"Ik wil de steen gevoelig maken..."

  

(foto's: Jan Smets)

Met een koel glas witte wijn staan we in de tuin - na een fikse regenvlaag sijpelt vriendelijk zonlicht door het bladerdek, en streelt het de sculpturen die in dit natuurlijke decor staan opgesteld.  Dit is een oase van rust - een artistieke oase: hier wandel je door het verhaal van de kunstenaar.  Pol Cockx is de schepper van dit alles.  Met een ongelooflijke zin in het schone en met een onmiskenbaar talent heeft deze Mechelse beeldhouwer hier een droomwereld gecreëerd waar het goed toeven is.  Hier voel je de kunstenaar het beste aan - Dit is zijn biotoop - zijn habitat.  Dit weekend ben je hier welkom - in de Kalkovenstraat 5, op een paar stappen van het stedelijk kerkhof.

 

  

 

Pol is één van onze grootste hedendaagse Mechelse beeldhouwers.  De man die in zijn leven zowel leerkracht als logopedist was, heeft zijn kunstzinnige gaven volop kunnen ontwikkelen.  Overdag werken, en soms 's nachts aan het werk in zijn atelier.  Een leven lang heeft de ondertussen 77-jarige Pol Cockx onverdroten,  en zichzelf steeds vernieuwend ,gebeeldhouwd, en is hij geworden tot wie hij nu is: een alom gewaardeerd kunstenaar én ...filosoof, waar het  aangenaam mee praten is.  Verrijkend.

 

"Ik probeer de steen gevoelig te maken.  Bewust van het sensuele, probeer ik in mijn werk een evenwicht te vinden.  Het leven kent uitersten - er is pijn en verdriet, maar ook schoonheid, vreugde.  Ik probeer het in mijn werk te vatten.  Zo zijn in mijn vroegere werken cirkel en vierkant steeds weerkerende vormen - als metaforen van het 'leven'.  In harmonie vinden ze mekaar.  Maar natuurlijk is er een evolutie in mijn kunst.  Maar ik zal niet zomaar 'beeldjes' kappen.  Zoals de steen is,zo zal hij ook zijn.  Ik heb respect voor de steen, en probeer hem te volgen.  Mijn beeldhouwwerken zijn zowel organisch als abstract..."

 

 

Ik loop door het verhaal van Pol.  Achter elke verborgen hoek in de tuin tonen zich nieuwe perspectieven, en weer andere verrassende werken.  De tuin is nu op zijn mooist.  Pol Cockx heeft hem eigenhandig aangelegd, en met passie onderhoudt hij hem.  Pol is van vele markten thuis.  Het  huis, dat hij bouwde,  en deze tuin, die beetje bij beetje is gegroeid, is hélemaal een creatie van hem!  Met veel liefde vertelt hij er over...

 

Pol werkt met duurzaam, maar ook duur materiaal.  Na zijn opleiding aan de Mechelse academie ging hij vaak naar het Italiaanse Carrara, waar hij leerde werken met het beroemde marmer.  Daar leerde hij ook veel andere Vlaamse beeldhouwers kennen.  Pol heeft een eigen beeld-taal ontwikkeld.  Je herkent dadelijk de specifieke kunstwerken van Pol Cockx: de uitgepuurde vormen en lijnen - de bol en het vierkant, de ronde vormen die uitnodigen tot voelen en aaien...

Het is arbeidsintinsief werken met dit mooie natuurmateriaal.  In de tuin - in een 'open' atelier, kapt hij zijn beelden -  wakker wordende figuren die in de steen verborgen zaten... Marmer, steen, polyester...

Het is heerlijk  slenteren door deze tuin...

 

"Ik hoef er niet van te leven.  Al ben ik blij dat ik af en toe iets kan verkopen.  Dat geeft me de kans en mogelijkheden om verder te blijven beeldhouwen.  Maar het hoofddoel van deze opendeurdagen, is toch vooral om mijn werk - mijn oude creaties en mijn nieuw werk, te tonen aan de mensen.  Ik ben benieuwd.  Het weer zal niet zo slecht zijn.  Dus: da's al goed.  Om de twee jaar stel ik mijn tuin en atelier open voor het publiek.  Dit doe ik al vijf, zes keer...  Bij vorige edities kwam tot zeshonderd man langs.  Het hangt er allemaal wat van af.  Er is zo véél te doen in Mechelen..."

 

  

 

Pol stelt ten toon met José Geeraerts, een generatiegenote die hij leerde kennen met 'Kunst op het Groot-Begijnhof'.  Deze Zaventemse kunstenares zal ons haar abstracte schilderkunst en mixed media tonen.

"Ze is een dierbare vriendin geworden."    vertelt Pol.

 

 

We praten over kunst en vooral over beeldhouwkunst, en over de vele goeie beeldhouwers die deze stad heeft voortgebracht, vaak hun eerste sporen verdienend als vakman in de meubelnijverheid van Mechelen.

Het is fijn praten met deze kunstenaar, die met gevoel praat over zijn scheppen van schoonheid.  Nog mooier is dit om te doen op de plaats waar de kunstenaar volkomen thuis is - op de plaats waar hij creeërt, werkt en woont...  Dit zegt nog nét wat meer als een bezoek aan een galerij.

Onlangs deed Cockx mee aan de Canvascollectie.  Maar toen hij veel van de werken zag, had hij zin om zijn eigen beeldhouwwerk niet uit te pakken, en te vertrekken.  Na aandringen bleef hij toch.  "Kunst moet zeker innoverend zijn.  Maar soms lijkt het wel of tegenwoordig een werk dat provoceert de norm is geworden..."

 

  

 

Pol Cockx heeft naam gemaakt.  Hij is een alom gerespecteerd kunstenaar, die goeie kritieken krijgt.  Tot in het buitenland.

 

Nu onze stad de laatste jaren meer en meer beeldhouwwerk in het straatbeeld plaatst (van Jean-Paul Laenen, over Pol Walravens tot Mariëttte Teugels...), is het misschien wel hoog tijd om werk van Pol Cockx te laten zien op een openbare plaatst in de stad.  Hij is één van onze grootste en beste Mechelse kunstenaars van vandaag.  Hij verdient het.  Deze stad verdient het.

 

 

Morgen 23 en overmorgen, 24 juni kan je terecht bij Pol Cockx in de Kalkhovenstraat 5 in Mechelen.  Je kan er de nieuwe beelden, atelier en galerij van de kunstenaar bezoeken.  Gastkunstenares is Josée Geeraerts.  Inkom is gratis, en er is muzikale omlijsting met piano en harp.  Vanaf 14 uur tot 19 uur.

 

 

015/34 35 78

polcockx@telenet.be

www.polcockx.be

Wie er dit weekend niet bij kan zijn.  Het zou jammer zijn - want het is méér dan de moeite, kan werken van Pol Cockx ook bewonderen met 'Kunst aan zee' dat nu van start gaat. 

 

                                        

                          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een top-kunstenaar. Eén van de grote " smoelen " van Mechelen.

En terecht, hij verdient een werk van zijn hand in het Mechelse straatbeeld.

Succes dit weekend. We komen kijken.

 

 Mooie beelden in de schitterende tuin van de zeer simpatieke Pol!