Foto van de dag

met categorie:  

Deze foto nominineer ik graag als foto van de dag. Het Sint-Romboutskerkhof gezien vanop de toren.

 

Hoewel dit een enorme verbetering is tegenover vroeger had het toch een logische optie geweest om de stenen wijzerplaat die Mechelen nog steeds in zijn bezit heeft weer in het midden van dit plein te leggen, en zo weer in het straatbeeld. Een stenen wijzerplaat die de afmetingen heeft van de platen die ooit op de toren hingen. Een mooi groen plein, een tijdloze wijzerplaat op een voormalig kerkhof, refererend naar Mechelen als beiaardstad en beroemd om zijn 4 enorme uurwerken op de Sint-Romboutstoren.


Het was al de bedoeling in 1788. Later na de Franse Revolutie verhuisde deze wijzerplaat naar de grote markt waar dan nog later de sokkel van Margareta voor op maat gemaakt werd. Van een zonnewijzer is geen sprake, het is enkel de bedoeling geweest om de enorme afmetingen op de begane grond te tonen.

Inderdaad Nick: gemiste kans en ze zou waarschijnlijk niet veel gekost hebben.

 waarom deed niemand de suggestie? men kan moeilijk verwachten dat een aannemer of wie ook het plan tekende van het nieuwe plein een historicus of archeoloog is. altijd makkelijk achteraf spreken, er zullen vast toch contacten geweest zijn met de stad en co

volgens mij kan het trouwens nog altijd,

 Is het dan niet meer mogelijk om die wijzeerplaat daar alsnog te leggen? 
Starten we een Facebook groep. Wij willen de wijzerplaat op de wollenmarkt? :o))

 

Schitterend idee Nick! misschien nog niet te laat...

en jawel, er staat weeral een aquarium op het plein ;-)

Persoonlijk vind ik dit plein een leuke invulling. Groen boven een garage, weggetjes die de omgeving wat verstoppen en wat intimiteit geven. En boven dit alles troont de Mechelse Zot uit. Nog wat Horeca daar in de hoek aan de Jazzzolder ?

Toch nog een vraagje: Waar komt de Huiselijke Zorgen van Rik Wouters ?

Weeral veel te weinig bomen ingepland door die designers. 'Fake groen' noem ik dat. Sporadisch hier en daar.  Vergelijk eens met Sydney, Miami, Vancouver, Barcelona... pfff.

En die wijzerplaat: ja, topidee!

superzot idee! 

zou echt een meerwaarde betekenen om die wijzerplaat daar in te verwerken.

Zorg voor een petitie en ik teken ze ;-) 

 Laat de bomen eerst eens groeien.

Tiens. Ziet er uit als een maquette. :-)

Helemaal mee eens SadRebel. Er zijn leuke foto's van ca. 1920 waarin de huidige grote bomen er net zo uitzien als deze boompjes. Kwestie van tijd :-) Mensen zijn ogenduldig.

Goed idee trouwens, dat van die wijzerplaat.

Dat zou nog eens een tof inititaief zijn moest men die stenen wijzerplaat leggen waar ze oorspronkelijk gepland was.  Maar ik vrees er voor dat die stenen die van "De Lepelaer" zullen vervoegen en aldus voor immer de geschiedenis zullen ingaan...

Ziet er al goed uit.... en die boompjes groeien inderdaad wel, maar helemaal de idee voor de wijzerplaat genegen !!!
Ik teken ook mocht die petitie er komen !  ;-))

Mooie leuke foto en een boeiend artikel, wist ik nog niet. Zou inderdaad wel mooi geweest zijn denk. Een oude klok boven een oud kerkhof waar de tijd is stilgestaan, omringd door groen.

 

 

Een pertinente vraag over de plaats van "huiselijke zorgen". Zo te zien niet direct een plek te veinden waar dit beeld goed zou uitkomen. Misschien eens vragen aan Greet Geypen die dat twee jaar geleden verkondigde. Maar zover ik weet is de stad van plan de Befferstraat op te luisteren met beelden van o.a. Wouters en dat te doen aansluiten bij het te renoveren oude Dexia kantoor (pardon Belfius) dat men als administratiegebouw zou willen uitwerken met een deels opengelegde Melaan. Misschien is dat dan een oplossing voor de huiselijke zorgen?

Wat de bomen betreft : die zullen inderdaad wel groeien en dan staan er meer dan genoeg. Bomen horen eigenlijk  niet op historische pleinen en historische straten voor historische gebouwen. Ze belemmeren het gezicht op die gebouwen. Wel langs lanen, rivieren en in parken. Dit is een eeuwige discussie en als je het voorbeeld aanhaalt van Sydney, Miami enz... dan haal ik aan als voorbeeld Siena, St Pietersplein in Rome, Place Vendôme etc... Op het Sint Romboutskerkhof is dit nog doenbaar, maar op de Grote Markt staan bomen als een tang op een varken. Trouwens, ook voor de vernieuwing van de markt meen ik dat er geen bomen stonden.

@ Rudi: in Frankrijk zijn bomen op pleinen niet zo vreemd. Ook in eigen land moet je niet zover zoeken. Ga eens naar het Vossenplein in Brussel en ervaar de charme van bomen op een uitgesproken stads- en marktplein dat tegelijk ook redelijk wat gemotoriseerd verkeer moet verwerken.

Onze eigen Grote Markt leent zich ook perfect voor zoiets. En laat de evenementen geen bezwaar zijn want op het Vossenplein zijn er jaarlijks meer evenementen dan op onze eigen Grote Markt.

 

@ Vera Henderickx Een fantastisch idee, alleen even een rechtzetting, het is niet op de Wollenmarkt maar op St Romboutskerkhof.

Leuk zicht, echter waarom de A van de stad Antwerpen erin en niet de M van Mechelen? :-)

 

Ik ben daarnet nog even gaan piepen op het Sint-Romboutskerkhof en zo te zien komt dat daar goed. Alleen snap ik niet goed wat de bedoeling is van die ophogingen waarin de bomen staan. Het lijken precies wel polders/dijken. Misschien wel een voorzorgsmaatregel voor de stijgende zeespiegel :-)

Men had evengoed deze taluds kunnen laten en bijvoorbeeld plaats bieden aan horeca die er misschien terrasjes zouden kunnen uitbouwen.

@Cartoonist :

Die ophogingen waren noodzakelijk voor de bomen. Vergeet niet dat er slechts een goeie meter grond zit tussen de oppervlakte en het betonnen dak van de parking. Als je daar bomen in zou planten liggen ze bij de eerste de beste storm omver...

Nu je het zegt. Het is alleen misschien wat overdreven. Ze hadden bijvoorbeeld maar weerszijden van het plein zo'n verhogingen kunnen plaatsen. Maar ik vind het voor de rest behoorlijk mooi en (nu nog) proper uitzien hoor.

 Ben net eens gaan kijken naar het St.Romboutskerkhof en vind het niet mooi - mijn mening hee. Die "bergen" storen mij maar ja, geen bergen, geen bomen dus ...

Jammer van de wijzerplaat .... een gemiste kans .... een wijzerplaat die de tijd laat stistaan,  ... een mooier symbool voor op een kerkhof is er toch niet ?

 het is idd. een A !! 

Toestand vandaag:

(foto: Sint-Romboutstoren)

De Jazzzolder krijgt een nieuwe oprijlaan !

Oei, doet wel wat denken aan deze 'A' of ook een beetje aan deze 'V'...

Grapje van de ontwerper?

 @A. Noniem: de  X  zit er ook in! Bijzonder grapje, speciaal voor u!

Toestand vandaag:

(Foto Nick)

Je ziet de plaats voor "Huiselijke zorgen" van Rik Wouters.