Oh! Daar brandt licht!

Zaterdagnacht in Mechelen. Het motregent en een unheimliche stilte hangt over de stad. De ideale atmosfeer. Zó weggelopen uit de fimpjes die ik in mijn jeugd zo graag zag. Maar 't zal vandaag ook weer niets worden. Ze komen niet.

 

Al drie uur sta ik hier te verkleumen. Canon binnen handbereik. Het vocht begint door mijn kaaweetje te dringen, mijn thermos is al een uur leeg. Een druppel glijdt langs mijn nek rugwaarts. Ik schrik op en werp nog maar eens een blik in de tuin van het het Oh!, ons ondernemershuis. Nee. Daar beweegt niets. Waar zouden ze trouwens vandaan gaan komen? Gliese 581? Of nog verder?

Dit is al de tiende dag dat ik hier op wacht sta. Ik ben dan ook zeker van mijn zaak. Maar het heeft wel lang geduurd voor ik het door had. Meer dan een jaar geleden mailde ik een eerste keer naar de stad. De lichten van hun ondernemershuis bleven dag en nacht branden. Maar mailen of bellen, het maakte niets uit. Het enige wat ik terugkreeg waren wat vage beloften en excuses naast de kwestie.

Twee weken geleden zag ik een oude aflevering van de X-files. En pas toen begreep ik het. Dit ís geen wanbeheer. Het ís helemaal geen onverschilligheid. Die lichten moeten aanblijven! Dit is een stoutmoedig experiment! Ze willen verdomme dat ze híer landen. In ónze stad! Want stel je voor: UFO's in Mechelen! Het zou onze stad meteen wereldberoemd maken. Daar is het opkuisen van onze toren niets tegen. En geen kunstproject dat dáár tegenop kan. Goed gezien van 't stadsbestuur.

Maar enfin, 't zal dus niet voor deze keer zijn. In Kampenhout wachten ze al bijna 10 jaar tot er een landt. Geduld hebben is hier dus de boodschap. Ik kruip in mijn nest en kom morgen weer terug. Slaapwel!

 

Oh! Daar brandt licht!

 

- - - - - -

Dit verhaal is - helaas - gebaseerd op echte gebeurtenissen. Al van vóór de officiële opening, meer dan een jaar geleden, branden er lichten in het Ondernemershuis. Onafgebroken, dag in dag uit. De lichtinstallatie van het Oh! heeft geen seconde deftig gewerkt. Hierover stuurde ik meldingen naar het Oh! en naar de dienst gebouwen. Ik sprak met het diensthoofd én met de schepen van patrimonium. Zonder resultaat. Wanbeheer of . . . wereldvreemd? ET, phone home!

En ondertussen blijft men ons om de oren slaan met dat we minder energie moeten gebruiken...  Het lijkt er wel op dat dit land op ELK niveau door incompetenten wordt gerund.

Werk daar een ploeg met de nacht misschien ? 

Lfys, toch nog even afwachten , een UFO in Mechelen , het zou de eerste keer niet zijn.

Uit de Mechelse Kronieken, september 1515 :                                                                  doen werd des avonts gesien "een clomp viers" vliegende recht boven die huysen,alsoo groot als een biertonne ende achter hadde 't stralen ende lichten zeere, alle deze landen door , en sommige lieden die op de heyden waeren die hoorden een bijster getier in de locht ende saghen in de locht mannen van wapenen die schenen door die locht te rijden.

 

 

 

Cool !  Ancient UFO's in het middeleeuws Mechelen !

:-)

Allez, Von Däniken had dan toch gelijk.

In het nieuw Financiëngebouw aan de Zwartzustersvest was dat in het begin ook zo. Een grote fakkel de ganse nacht.

Dit werd gemeld aan de dienst Logistiek, en die heeft dan scanners laten plaatsen. Wanneer er op een bepaalde plaats in ons kantoor een tijd geen beweging is, gaan de lampen boven die plek vanzelf uit.

Als dat bij een overheidsdienst zo efficiënt kan, zou dat bij de ondernemers toch ook moeten lukken. Die heben toch zo graag commentaar op de overheid. Misschien eerst voor eigen deur vegen? Hebben ze nog werk genoeg mee.

@ Joris Philips

Het Oh! is een gebouw van de stad, Joris.

Stad Mechelen verhuurt daar kantoortjes aan beginnende ondernemers.

En het is het hoofdkwartier van de stadsdienst economie.

@Lfys.

Dan moet de stad haar vooruitstrevend initiatief ivm energiezuinige straatverlichting misschien eens uitbreiden naar haar gebouwen?

Misschien moeten wij als Maneblussers wel onze plicht vervullen en... er emmers water tegenaan gooien!

Dank u,  Dank u voor het beeldmateriaal.. wie weet dat er nu eens iets gaat veranderen.....

Ik woon PAL naast het Oh! en herhaaldelijke mails, telefoons, etc halen niets uit....... het licht brand er dag en nacht.... of misschien heeft Genez en de andere bezoekers de lichten nodig als baken om het OH! te vinden? Want zelf met licht aan rijden ze mijn straattegeltje constant kapot. bedankt OH!

 

Is wel een leuke bijdrage !

Ik ben nu wel benieuwd naar het vervolg van dit verhaal!  ;-)   Gaat het licht dra uit? ...

... dat zou veruit de saaiste oplossing zijn natuurlijk. Ik hoop op een UFO!

@CartoonistHenning

Als het effe kan graag nog een cartoontje en stuur de rekening maar naar HO. Nu dat de lamp nog brand.-)) Oh natuurlijk 

Antwoord van OH:

De stad heeft de aannemer al meermaals op de gebreken gewezen. Er loopt een procedure tegen de aannemer... al meer dan een jaar wordt de aannemer op zijn fouten gewezen. De definitieve deadline is vastgelegd einde mei.

Of het 's nachts uitdoen van lichten, technisch niet mogelijk is zonder een aannemer, daar heb ik mijn twijfels over..

 Ook aan de werf van de parking aan de Ganzendries brandt 's nachts en dikwijls in de weekends permanent licht. Waarschijnlijk is de elektriciteit er goedkoper dan bij ons thuis ;-)

 Zullen we er ne RARARA van maken. Waar brand de lamp ??? En dan maar pochen over ledje hier en ledje daar.

Jaja, en terwijl in het Oh! allicht nog steeds het licht brandt, worden ook elders in de stad bakens uitgezet die E.T. en de zijnen richting Mechelen moeten lokken.  Aan het Sint-Janskerkhof branden momenteel - en dus allicht voor het komende verlengde weekend - de lampen in de werfcontainer die daar maanden geleden werd neergepoot ten behoeve van de werken aan de Wollemarkt (!).  

Voor zover we konden nagaan werd deze container - behalve door vandalen - nog maar zelden gebruikt door de aannemer, wat allicht diens vergetelheid kan verklaren.

Alleszins getuigt ook dit voorbeeld van de lange weg die in Mechelen nog af te leggen valt als het gaat over milieu en energiebesparing.

En nu we het toch over 'groene' thema's hebben...  Na afloop van een niet nader te noemen jeugdig evenement op de Grote Markt, de voorbije vrijdagavond, viel deze blogger (bijna) letterlijk en figuurlijk over de massa afval die daar werd achtergelaten. 

Terwijl er wat verderop enkele jongeren - met de politie nochtans zéér nabij - omzeggens in rij hetzij hun blaas, hetzij hun maag stonden te ledigen, konden we bijgaand kiekje maken van de troep die jong Mechelen (en omstreken) achterliet op onze anders zo opgeruimde Grote Markt.

Sta me wel toe te benadrukken dat de organisatoren van het evenement in kwestie op het moment dat we onze foto namen al druk in de weer waren om de rommel op te ruimen - waarvoor veel dank en bewondering.  

En zoals ik één van hen op hart drukte: weinig mensen in Mechelen zullen er iets op tegen hebben dat er evenementen worden georganiseerd in onze stad. Hoe meer zielen en activiteiten, hoe meer vreugd...

Maar die troep en die (energie)verspilling, kunnen wij Maneblussers daar nu écht niets aan doen...?

 

 

Definitieve deadline einde mei..... we zijn nu einde juni en het licht brandt nog steeds.

Blijkbaar kunnen ze met of zonder de aannemer het lichtknopke niet vinden.

En gisteren was er big party!!  Met nachtlawaai tot zeker middernacht en dat dan nog tijdens de examens.

Zelfs de politie is al eens langsgeweest en nog wordt het niet serieus genomen.

Laat ons hopen en dromen op een goede afloop!

Volgens de organisatie is het opgelost ... ?

Klopt dat ?

- - -

- - -  UPDATE  - - -

- - -

Patiënt Oh! is bijna (!) genezen.

De afgelopen weken werd er actie ondenomen om de verlichting van ons ondernemershuis bij te regelen.

Daardoor is het licht 's nachts bijna helemaal uit. (Tenminste, vanuit mijn huis bekeken.)

Er blijven nog wat kleine problemen over maar die zullen nu ook wel snel opgelost geraken, zeker?

En die aliens?

Daar kunnen we nu naar fluiten!

Jammer.

Inderdaad, de afgelopen weken werd er actie ondernomen. de gekleurde ramen die mijn binnentuin verlichten branden gelukkig niet meer dag en nacht; het wc raam op de 2de verdieping blijft branden (dag en nacht), met het venster wagewijd open... blijkbaar is daar geen lichtknopke te vinden... ik denk dat tegen volgend jaar dat probleem ook opgelost geraakt.

We zijn meer dan een jaar verder en de problemen blijven aanhouden.

De lichten blijven branden en de vensters blijven open staan. De post wordt nog steeds in de verkeerde brievenbus gestoken.

Blijkbaar moeten we nog een beetje meer geduld oefenen.