'Mechelen hoort Stemmen' gaat zaterdag van start!

   (foto's: Jan Smets)

Het gonst van bedrijvigheid op het kantoor van 'Mechelen hoort stemmen' in Huis De Zalm op de Zoutwerf.  Dat merk je.  Maar tussen de bedrijven door kan ik nog een praatje slaan met de drie jongedames die hun schouders zetten onder de derde editie van het klassieke muziekfeest dat het Festival van Vlaanderen in onze stad organiseert.  Zaterdag gaat de editie 2012 van start.  En dat zullen we geweten hebben.  Er werd al flink wat promotie gevoerd, en daar doet Mechelenblogt natuurlijk nog graag een schepje bovenop.  Gisteren zat ik voor een korte maar leuke babbel tesamen met Sofie Vreys, communicatieverantwoordelijke, Veerle Bosmans die voor de productie zorgt, en Veerle Declerc die algemeen verantwoordelijke is...  De dames zijn er klaar voor.  Jullie ook?

 

Tussen het praten over het evenement (en de buien...) door, is er nog even tijd om te poseren bij de wagen waarmee publiciteit wordt gemaakt. 

Mechelen heeft altijd een speciale band gehad met het Festival van Vlaanderen. Veerle Declerc die aan haar buro zit met daarachter een ouwe affiche van het Festival, brengt terecht de naam van Marcel Kocken in herinnering, die het Festival in Mechelen zovele jaren heeft 'gedragen'.

 

                        (foto: Jan Smets  -  Marcel Kocken)

 

Voor de derde keer op rij brengt het Festival nu onder de titel 'Mechelen hoort Stemmen' met een unieke concertreeks de mooiste vocale muziek naar het hart van de stad!

 

Het programma is bijzonder gevarieerd. 

Sofie vertelt dat men laagdrempelig wil werken.  "We willen er zaterdag een tof openingsfeest maken - écht voor de Mechelaars.  Al is natuurlijk iedereen welkom."

"Graag willen we die Mechelaars bereiken die niet zo vaak, of nooit een concertzaal betreden,... of jongeren...  Wie weet.  We willen hen smaak geven in Klassieke Muziek."

Veerle Declerc vult aan dat men vooral ook mikt op families zaterdag.  "Er zijn drie concertjes voor kinderen..."

 

Het Festival gaat door van zaterdag tot 23 mei.  En die hele tijd is onze stad te ontdekken met al je zintuigen.  Want: de concerten gaan immers door op ronduit schitterende locaties: in ons stadhuis, in het unieke kader van de Manufactuur de Wit in de Schoutetstraat, in onze kathedraal en in de prachtige Sint-Janskerk.   Werkelijk: het is vaak een zinnenprikkelend decor voor prachtige muziek.   De samenwerking met de stad verloopt optimaal, benadrukken de dames.

 

  

(Foto's Jan Smets  - links: Veerle Declerc - rechts Sofie Vreys)

 

Er valt véél te beleven!  Intiem of uitbundig; zacht gepolijst of rauw en grommend, swingend, jazzy, sprankelend barok...  Zo belooft het indrukwekkende programma.

En Mechelen trekt grote namen aan: internationaal gereputeerde ensembles als L'Arpeggiata, BLINDMAN en The Hilliard Ensemble met Jan Garbarek zullen naast jong geweld van eigen bodem zoals Liesbeth Devos en Nicolas Achten op Mechelse podia staan.

Zaterdag gaat het openingsfeest door.

"Regen mag de Mechelaar niet afschrikken.  Er is  ook genoeg te beleven onder dak!" geeft Sofie mee.

 

Zaterdag gaat de stad gonsen van de stemmen: performances overal in het centrum, en topconcerten voor jong en oud in het Mechels stadhuis - een gezellig Festivalcafé met live jazzmuziek door Sophie La Digue en een afsluiter met fadomuziek op de binnenkoer van het stadhuis.  Presentator van dienst in Thomas Vanderveken...

 

            (foto: Jan Smets - Thomas Vanderveken)

 

Maar er is méér:

Er zijn stemmige boottochtjes op de Dijle.  Tussen 13u30 en 16u30 kan je elk uur een tochtje maken in het gezelschap van een accordeonspelende Seppe Mariën en een zingende Jacob Eberlein. 

Tussen 15 uur en 16u30 zijn er kioskconcertjes op de Grote Markt, met de Operastudio Vlaanderen.

Er zijn feestelijke 'balkonscènes' op de Veemarkt door het Britse blaasensemble Mardi Brass, én vanop het balkon van 't stadhuis wordt om 17u15 het slotconcert ingeluid...

Een mobiele bar van Tapa Negra laat de flessen cava knallen op de stadhuis-binnenplaats.

In het stadhuis zijn er drie Miniconcertjes te beleven (kijk hiervoor maar op het programma op de website die ik onderaan dit artikel meegeef...)

Om 17u15 is er een gratis fadoconcert op de binnenkoer van het stadhuis.

 

 

En da's nog maar het begin!  Na het welkomsfeest zaterdag zijn er negen avondconcerten gepland met grote namen.  Hiervoor verwijs ik jullie weerom graag naar de website.

Het slotconcert op 23 mei, in 't Arsenaal, wordt verzorgd door het Brussels Jazz Ochestra en Vlaams Radio Koor met een compositie van Frank Vaganée, op tekst van Michael De Cock.

 

Begin alvast te watertanden:

www.mechelenhoortstemmen.be

 

(foto: Jan Smets - vlnr: Sofie Vreys, Veerle Bosmans en Veerle Declerc)

 

Hier is duidelijk hard gewerkt om er iets moois van te maken!  Mechelen gaat fijne muzikale weken tegemoet.  Zaterdag krijgen we alvast een leuke start. 

 

 

 

 

 

En ook "Gratis workshop voor amateurzangers door artiesten Tempvs Fvgit" in onze schone Sint-Janskerk, maar daarvoor moet je ook van te voren inschrijven ...

Ben benieuwd.

 

Yep, en dat gaat fantastische worden! Je kan je nog steeds inschrijven voor deze gratis workshop met de Corsicanen. Je hoeft geen professionele zanger te zijn, ieder die eens wil proeven van deze bijzondere manier van samenzang, is welkom.

Inschrijven kan via sofie.vreys@festival.be

alle info op  http://www.festivalmechelen.be/concerten/tempvs-fvgit