Kunst heeft geen beperkingen

met categorie:  

  

(foto's: Jan Smets  -  Sara Leytens en Jan Sels)

Ze blinken van trots als ze poseren bij hun kunstwerken: Sara en Jan.  Ze mogen terecht fier zijn op hun artistieke creaties...

Op 22 maart, en da's volgende week donderdag - nemen 500 volwassen kunstenaars met een verstandellijke beperking deel aan het 'Kunstenfestival 'Kunst-Proeven' in Mechelen.  Da's een evenement om 'U' tegen te zeggen.  Dit festival wordt georganiseerd door de vzw Sjarabang die al drie jaar met deze mensen aan de slag is in hun ateliers aan de Kerkhoflei.  Sara Leytens en Jan Sels zijn twee van de kunstenaars die die dag hun talenten kunnen botvieren...

 

 

In het Cultuurcentrum aan de Minderbroedersgang, in de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, in ons Conservatorium en in de Stedelijke bibliotheek, gaan de kunstenaars het beste van zichzelf geven om er een geslaagde dag van te maken.

In negentien doe-workshops zullen de deelnemers die uit alle hoeken van Vlaanderen komen, hun artistieke gaven kunnen ontplooien met dans, percussie, schilderen of juwelen maken, vilten, klankrelaxatie...  Kortom: een boeiend en heel verscheiden aanbod.

 

 

  

(kunstenaars Rosette Goovaerts en Georg Verstrepen)

 

 

Tussendoor zijn er muziekoptredens van Tio Pepe and the Bordellos die popklassiekers, nostalgische chansons en swingende fun brengen.  Bash laat genieten van rockabilly en blues.

Tussen de workshopsdoor kunnen de deelnemers ook nog proeven van andere leuke activiteiten zoals graffiti , jongleren en in groep een reuzegroot kunstwerk in mekaar knutselen.

 

 

Ik heb een afspraak in de bib waar een groepje 'Sjarabangers' hun werken hebben opgehangen - als 'smaakmaker' voor het festival dat er aan komt.  De knappe kunstwerken kan je daar nog bekijken tot en met 31 maart in de inkomhal.  Doen!  Je zal verrast staan van de unieke schilderijen die er te zien zijn.

Organisator Marleen D'Joos van Sjarabang zegt me dat er al hard gewerkt is aan het opzetten van het festival:

  (Marleen D'Joos)

 

"Het is een hele karwei, maar we zijn blij dat we 500 kunstenaars konden inschrijven.  Voor mij is hiermee het evenement al geslaagd.  Ik zal nog blijer zijn als ik die dag allemaal tevreden gezichten zal zien.  Want dat is het fijne aan ons werk: mensen met beperktheden zien groeien.  Voor mensen met een beperking is de stap naar een academie soms te groot.  In Sjarabang kunnen ze zich laagdrempelig uitleven.  Het is een leuke ontmoetingsplek voor hen.  Fijn is het om te zien hoe hier mooie vriendschapsbanden ontstaan..."

 

Medewerkster Mart De Wever en vrijwilligster Ingrid De Waegemaeker sluiten zich hier bij aan.

 

 

"De inclusiegedachte vindt ik zelf heel belangrijk!"   

 

    (Mart De Wever)                 

 

Marleen D'Joos heeft al heel wat watertjes doorzwommen en heeft flink wat ervaring opgedaan in de vzw Borgerstein in Sint-Katelijne-Waver  waar ze jarenlang actief was als begeleidster met mensen met een beperking.  Nadien verdiende ze haar sporen bij 'Kunst en Handicap'.  Ze weet dus perfect waarover ze praat.

 

Sara Leytens (38 jaar, en wonend in een project van begeleid wonen) straalt als ik haar vraag om voor de foto plaats te nemen voor één van haar schilderijen.

 

(Sara Leytens)

 

"Ik voel me écht een kunstenares.  Ik ben al enkele jaren aan de slag bij Sjarabang.  Vroeger ging ik regelmatig mee op crea-vakanties in de Provence met 'Kunst en Handicap'.  Ik ben erg graag met kleur bezig.  Men vergeleek mijn werk al eens met dat van kunstenaar Sam Dillemans.  Daar ben ik fier op.  Ook de vrije ateliers bij Sjarabang spreken me aan.  Vroeger was ik erg gesloten, en had de indruk dat de mensen altijd naar mij keken.  Maar nu ben ik veel socialer geworden.  Ik voel me ook gewaardeerd als kunstenaar.  Ik ben blij als mensen mijn werk mooi vinden, en als ze af en toe een schilderij kopen."

 

Jan Sels is 64 jaar, en woont in Borgerstein.  Hij schildert voornamelijk portretten.

 

                    (Jan Sels)

 

"Contacten met anderen leggen is plezant.  Twee maal per week ga ik naar Sjarabang.  Ik hou vooral van het werk van Vincent Van Gogh.  Ook nieuwe technieken leer ik er aan.  Ik kijk er erg naar uit om aan het Kunstenfestival deel te nemen.  En je moet zeker eens komen kijken naar het andere handwerk dat ik maak, zoals gobelijnen.  Graag zou ik ook wel wat schilderijen willen verkopen."

 

(begeleiders Marleen, Ingrid en Mart)

 

De toffe dag zal besloten worden met een evenement in de Stadsschouwburg.  Theater Stap brengt er 'Poppemie' op de planken - een pakkende voorstelling over het verlangen naar kinderen...

Nog even dus.  De kunstenaars kijken er naar uit.  Ook Marleen D'Joos en haar medewerkers doen dat. 

"Je moet maar eens een kijkje komen nemen" , zegt ze me.  Dit doe ik graag.  Jij misschien ook?

 

Kunstenfestival "Kunst-proeven'   op donderdag 22 maart tussen 9u30 en 16u30.

 

info@sjarabang.be         015/63 96 14

 

 

Het is steeds leuk te zien hoeveel inzet sommige mensen in zich hebben om deze aardkloot tot een betere plek te maken. Hier zijn er 500 in één keer...

Marleen D'Joos laat me ondertussen weten dat het een echt succes zal worden!  Buiten de 500 inschrijvingen, zullen ook zowat 200 (!) begeleiders en vrijwilligers deelnemen.  Als dit niet mooi is...

Vandaag énorm veel sfeer op de verschillende locaties!  veel positivisme, lachende gezichten, creativiteit!   Deugddoend om dit alles te mogen ervaren!

Proficiat voor Sjarabang.

Straks om 20 uur staat theater Stap op de planken in de Stadsschouwburg!  Ik ga er naartoe.  Er zijn nog plaatsen beschikbaar.  Wie zien heeft...