Beiaardhappening Marnixring Gaston Feremans bepleit mobiele beiaardMaandag 9 juli organiseert Marnix Ring Gaston Feremans Mechelen een Beiaardhappening.

Behalve de doelstelling de beiaardtraditie in ere te houden, pleit de vereniging voor de aankoop van een mobiele beiaard, een droom van de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn, Toren & Beiaard vzw en stad Mechelen.

Marnix Ring Gaston Feremans ondersteunt dit project maar al te graag: “de beiaardkunst is een belangrijk cultureel erfgoed uit de lage landen en Mechelen is in die discipline wereldcentrum”, aldus voorzitter Toon Pans. De vereniging voert het verspreiden en bevorderen van de Nederlandse cultuur hoog in het vaandel. Ze ondersteunt dan ook het belangrijke culturele erfgoed, zoals de beiaardkunst.

Anno 2012 heeft de stad Mechelen een traditie van 120 jaar zomerbeiaardconcerten, die zich concentreren rond de Sint-Romboutstoren en de luisterplaatsen in de onmiddellijke omgeving. Mechelen ontbeert echter een goede mobiele beiaard.” Aldus Pans.

De beiaardhappening op maandag 9 juli belooft uniek en verrassend te worden. De opbrengst gaat integraal naar het project.

Drie jonge beiaardiers komen hun kunsten demonstreren. Het betreft twee laureaten van de Jeugdbeiaardwedstrijd 2012, Arsham Makarian uit Mechelen en Quentin Leriche uit Dowaai. Daarnaast speelt ook Lydia Mussche-Zwart uit Dordrecht.

Tussen de optredens wordt een exquise barbecue aangeboden. Aansluitend kan worden genoten van het maandagavondconcert van de stadsbeiaardier, Eddy Mariën.

De happening gaat die maandag 9 juli van start om 16.30 uur in Salons Van Dijck in Mechelen.

Bijdrage per persoon: € 75. Inschrijven & info via luc.Symons@telenet.be. Bedrag storten op rekeningnummer: BE51 7330 1097 3962.

tekst & foto's: © Markec

Wanneer komt de beiaard van Jan Donnes eigenlijk terug naar Mechelen ?

 De foto die hier getoond wordt is een slecht voorbeeld. Ik kan helaas ook geen foto aanbieden van wat men eigelijk wil aanschaffen. Ik heb het wel al gezien, laatst nog op de jeugd beiaardwedstrijd in de Minderbroederskerk.

http://www.youtube.com/watch?v=Fq9q_cKirg4&feature=player_embedded

Een compacte mobiele beiaard die zeker ook in een zaal kan gebruikt worden. Een meerwaarde voor Mechelen. Sommige zien in een mobiele beiaard een "groot spel" zoals die van Manousek.  Dat is ook niet nodig, de weinige keren dat hij nodig is kan hij gehuurd worden.

Maar we willen veel: 

Wijzerplaten aan de toren, die al weg zijn sinds 1914, en al vaak zouden terug te keren.

Restauratie van de oude beiaard zodat onze studenten niet meer naar Lier moeten om oude muziek te spelen. Maar we zijn Mechelen beiaard stad dus een: en,en,en verhaal.

 

Wel opletten met de aanschaf van een mobiele beiaard, want gegeerd bij dieven.

Voor je het weet zit je met eenzelfde verhaal als dat van Frank Steijns, ooit nog leerling van de Mechelse beiaardschool.

Mobiele beiaard van Frank Steijns gestolen (2009)

Nick - ik had helaas inderdaad geen gepaster beeld...
En verder ga ik akkoord met jou - zeker ivm het en, en, en-verhaal !

Wordt deze rijdende beiaard gehuurd, of zo, bij feestelijkheden ?  Just2know...

Foto Gimycko