Kunstenaars uit Mechelen

 

Ik kreeg eergisteren dit portret voorgeschoteld van de achter (x3 of 4) kleindochter van een Mechels kunstenaar. De foto is in slechte omstandigheden genomen, maar dat doen we nog wel eens over. Wie kent hem?

 

Volgens mij is dit Willem Geets,

Willem Geets
Willem Geets (°1838-†1919) is één van de belangrijkste Belgische historieschilders. Hoewel hij ook in het buitenland grote faam genoot, bleef hij het grootste deel van zijn leven wonen en werken in Mechelen.
Willem Geets is voornamelijk bekend voor zijn historische schilderijen met als belangrijkste thema keizer Karel en zijn entourage. Willem Geets was ook een uiterst begaafd portretschilder. Hij schilderde meer dan honderd portretten. Daarenboven ontwierp hij verschillende wandtapijten voor de Mechelse tapijtweverij Braquenié.

Hij was ook een toneelliefhebber. Zo was hij actief in toneelkring "De Taalzucht", waarvoor hij een aantal stukken schreef.
Willem Geets bezat een schitterende techniek en had veel oog voor het detail. De schilder besteedde zeer veel aandacht aan de realistische weergave van de kledij en van de stoffen.

(bron)

Volgens mij is dit Geets niet...   Maar ik kan me vergissen... Deze foto nam ik vorig jaar op de tentoonstelling 'Geets gezien?'   Het is een zelfportret van Willem Geets.  Er zijn gelijkenissen, maar ook vele verschillen...

 

of deze...  Borstbeeld van Willem Geets (op dezelfde tentoonstelling gefotografeerd...)

Hier zijn de verschillen met het portet van Rudi minder groot.  Maar ik blijf twijfelen.  Een tijdgenoot is het alleszins...

Is dit een rarara en kent de achter (x3 of 4) kleindochter het antwoord ?

Just2know

Volgens Axel Vaeck van het Mechels stadsarchief zou het gaan om Jozef Willems (die oa het  (vergeten) standbeeld 'Job op de mesthhoop' maakte,  dat vroeger op het pleintje voor het OLV-gasthuis stond en nu 'verstopt' staat aan de Zwartzustersvest...).  Er waren in die tijd wel meerdere kunstenaars met zo'n baard..;

bedankt voor jouw mail Axel!

Maar is hij het wel??

Met het idee van Peter i.v.m. Willem Geets ging ik ook eens Lode Geets opzoeken.  Doch deze is maar 68 jaar oud geworden (1907-1975).  En ook Jozef Willems werd maar 65 jaar oud (1845-1910).

Terwijl dit portret, van deze Mechelse kunstenaar, meer weg heeft van een hoogbejaard iemand.  Iemand die mogelijk de 80 al voorbij was toen dit schilderij werd gemaakt.

Jozef Willems maakte ook werk voor de vernieuwde gevel van Hof van Savoie als ik me niet vergis ? Ben nu wel benieuwd :-)

Ik zat in ieder geval in de juiste divisie :-)

Het schilderij werd me initieel aangekondigd als een Tuerlinckx, maar verder opzoekingswerk leverde een andere artiest op, maar zeker een Mechelaar, mijn interesse is dus gewekt.

Ik heb nu met Jacqueline Laenen gebeld, jawel de zus van onze betreurde Jean-Paul. Ze is gehuwd met een telg van de familie Tuerlinckx. 

De schilder betreft haar grootvader Isidore Désiré De Cock. Hij zou ooit de 1e prijs van de academie van Mechelen gewonnen hebben. Ze heeft nog wel wat werkjes van hem. Ze wist me verder nog te vertellen dat hij de 1e WO in Engeland heeft doorgebracht, waar hij hartelijk werd ontvangen door enkele kasteeleigenaars. Hij heeft daar dan ook nog heel wat werken als dank achtergelaten. Van Joseph Tuerlinckx heeft ze nog een ivoren hoofdje en een brons. Lijkt me wel leuk.

Wat het onderwerp van dit schilderij betreft heeft haar moeder verteld dat Isidore regelmatig oude mannen van het "hospice de Malines" als onderwerp nam.  Ze weet helaas niet wie deze man zou zijn. Het gebeurde toen wel veel dat kunstenaars mekaar afbeeldden. Zo is de familie in het bezit van schilderijen van Joseph Tuerlinckx, die Isidore en zijn vrouw geschilderd heeft. Wordt zonder twijfel vervolgd.