Gerestaureerde Sint-Janskerk ingehuldigd

Het is zover. De buitenrestauratie van de mooie zandstenen Sint-Jan-Baptist en Sint-Jan- Evangelistkerk is klaar. Het einde van de restauratiewerken van de Mechelse driebeukige 15de-eeuwse gotische kruiskerk ging vandaag gepaard met de onthulling van de gevelplaat door schepen Karel Geys en burgemeester Bart Somers. En om 19 uur volgde een sfeervol concert door Patrick Riguelle en Jan Hautekiet.

De Sint-Janskerk, de kerk van de “twee Jannen”, Sint-Jan-Baptitst én Sint-Jan-Evangelist is, ten onrechte, misschien minder bekend maar heeft een grote erfgoedwaarde en biedt met de vele kerkschatten, waaronder het rijke houtsnijwerk of de unieke collectie beelden, Rubens’ “Aanbidding der Wijzen”, én de recent ontdekte muurschilderingen een groot toeristisch potentieel. De kerk behoort tot de acht historische kerken van de stad.

Acht historische kerken op een korte afstand van elkaar, dat is uniek, wélke stad heeft dat nog? Dat is uniek voor Mechelen”, zegt een trotse burgemeester Bart Somers, “en misschien is de Sint-Janskerk wel de mooiste” vervolgt Somers.

"Dankzij de meerjarige overeenkomst met de Vlaamse overheid, die, samen met de provincie meesubsidiëert, kan Mechelen haar acht historische kerken restaureren. Hierbij heeft de Stad Mechelen zich geëngageerd om haar Vlaams erfgoed verder te promoten door middel van een passende publiekswerking” weet de burgemeester.

De buitenrestauratie van de Sint-Janskerk werd met heel veel zorg en vakmanschap voorbereid, uitgevoerd en begeleid. Stad, gespecialiseerde firma’s en de kerkfabriek sloegen de handen in elkaar. De werf startte op 1 augustus 2008 en de werken zijn eind vorig jaar beëindigd.

Het gaat om een duurzame restauratie”, zo weet schepen Karel Geys, “en restauratie stabiliseert de buitengevels met maximaal behoud van de originele natuursteen, die zeker veertig jaar goed blijft”. Architect Marc Debatty van de dienst Monumentenzorg nuanceert: “het zal eerder, hopelijk, voor honderd jaar moeten zijn, al gaan wij dat niet meer meemaken wanneer een nieuwe ingreep nodig is,” (lacht).

Ook de glas-in-loodramen werden gereinigd en hersteld en de vieringtoren, die in slechte staat was, werd hersteld. Bij de herstelling kwamen de uiterst slechte staat van de torenpoten en de dakvoeten en de slechte bevestiging van de goten aan de destijds niet gesaneerde oude dakstructuur aan het licht.

Een volgende stap is het openbaar domein rondom de kerk aanpakken”, zegt burgemeester Somers, “net zoals bij de Onze-Lieve-Vrouwekerk”.

De buitenrestauratie van de Sint-Janskerk bedroeg ongeveer twee miljoen euro. Dra start, na grondig historisch onderzoek, ook de binnenrestauratie, die op 2,8 miljoen geraamd wordt. In 2016 zou alles volledig klaar moeten zijn. "De kerkfabriek zélf zorgde alvast voor een degelijke heropwaardering van het kerkmeubilair" vertelt Marc Debatty. (zoals o.m. de kerkmeesterbanken - nvdr).

Ook al is de binnenrestauratie dan nog nodig, niets houdt je tegen nu al van de vele kerkschatten te genieten die de kerk rijk is. En - mits reservering - de muurschilderingen: “wanneer een bezoek aan de muurschilderingen georganiseerd wordt, is dat altijd meteen uitverkocht” zo weet ook de burgervader.

De Sint-Janskerk, nu volledig opgepoetst, kun je dagelijks bezoeken, behalve op maandag. Behalve het bekende werk van  Rubens ontdek je er kunstschatten van ondermeer Willem Hereyns, Lucas Fayd'herbe, Nikolaas Van der Veken, Theodoor Verhaegen, Pieter Valckx en Joseph Gilles Smeyers.

tekst & foto's: © Markec

Elk van onze Mechelse historische kerken heeft iets unieks, maar de Sint-Janskerk zit vol met verhalen, van Rubens tot het broederschap van Scherpenheuvel, tot en met het verhaal van een honderjarige priester.

Gewijd aan de twee Sint-Jannen, maar ook de Trinitariers hebben hun zegje gehad.

De kers op de taart is zeker en vast de muurschilderingen die dateren van begin 15e eeuw.

Goed verhaal over een bijzondere kerk die ik eind vorig jaar met eigen ogen heb mogen aanschouwen. Een kerk die zeker een bezoek waard is.

Mooi verslag Mark!  De Sint-Jan is een pareltje geworden.  Deze gotische kerk schittert als nooit voorheen...  Als nu ook de restauratie van het interieur ooit zal worden afgerond, zal het een trekpleister van formaat zijn.  En inderdaad: nu al is er zo bijzonder veel te zien.  Ik ken de kerk wel redelijk, maar ben toch blij dat ik binnenkort met VTB-Kultuur-Mechelen zal gegidst worden door de kerk...   ;-)  

Enkele jaren geleden, met Open-Monumentendag, had je de unieke gelegenheid om de stellingen op te klimmen, onder leiding van een gids.  Dat was een heel bijzondere ervaring!

    

(foto's: Jan Smets)

 Ik kon er gisteren vanwege mijn verjaardag niet bij zijn.

Bedankt voor het mooie verslag!

Nog eentje vanop de stellingen van de Sint-Jan (in 2009...) .  Hier een zicht op de in het verslag van Markec ook vernoemde vieringtoren...

(foto: Jan Smets)