Het populairste konijntje van de wereld komt naar Mechelen !Cultuurcentrum Mechelen pakt vanaf 18 februari uit met een grote expo rond de Nederlandse illustrator-schrijver Dick Bruna (°1927). De overzichtstentoonstelling haalt voor het eerst heel wat origineel werk van Bruna naar België.

Mocht de naam Bruna je niet meteen wat zeggen, Nijntje ongetwijfeld wel. Het populairste konijntje van de wereld komt naar Mechelen. Maar je maakt ook kennis met de andere creaties van de geestelijke vader van Nijntje zoals de Zwarte Beertjes...

Nijntje komt voor het eerst op de proppen in een prentenboek uit 1955. Niet veel later veroverde Nijntje de harten van kinderen uit alle werelddelen. En Nijntje is nog steeds 'hip'. Vandaag worden de boekjes in meer dan vijftig talen vertaald en wereldwijd verspreid. Vormgever Dick Bruna geniet echter ook internationale bekendheid met zijn ontwerpen voor de befaamde pocketreeks Beertjes van A.W. Bruna Uitgevers.

De expo dompelt je vanaf februari tot juni onder in de wereld van Dick Bruna. Of het nu gaat om de strak vormgegeven ontwerpen en zachte humor voor de Zwarte Beertjes-serie (1952-1972), de poëtische eenvoud van de zwarte beer met rode oogjes op de stationsaffiches tot de charmante plakkaatverftekeningen van Bruna's eerste prentenboekje 'de appel' (1953). En... Nijntje!

Creatief en Speels
Jong én oud kunnen op de expo ook zelf experimenteren met de eenvoudige kleuren- en vormentaal van Bruna. Interactieve ateliers, uitgerust met tal van opdrachten, tekenmateriaal, prenten en boeken doorkruisen de expo. Een begeleider van 'Art Basics for Children' (ABC) helpt je op weg. ABC werd in oktober 2011 trouwens beloond door de Vlaamse Gemeenschap met de cultuurprijs 'Cultuureducatie'.

Nijntje, de musical!
En er is meer. In maart gaat 'Nijntje, de musical' van start. In Nederland al vertoond en bekroond, is dit een première voor Vlaanderen. Het beroemde konijntje, vergezeld door de rest van de familie Pluis, komt tot leven in een muziekvoorstelling voor jong en oud. Het belooft een feest van herkenning te worden voor liefhebbers van Bruna.

De liedjes zijn van Ivo de Wijs en de muziek is van Joop Stokkermans. Nijntje, de musical wordt vertoond op zaterdag 24 en zondag 25 maart.
 

Heerlijk naar bed met Nijntje
Op 1 april, en dat is géén grap, is Full House op kinderleest geschoeid. Alles draait dan ook om Nijntje. 'Heerlijk naar bed met Nijntje' biedt een dag vol muziek, liedjes en verhalen voor het slapengaan. Muzikanten presenteren liedjes- en verhalenprogramma's.

De Dick Bruna-expo loopt vanaf zaterdag 18 februari tot en met zondag 3 juni. Open op alle dagen behalve maandag van 10 tot 17 uur. Tijd genoeg dus om er met je kinderen of kleinkinderen of gewoon zelf, omdat je toch ook wel fan blijft, binnen te lopen.

Tickets kosten € 9 aan de kassa, € 7 met reductie en kinderen jonger dan 12 betalen € 3.

Wie echt zeker wilt zijn om er bij te zijn, kan nu al tickets reserveren via de webstek van Cultuurcentrum Mechelen. Daar vind je ook meer info over de expo. Ook over 'Nijntje, de Musical' en 'Full House: heerlijk in bed met Nijntje' vind je verdere info en practica op de webstek van Cultuurcentrum Mechelen.

Nog even aftellen tot februari, en Nijntje verovert Mechelse harten...

Ik ben alvast van de partij, jij ook?


Illustraties:  © Dick Bruna@Mercis bv, 1997

Uiteraard wil ik dit gaan zien!   ;-)  De ogenschijnlijke eenvoud is de sterkte van de figuren van Bruna.  Maar probeer ze maar eens na te tekenen: één van de oogjes nét iets meer naar links of rechts, en er is al disharmonie...

Mooi dat deze toptentoonstelling in Mechelen zal te zien zijn.  Na Jip en Janneke enkele jaren geleden, worden we hier opnieuw ondergedompeld in  'jeugdsentiment'...

Heerlijk toch, ik kijk er al naar uit!

Ik gaan een Gimyckoke doen

hier het Japanse plagiaat

...dat dan ook bijzonder lelijk is van kleur.  Zelden is het kopie beter dan het origineel.

Onlangs nog een documentaire gezien hoe Bruna grafisch te werk gaat om Nijntje te creëren.  En dan is die Japanse kopie maar een slap afkooksel. 

Blijft de vraag of Musti geïnspireerd was op Nijntje (zelfde x-mond).  Musti was de favoriete kat in Gimycko's peuterjaren in Mechelen.

;-)

Gim, dan zijde gij ook jong geweest?  Ik ben "grootgebracht" met Tom en Jerry filmkes,  de nog "echte" dan wel te verstaan en niet de shit die er 2-3 decennia later van gemaakt werd.  En natuurlijk ook met Nonkel Bob en Tante Ria en de daarin vertoonde poppenkast Hopla van de me door mij uiterst gewaardeerde  Louis Contrijn (regent Nederlands en zedenleer in de Rijksmiddelbare School op de Zandpoortvest).

En mijn oudste kinderen groeiden op met het nog steeds frisse "De Fabeltjeskrant", van Jacob de Uil, het beste wat m.i. ooit voor kinderen op TV werd vertoond.

 @ Roger :

Ik ben geboren in the Age of Acquarius (1965) en opgegroeid met...

Klein-Klein-Kleuterke, Tante Terry en Kraakje, Nonkel Bob met Kris Smet en Zaki, Musti, Ren je rot, het Zandmanneke, beertje Colargol, Fabeltjeskrant en Stuif-es-in.

Those were the days.

:-)

 

Zal de verboden Nijntje 'ieder zijn lijntje'-cover van het tijdschrift Deng ook te zien zijn op de expo? Kwestie van volledig te zijn...

Die cover is helemaal niet verboden... De rechter heeft beslist dat Nijntje lijntjes mag snuiven en in gebouwen vliegen...

daar zou ik graag een smileytje bij zetten Tommy, leuk gevonden