Verhuist VRT naar Mechelen?

met categorie:  

                               (foto's: Jan Smets)

Het nieuws zinderde vandaag nog lang na...  Voor de ene was het een megalomane droom van een burgemeester, en voor de ander was het fantastisch nieuws.  Feit is dat het nieuws dat Bart Somers gisterenavond bracht op de Nieuwjaarsreceptie van de stad en Voka - Kamer van Koophandel, in Lamot, de gemoederen wist te beroeren.

Zeg nu zélf: een verhuis van de VRT naar Mechelen!   Even alles op een rijtje zetten...

"Dit moet het jaar van de realisaties worden na het jaar van de werven", was dé slogan die te noteren viel uit de mond van de burgervader.

 

En: verrassend werd de toespraak pas toen Somers verkondigde dat de VRT er sterk aan denkt om te verhuizen naar onze stad.

 

"Zeker is het nog niet, maar het zou voor de stad een ongelooflijke opportuniteit zijn.  Bovendien is het zo dat een renovatie van de huidige VRT-gebouwen veel duurder uitvalt en ook de administratie daarover moeilijk doet."

(Bart Somers in Gazet van Antwerpen - SVH,TOVE)

                                                                                 

In zijn nieuwsbrief op de OpenVLD-site zegt hij het zo:

 

"Achter het vernieuwde treinstation is er langs de Leuvense Vaart een terrein van enkele tientallen hectaren - even groot als de historische binnenstad - dat nu al bouwrijp is.  Dat zou de ideale locatie zijn voor de VRT.  Vanaf februari starten we met de bouw van de nieuwe verbindingsweg die in 2016 klaar moet zijn.  Maar niets houdt de VRT tegen om zijn kantoren op te richten gelijktijdig met de werkzaamheden aan de stationsomgeving.  Zodra de bouw-en milieuvergunningen voor het gebouw afgeleverd zijn kan het erg snel gaan!"

 

Als belangrijkste troeven haalt Somers de nabijheid van het centrum, de toekomstige vlotte verbinding met Zaventem en de gunstige economische context aan. 

 

In Gazet van Antwerpen noemt Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur van de VRT (én Mechelaar...)  de reactie van Somers nog voorbarig.

Er zijn inderdaad drie pistes die nog open liggen.

- Het huidige VRT-gebouw volledig renoveren.  Al lijkt dit idee niet op veel steun te kunnen rekenen.

- Vilvoorde aast er ook op om de VRT binnen haar grenzen te krijgen. 

 

"Wij kunnen het Hilversum van Vlaanderen worden met talrijke mediabedrijven op ons grondgebied"

(Vilvoords burgemeester Marc Van Asch - CD&V  in de Standaard van vandaag)

- ...en als derde piste: Mechelen.

 

In eigen stad werd het nieuws druk besproken.  Niet alleen op straat, maar ook op Twitter en Facebook.  Zo was er een opgemerkte scherpe reactie van Freddy De Wilder, een Mechels wijkverantwoordelijke.  Hij stelt het zo:

                                  

 

"Alles is goed voor onzen Bart om het nieuws te halen.  Terwijl wij nog altijd zitten te wachten op de Mechelse Olympische Spelen, een nieuwe Mechels voetbaltempel, een Mechelse jeugdgevangenis, een Mechelse stadstram, droomt Bartje alweer van iets nieuws: de MRT.  Geef toe, zo nen burgemeester hebben ze nergens :-)))"

 

Loïc Verstraeten, voorzitter van OpenVLD-Mechelen, is wél enthousiast:

                                   

 

"3000 creatieve mensen die in Mechelen komen werken, wonen, winkelen, op restaurant gaan en uitgaan...  Een boost voor de Mechelse economie!"

 

 Voor en tegen... 

Wat zal het worden?  Charles Picqué, minister-president van het Brussels Gewest wil de VRT het liefst in Brussel houden.  Ook de RTBF wil liefst onder het zelfde dak  blijven.  De VRT bereidt een technisch dossier voor.  Eind juni neemt de Vlaamse minister van Media, Ingrid Lieten (SP.A) een beslissing...

Maar Mechelen is vandaag toch maar in het nieuws geweest...

 

 

 

Alweer een goedkoop ballonnetje van Bart?

De Vlaamse Radio en TV horen in de Vlaamse Hoofdstad. En dat is Brussel.

En om dat op te vangen nog wat meer ondergrondse Vinci Parkings in de 'autoluwe' binnenstad van dit groot dorp?

Op zich een goed idee, meer en meer regionale hoofdkwartieren hebben nu eenmaal begrepen dat Mechelen goed bereikbaar en centraal ligt. En daar past de VRT natuurlijk volledig in.

Laat ons eerlijk zijn, als het VRT niet is wordt het allicht wel een ander regionaal hoofdkwartier.

Voor mij zijn ze welkom aan het station. Zo zal er tenminste een invulling gegeven worden aan al de daar geplande kantoorgebouwen. Het is een A-locatie dus weer zoveel auto 's minder op de baan ( behalve als de NMBS ooit nog eens zou staken ). Laat maar komen Greetje!

 Ik onthou vooral dat er grenzend aan de vaart blijkbaar een bouwrijp terrein zou liggen van enkele tientallen hectaren ( 30, 40, 50, ...? ) alwaar het verkrijgen van een bouw- en milieuvergunning bijzonder vlot gaat.  :-)

 Dat Freddy De Wilder op een nogal platte manier dit idee onderuit haalt dient niet te verbazen. Het etket "wijkverantwoordelijke" is een flauw excuse om zijn mening als meer objectief te beschouwen. Maar van een vakbondssecretaris moeten we inderdaad niet al te veel dromen meer verwachten.

Dit is allemaal zéér zéér voorbarig en past meer in een verkiezingsbericht.  In deze pre-electorale tijden zullen nog wel meer van dergelijke ballonnetjes worden opgelaten.  "Kijk eens hoe goed wij bezig zijn... en kijk eens wat wij in de toekomst nog gaan doen..."

Wedden dat er binnenkort opnieuw berichten verschijnen over een nieuw voetbalstadion en zo? 

Wat mij persoonlijk betreft, zou ik uiteraard niet liever hebben dan dat de VRT naar Mechelen verhuist: 5 minuutjes wandelen en ik ben op mijn werk.  Maar ik zie het nog niet direct gebeuren.

 asik het zou voor het zeggen hebben zou ik daar ook voor kiezen

dit is een vorm van mechelen leefbaar te maken

en een goede zaak voor de mechelse handelaars

ik vin da je mechelen ziet vooruitgaan

en wie gaat er nu eens fier worden op onze stad

Onze burgemeester is jaren geleden goed van start gegaan, maar is de laatste tijd zijn pedalen aan het verliezen.

Dit nieuws verspreiden terwijl de andere partij (vrt) hier geen weet van heeft is beneden alle peil en vooral voorbarig.

Feiten zijn:

- Mechelen ligt strategisch en verkeerstechnisch goed gelegen

- Het terrein ligt er, op een A-locatie, die trouwens nog een enorme lift zal krijgen de komende jaren door de vernieuwing van de stationsomgeving (en project dat men megalomaan noemt, maar het komt er wel).

- Heel wat bedrijven opteren voor Mechelen

De kans dat dit terrein ingenomen wordt door een mooi bedrijf is dan ook groot. Hetzij de VRT of iets anders. Je hebt ook "City branding"; "City marketing", en dat lukt mooi met dergelijke acties zoals hier met de VRT of met een springschans (allez, bon echt wel à côté de la plaque voor mij persoonlijk). Mechelen is er heel hard op vooruitgegaan en zal dat ook blijven doen en dat er daar dan megalomane nieuwsitems bij aan te pas komen, so be it.

 Het huidige VRT-gebouw wordt niet gerenoveerd. Dat zou te duur zijn. De Raad van Bestuur kiest voor nieuwbouw. Maar waar die komt, is nog niet beslist. Brussel? Of toch elders? Die beslissing is voor later.

 

Bron De Tijd.

Het is natuurlijk een feit dat er bij de VRT heel wat stadsgenoten werken, en het zou Mechelen duidelijk op de kaart zetten. Onzinnig is het niet,  voorb arig - voorlopig - wel. Maar over welk terrein spreken we dan? Het Arsenaal - of delen ervan?

@Wieland: dit is misschien een piste.

En het mag gerust ne ferme euro kosten om voor de 700e keer de Kampioenen, Schone schijn en Dieren in nesten (en dan vergeet ik er nog een hoop) uit te zenden. 

Moeten we ons niet eerder de vraag stellen of de VRT in het huidige medialandschap nog wel zin heeft ? Qua radio is er misschien noch bestaansrecht voor Radio 1 en Klara en één televisiekanaal lijkt me ook meer dan voldoende. De rest van de VRT zenders zijn achterhaald en zijn oneerlijke concurrentie voor de commerciele zenders.

@Luc

Dat ene platte, lage gebouw (rood) doet precies denken aan het nieuwe operagebouw in Oslo!

Het ziet er naar uit dat ze toch liever in Brussel blijven.

Als het op platvloersheid aankomt staan onze commerciële zenders dan weeral op een quasi onbereikbaar niveau ver boven alle concurrentie, met peter vandeveire doet de vrt een verdienstelijke poging om dit te evenaren, maar helaas :-))

Naar mijn smaak zou ik eerder naar de 300e heruitzending van de kampioenen kijken dan naar eender welk plat flutprogramma op onze commerciële zenders wiens kwaliteitsvolle uitzendingen na pakweg 20 jaar nog steeds op één hand te tellen zijn, wij hebben dus wél een openbare omroep nodig, want commerciële tv van enig niveau maken kunnen we toch niet. Hoera voor de introductie van de digicorder, dit stelt ons tenminste in staat om op vtm of 2be of vt4 naar een film te kijken in uitgesteld relais, 30 minuten bijvoorbeeld en de reclame versneld door te zappen haha.

De radio hier bij ons, daar spreek ik mij niet over uit, persoonlijk vind ik de muziekzenders op itunes een waar godsgeschenk: 24/24 muziek van het genre dat je zelf kiest zonder reclame of oeverloos gelul.

Idd Alex, ook in huize Kokken wordt nog uitsluit(end via de digibox naar films op de shitzenders gekeken .  In enkele seconden springt de leeseenheid van de harde schijf over al die infantiele, ergerlijke of bedrieglijke reclamerommel.,   Een geweldige uitvinding die digibox!

Bovendien biedt dit het voordeel dat er al naar het begin van de film kan gekeken worden terwijl bvb het laatste half uur nog wordt opgenomen.  Bij een lange film zoals "Der Ring des Nibelungen" van twee weken geleden scheelde dat eventjes 1 uur dat ik niet ongevraagd door die rommel overspoeld werd!!! 

En het zal er wellicht niet beter op worden.  Vroeger werd een film 1x onderbroken en kwam er na de "broodnodige boodschappen"  "deel 2" van de film.  Thans wordt een film al minstens 3x onderbroken.

Enfin, we mogen ons nog gelukkig prijzen.  In de VS gebeurt dat klokvast om de 10 of 15 minuten, zelfs in het midden van een zin van een nieuwslezer.

Lang leve nonkel Bob en tante Terry of de heren van Zichem. 

 Als de vrt ophoudt te bestaan, kunnen de commerciele zenders ook investeren in kwaliteitsproducten, zonder dat ze een concurrent hebben die, net als zij, reclame uitzendt, terwijl ze ook nog eens financieel gevoed worden door vadertje staat, die belastingscenten uitdeelt.

Als je even nagaat hoeveel mensen er werken aan één radioprogramma bij de vrt en dat vergelijkt met vmma, besef je wat een oeverloze verspilling daar gebeurd.

 

Mechelen is nog steeds in de running als locatie voor de nieuwe VRT hoofdzetel. De stationssite zit bij de laatste 10, maar de concurrentie is zwaar!

De tien geselecteerde kandidaten stellen 13 sites voor. Het gaat om:  

° Abattoir: de Slachthuizen en Markten van Anderlecht
° Alcopa: Vilvoorde (Renault-site) 
° Banimmo: Brussel
° BPI: Machelen (nabij Uplace)
° Brussels Airport
° Eurostation: site nabij het Zuidstation, andere site nabij station van Mechelen
° Immobel: Vilvoorde + site nabij VRT aan de Reyerslaan
° Iret Developpement: Machelen nabij Uplace + site nabij VRT Reyerslaan
° Thurn & Taxis
° Virix: station Mechelen

http://www.brusselnieuws.be/artikel/de-vrt-praat-met-tien-ontwikkelaars