Benoit Verhees is een artikel aan het voorbereiden voor de website www.retroscoop.com over de geschiedenis van de Belgische conservenindustrie. Het artikel zal zich niet beperken tot Marie Thumas en Le Soleil, maar wil het ook hebben over de minder bekende of wat vergeten (vroegere) producenten, zoals Talpe, La Corbeille, Picolo enz.
Ik zoek zoveel mogelijk informatie over Le Semeur, en zo mogelijk ook beeldmateriaal. Voor wat le Soleil betreft ben ik op een hele bundel wikkels en enkele foto's van de fabriek gestoten, maar van Le Semeur vind ik werkelijk geen beeldmateriaal, prijzenlijsten enz., noch op eBay, Delcampe, Tweedehands.be enz.
Dit is wat hij voorlopig heeft gevonden:
· Oprichting in 1887
· Zwartzustersvest nr. 38 vlakbij de Blokstraat (bestaat het gebouw nog ???)
· op de Zwartzustersvest lagen treinsporen, dus geen tramsporen. Het betrof een spoorlijn welke ging tot aan het douanedepot aan het keerdok
· Maakte deel uit van de Groupement des Fabricants, vertegenwoordigd door Henri Montariol (geen idee of dat de directeur was)
· Verschillende jaren later verhuisde Le Semeur naar een nieuwe fabriek in de Dreefvelden in Sint-Katelijne-Waver.
· In de 1970’s werd Le Semeur eigendom van La Corbeille uit Westmeerbeek. Na een uitbreiding van La Corbeille in Westmeerbeek werd de afdeling in Sint-Katelijne-Waver opgegeven.
· Le Semeur had niks te maken met een oud merk van schoolschriften met eenzelfde naam.
Wie heeft er nog beeldmateriaal enz. van Le Semeur ? Alsook alle extra informatie om het Le Semeur verhaal zo compleet mogelijk te maken.
En welk bedrijf wordt bedoeld met het "conservenfabriekske in de Lakenmakerstraat" ?
Als productieleider was ik werkzaam bij Le Semeur van 1-3-1963 to 1996.
Daarna in brugpensioen gegaan.
Heb geen beeldmateriaal en geen documenten ter beschikkingaar mondelinge
informatie kan u waarschijnlijk verder helpen
Ik herinner me dat conservenfabriekje nog goed. Het was inderdaad iets voorbij de Blokstraat gevestigd en was van de sporen van het douanetreintje gescheiden door een stuk aardeweg. Er reed echter wél een tram op de Zwartzustersvest, nl de lijn 52 (Rumst - Boom - Antwerpen).
Ik heb ook al naar fotomateriaal gezocht maar helaas evenmin iiets gevonden. Op die plek staat thans een appartementsgebouw.
Wanneer er groenten gelost werden lag er steeds nog wat op de grond en mijn grootvader schraapte dan met zijn pennenmes bvb een seldersteel schoon die ik dan opat (moet rond 1950 geweest zijn maar het fabriekje heeft wellicht langer bestaan).
Misschien kan je bij Le Semeur in Sint-Katelijne-Waver zelf terecht.
Op de personeelsdienst vragen naar adressen van oud-werknemers.
Hey Peter,
over Le Soleil is er heel wat, ook een aantal prachtige foto's, vroeger medewerker Jan Dauwen heeft heel wat letterlijk van een brandstapel gered toe Bonduelle oude archieven wilde vernietigen. Een deel zit in groentemuseum 't GROM in Katelijne, een ander deel is nog bij Jan, een heel boeiende verteller trouwens ! Verleden week organiseerde ik een funeraire wandeling op het kerkhof van Pasbrug en Jan was er ook bij, Le Soleil was een enorme werkverschaffer daar, hij kon van zeer veel graven zeggen wie er lag en wat ze hadden gedaan in de fabriek.
Van Le Semeur Mechelen heb ik niets. Ik heb wel een aantal foto's van Le Semeur in Katelijne (uit jaren zeventig geloof ik, dus vrij recent). Le Semeur is al lang weg uit SKW (overgenomen door La Corbeille in Westmeerbeek). De toenmalige directeur woont in SKW, hij werkt nu ook voor La Corbeille. Contacteer me effe op eddy.van.leuven@skw.be dan stuur ik de foto's op (zijn ook al beschreven voor de Beeldbank maar nog niet online gezet) en de adresgegevens van de directeur (ik betwijfel of er veel archief is, maar het lijkt zeker de moeite waard om te proberen)
Hier enkele etiketten van Le Soleil...
Hoe kan ik het best met u in contact komen ?
Ik ben bezig een lijstje met vragen aan het voorbereiden, die me zouden moeten helpen het bedrijf beter te situeren. Ik heb ondertussen nog 1 bijkomende inlichting gevonden:
Hieruit blijkt dat de firma eerder klein was, maar wel beetje bij beetje aan belang won. Zonderling toch dat er geen beeldmateriaal van opduikt, noch facturen, wikkels, conservenblikjes, afbeeldingen van het gebouw enz. Bevond er zich in de buurt geen ander bekender gebouw ? Misschien als ik op die manier zoek, zal ik afbeeldingen vinden, waarop toevallig Le Semeur ook te zien is... Ik zal ook eens polsen bij het Mechels stadsarchief, in de hoop dat deze wat minder "doortelt" als dat van Roeselare, dat 8 Euro per kwartier vraagt om opzoekingen te doen ivm de conservenfabriek Optima in Rumbeke. (ook daarvan lijkt nauwelijks beeldmateriaal van te bestaan).
mvg
Benoit Vanhees
Zou je het gebouw kunnen beschrijven ? Was er vanuit de straatkant iets speciaals te zien, bv een muur en ingangspoort zoals bij Le Soleil, of was het een (heren)huis, met een grote poort, die naar een binnenplein leidde, of hoe moet ik me het voorstellen ? (De fabriek dateert van 1887: was daar nog iets van te zien, of was het gebouw toen het werd afgebroken al lang gemoderniseerd geweest, bv na WO 2 ? Kon men een hoge schouw zien ?
Alvast bedankt
VanheesBenoit@hotmail.com
Is die afdeling in SKW dan niet gesloten ?
of wat bevindt er zich heden te SKW ?
mvg
Benoit Vanhees
Tot slot - voor vandaad toch :0) - weet iemand iets meer over ARVEBO, dat zich in de Brusselsesteenweg (322) zou hebben bevonden, maar wellicht enkel tot voor WO 2 (?) De naam verwijst naar eigenaar A (ARmand ?) VErhaeghe, maar waar de BO voor staat is onduidelijk. Het bedrijf produceerde o.a. soep in blik in de 1930's.
Waren er behalve Le Soleil, Le Semeur en ARVEBO nog andere producenten in Mechelen ?
Bedankt iedereen
Benoit Vanhees
@ Benoit : Het is niet veel, maar misschien heb je er wat aan...
Arvebo - Brusselsesteenweg 322 - Mechelen
Arvebo - Torhoutsesteenweg 56 - Oostende
BTW : de BO kan staan voor Boîte de Conserve
Het eerste document was tot hier toe het enige dat ik had gevonden: benieuwd of de tekening op het briefhoofd enigszins overeen komt met het gebouw die deze firma in Mechelen had, of een wel heel erg optimistische voorstelling was... De firma duikt precies niet meer op in de 1950's, ik vond hem alleszins niet in de Indicateur de l'Industrie de du Commerce Alimentaires van 1953 terug. Het tweede briefhoofd had ik nog niet, waarvoor dank !
Hmmm, die Boîte de conserves lijkt me dan weer een iets te wilde gok... :0) Dan vermoed ik toch eerder dat het bvb. de twee eerste letters van de familienaam van Verhaeghe's vrouw is geweest, waarmee hij een melodieuze drie lettergrepige bedrijfsnaam kreeg... (?) Let ook op hoe de firma pronkt met die Gouden Medaille in het voedingssalon behaald in Brussel 1937.
Echt niemand die een afbeelding heeft van de fabriek van Le Semeur in Mechelen, of een briefhoofd, conservenwikkel, aandeel... ? Zou het bedrijf bv. geen personeelsblad hebben gehad, waar bv. foto's in verschenen zijn in de periode dat er naar St Kat Waver verhuisd werd ? (1966, een heel goed jaar, want toen werd ik geboren :0))
Net ontdekt dat er in de Zonnestraat nog enkele huizen zijn die een band hebben met Le Soleil, waaronder een directeurswoning, woningen voor meestergasten en een porteierswoning.
Merci voor de bijdrage !
Het zijn dit soort van wikkels waar ik eens op het Brusselse Vossenplein gestoten ben, die ik voor een appel en een ei heb kunnen kopen. Er waren er ook enkele van Alibel in Eernegem bij. Maar wikkels van andere producenten lijken al heel wat moeilijker om te vinden te zijn (Talpe, Semeur, Picolo Van de Poel, enz.)
Ik heb wel een groenteconservenblikje van Liebig uit de 1950's op de kop kunnen tikken. Het speciale daaraan was dat de kleurrijke afbeelding en letters op het blik gedrukt zijn, dus geen papieren wikkel. De firma onderstreepte zowel in hun reclame als bv. op bestelwagens dat hun blikjes een "Belgische productie" betrof, al vraag ik me af wie die groentenconserven dan voor Liebig produceerde. Liebig had wel een fabriek in Antwerpen, maar dan voor OXO als ik dat goed begrepen heb. Eén van de Mechelse firma's ? Marie Thumas ? La Corbeille ? Het schijnt niet echt een succes te zijn geweest, want reeds in de 1960's lijkt er geen sprake meer te zijn van die Liebig groenteconserven. Ook Libby's heeft zoiets geprobeerd, inspelend op hun succes als inblikker van exotisch fruit. Ook die poging is blijkbaar niet gelukt in ons land.
Liebig gaf geregeld chromo's uit. In 1937 waren dat oa oude buurten en huizen uit Brussel, Antwerpen, Gent, Luik en Mechelen.
@ Benoit : Heb je deze al ?
Le Soleil 1913 - Monorail met industriële autoclaven
@ Benoit : deze flessen ooit gespot ?
BTW : Foto's van Le Semeur in Katelijne vind je gewoon op de Beeldbank Mechelen.
Tik volgende nummers in hun zoekmodule :
SKW001000760 - SKW001000762 - SKW001000763
SKW001000764 - SKW001000765
Hier dus
Misschien moeten we hier maar eens een oproep lanceren naar de CEO's van bedrijven in Mechelen toe om hun fabrieken en activiteiten op gevoelige plaat vast te leggen.
Pauwels Trafo, Bulo Mechelen, Galapagos, enz.
En waarom niet ineens vragen aan de kleine Mechelse neringdoeners om tevens de binnenkant van hun winkels te fotograferen.
Blog, Flickr Mechelen en Beeldbank zullen U eeuwig dankbaar zijn !
Allez, just an ID, zeunne
:-)
Gim, misschien ook er bij vermelden welke deuren permanent los zijn. Dan moeten ze niet breken om binnen te geraken.-)
En G.L. maokt de foto's van al die boerderies en eullese tractore' in en oem 'Oembeik !
Akkoord, Louis ?
;-)
Op de vroegere site van Le Semeur in Sint-Katelijne-Waver (Dreefvelden), is het bedrijf 'Jacobs Beton' gevestigd. Misschien kunnen die ook een schuilkelder maken voor G.L., voor na 14 oktober..... :- )
Geen probleem J.T. In 1940-1945 heeft G.L. vaak genoeg in de schuilkelders gezeten. Tot zelfs in die waar ze nu op de Lein een museum van gemaakt hebben.
@G.L.: zou het dan toch van daar zijn dat ik u ken? ;-)
Zou kunnen Jokke, alhoewel dat wij niet zo vaak naar de stad kwamen als de sirenes loeiden. Onze ouders hadden op den buiten wel allemaal hun eigen bunkertje in den hof. Vooral als de klokken uit het westen kwamen moesten we maken dat we in onze kelder zaten. Later gingen we dan in de pikkerie bij nonkel slapen omdat het te gevaarlijk werd met al dat gebombardeer. We zaten maar vijftig meter van de rut en dat was een bevoorrecht doel in die tijd. Maar nu terug naar " de weutelle en eite " voor dat we weer ruzie krijgen.
En wat kocht Moeder Goovaerts, Louis ? Blikken van Arvebo, Le Semeur, Le Soleil of Marie Thumas ?
Of ging ze verse groenten van 't veld halen bij den boer die ze dan in bokalen stak (inmaken en steriliseren) ?
Ge weet wel, zo van die steriliseerbokalen van dik glas, met een dik glazen scheel erop en ne rooie rekker errond.
Gim, kopen in blekke dozen of glazen bokalen was er zelden bij in die tijd. Toen werd bijna alles thuis gesterilliseerd. Vele gezinnen hadden daarvoor zo een speciale ketel waar bovenaan een thermometer uitstak. Dat ging alles volgens eigen procedures. Hebt ge soms zo een ketel in de aanbieding ? Wil je het ons tonen a.u.b.-)
Eind Jaren 60 maakte ons moeder nog groenten in en stonden de glazen bokalen, met rode rekker, koel te wezen in de kelder.
We waren toen nog schoon en jong en woonden nog in de Koolstraat.
Le Soleil - Papieren zak
Alss voorzitter van de Heemkring Hulshout -Houtvenne*Westmeerbeek en ex-werkneemster Nuca-Proba-La Corbeille te Westmeerbeek zoek ik alles (weetjes zowel als materiaal of foto's over de groentenindustrie in ons dorp.
Er is sprake van een zekere Jan Dauwen die hier iets zou over kunnen vertellen .
Wie is hij en hoe kan ik hem bereiken.
May Tobback
Dag May, contacteer me even op eddy.van.leuven@skw.be dan geef ik je het adres van Jan Douwen (met een o ik had het hierboven verkeerd geschreven). Dat zet ik liever niet zomaar op internet wegens privacy redenen. Let wel, hij was werknemer van Le Soleil en daar heeft hij massa's materiaal van (foto's, etiketten, archiefstukken, enz enz) maar vermoedelijk niets over Le Semeur.
In groentemuseum 't GROM heeft men etiketten van Le Semeur Katelijne. Foto's staan op de Beeldbank (link hierboven) - ik kan de originelen doorsturen. De etiketten zijn hier zeldzaam omdat men groenten (vooral in glas) inblikte voornamelijk voor afzetmarkt Verenigde Staten.
Gim, waar blijft mijne stereliseer keitel. Die met den thermometer bedoel ik.-)
Ik wil even Benoit Verhees bedanken voor de moeite die hij doet om dit recente erfgoed te bewaren. En de mondelinge verhalen, beeldmateriaal en dergelijke te delen met de geïnteresseerden onder ons.
Wie doet dit voor de volgende bedrijven?
de auto assemblage in Mechelen, Comet, Schipton, ACOMAL, ...
Genoeg ideeën voor een boek over de verdwenen Mechelse nijverheid.
Ik ben alvast koper van zo'n boek.
@ Marcanne :
Bij MechelenMapt doen we ons best om zoveel mogelijk informatie bijeen te krijgen en te vinden.
Namen van verdwenen industrieën en cinema's, het verhaal achter Braquenié, Mercedes-Rode Kruisplein, Comet, Le Soleil, Pauwels Trafo, Teughels Battel, Bulo, Chevalier Marin, Jacobs brouwerij, Ragheno, Acomal, enz.
Hopelijk is de server zsm terug 100% op peil en dan maar hopen dat zoveel mogelijk schrijvers er hun ei (en kennis) willen op posten.
Ik wil echt iedereen aanraden bij te dragen op Mechelen Mapt, daar de interesse blijkbaar nog pover is. Gimycko heeft al veel bijgedragen, waarvoor oprechte dank.
Schrijf zelf een artikel over zaken die nog niet op mechelen.mapt.be/mechelenmapt.org staan of stuur een artikel door naar mechelen@mapt.be, dan plaats ik het.
Wijzigingen in artikels of suggesties altijd welkom. Uiteindelijk willen we ook informatie naar boven brengen die nooit het daglicht hebben mogen zien in de digitale wereld. Wat je dus op deze blog zet en als het waarheden bevat, gelieve die ook toe te voegen aan Mechelen Mapt.
was nog niet op de hoogte van mechelenmapt
Op de site van de SPAR aan de spoorweg in Wespelaar was voorheen een conservenfabriek LA CORBEILLE, in de volksmond 'het eitenfabriek' genoemd.
Gesloten in de jaren '70
Owww wat een pronkstukken ! Waar komt deze foto vandaan, die zou ik ook wel graag willen toevoegen ! Het ziet er echter zoiets artistieks uit, zodat ik vermoed dat het uit een boek of zo komt ? Ik ben helaas nog niet verder geraakt dan de wikkels van Le Soleil, Alibel, Optima, de blikjes en flessen van Marie Thumas die in Deel 2 van de artikelenreeks op Retroscoop staan, een blikje van Liebig (erwtjes, vermoedelijk 2° helft 1950's) en een paar affiches. Soms kan je conservenblikjes vinden tussen de oude inboedel van een knutselaar of doe-het-zelver, waarin vijzen of moeren bewaard werden. Dat heeft naar enkele blikjes van Oxo en zo geleid. Maar verdorie, diedingen zijn gewoon super-zeldzaam, dus zo'n flessen als hierboven afgebeeld.... zullen dat nog eens te meer zijn !
Ja ja, zo ver was ik al :0) Maar die vestiging in Mechelen is even elusive als de Scarlet Pimpernel... I seek them here, I seek them there, I seek them everywhere... Are they in heaven, or they in hell... Maar blijkbaar niet op de Beeldbank en niet in het Grom !!! Hoe kan nu een bedrijf zo lang hebben bestaan, zonder dat iemand op het idee is gekomen om het te fotograferen ! Maar ik was nog aan een andere piste aan het denken: misschien bestaan er wel tekeningen gemaakt door de architecten in het Kadaster van Mechelen ? Tenzij een verstrooide B-17 tijdens WO 2 Mechelen met Mecklenburg verward heeft, of een V-2 die oude archieven heeft verpulverd... Is er iemand een beetje thuis met die overheidsinstantie ? Ik ben al van plan om naar die van Leuven te gaan, misschien voelt iemand er wel iets voor om die van Mechelen eens te gaan lastigvallen... ? Hint-hint... Nu ja, anders zal er niets anders opzitten dat ik dat ook nog "eens" doe... Dan kan ik mss meteen ook eens navraagdoen naar de gebouwen van Arvebo en Le Soleil...
@ Benoit : dit ooit gespot ?
Le Soleil - Malines
Het gebouw van La Corbeille Wespelaar staat er nog, vooral de "pronkgevel" die op de spoorweg uitgeeft is best wel indrukwekkend. Jammer genoeg hebben architecten er hun oog op laten vallen, en gaan ze het oude gebouw onder handen nemen. De moderne accenten blijven gelukkig redelijk beperkt, maar ze hebben er toch weer niet aan kunnen weerstaan om een kubistische glazen ingang te voorzien. Ik gruwel van die zogenaamde "gelsaagde symbioses tussen het verleden en het heden". Dure woorden om te zeggen dat ze het oude erfgoed in meer of mindere mate om zeep hebben geholpen. Natuurlijk zijn 19de eeuwse gebouwen niet aangepast aan de energienormen van de 21ste, maar in landen als Canada springt men veel behoudsgezinder op met de weinige oude gebouwen die ze hebben. In Vlaanderen verdwijnt alles stilletjes aan, of hebben we te maken met de sluipende ziekte van loftitis vulgaris.... Zelfs op de Cogels Osylei is er een idioot die blijkbaar niets beters gevonden heeft dan er iets foeilelijks-modern op te trekken... Hoe heeft die in hemelsnaam daar een toestemming voor gekregen ? Ik hou mijn hart vast voor wat men gaat doen met de Harmonie, niet ver van de brouwerij De Coninck.
Grrr, ik moet ech ook dringend werk maken van Mr. Dauwen eens te bezoeken, als ik het zo hoor moet zijn collectie echt wel ongelofelijk zijn....
Ik had een foto van La Corbeille Wespelaar willen toevoegen, maar aangezien ik niet echt thuis ben in het bloggen, heb ik niet zo meteen gevonden hoe dat moest. Ik zie wel het icoontje, maar helaas verschijnt er geen "zoek"-boodschap, zodat ik in mijn eigen fotobestand kan zoeken :-((
@ Benoit :
Ik ben effe gaan googlen op La Corbeille Wespelaar. Hier staat nu nen Eurospar. Bij de historiek op hun website staat
"...op de huidige site, voorheen een conservenfabriek La Corbeille, werd in het leegstaand gebouw in 1978 een eerste supermarkt geopend..."
Dit alles blijkt gelegen aan de Dijkstraat 3150 in bovengenoemde gemeente.
Op 7 augustus 1939 werd er, in Mechelen, de "Grote Prijs Arvebo" gehouden.
Aldus de "Officiële mededelingen van het Sportkomiteit" in de Wielerarchieven.
Misschien een goeie hint om verder te zoeken.
Help ! Zou er behalve Le Semeur, Le Soleil en Arvebo zowaar een 4° conservenbedrijf(je) zijn geweest in Mechelen ? In het Nieuwsblad van 5 nov. 2005 lees ik immers:
"Omdat eerst de nodige vergunningen en documenten in orde moeten worden gebracht, kunnen de werken ten vroegste midden 2006 beginnen. Eerder bouwde First Immo de oude conservenfabriek Huyghebaert in de Katelijnestraat al om tot moderne appartementen. " (citaat)
Weet iemand daar iets meer over ???
Is dat glas een voormalig recipient zoals een conservenblik, of een cadeautje dat men kon krijgen als men een minimum hoeveel Soleil-punten of zoiets bijeen gespaard had ? En wat is precies die "sodafles" op de eerste foto ? De middelste afbeelding had ik, die komt uit dat kleine receptenboekje van Le Soleil, met een heleboel super interessante foto's van de binnenkant van de fabriek.
Ik las net dat Picolo Vandepoel in Stabroek op gegeven moment 50 autoclaven had: ik vraag me dus af, aangezien die firma toen nog eerder middelgroot was naar Belgische normen, hoeveel autoclaven er dan wel niet in Le Soleil of bij Marie Thumas stonden.
Indien firma's als Le Semeur veel in de VS verkochten, duikt er misschien wel iets op eBay USA op. Alleen zal Le Semeur ongetwijfeld een andere merknaam hebben gebruikt in Engelstalige landen. Zo verkocht Ste. Dorothea onder de naam Dorothy, en Picolo bv. onder de namen Sloop, Yacht, Planter's Pride enz. Het komt er dus op aan om uit te vlooien welke Engelstalige merknamen Le Semeur gebruikte. Maar waar is het archief van die firma naar toe ? Als ik zo lees dat Ward Mous ter nauwernood het archief van Picolo heeft kunnen redden, krijg ik zo de indruk dat Bonduelle daar niet echt veel om gaf: is het Semeur archief herwerkt tot recyclagekarton voor scharreleieren of sterappeltjes met een blos ???
@ Benoit :
Uitleg bij die "sodafles" was : "Mercury glass bottle table lamp", wat het nog meer bizar maakt.
Werd kwik gebruikt om een lamp te laten branden en leverde Le Soleil Malines dit ook, naast groenten in blik en glas ?
En hier is jouw Huyghebaert...
Effe off-topic :
Waar is / was de Rue de Ruisseau in Mechelen ?
Vertaling blijkt "beek" of "kreek" te zijn, dus ik gok op 't Vlietje ?
@ Gimycko.
Uw gok is juist. Rue du Ruisseau > 'T Vlietje.
Du coin de la rue des Tanneurs (Huidevettersstraat), d'un côté, et, de l'autre, du ruisseau jusqu'à la rencontre de la rue des Augustins (Augustijnenstrat).
Le ruisseau qui coule au-dessous de cette rue fut voûté au commencement du 17e siècle.
Uit " Rapport - Présenté au conseil communal de la ville de MALINES le 18 juin 1851.
Toevallig vandaag 161 jaar geleden.
Bedankt, Jos.
We zijn weeral wat slimmer geworden.
:-)
BTW :
Na effe googlen blijken een aantal leden van de Cercle Archéologique, Littéraire et Artistiques de Malines de Rue de Ruisseau ( 9 en / of 11 ) als adres te hebben, waaronder ene Hyancinthe Coninckx.
Mogelijk was dit hun thuisadres, maar het zou ook het thuisadres kunnen geweest zijn van de Cercle zelf.
In Deel 3 van de artikelenreeks over de groenteconservenindustrie in België op www.retroscoop.com zou ik eveneens een fiche over Proba Nuca willen toevoegen. Veel beeldmateriaal blijkt er niet te zijn. Ik ben momenteel aan het bieden op een item op Delcampe, behalve dat is er ook nog een geel briefkaartje met een Proba-blikje op dat er te koop staat. Indien ik deze veiling win, wil ik heel zeker scans doorsturen. Geef gewoon een seintje via VanheesBenoit@hotmail.com naar wie ik ze moet opsturen. Maar de veiling loopt nog enkele dagen.
Ik geef even de voorlopige fiche die ik heb opgesteld, maar veel staat daar nog niet in. Blijkbaar heeft iemand in 1952 er een thesis over geschreven, die wil ik zeker nog eens gaan inlezen.
In welke straat was Proba Nuca gevestigd ? Staat de fabriek er nog ?
@ Benoit :
Wat te denken van dat "blik" van Huyghebaert ? Mij lijkt het eerder op een koekendoos en niet direct een conservenblik.
Klopt: het was eerst een Massa Markt. Die MM / Spar neemt maar een heel klein stukje van de site in. Het grootste gebouw lijkt ingenomen te zijn door Waterleau, dat o.a. actief is op het vlak van waterzuivering. Zij zitten ondermeer in een 5-6 verdiepingen hoog smal gebouw in de Nieuwstraat. De site is in feite een driehoek: spoorweg-dijkstraat-nieuwstraat. Het interessantste deel van de site geeft uit op de spoorweg, het is wat ik noem de "pronkgevel": heel wat bedrijven hadden er zo eentje, die meestal ook prominent aanwezig waren in publicaties, op postkaarten enz. Afgaande op een oude afbeelding die ik heb gevonden (nog eventjes geduld een eerste ruwe versie van Deel 3 komt binnen enkele dagen online) toont wel dat er meer spoorweggebouwen stonden langs de spoorweg, een station, een soort uitkijk-gebouw (seinwachtershuis ?) enz. De gevel aan de Dijkstraat is iets minder pronkerig, die aan de Nieuwstraat is heel "industrieel": saai, maar wellicht superpraktisch.
Hmm, dat zou net zo goed een koekjestrommel kunnen zijn als een strooppot of een recipiënt voor koffiebonen... Niet meteen een conservenblik... ?
Dat met die kwik-historie lijkt me eerder een "système D" van een doe het zelver, die als vertrekpunt een Soleil-fles gebruikte. Ik zou kwik alleszins zo ver mogelijk uit een conservenfabriek houden :0)
Grappig eigenlijk: het item lijkt uit de 1920's of misschien zelfs 1930's te zijn (lettertype), maar die "tableau vivant" van blikjes en zo verscheen al op een prijzenlijst van 1912. Wat zou ik graag een paar van die glazen recipiënten vinden, mèt etiket als het even kan :0)
Gim, ik ga nog eens jennen. Ge vind hem niet hé, mijnen stereliseerketel met den thermometer er bovenuit. Spijtig.-))
@ G.L. : Bedoel je dit hier ?
@ Benoit : Had je het over deze afbeelding ?...
Gim, die ketel ? Die van ons moeder zag er enigzins anders uit maar hij trekt er op. Zeg, gij weet ook alles hé. Schrijf gij eens nen Hombeekse cathechismus voor mij. Ik heb zo weinig tijd daarvoor met dat uitdelen van al die worsten en die knikkers.-))
Dag Benoit, ik stuur naar je e-mail nog een aantal eigen foto's genomen van de tentoonstelling BLIK van 't GROM in Katelijne verleden jaar. Veel kwam uit de collectie van Jan Douwen, een aantal zaken uit het Witloofmuseum van Kampenhout - misschien weten ze daar ook iets meer hoewel ze gespecialiseerd zijn in één teelt.
Et voila, here's the answer: ,,Charmant was wel, dat we in het fabrieksgebouw nog oude Huyghebaert-kratjes vonden en etiketten voor blikjes pilchards en voor koffieblikken'', zegt Stijn Liers, verkoper bij Ignace Leysen. ,,Bij dit renovatieproject willen we zo veel mogelijk bewaren van de oude fabriek. Enkel de overbodige constructies worden afgebroken om het geheel zo luchtig mogelijk te maken. Dit loftencomplex kan je vergelijken met dat van de Lamot-site. Extra voordeel hier is dat we erg rustig zitten, zo vlak bij het Begijnhof.''
Huyghebaert blijkt dus geen inblikker van groente maar van ... vis te zijn geweest (pilchards). Het eerder getoonde blik is dan weer voor koffie. Daarmee valt deze firma uit het onderzoeksveld van de artikelenreeks, anders wordt het ècht te lang (voor op internet). Maar wie weet komt er ook eens een stukje over de vlees- en visconserven...
Nu is er een nieuwe onbekende naam opgedoken, nl. Globe. Mogelijk gaat het om een export-merknaam van Le Soleil of Alibel... Indien iemand daar wat meer over weet...
@ Benoit :
Is er een mogelijkheid om de kennis op jouw website verder uit te breiden naar onze excellente Mechelse Krombek en Stokslaboontjes ?
:-)
Allez Benoit, laat je eens goed gaan, hier zie je de doodstrijd van Le Semeur.
Djeezes, de Luc heeft nog schatten op zijne zolder liggen !
:-)
Yesssss ! Prachtig gewoon ! Ik ben echt heel content met het resultaat van mijn vraagstaarten ! Dit is dus wat ik graag met Retroscoop in gang zou willen brengen, hee ! Een stek organiseren, waar alle puzzelstukjes van het verleden zoveel mogelijk samengebracht worden, zodat we echt een goed beeld -in dit geval letterlijk- krijgen van hoe het is geweest. Zoals de meeste puzzelaars probeer ik eerst de vier hoekstukken te vinden, een soort kader te maken, en dan hopen dat anderen mee helpen om een stukje hier, een stukje daar aan te dragen.
Verdorie ben ik blij met dit zeldzamerdje ! Allez... Nu de volgende "col"... een of meerdere ex-werknemers uit de Mechelse fabriek vinden, en wie weet een oud Semeur-wikkel... Dat eerste is me ondertussen gelukt voor de conservenfabriek De Polder in Zandvliet (I know, it's a long way from Malines...), dus waarom niet voor Le Semeur
Is dat het fameuze trein-tram spoor dat achter die haag verscholen ligt ? Staat die watertoren er nog ?
Thanks a lot Luc !
Van Rex, of van V.S.L. bv... Of Le Parfait... Simplex... Als kind mocht ik de etiketten erop kleven... Het had wat van alchemie, die grote steriliseerkuipen, met de thermometer in het midden...
Oei, dit alles is blijkbaar meer dan gewoon een hobby...
;-)
Hobby en passie, da's allemaal niet zo strikt gescheiden :0)))
Het lijkt me gewoon eens "tof", om het Gennez-iaans te zeggen om per conservenfabriek echt op zijn minst de basisinformatie bijeen te brengen, foto's van de gebouwen, van wikkels enz. Er worden musea volgestouwd met tanks en kanonnen en uniformen, waarom niet eens wat meer over de conservenindustrie, huishoudapparaten en zo meer ? Niet dat ik zo'n Fouga Magister of een Sherman niet indrukwekkend vind, maar de "kleine" geschiedenis is eigenlijk ook enorm boeiend, en het is zo jammer dat er zo veel verloren gaat, gerecycleerd of verbrand wordt, definitief mee in graven of urnes wordt genomen. Dat Vooruitgang nooit stil staat is genoeg geweten, maar het weggooien of verprutsen van een rijk verleden is geen Vooruitgang maar niets meer dan gewoon Verandering. Wat duidelijk niet hetzelfde is.
Iets anders nu.... Ik zag dat er in 2010 op Mechelen Blogt al eens over Le Soleil en zo gesproken werd. Er was toen een "Erik" die op zoek ging naar een wikkel van Le Semeur die hij nog ergens zou hebben liggen... Is daar nog iets van terecht gekomen ?
@benoit:
Hallo Frans
Ik had al eerder een e-mail naar jou gestuurd, maar blijkbaar is die niet toegekomen, misschien in het bakje "ongewenste post" gedropt door jouw spamfilter...
Ik zou je namelijk heel graag interviewen, of een reeks vragen per e-mail doorsturen als je dat liever hebt, omdat je per slot van rekening de twee fabrieken, Mechelen èn St Kat Waver hebt meegemaakt. De gegevens over deze fabriek zijn namelijk zeer schaars. Zie je dat eventueel zitten ? Het gaat daarbij om vragen over de geproduceerde conserven, de merknamen, het deel bestemd voor export / Belgische markt, het aantal mensen dat er ongeveer werkte, wie de directeur was, of de firma eigen bestelwagens/vrachtwagens had, enz. Ik zoek ook scans van wikkels enz. Of wil je die vragen allemaal via Mechelen Blogt laten verlopen, laat me maar iets weten !
Alvast bedankt
Benoit Vanhees VanheesBenoit@hotmail.com 03 218 57 75
Toegegeven, de grenzen van hobby en passie zijn bij mij vrij wazig of permeabel :0)
En nu ja, als je aan iets begint, waarom het niet goed doen hee ? De website -Retroscoop- moet ook een meerwaarde hebben, met "nieuwe" dingen afkomen die je niet zo maar online vindt. Anders wordt het een zoveelste samenvatting van samenvattingen... En nu ja, ik moet toch sowieso een onderwerp hebben om mijn koppigheid op los te laten hee :0)))
Ik had hem gecontacteerd, maar ik heb geen antwoord gekregen, of de e-mail is niet toegekomen... :(( Mocht iemand hem kennen of in andere Mechelen-blogt-kamers tegenkomen...
Ik herinner me ooit eens op Mechelen blogt gelezen te hebben dat Le Soleil / Marie Thumas zelfs helicopters inzette om de aanvoer van groenten te verzekeren. Ik vond dat toch wel een vreemde gedachte, helicopters met balen erwten of wortelen rondcirkelend boven de stadskern, dus ik heb de vraag eens voorgelegd aan Jan Douwen. Het verhaal klopt gedeeltelijk, in die zin dat er inderdaad helico's werden gebruikt, en dat er een landingsplaats was, maar niet voor de oogst zelf, maar wel om staaltjes te gaan nemen in het midden van akkers. Het was pure verspilzucht in feite, op een moment dat de firma beter had moeten weten. Niet alleen kosten zo'n heli vluchten handen vol geld, maar bovendien waren er geregeld grote geldboetes, omdat men zonder voorafgaande toestemming erop uit trok met die wentelwiek...
Ik ben heel wat wijzer geworden van dat gesprek, ik zal de drie artikels over de conservenindustrie op heel wat plaatsen kunnen aanvullen....
Hallo,
Ik heb nog bakken vol met oude etiquette 's van marie thumas , ik had graag geweten wat die nog waard zijn of er iemand interesse voor heeft
Mvg Kris
@ Kris :
Misschien kunt ge ze schenken aan de Erfgoedcel in de Lamot-brouwerij.
Dan staan die etiketten, voor je het weet, te blinken in ons nieuw Hof van Busleydenmuseum.
Zo heb ik ook nog ergens iets liggen (± 24 op 30cm)
De derde conservenfabriekje van Mechelen, niet Huyghebaert maar die waarover de Gazet van Mechelen begin 20ste eeuw nog over bericht zou hebben blijft voorlopig "elusive" als de Scarlet Pimpernel. Helaas blijkt het Gazet van Antwerpen geen Gazetten van Mechelen meer in haar archieven te hebben. Deze werden overgemaakt aan de Antwerpse Stadsbibliotheek. Alleen werden daar de regionale pagina's blijkbaar niet bijgehouden, volgens de GvA archiefdienst. Dat had o.a. te maken met plaatsgebrek: de kranten van de GvA hadden immers 7 edities per dag. (?) Ik vermoed dat de kleine passage in de GvM van 3 juni 1903 die over de derde conservenfabriek (naast Le Soleil en Le Semeur) handelde in de regionale pagina's stond.
Weet iemand toevallig of de Stadsbib van Mechelen over een collectie GvM's beschikt ? Of weet iemand nog iets meer over de derde conservenfabriek ?
In deze eindverhandeling van Geert Clerbout ("Mechelen en zijn platteland in de greep van de Eerste Wereldoorlog - Een dagelijks leven van angst en honger" - PDF) vindt ge op pagina 187 volgende tekst :
Industrie en handel
“...Al wat men kan denken geschiedt van onzen kant om den nood te verzachten. Maar er gebeurt betrekkelijk weinig van den kant der rijkere inwoners. Dat ziet gij ook in Mechelen. Wij hebben een groote conservenfabriek opnieuw geopend, om de lieden arbeid te verschaffen. Doch om de meeste instellingen weer in gang te brengen, daartoe is voor aller noodig, dat de eigenaars terugkeeren en zich zelf om het volk bekommeren. Wij kunnen den arbeid beschutten, maar willen de luiheid niet ondersteunen...
Fedor van Zobeltitz, 1915”
Geen idee wanneer Le Semeur, Le Soleil of Huyghebaert opgericht zijn, maar misschien is dit een mogelijke hint naar een extra conservenfabriek(je).
Dus... misschien Geert eens contacteren.
De firma Huyghebaert werd opgericht in 1881 en vierde in 1981 zijn honderdste verjaardag.
Ter dezer gelegenheid gaf de firma een prachtige ets uit "De St Pieter & Pauluskerk" van Freddy Theys.
Ik lees nu voor het eerst deze blogdiskussie door, en merk dat in het begin even de naam "Liebig" is gevallen. Toevallig weet ik waar die stond - en voor een stuk nog staat: toen de Houthandel W Volkaert volop uitbreidde en de jongste zoon (mijn nonkel Walter) een filiaal wou openen, om fineerhout op grote schaal te verhandelen en aan elkaar te zetten tot wat op triplex of spaanderplaten geplakt wordt, kocht de zaak de verlaten fabriek van Liebig op wat toen nog Galgestraat in Walem heette, nu Noordveld. De doordringende geur van Oxo was nog jaren nadien doordringend aanwezig, en wordt pas de laatste jaren "overgeurd" door het aroma van het hout dat er in grote hoeveelheden is opgeslagen.
@wieland
weet jij iets van Schipton NV van op het Guldendal.
Hoera !
De enige echte Benoit Vanhees (en zijn uit-de-hand-gelopen hobby) is nu te lezen en te bewonderen in CittA, het stadsmagazine dat bij de weekend-editie van de Gazet van Antwerpen steekt. Zie bladzijde 33 en volgende.
Gim, geef eens wat meer uitleg. Ge weet toch ook dat veel mensen GVA niet meer kopen.
Aha kijk eens aan, dat is een belangrijk stukje informatie ! Nu Retroscoop dank zij de CittA bijlage in de GVA interessante promotie heeft gekregen heb ik inderdaad vernomen dat er naast de fabriek in Antwerpen (Lange Klarenstraat), later Schoten èn de groenteconservenfavriek van Zandvliet (het voormalig fabriekje De Polder) ook installaties zijn geweest in Walem. Nu heb ik meteen ook al de juiste straat, rest alleen nog deze dingen wat te dateren. Wanneer nam uw onkel deze fabriek van Liebig over ? Herinnert vandaag de dag nog iets aan die Liebig periode ? Ging het om grote installaties ? Ik zal alleszins eens een kijkje gaan nemen met Google Streetview...
Mechelse krombek ? Ik wist wel dat er een Mechelse Koekoek was, maar nu ook dus een Mechelse Papegaai ? :))
Ja ik word nog echt een beroemdheid, 4 volle bladzijden, en een heuse glam foto :)))
Mijn grootmoeder heeft een lange tijd als arbeidster in "le semeur" gewerkt, in het volle seizoen hadden wij groenten met overvloed, ik heb als jonge knul dikwijls in de fabiek rondgedwaald, spijtig genoeg heb ik zelfs geen etiket meer , laat staan een foto van binnen het bedrijfje
Maar ja wie weet dat vééééél later er nog mensen zouden zijn die interesse zouden hebben voor zo'n bedrijfje hé
sorry kan je niet verder helpen
@ Eric : Kan Benoit jou niet contacteren op één of andere manier ?
Want getuigenissen hebben ook hun waarde en bevatten meestal een deel van de geschiedenis.
:-)
Op Retroscoop staan voorlopig (?) toch al een foto van de buitenkant van de fabriek, plus dan een aantal afbeeldingen van het interieur van de nieuwe fabriek.
http://www.retroscoop.com/industrieel.php?artikel=178#AAA_Le_Semeur
Wikkels van deze firma lijken inderdaad niet evident om te vinden te zijn, noch boekjes of andere publicaties, hoewel ik toch al een tijdje van alles heb geprobeerd om wat meer materiaal te vinden. Alleen de piste van de laatste directeur heb ik nog niet aangepakt, dat is iets voor na het drieluik over de Liebig installaties in België...
Wat herinner je je nog van de fabriek, en waren er nog andere familieleden dan je grootmoeder die er werkten ?
Ik heb heel zeker nog nood aan getuigenissen, hoe klein ook, omdat ze de "kleine geschiedenis" achter de zakencijfers tot leven brengen. Bv. over de arbeidsomstandigheden, de soms zeer lange dagen in het hoogseizoen, de vraag of arbeiders tegen goedkope prijzen groenten of groenteconserven in de fabriek konden kopen, wat het werken zoal met hun handen deed; wat ze zich nog herinneren over de werkkledij (kleur enz.), welke instrumenten of machines gebruikte men er allemaal (bv. aspergemessen) enz enz.
Niemand die me iets meer kan vertellen over de fabriek die Liebig dus in Walem betreft. Wat ik graag zou willen weten is
a) wat werd daar precies gemaakt (Er is sprake van de geur van bouillonblokjes, maar die fabriek van OXO stond toch in Antwerpen ?)
b) over welke periode spreken we dan ? 1940's ? 1950's ? En tot welk jaar ongeveer is het daarvoor een azijnfabriek geweest ?
c) iemand een idee of daar veel mensen werkten ?
d) herinnert vandaag nog iets aan dat Liebig verleden, wordt de buurt bv. in de volksmond nog met Liebig of de bouillonfabriek enz geassocieerd ?
Alle stukjes informatie, hoe klein ook zijn zeer welkom !
Cheerio !
Benoit Vanhees
Hallo Eric
Kan er anders misschien een aparte discussie over de Liebig site te Walem opgestart worden, of valt dat een beetje buiten het geen Mechelen Blogt bestrijkt ?
mvg
Benoit Vanhees
Op de onthaalpagina van Retroscoop werd een link naar de online versie van dat CittA artikel gezet, maar inderdaad enkel een Antwerpse invalshoek hee, en dan vooral over Liebig.
mvg
Benoit Vanhees