Sanoma verhuist naar Mechelen

De mediagroep Sanoma kondigt op een persconferentie zijn verhuis naar Mechelen aan. 

Sanoma Media neemt vanaf juni 2013 intrek in de gerenoveerde gebouwen op de site Zuidpoort vlak naast het station van Mechelen.  In die gebouwen was destijds Belgacom gevestigd.

De activiteiten van Sanoma zijn momenteel verspreid over twee vestigingen, in Berchem en Diegem. Het bedrijf zou zijn activiteiten in de toekomst in Mechelen centraliseren. 

De mediagroep Sanoma geeft onder meer de tijdschriften Libelle, Humo en Flair uit. Sanoma is ook mede-aandeelhouder van De Vijver, het bedrijf boven Woestijnvis, VT4 en Vijf TV.

De verhuis zal jaarlijks voor 2 miljoen kosten besparen voor Sanoma, aldus CEO Aimé Van Hecke.

(Bronnen GVA, De Tijd, De Standaard, De Redactie)

 

 Het zal de Mechelaar worst wezen.

@g.l.: ik ben verbaasd dat jij spreekbuis voor ' De Mechelaar ' kan fungeren. Mijn idee is gewoon: hoe meer werkgelegenheid in onze stad hoe beter. Dat wil zeggen dat weer een aantal Mechelaars hun auto kunnen aan de kant zetten en in de Stationstraat aan de slag kunnen.

Helaas is dit niet meteen het geval, Luc.
Sanoma brengt zijn werknemers van de andere vestigingen over naar Mechelen, dus is er niet meteen plaats voor nieuwe mensen.

Mogelijk zorgt het radio-onderdeel van de groep voor nieuwe werkgelegenheid, maar ik vrees dat dit over bitter weinig mensen gaat, aangezien de bestaande redacties voor de nodige bijdragen zullen moeten zorgen en een radiostation kan je draaiende houden met bitter weinig mensen.

Er wordt trouwens gestart met alleen een frequentie in Antwerpen stad, dus ik verwacht dat men low budget radio gaat maken, wat meestal de mist ingaat.
 

Of het de Mechelaar worst zal wezen dat Sanoma zich in Mechelen vestigt, zou ik echter niet durven stellen.
De horeca en broodjeszaken in de stationsbuurt zullen dit graag horen.

 

Als Sanoma 500 jobs meebrengt van andere plaatsen en die in Mechelen plaatst, dan zorgt dat voor meer nieuwe bewoners, meer inkomstenbelasting, meer spenderen in de stad, hotel, restaurant, cafe, broodjeszaken.

Maar er is meer. Mechelen heeft zijn centrale ligging uitgespeeld en blijkbaar kan dat werken. Volgende keer een ander bedrijf ?

Peter, dat over die inkomstenbelasting zou wel eens hard kunnen nodig zijn. 

Weer een uitlaat van G.L. bedoeld om in de "boekskes" te geraken? ;-)

nog meer drukte...je hebt nu al een hafuur nodig om van den ene kant van Mechelen naar den andere te geraken in de spits...

Enfin, tzal tleste ni zen zeker...

Tot den duur werken en wonen hier nog amper Mechelaars, en is de stad haar eigenheid kwijt...

Aan al de klagers:

Mijn vrouw werkt bij Sanoma in Diegem, zij is uiteraard enorm blij met de verhuis. De verhuis naar Mechelen zal 30 à 50 extra arbeidsplaatsen opleveren hier in Mechelen bij Sanoma zelf. Café's, restaurants en broodjeszaken zullen er ook wel bij varen en eventueel ook extra personeel in dienst nemen.

Alle beetjes helpen.

Er zijn ook mensen wie het verkeersreglement worst zal wezen wanneer ze met hun wagen de zennedijk ( verboden voor auto's ) oprijden om hun konijnen te gaan voederen, nietwaar Louis? Misschien kent ge die persoon, 't is er ook ene van Hombeek ;-)

Kankeren kankeren... Een bedrijf mag niet verhuizen naar Mechelen als er niet alleen Mechelaars werken, een bedrijf mag niet verhuizen naar Mechelen omdat er dan meer wagens in de stad rijden...

Iedereen weet dat Mechelaars zageventen zijn maar je moet niet overdrijven he... Zoals hierboven al gezegd zijn er meerdere voordelen...

Ja Alex, ik ken hem. Maar die zegt altijd goeiendag tegen de mensen en gij blijkbaar niet.-))) 

allé, kzen percies weeal te brut gewest...

Dus bij deze: (en oep de letter :-)

Volgens mijn gevoel is Mechelen een beetje te 'groot' ah worden, daarnaast wordt het hier 1 groot businesspark met als gevolg ook een boel nadelen.

En ik weet wel dat het allemaal voordelen heeft voor het management en voor onze stadskas (welke intussen een nog diepere put heeft, maar bon), want die bedrijven brengen geld ih laatje (als ik zie wat wij met ons klein bedrijfje (40 man) jaarlijks aan Mechelen moeten leggen...)

Maar ons bevolkingsaantal (en ook diegenen die dagelijks naar en van Mechelen pendelen) stijgt explosief, en ik vraag me af of onze stad en haar infrastructuur dit kan blijven verwerken...het is nu al op het randje vind ik.

En ik ga ni beweren dat ik geen mensen van buitenaf tolereer (want strak zennek nog ne racist, en da zennek zeker ni), ik zie de stad alleen maar drukker en drukker worden...

Hopend hiermede een beschaafdere inbreng gebracht te hebben aan de discussie,

Er verandert inderdaad wel erg veel in korte tijd in onze schone stede. Persoonlijk vind ik dat juist erg spannend, maar ik kan begrijpen dat het wel wennen is.

Waar we ons wel bewust moeten van zijn is dat vroeg of laat ( en liever laat ) Mechelen ook zal dichtslibben. Bedrijven die van grote en dure steden verkassen naar Mechelen is een liedje met een beperkt aantal stroofjes. In een ideale wereld moeten we ons niet meer verplaatsen om te werken behalve in een productie-omgeving. Wij hebben slechts enkele fabrieken over waar nog iets gemaakt of geassembleerd wordt en ik zie nergens pogingen om dat soort activiteit naar onze stad te brengen. De reden is duidelijk: we hebben daar geen plaats meer voor. Onze industrie-terreinen, Noord en Zuid, hebben geen industries maar grotendeels kantoren.

Industries zoals Procter @ Gamble verhuizen niet zo vlug maar kantoren wel. Kantoorlocaties aanbieden is aantrekkelijk maar ook vluchtig: op 3 maanden tijd zijn die weg als ze de kans krijgen wanneer het verkeer vastloopt.

Zedeles van dit verhaal: zorg dat de Mechelse bedrijventerreinen vlot bereikbaar blijven of worden. Om te vermijden dat iedereen zich met zijn viertakt zal blijven verplaatsen naar Mechelen Noord en - Zuid, zal openbaar vervoer moeten uitgebreid worden. Alternatief, zoals in het geval van Sanoma: breng uw kantoor naar de stationsomgeving ... zoals Mechelen met zijn nieuwe stationsomgeving gepland heeft. 

Luc, ik kan u alleen maar gelijk geven:

Onze bedrijventerreinen ( noord en zuid ) zouden meer moeten voorbehouden worden voor kmo's die daarwerkelijk iets produceren.

Zoals het er nu aan toe gaat komen er zelfs speelgoedwinkels, tapijtenmarchands en doehetzelfzaken zich vestigen in kmo-zones ( waarschijnlijk voor de parking ), eens ze daar gesetteld zijn beginnen ze van hun nestel te draaien dat dat metaalverwerkend bedrijf naast de deur teveel lawaai maakt en hun camions te vuil zijn, en vervolgens kan die laatste aan het kortste eind trekken en opkrassen. resultaat: 20 à 30 arbeidsplaatsen verloren ten voordele van de 3 man en een paardekop die je nodig hebt om een happyland draaiende te houden. En waar wordt de brol gemaakt die die mannen verkopen? Bij de tsjing tsjang chinezen.

Een industrie of kmo-zone zou moeten voorbehouden worden aan producerende bedrijven, niet aan kantoren en steenwegwinkels.

De locatie van de burelen vind ik zelf perfect in het geval van Sanoma, als ik zie wat een burelencomplex daar in noord neergepoot is krijg ik stenen kl*ten. Producerende kmo's zijn lang niet zo'n vluchtige bedrijven, ze zorgen voor duurzame verkgelegenheid.

Om de discussie wat open te trekken: producerende bedrijven verlaten West-Europa, in groten getale om zich elders te vestigen. Tal van redenen zijn hiervoor te vinden (loonkost, wetgeving, grondstoffen, personeel, ...), en dit is zeker geen Mechels fenomeen. 

We hebben in onze stad nog best wat maak-industrie, zoals Procter en Dupont, en hier en daar nog wat mooie familiebedrijfjes. Deze houden zal geen sinecure zijn, al zie je meer en meer bedrijven terugkomen van een Chinees avontuur. (Studio 100 laat zijn spullen ondertussen terug in Belgie maken)

ik heb het over kmo's tot 30 werknemers, die verkassen niet zo snel naar het buitenland, een firma zoals ( om geen locale reclame te maken een voorbeeld van buiten Mechelen ) Laeremans in Heist od Berg is sterk locaal verankerd, maakt voornamelijk maatwerk en heeft er alle belang bij in de buurt van z'n klanten te zitten.