Gemeenteraadsverkiezingen inspireren De Spreeuwen voor schoolfeest

met categorie:  

                                             (foto's: Jan Smets)

Een aantal weken geleden heb ik hem ontmoet op de Grote Markt: Opsinjoorke himself.  Of was het dan toch Thomas Biesemans?    De vrolijke elfjarige Maneblusser in het ornaat van onze beroemde smijtpop, was vergezeld van een paar medeleerlingen en zijn meester - Marc Swinnen.  Het gezelschap was filmopnamen aan het maken voor het schoolfeest van De Spreeuwen.  Daar moest ik het fijne van weten...

 

 

 

Waarom steekt Thomas in het vrolijke pakje van Opsinjooke - hét Mechels symbool bij uitstek?

 

"ik denk dat ik er de kop voor heb", grapt Thomas.  "...en bovendien ben ik een échte Mechelaar.  Ik woon in de Kapelstraat..."

Meester Marc maakt een begeleidende film voor het schoolfeest (dat trouwens vandaag doorging.  Het was beslist niet de énige Mechelse school die vandaag zijn schoolfeest organiseerde...).

 

De nakende gemeenteraadsverkiezingen van oktober houden vele Mechelaars in de ban.  We merken het aan de politici die nog praatgrager worden, en aan onze brievenbussen die stilaan ook wat pré-verkiezingsdrukwerk te slikken krijgen...).  Maar die verkiezingen weten ook het jonge volkje te inspireren om hier op een ludieke manier mee om te gaan.  De schoolgemeenschap ven De Spreeuwen aan de Battelsesteenweg, heeft er zijn schoolfeest helemaal rondgebouwd.

 

  

(Thomas Biesemans en meester Marc Swinnen)

 

"Open ironiserende manier willen we het verhaal brengen van Mechelen dat de Olympische Spelen organiseert"  legt Marc Swinnen uit .  Marc is al 42 jaar leerkracht en is een ervaren rot in het in mekaar steken van schoolfeesten.   Ook dit jaar wil hij er iets origineels van maken met zijn zesdejaarsleerlingen.

"Onze stad organiseert dus de Olymische Spelen.  En hiervoor  moeten tal van originele proeven worden afgelegd, zoals tegen de tijd Vinci-parkeerbonnen verzamelen, een zeepkistenrace in de autoluwe binnenstad, de toren blussen met diverse attributen en...fiscuswerpen...  In de parodie treden ook de politici Bartje Winters en Caroline Genant voor het voetlicht.   Deze Caroline wil een zetel opeisen in de Raad van Wijzen.  Maar gaat haar dat ook lukken?  Er is ook een 'slechterik' in het verhaal, die stokken in de wielen probeert te steken: een gokchinees.  En verder figureren ook Kim Bedevaart en Tia Schapebout, voorzitter Jaak Tarwe, Fabiola van Falada, een kinderburgemeester...  Tal van intriges duiken op....  Dit schoolfeest wil met een knipoog focussen op het politieke gebeuren in Mechelen.  Voor de kinderen is het een leuk verhaal, en de volwassenen kunnen genieten van de dubbele bodems"

 

Opsinjoorke Thomas heeft er veel zin in...

Ondertussen is het schoolfeest achter de rug.  En er is geen twijfel mogelijk: het toffe concept was een schot in de roos!

 

 

Dat het "klaon sôôt" ons Blauwbartje (en zijn frapatsen) wel degelijk kent bewees de grote Mechelse dichter Nicolas in 2008 tijdens de toenmalige Scholierengedichtendag. Hier zijn limerick, getiteld...

Bart Somers

Bart Somers liep op de IJzerenleen
Hij kwam iemand tegen, ze heette Leen
Ze zei : "Goedendag"
Met een grote glimlach
En toen ging hij met het meisje naar een café heen

Ik geloof dat Nicolas toen 8 jaar oud was.

:-)

Wat een talent. Eigenlijk onbegrijpelijk dat zovele jonge mensen tegenwoordig van school gaan zonder diploma of iets wat er op lijkt.Dat laatste is af en toe wel eens in de kranten te lezen.