Schoon Schip

  

(foto's: Jan Smets)

Het is een alleraardigst pleintje geworden in de nieuw aangelegde Lange Schipstraat, tussen Dijle en IJzerenleen.  Vroeger was hier een rommelige parking te vinden, die het mooie zich op de rivier en de historische gevelrij van de Zoutwerf wegnam.  Nu oogt het geheel heel wat frisser - met fraaie bloempartijen, zitbanken en de sculptuur 'de drie Gratiën van Ernest Wijnants.  Vanavond werd het pleintje feestelijk ingehuldigd.

 

Het werd een toffe bedoening, met heel wat buurtbewoners die kwamen afgezakt om een glaasje te heffen op de voltooïng van de werkzaamheden.  En: ik noteerde enkel maar postitieve reacties!

 

 

De heraanleg stond oorspronkelijk niet in de plannen van de stad, en ze hebben ook nog iets langer geduurd dan voorop gesteld was.  Schepen Greet Geypen bedankt daarom ook de aanwezigen voor het geduld dat ze geoefend hebben...

  

(links: Roos Verwerft  -  rechts: Gerd De Haes)

Roos Verwerft is alvast tevreden.  Ze woont al een paar jaar in de straat, en zat als het ware 'op de voorste rij' van de werken.  Het was voor haar boeiend om volgen.  Ze vindt het een mooie realisatie met de bloemen en de beelden van Wijnants:

"Het is een meerwaarde voor de buurt.  Als iets proper is, wordt dat ook algemeen meer gerespecteerd.  Immers: vuil trekt vuil aan!  En op de banken op het pleintje voor haar deur, zal ik zelf wel eens komen zitten.  Zoveel is zeker!"

 

Ook Gerd De Haes van de overbekende drukkerij De Haes in de Schipstraat is enthousiast:

"Deze straat herleeft!  Door de werken hebben we véél meer contacten gehad met onze buren.  Het is opmerkelijk: meer mensen zeggen spontaan 'goeiedag' tegen mekaar.   Ook wil ik vooral de goeie samenwerking met de aannemer aanstippen!"

 

  

(links: Beatrice De Bruyne  -  rechts:Elke Op de Beeck en Koen Wilrycx)

Beatrice De Bruyne komt eigenlijk uit West-Vlaanderen, maar woont al zo'n vijftal jaar in de naburige Korte Schipstraat:

"Voordien waren hier veel putten in de straat.  Da's allemaal achter de rug.  Het is mooi gedaan.  Het was dan ook écht nodig dat er iets veranderede hier.  Ook al zijn er mensen die veel klagen: het moet gezegd: dit is een serieuze verbetering!"

 

Elke Op De Beeck staat samen met haar man Koen Wilryck mee te vieren.  Elke is de dochter van de bekende Mechelaar, Jozef Op de Beeck, eigenaar van het horlogeriemuseum in deze straat.  Elke woonde vroeger in de Lange Schipstraat - nu werkt ze hier alleen nog maar, bij haar vader.

"De straat oogt véél mooier en verzorgder.  Ze schudt haar slechte imago af.  Vroeger reed iedereen hier snel door, maar men stapte er niet door.  Men wou hier rap passeren.  Nu is de Lange Schipstraat veel aangenamer geworden.  Als de binnentuin van het OCMW heraangelegd zal zijn zullen we hier ook een leuke doorgang krijgen naar de Bruul.  Zo wordt de straat nog toegankelijker.  Ik ben nu wel benieuwd naar het effect van het autoluw gebied.  Dat valt nog af te wachten. Vraag me dit volgend jaar nog maar eens...Maar nu ben ik alleszins blij dat de straat zo opgeknapt is!"

 

  

 

      

 

Ja, de Lange Schipstraat maakte schoon schip met dat saaie imago van weleer.  De straat nodigt meer uit tot kuieren...  Toeristen krijgen een fraai uitzicht op de andere Dijle-oever, en het zal aangenaam zitten zijn op dit pleintje.

 

 

                         

 

Ook ben ik blij dat één van de knapste sculpturen die in het bezit van de stad zijn, nu weer zichtbaar is voor de Mechelaars.  De drie Gratiën zijn van de hand van Ernest Wijnants, vriend en tijdgenoot van Rik Wouters.  Nest leefde van 1878 tot 1964, en maakte dit werk dat voor de grote doorbraak zorgde, in 1917.  Bij de honderdste verjaardag van de fima Huygebaert, liet die het in brons gieten.  De stad vaart er wel bij.  Gelukkig heeft men nu toch een mooie plaats gevonden om dit neer te zetten.  Na de plaatsing van 'Huiselijke Zorgen' van Wouters, gisteren op het Sint-Romboutskerkhof, krijgt opnieuw een topwerk een toplocatie in onze Maneblussersstad!

Fijn!

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lange Schipstraat in 2007

Foto Gimycko

Mooie banken!

Die foto van die ene dame die precies slaag gekregen heeft zou ik er toch vantussen laten wegens niet echt flatterend voor de persoon in kwestie... :-)

Nu nog enkele hangmatten tussen de bomen en de reling en we zijn er helemaal !

:-)

TommyG, en als die middenste dan weg is komt er plaats vrij voor die van aan de Plaicense brug want er zijn geruchten dat men het daar opnieuw gaat afbreken. Zo blijven ze bezig. 

Awel Gim, dat is nog eens een goed idee se... Misschien kunnen die wildbreiers wel eens een hangmat maken ;-)

@ Tommy :

Die hangmatten mogen eveneens aan de Haverwerf, zeker nu de zomer blijkbaar zijn intrede doet.  Ook hier bomen en reling genoeg !

Het Lamotcafé kan dan die hangmatslapers voorzien van nen goeie sangria.

:-)

Goh, je kan maar geluk hebben om in het centrum te wonen, voor ons, buitenwijkers blijft het gewoon opletten dat we niet vallen over de scheve trottoir en de putten in de weg :-/

 

De buitenwijkers moeten niet klagen want die krijgen een spiksplinternieuwe Mega Music Hall...

;-)

De lucht hangt weer vol ballonen. Zijn ze de Lamotige brug nu toch al vergeten .  

Hm. Dit ligt moeilijk. Het is een heel mooi plein geworden, maar ik vraag me echt af of de buurtbewoners nu gebaat zijn met het verdwijnen van de parking.

Plein ?  Een hoekske, ja !

Ja, daar staan blijkbaar van oudsher bomen ...

Ik vind het best mooi gedaan.
Maar ook hier weer een gemiste kans, want men had aan de kant van de Bruul, waar vroeger de zijwaartse parkeerplaatsen waren, een hele rij mindervalidenplaatsen kunnen maken, waar die mensen hun wagen zouden kunnen plaatsen om van daaruit het eerste stuk van de Bruul of de Kruidtuin te kunnen bereiken, zonder de helling van de Fonteinbrug over te moeten.

Goed idee Jan.

Geloof het of niet Jan, maar ik ben het deze keer 100% met je eens ;-)