Daan op de beiaard ter ere van Denyn

met categorie:  

 

Zaterdagmiddag waren we getuige van een muzikaal historisch moment; of hoe zou je het anders noemen wanneer een rock-icoon als Daan onze Mechelse beiaard kwam bespelen. Naar aanleiding van de 150ste verjaardag van Jef Denyn bespeelde deze zanger en muzikant de nieuwe beiaard van de Sint-Romboutstoren als startschot van het Kakofonieconcert. Tijdens dit concert kregen alle Mechelaars de kans om zelf eens achter het klavier van de beiaard te kruipen en een deuntje door de binnenstad te doen klinken.  De kathedraaltoren was dan ook de hele dag gratis toegankelijk.

Daan speelde adaptaties van eigen werk. Omstuwd door vier cameraploegen, waaronder een Nederlandse VPRO-crew, en talloze belangstellenden, onder wie schepen van cultuur en de beiaardschool Frank Nobels, bracht hij beiaardvarianten van nummers als Victory, Simple, Neverland en Housewife, geheel zijn eigen coole zelve in felblauw pak én met zonnebril. We waren erbij en genoten van die unieke moment.

Medeblogger Rudy had tevoren de kans gehad om ook de repetities van Daan op de oefenbeiaard van de beiaardschool te filmen.

 foto's Wies De Vos

Toen ik, daarstraks, voorbij de kathedraal liep zag ik hem effe wat uitleg geven aan enkele cameramensen.

Hier een filmpke van zijn hit "Housewife"

Tof initiatief dat het grote publiek toont dat beiaardkunst niet muf of ouderwets is!

Filmpje van het evenement !

Wij zijn gaan luisteren en alhoewel de eerste noten eerder aarzelend waren kwam hij gaandeweg op dreef .... maar er is echt wel nog wat werk aan de winkel :-)

Tof dat iemand uit de popcultuur interesse toont voor de beiaard !

Als ik het zo zie en hoor denk ik dat ik het ook zou kunnen. 

" Tof dat iemand uit de popcultuur interesse toont voor de beiaard ! " - Mmm - voor het bedrag dat hij ervoor mocht opstrijken zullen er wel meer "interesse tonen".  Een "echte" beiaardier moet het tijdens het zomerse concertseiezoen met één tiende van het honorarium doen dat Daan hier mocht opstrijken om een volledig concert te verzorgen... Toch wel een bittere bijsmaak, voor wie de beiaard (en de beiaardiers) in het hart draagt.

Of men nu voor dit soort opzet is of niet, het werd maatschappelijk gedragen, de laatste 10 jaar was er nooit zoveel pers aandacht voor de Mechelse beiaard. Ook niet tijdens de afgelopen Koningin Fabiola wedstrijd. De beiaard kan best wat verruiming gebruiken.  In andere steden doen ze soort gelijke activiteiten met de beiaard. Mechelen zal niet kunnen achterblijven. Ikzelf was gewoon met mijn werk bezig en zag dat iedereen tevreden was. Ook de Mechelaar die achteraf eens plaats mocht nemen achter het beiaardklavier. Dat was trouwens de hele opzet. Mensen laten kennis maken met een beiaardklavier. En een bekende Vlaming, in dit geval "Daan" mocht de spits afbijten. Ik ben er zeker van dat de man in de straat vaak het verschil niet zal horen tussen de klanken van "Daan" en de soms moeilijke academische stukken die op de toren al oefenend gespeeld worden. Waarmee ik wil zeggen dat er zeker ook wat meer traditionele beiaard muziek over Mechelen mag klinken.

Dat de man ervoor betaald wordt lijkt me logisch. Hij leent z'n 'bekendheid' als muzikant om de beiaard te promoten. Afgaande op de pers die dit kreeg was dat een succes. En wat Daan betreft kan je niet zeggen dat hij zich voor alles laat inhuren. Het moeten dingen zijn die hem echt wel liggen.

 

En de beiaard zal nog meer in het nieuws komen, want Daan én de stadsbeiaardier hebben plannen om 'samen' te musiceren op Maanrock.  Iets om naar uit te kijken...

 @Nick Ik lees (groen van jaloezie trouwens) dat 'Mechelaars ook eens achter het klavier mochten plaats nemen' Sedert geruime tijd zijn de beiaardcabines op slot en is er dus geen ruimte voor gidsen die groepen begeleiden op de toren om 'het instrument'  (lees → klavier) van dichtbij te kunnen bekijken. Ook het verschil tussen het automatisch spel en handmatig spel kan niet meer worden gehoord. Zoals U zelf best weet is het instrument solide en moet er echt bruut geweld worden gebruikt om brokken te maken. Ook kabelbreuken zijn (relatief) zeldzaam. Wilt gij Uw invloed niet mee aanwenden om terug (zoals weleer) gidsen de mogelijkheid te geven om de cabine te betreden en een mini concertje voor hungroep te geven? Ald dien Daan dat kan, kunnen wij dat toch ook zeker? ;-)

 @ Eddy, U loopt een hele tijd achter. Sinds juni 2011 werden alle gidsen op de hoogte gebracht dat de beiaardkamer tijdens geleide bezoeken kan betreden worden. De nieuwe beiaard daarentegen lag nooit in het parkoer van een torenbezoek, tenzij een beiaardwandeling/torenbezoek.

Het is de bedoeling om in de oude beiaardkamer aan de bezoekers te tonen wat een beiaardklavier is en hoe het werkt. Het bespelen en laten bespelen door een bezoeker is een meerwaarde. Het is evident dat de beiaardkamer standaard afgesloten is, anders zouden individuele bezoekers de hele dag broeder Jacob gaan spelen. Dat de beiaardkamer enige tijd afgesloten was kwam door werkzaamheden en het feit dat het klavier met zijn gebroken verbindingen niet toonbaar was aan bezoekers. Dat ik gelukkig verleden tijd.

 @Nick, ondergetekende loopt inderdaad niet meer zo snel als het ooit was; indien 'achterlopen' echter geïnterpreteerd wordt in uw (horlogemakers) termen is er tussen juni 2011 en heden al 11 maand verstreken en zoooo lang ben ik nog niet achter zenne; de deur van de (oude) beiaardcabine is altijd al (sedert de grote restauratie werken) op slot geweest! Gelukkig verschijnt soms, zoals een deus ex machina, dhr. Nick himself ten tonele, tot grote vreugde van een altijd dankbaar publiek en een epideiktische gids, die dan HET grote meesterwerk van de muziek (Frère Jaques) ten gehore kan brengen ... Maar misschien bedoeld gij dat de sleutel van de (oude) beiaardcabine door gidsen kan worden opgevraagd? Ook daar weet ondergetekende niks van! Loop ik ook in deze al zo enorm achter? 

Beste, misschien even informeren bij de voorzitter hoe het gidsen in de toren tegenwoordig in zijn werk gaat. Dit is niet het medium om dit soort zaken te bespreken.

 just do it !!