Uitgebreid Verslag...

  

     

(foto's: Jan Smets)

Wildbreien is hip.  Nee: het is gewoon een rage!  En Mechelen ontsnapt niet aan dit fenoneem.  Vandaag - op deze lenterige dag - is de kinderafdeling van onze stadsbibliotheek in de Moenstraat nog kleurrijker en fantasierijker dan anders.  Een groep creatievelingen is er aan de slag gegaan.  Met haakpennen en breinaalden zijn ze maandenlang in de weer geweest om de bib om te toveren tot een fascinerende plaats die weet te amuseren en te prikkelen.  Vandaag werd het 'wollen allesomvattende kunstwerk' onthuld.  Onder de naam 'Knit the bib' presenteert zich een alleraardigst initiatief!  Mechelenblogt was er bij, en brengt hiervan een, euh, uitgebreid verslag...

 

 

     

De jeugdbib ziet erbijzonder uit.  Levensgrote dieren hebben zich rond de kolommen gedrapeerd.  En overal ontdek je leuke kleinere details.  De jeugdboekenweek kon zich geen fijner 'omkadering' bedenken...

En het open huis dat de bibliotheek wil zijn, nodigt de kijklustigen graag uit. Je hebt beslist nog veel tijd om er eens een kijkje te gaan nemen, want tot de verhuis naar de Stassartstraat zullen de kunstwerken er te zien zijn.

Er was flink wat belangstelling vanmorgen voor de onthulling van dit grappige kunstproject.  Schepen Frank Nobels liet zich wel verontschuldigen, daar hij aanwezig was op de begrafenis van de moeder van o.a. politicus Bart De Nijn, en Heidi De Nijn, hoofd van Cultuur.  Maar bibliothecaris Rita Van de Wiele zou het welkomswoordje van hem overnemen.

  

Ze vertelde dat ze in het begin wat aarzelend stond tegenover de vraag van twee enthousiaste dames, Mia en Els, die hun plannen ontvouwden voor de creatieve transformatie van de bib.   'Bib en breien'?  Rita zag het verband niet zo dadelijk.  Maar de twee hielden koppig vol.  En Rita Van de Wiele ging overstag.  De wildbreister kregen carte blanche.  Wél werd de voorwaarde gesteld om de wereld van de taal te integreren in het project.  En zo zouden ook dichters David Troch en Sylvie Marie aan het werk gaan, om met hun dichtwerk de breikunstwerken te 'vervolledigen'.

Vandaag kunnen we het resultaat van deze wisselwerking bewonderen.  Poëzie en handwerk gingen een harmonieus huwelijk aan.  Héél geslaagd!  Rita vraagt zich nu nog af waarom ze in het begin zo argwanend stond tegenover de 'wilde plannen'...

Er is enorm veel tijd ingekropen.  Maar het was een gezellig project.  Maandenlang zijn ze aan de slag geweest - Enkele avonden per week.  Op het einde werd dit tempo nog opgedreven.  Men maakte plannen, tekeningen, en breide en haakte.  Sommigen hadden het in jaren niet meer gedaan.  En zo is er Nele Van den Broeck die voordien nog nooit breipennen in de hand had gehad... Ieder heeft zijn verhaal.  "Thuis maak, of heb  ik voor dit soort handwerk geen tijd, maar hier in gezelschap, is dit heel leuk", zegt Christiane.

Het werd een toffe vriendengroep.  Velen kenden mekaar voordien niet.  Maar er ontstond een stevige band tussen de handwerkers.  Zo'n zestig creatievelingen zijn samen bezig geweest.  Jong en oud.  De jongsten van de vrolijke bende, zijn Sofia Sara en Sofiane, die tussen de 10 en 5 jaar zijn.  De kleinste maakte zo bijvoorbeeld de pomponnetjes..., de andere lapjes...

     

(bibliothecaris Rita Van de Wiele, en willdbreisters Nele Van den Broeck en Christiane Van Opdenbosch)

Leuk is ook het feit dat een aantal kunstenaars met een beperking van de vzw Sjarabang hebben meegewerkt.  "Een mooi voorbeeld van inclusie",  verduidelijkt mij Marleen D'Joos van Sjarabang mij.  Ze stralen bij hun kunstwerken...: Micky, Shamara, en al die anderen...  Vandaag hebben ze een supportersclub van Borgerstein meegebracht.

De groep bruist van ideetjes.  Want ook in de toekomst wil men verder doen!  Een aantal plannen kunnen ze nog niet vertellen, maar Christiane Van Opdenbosch vertelt me wel dat ze nu met enkelen 'visjes' aan het breien zijn voor een demonstratie op 20 maart in Brussel.  Deze visjes willen niet beetgenomen worden.  Ze zullen omgetoverd worden tot badges - als symbool voor de strijd tegen armoede.  "Want ook in Mechelen is de armoede groot, en vaak is opvang ontoereikend..."

Fatima Ualgasi, een andere wildbreister, is al heel lang creatief bezig.  Ze bevestigt dat het samen werken aan dit project een heel gezellig gedoe was.  Samen aan een project werken: het was mooi!  Ze mag het enkele keren opnieuw vertellen voor de schrijvende pers, de camera van RTV en de microfoon van Radio 2.  Want inderdaad: de pers 'ontdekte' het wilde project!

Ik zie alleen maar stralende en blije gezichten...  Tercht, denk ik dan...

  

(Shamara van vzw Sjarabang en Fatima Ualgasi)

Tussendoor leest Krista Van Elewijck enkele van de leuke 'dichtbreiwerkjes' voor.   Het zijn paretjes van speelse woordkunst.   En Krista brengt ze met veel talent.  Haar beide dochtertjes luisteren eveneens met grote ogen en oren..

 

Wildbreien?  Het is me wat!  Maar ik ben er door gecharmeerd. 

Aanstekelijk, laagdrempelig en ontwapenend écht.  Het is het allemaal.

Daarom graag dit uitgebreide verslag.  Ik hoop dat ik niet te veel steken heb laten vallen...

 

 

(Krista leest poëzie voor...)

  

(links: Sofia, Sara en Sofiane, de jongste creatievelingen... En rechts de dochtertjes van Krista...)

     

     

  

(rechts: Marleen D'Joos van Sjarabang voor de micro van Radio 2  Gepassioneerd vertellend zoals we het van haar gewend zijn)

  

(links: Fatima voor de microfoon van Leo De Nijn voor Radio 2 en Gazet van Mechelen)

  

(tijdens het muzikale intermezzo en de voordracht, kunnen sommigen zelfs de haakpen niet links laten liggen...)

(een deel van de olijke kunstenaarsbende poseert wat graag voor mijn lens...)

 

 

 

 

Mooi

Ik zag wat breiwerk aan de Beethovenbrug, zou dat er mee te maken hebben ?

De brei/haakwerkjes zijn ongelooflijk. Van reusachtig groot tot klein maar fijn, en allen met veel detail afgewerkt. Het is echt de moeite om eens te gaan kijken.

De dichtwerken van de wildbreiers hangen in de trappenhal op het gelijkvloers en om jullie te verlekkeren, voeg ik er hier al eentje toe:

 

Wildbreiers gedicht 

iemand heeft zelfs een jasje gebreid aan een boom 

inderdaad Lieven:

 (foto: Jan Smets)

Koningin Astridlaan, fleurig is het wel 

 Prachtig en creatief!  In Amsterdam, waar ik woon, hebben ze zelfs "jasjes" gebreid rond de verkeersborden en de saaie fietsenstangen! Ziet er geweldig uit!

Ja, er bestaan eindeloze mogelijkheden om de stad 'aan te breien'...

Niet direct in Mechelen, als wel in Leiden: Ideetjes te over voor Mechelen!  ;-)

  

(foto's: Jan Smets)

Dit is wel een prachtig en "uitgebreid " verslag geworden. Waarvoor dank.

Misschien zijn er bij het zien van onze creaties wel mensen die goesting gekregen hebben om ook te breien of te haken en samen met ons aan nieuwe projecten te werken.

Onze wekelijkse bijeenkomst ( zaterdag van 10 tot 12u ) gaat door in een zaaltje in de bib.

Iedereen is welkom. Het enige dat je zeker moet meebrengen is een goed humeur.        Voor de rest wordt gezorgd.

Wildbreister Marie-Jeanne

Heel mooi allemaal.

Ik word er helemaal vrolijk van, van al die kleurrijke breiwerkjes.

Laat de lente nu maar komen.

Iemand enig idee wie die verdomde ROTIDIOTEN zijn die het nodig vinden om al die kleurrijke werkjes van onze wildbreisters in brand te steken ?

HLN : Vandalen vernielen werkjes van wildbreisters