mij wél stoort is dat eenmaal opgeleverd men er blijkbaar niet aan denkt dat om het even welk initiatief opvolging, onderhoud , en toewijding vraagt om uiteindelijk als geslaagd te kunnen worden beschouwd.

Neem de Vismarkt , Lamot en De Brug ertussen (soms letterlijk, soms figuurlijk). 

1) Op de VIsmarkt duurt het meestal tot de middag voordat het puin van de vorige avond geruimd is.

2) De brug is nu idd écht mottig, maar dan van viezigheid.

3) Op de Haverwerf staat een kleine Beethoven met een roos op zijn rug onbegrijpend te staren naar twee nadarhekkens. Geen hond die het verband tussen Little Beethoven, tekst en gat in de grond begrijpt, laat staan een toerist...Elke stadsgids moet daar ondertussen toch al het schaamrood op de wangen krijgen als ie daar voorbijkomt?

Aan de leegstand onder het Lamot Woonproject zal de economische crisis waarschijnlijk wel ten gronde liggen, maar toch...misschien  eens een "positieve" actie van het gemeentebestuur om deze leegstand aan te pakken.

Misschien niet écht On Topic, maar als een politiek  getint liedje op MB kan, dan zal deze reactie ook wel kunnen zeker?

 

 

 

Uiteraard Davo. Mblogt is als een cafe, inclusief de toogpraat. Er is geen politieke sturing whatsoever hier. Maar ieder vogeltje zingt nu eenmaal zoals hij gebekt is.

Al het wat met Mechelen te maken heeft, geen reklame is, en als je de afspraken volgt, dan kan alles.

We proberen ook niet te veel in de val te trappen van de nakende verkiezingen, maar Bloggers zijn ook maar mense natuurlijk. En meer nog, Koen is als blogger ideaal geplaatst om hier en daar wat diverser te schrijven ;)

 Schitterende interventie Davo. Misschien een beetje te weinig positivo nietwaar heren.

[offtopic] Davo: Wat onderhoud betreft, daar heb je groot gelijk in, volgens mij. Remember enkele dingen, die hier al zijn aangekaart, in al die jaren. Van de Zeeridder tot Wegwijzers, ...

De partij die dit hoog op de agenda zet in zijn/haar programma scoort volgens mij behoorlijk.

Gek eigenlijk.  Als je een artikel maakt waarin je je twijfels uitspreekt over het stadslogo of de Beethovenbrug ben je negatief ingesteld...  Schrijf je iets over een liedje dat gemaakt wordt (gewikt en gewogen HOE je dat schrijft, en met verklarende uitleg...) ben je 'verkocht' aan de politieke leiders van deze stad...

Heel raar hoe je soms in een hoek wordt geplaatst.  Het heeft méér te maken met welke bril je zélf leest.

Deze weken maakte ik artikels over van alles en nog wat - Mijlenver van politieke toestanden (lees maar na).  Maar maak je één artikel dat een beetje politiek gerelateerd is, dan gaan de poppen aan het dansen, en wordt het voorgesteld alsof Mechelenblogt een filiaal is van het stadhuis, en dat Mechelenblogt bijna de hele tijd 'hoera' roept met alle verwezenlijkingen van de Mechelse politieke leiders.

Wie eerlijk is met zichzelf, en objectief probeert te lezen, wéét dat dit een pertinente leugen is. 

Ik heb géén partijpolitieke lidkaart, en wens die ook niet te hebben.  Ik schrijf over wat ik om mij zie gebeuren in deze stad.  En dat kan gaan over een toneelauteur die eerder rechtse sympathïeën heeft, als over een liedjeszanger die eerder aan de linkerkant te situeren valt...  Maar ja: men leest alleen met het eigen brilletje op natuurlijk.

En stoort het iemand dat ik gewoon positief ingesteld bent, los van een partijpolitieke visie?  Is dit tegenwoordig ook verboden?  Da's nu eenmaal de aard van 't beestje.  Wie hier (politieke) conclusies denkt te moeten aan vastknopen, moet dat maar doen.  Overtuigen kan ik die persoon toch niet.

Maar nogmaals: kritiek is natuurlijk snel gegeven.  Ik sta open voor opbouwende kritiek, maar speel het spel dan eerlijk, zonder het poneren van gratuite boutades, die wal nog kant raken.  Lees m'n topic nog eens hééél goed, en tel dan AL mijn artikels op die niet over politiek gaan...  Het zou verrassend kunnen zijn.

Trouwens: in reacties op artikels worden  er vééééééééél mééér partijpoliiteke spelletjes gespeeld dan in het artikel zelf.  De pot en de ketel, weet je wel...

grappig en zielig tegelijk.

 

 Is toch wel heel raar.

" Hoe je in een hoek wordt geplaatst " . Daar zit ik al twaalf jaar in en met fierheid. Ja dat ge wordt verdacht van een beetje.... zal wel zijn reden hebben zeker. En dan dat afschuwelijke ding over positivo en negativo ? Te gek om rond te lopen.

Ik zal het nog eens zeggen, kijk eens alle dagen in de gazetten naar de criminaliteits barometer hier in Mechelen en vertel ons daar eens wat meer over. Kan ook best leuk zijn.

Jan , je bent een positivo, en dat siert je.  Maar je haalt het zelf aan in het begin van je artikel dat het mogelijk voor sommiggen politiek geladen was.  Had er dan misschien beter niet aan begonnen.  Je wist toch op voorhand dat er polemiek ging van komen?  Zo naief ben je nu ook niet!  Ik zit ook op terrasjes en zie dan ook wie (o zo toevallig) beste vriendjes is met wie.  Zo naief ben ik dan weer niet.

Voor de rest, 't was maar om te lachen Jan...

 

Wees gerust.  Ik maak me er al niet meer druk om.  En verder: het is niet omdat ik weet dat er eventueel een polemiek van zou kunnen komen, dat ik me laat tegenhouden.  Ondanks het feit dat ik het artikel 'breder wou kaderen', wist ik inderdaad op voorhand dat er reacties als hierboven gingen komen.  Dat wéét ik ook als ik andere, niet politieke, maar maatschappelijke thema's beschrijf die in onze stad plaatsvinden... Maar dat laat me toch niet tegenhouden.  Als ik over een tentoonstelling schrijf over de Mechelse Acht of  Kunst in de steigers, heb je die reacties niet.  Da's waar.  Maar toch wijk ik soms graag van de veilige paden af.  Niet om dwars te zijn, maar omdat het moet kunnen. 

Deze week hoorde ik nog van Louis Davids (van het Israëlisch-Belgisch tijdschrift, waarover ik een artikel maakte...) dat er geen enkele krant of tijdschrifft is dat  voor iedereen goed is.  Soms ben je te progressief, soms te conservatief, te rechts, te links, te meegaand, te contesterend, te religieus, te weinig religieus, of wat dan ook...   Dit kan ook gelden voor een blog als deze.

Maar waarom moet ik me eigenlijk verantwoorden?    ;-)

Wie zin heeft om mee te bloggen kan dit gerust: eenvoudig een mailtje sturen naar Mechelenblogt met jouw motivatie om mee te werken aan deze blog, en je kan schrijven over jouw eigenste Mechelen-gevoel.  Vooral DOEN!   ;-)

Wees gerust: ik lach achter mijn klavier.    ;-))

Wel ja Jan - ook ik ben positief ingesteld, los van welke politieke partij dan ook .... en wat ik vooral onthoud uit al die reacties hierboven is dat het allerbelangrijkste is CONSTRUCTIEF te zijn !!!

@iedereen die Jan nu iets aan het verwijten is: Dit is eigenlijk de boodschapper aanvallen. Jan rapporteerde eigenlijk gewoon om een lied dat over Mechelen gemaakt wordt en wie zegt dat Calvo&co hiermee, zoals Peter zegt, een electoraal voordeel hebben? Jan had wellicht hetzelfde gedaan als het vanuit een andere kleur kwam.

En bovendien zorg ik de laatste tijd wel voor de cesuur in MB's "goednieuwsshow". Artikelen die volgens sommigen er ook ver over gaan, maar bedoeld zijn om mensen tout court tot nadenken aan te zetten (positivo's of niet). Iemand moet tot de spits afbijten, niet? :-)

Much ado about nothing.

 

Terug ontopic stel ik het volgende lied voor als 'Mechelen-Anthem' :-)

@Henning,

cesuur???  Sommige cartoonisten staan blijkbaar  "selectief " scherp...

Gegroet. 

Kijk, dit hier is nu eens een leuk liedje over Mechelen, sè !

;-)

Woehahahaha Gim! You just made my day. :-)

Wat een stinker van een lied. Slecht gezongen, schrijffouten, debiele teksten ... Ik hoop voor hen dat tegenstanders van N-VA dit geschreven hebben om hen een kloot af te draaien en dat ze het niet zelf gedaan hebben.

Topper in wording.

@ Wout :

Het liedje en filmpje ogen allemaal inderdaad niet echt catchy.

Ze hadden het misschien beter overgelaten aan (ik zeg maar wat) Rinus of zo.

Voor de toekomstige liedjesschrijvers (met Mechelen als onderwerp), gelieve volgende item zeker te verwerken in de lyrics :

... De vele konijnen en vossen - In de Battelse bossen ...

;-)

Artikel

 Ik vind het lied van de Mechelse N-VA helemaal niet abominabel, net zoals het lied hierboven in het blogartikel dat ook niet is. Misschien wel wat oubollig, maar best wel een rustig en gezellig lied. Heel goed gezongen.

Ik vind de commentaar van Wout daarentegen een nietszeggende en debiele tekst, wat meer over de auteur dan over zijn smaak vertelt ;-)

Heren, misschien uit respect voor de lezers, je eigen waardigheid bewaren ? Met dank.

Voor zij die de politieke carrière van ons Blauwbartje een beetje hebben gevolgd zullen misschien het politieke carrièrepad van ons aller Henning ook lichtjes kunnen voorspellen :

Eerst geel-zwart, dan blauw en uiteindelijk een regenboogcoalitie.

;-)

As usual reageert Henning naast de kwestie. Die mens moet daar een prijs voor krijgen.

 

Het wordt tijd dat de school terug begint... Ik merk dat ook bij mijn 5 jarige kleuter...

En we zijn nog maar half weg Tommy. Het beste moet nog komen. 

[off-topic]
Niemand die doorheeft dat ik Wouts commentaren parodieerde? Ik trakteer overigens al mijn ongelijkgestemden voor een cola (of iets anders) bij een plezanten babbel in september. Al wie springt, contactere mij...

[on-topic]

Gim, niet de wildkatten en de wildgroei van privéoerwouden in Mechelen vergeten!

 

@ Henning : Ne cola ?

Nen kaove Duvel, ja !  Of ne goeie Carolus !

Foto Gimycko

Als je ooit eens 5 daagjes tijd hebt,
Doe dan eens het mooie Mechelen aan.
Ja, bekijk eens wat
En je zult zien dat
In Mechelen je verstomd zal staan.

Als je ooit eens 5 nachtjes tijd hebt,
Morgen of een andere nacht misschien,
Doe het dan eens echt,
In Mechelen, waarvan men zegt :
"Nee, dat hebben we nog nooit gezien".

En in Mechelen is er toch al zoveel te doen :
Eten, drinken, feesten, zoals 't hoort.
Hele nachten fuiven
En blijven swingen tot de noen.
Enzovoort, enzovoort, wat 'n leven !

Dus...als je eens 5 daagjes vrij hebt,
Dan kan je er zeker van op aan
Dat er op een keer
(En wie weet wanneer)
Mechelen je van je slag zal slaan !


Naar Louis Neefs

;-)

  

Foto's Gimycko - Salsa Veemarkt 

Gim, sorry...

@ Henning:

ge zijt blijkbaar de enige die doorheeft dat ge mijn reacties aan het parodieren zijt.

Wout

@ Jans : We amuseren ons...

:-)

Allez, zonet op TV - Tijdens " Niet tevreden Stem terug " op één - de aankondiging dat het megacoole campagnelied van de Mechelse N-VA (zie hierboven) mag meedingen in... " The Choice van Vlaanderen " !

Dus... allen kijken, de volgende dagen !

;-)

VEILIG VEILIG VEILIG. Het woord van het jaar. Het plakt niet aan het vel maar aan het bord.-)

VEILIG VEILIG VEILIG Het woord van de laatste 30 jaar  tot juist voor ELKE verkiezing, daarna wordt het weer begraven tot ... 

En zonet op TV het bericht dat het campagnelied van de Mechelse N-VA de " Choice van Vlaanderen " heeft gewonnen !

Go figure.

;-)

Waarin een provinciestad groot kan zijn....

Allez mensen, dit verdient toch een artikeltje?  :p

Vind ik ook wel, doe gerust.

@ Henning :

Graag een volledige verslag (minuut-per-minuut) van de muzikale vorderingen.

Of hoe een lelijk eendje een mooie zwaan werd in 3 dagen.

;-)

"Veel geblaat maar weinig wol" sprak den boer, en hij schoor z'n varken :-)

Neen, want als ik het schrijf is word ik weer gelyncht door de politiek-correcte betweters op dit blog. Heb me voorbehouden mijn tijd aan nuttigere zaken te besteden ;-))