Cultuurseizoen 2012-2013 belooft te swingen!

met categorie:  

  (foto's Jan Smets)

Op het moment dat populair konijn Nijntje aanstalten maakt om haar koffers te pakken na een leuk oponthoud in Mechelen, stelt het Cultuurcentrum in de personen van cultuurschepen Frank Nobels en directeur Koen Leemans het nieuwe seizoensaanbod 2011-2012 voor aan de pers.  Graag wil ik met bloggend Mechelen eens door dit aanbod fietsen...

Overigens: dat Konijn van Bruna heeft het schitterend gehad in deze stad.  Nijntje en haar vriendjes wisten zomaar eventjes zo'n 18 200 bezoekers te lokken, waarvan 11 000 kinderen onder 12 jaar, en 2500 kinderen, voornamelijk  kleuters, bezochten de expo in klasverband.  En da's best leuk nieuws.   Het is mooi dat men van jongsaf vertrouwd wordt gemaakt met cultuur.  Zondag wuiven we Nijntje uit...

 

Maar goed: dit is voorbij.  Laat ons nu de focus richten op wat komen gaat.  De medewerkers van het Cultuurcentrum hebben hard gewerkt.  De brochure is nu van de persen gerold, en de Mechelaar hoeft niet langer meer op zijn honger te zitten.

 

Wordt het nieuwe jaar zo succesvol als het voorbije?  Immers: het seizoen dat nu op z'n einde loopt, was schitterend te noemen.  2469 abonnementen werden verkocht .  Ook gingen er 261 jongerenabonnementen over de toonbank.  En voor wie van nog méér cijfertjes houdt: 34 904 tickets werden aan de man gebracht, en da's een lichte stijging tegenover vorig jaar.

 

 

Het volgende seizoen belooft swingend te worden, en dat heeft niet weinig te maken met het feit dat het al zingend en dansend ingezet zal worden met een seizoenstart die tot de verbeelding zal spreken!  Niemand minder dan stadsartiest Frank Vaganeé die tot ver over de grenzen bekend is, neemt ons mee naar de jaren '30 en '40 - de tijd van de danstempels als The Cotton Club of The Savoy Ballroom.  Jong en oud kunnen zich uitleven op de dansvloer.  Jazz krijgt een prominente plaats het volgende seizoen.  Frank is dé blikvanger en theater kc nOna trekt de lijn door met een concertreeks...  Wie belangstelling heeft voor deze seizoenstart, moet als de bliksem 22 september in zijn agenda aanvinken!

 

Maar er is natuuuuuuurlijk veel meer cultureels te beleven.  Na 'Stad in Vrouwenhanden' in 2005 en 'Stadvisioenen' in 2009, brengt onze stad weer een stadsevenement om 'U' tegen te zeggen.  Dat kon je al lezen op Mechelenblogt.  'Newtopia' is een evenement dat hedendaagse kunst en mensenrechten een hoofdrol zal laten spelen.  Bovendien is deze gelegenheidstentoonstelling de start van het gloednieuwe museum Kazerne Dossin.    Eén van de tentoonstellingsluiken krijgt bovendien een plaats in de expozalen van het cultuurcentrum.  Je moet zeker maar eens het volledige programma opsnorren!

 

Er staat een uitgebreid familieaanbod op stapel.  Om maar even deze dingen te vermelden: Kinderkunstenfestival 'Grof Geschud' van 5 tot 9 september; Kinderkunstendag op 18 november in samenwerking met DE MAAN, kc nOna en 't Arsenaal... Maar heel blij ben ik om het feit dat het cultuurcentrum aandacht heeft voor Mechelse jeugdtheatergezelschappen als De Nietjesfabriek van Freek Mariën die ik een tijdje geleden portretteerde op deze blog.  Ook is er een beiaardproject in het kader van 150 jaar Jef Denyn - want het is nu eenmaal zo dat onze stad een voortrekkersrol speelt wat beiaardkunst betreft.  Lees er meer over in het programma!

 

Het zou ons té ver leiden om heel het programma van A tot Z op deze blog te katapulteren.  Waarvoor is er anders een cultuurbrochure nietwaar?  Maar toch wil ik volgende namen vermelden.  Deze artiesten zullen op de Mechelse planken hun ding komen doen: Helmut Lotti (en da's niet zo vanzelfsprekend), Absynthe Minded, Lambchop en Cristina Branco.  De kenners en liefhebbers kunnen zich daar genoeg bij voorstellen.  In hun genre zijn het immers binnen-en buitenlandse hoogvliegers.

 

                                         (Koen Leemans)

 

Ook is er een gevarieerd podiumaanbod door de doorgedreven samenwerking met 't Arsenaal en kc n0na.  En voor het eerst is er een samenwerking met GC 't Blikveld in Bonheiden.  Er staat een co-productie van Abattoir Fermé op het programma en er is een uitgebreid humoraanbod met onder meer Adriaan Van den Hoof, Wim Helsen en Wouter Deprez....

 

Waar ik persoonlijk héél blij mee ben is het feit dat Circus Ronaldo - onze Mechelse circustrots, weerom kan optreden in eigen stad!  En dat is heel mooi nieuws.  In mei zullen ze hun nieuwe voorstelling 'Amortale' brengen.  Over de locatie kan nu nog geen uitsluitsel worden gegeven.  Maar ik ben er zéker van dat de Maneblusser na het overweldigende succes van vorig jaar, hier meer dan tevreden mee is.

 

Wat is er nog zoal nieuw en vermeldingswaard?

Ja - dit: H30 tekt na twee jaar omzwerven terug naar hun vertrouwde, en nu helemaal verbouwde locatie in de Hanswijkstraat.  Met veel toeters en bellen zullen ze dat op 22 september openen!

Figurentheater De Maan krijgt een nieuwe theaterzaal.  Maar eer het zover is zal het CC hen tijdelijk onderdak geven in het koor van de Minderbroederskerk.  De werken zouden in 2014 afgerond zijn.

Omwille van de verbouwingswerken aan De Maan zal een deel van De Garage tijdelijk onbruikbaar zijn.  Daarom trekt men met twee tentoonstellingsprojecten naar buiten. Samen met de cultuurcentra van Willebroek, Bornem en Puurs, toont het CC hedendaagse kunst en architectuur langs de N16 met het project 'Public Shelter for Private Experience'.

 

              

 

Je merkt het: er is voor élk wat wils. De abonnementsverkoop start op zondag 10 juni van 9 tot 16 uur in het cultuurcentrum.  Gezien de grote toeloop van de voorbije jaren heeft men nu besloten om ook e-mail in te schakelen voor het vastleggen van de abonnementen.  Zo hoef je niet noodzakelijk meer aan te schuiven.  Je kunt die dag vanaf 9 uur je abonnementsformulier per mail naar het CC zenden.  Het elektonisch invulformulier kan je downloaden via de website.  De aanvraagformulieren worden in volgorde van ontvangst verwerkt...

 

www.cultuurcentrummechelen.be

 

De programmabrochures zijn onderandere te verkrijgen aan de balie van het cultuurcentrum, voor diegenen die ze niet spontaan krijgen toegestuurd...

 

En  nu: Kiezen maar!

 

 

 

 

 

 

It don't mean a thing if i don't have that swing !  Ik wacht ongeduldig bij de brievenbus voor de brochure ;-)))

Laat ons hopen van niet maar ik denk dat dit het  verhaal van een aangekondigde servercrash is

Ik ga aanschuiven, for old times' sake ...

 2 vraagjes:

Als uw aanvraag per mail te vroeg aankomt, dan telt ze niet en wordt ze genegeerd. oK

Maar wil dat dan zeggen dat alle mensen die daar voor 9uur staan aanschuiven ook geen nummertje krijgen ? Die zijn toch ook ' te vroeg ' ?

En hoe gaan ze, om 9 uur de volgorde kunnen bepalen van de mensen die staan aanschuiven tov mails die binnenkomen ? Of gaan de mensen die staan aanschuiven zowiezo voor.

Dan kom ik terug op mijn eerste vraag!

Ja, het zou wel leuk zijn om te weten hoe men met die volgorde denkt om te gaan...