Gezocht: dragers Ommegang 1988

Sinds 2005 zijn de Mechelse Ommegangsreuzen opgenomen op de Representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid (UNESCO). Vanuit de Erfgoedcel Mechelen zijn we momenteel bezig met het in kaart brengen van het immaterieel erfgoed rond de Mechelse reuzen en de Ommegang. Hiervoor zijn we op zoek naar info over de vorige Ommegang (die van 1988) en dan vooral naar mensen die hebben meegelopen in die Ommegang als drager.

Foto: Focus-IN, Lier

Was je toen drager of ken je iemand die meegedragen heeft? Reageer op deze blogpost of neem contact op met Eva Van Hoye via 015 29 49 19 of eva.vanhoye@mechelen.be

 Ter informatie:

De Ommegang van Mechelen: de reuzenfamilie: op de klanken van het Reuzenlied (refrein Kere weer-om, Reuzeke, Reuzeke, kere weer-om, Reuzegom) draaien vader de Reus [sinds vóór 1492], moeder de Reuzin [1549], de kinderen [1618] Janneke, Mieke en klein Claeske in 't rond en andersom, en grootvader de Oude of de Grote Reus (Goliath) gezeten op een wagen draait slechts het hoofd - laatst lukte dat maar half, hij wordt een dagje ouder [1600] (de Mechelse traditie van de reuzenstoet is vermeld op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van UNESCO), het Ros Beiaard (Beyaert) [1415] (in de Mechelse volksmond uitgesproken als 't Veergebreuderspjeid), de praalwagens van De Peoene en De Lisbloem (rederijkerskamers), 't Schip van Oorlog (Schip van 's Lands Welvaren?) (wagen), het Rad van Fortuin, de Kemeltjes, de Paardjes (veeleer burleske folklore) en natuurlijk Opsinjoorke (stadsmascotte, een replica in stoeten).

De Ommegang volgt steeds de ééns om de 25 jaar gehouden Cavalcade (oorspronkelijk als Hanswijkprocessie), laatst in 1988; een extra Ommegang in 2000 maakte deel uit van de stoet ter gelegenheid van de 500e verjaardag van Keizer Karel. De Ommegang, of een selectie uit zijn elementen, begeleidt soms ook andere stoeten in de stad.

(Bron Wikipedia)

Bedankt voor de aanvulling!

Sinds het najaar van 2008 bestaat de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid niet meer. Alle elementen die op deze lijst stonden werden in 2009 opgenomen op de Representatieve Lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid (UNESCO).

Ik heb ooit mevrouw reus gedragen in een bloemenstoet. Eén keer, maar geen twee keer. Dat was met turnkring de  Toekomst. We deden dat met drie man. Zo konden we afwisselen. Niet van de poes hoor.

 

Ik herinner me dat het grootste deel van de stukken van de Ommegang voor 1988 in een staat van ontbinding verkeerde. Grootvader Reus stond o.a. toen onder de duivendrek te verrotten in de huidige Minderbroederskerk ( = nu CCM ). Op intiatief van Kris Van Esbroeck, toenmalig schepen, werd de Ommegang volledig gerestaureerd door de leerlingen van de TSM en kan na 25 jaar onze Ommegang terug in beeld op straat verschijnen.

Allicht bedoel je dit  (Foto Roger Kokken)

Gelukkig is de hele familie terug opgeknapt...  En grootvader Reus hierboven heeft zijn hoofd terug op het stoere lijf...  Sinds vorige cavalcade verschenen ze terug in volle glorie.  Buiten grootvader hebben ze al een aantal keren de 'stal' verlaten om te stappen door de Mechelse straten...

 

(foto's: Jan Smets:  vader en moeder reus, en Mieken, Janneken en Klaasken)

@Marnix Van Esbroeck:  vraag eens aan Kris hoeveel de inbreng van Frans Dijck was in het ganse restauratieproject van de Ommegangfiguren....