Mechelen anno 1557

met categorie:  

Bij een antiquariaat in Breda is een bijzondere kaart van de Zuidelijke Nederlanden ontdekt. De kaart dateert uit 1557. Het is daarmee de oudst bekende kaart van de Zuidelijke Nederlanden, meldt Omroep Brabant.

De kaart zat in een kroniek uit 1586.  Deze kroniek belandde onlangs bij antiquariaat Plantijn in Breda. Bij het doorbladeren van dit werk, werd de oude topografische kaart ontdekt. De kaart blijkt een kopie te zijn van een ongeveer dertig jaar oudere Antwerpse landkaart.

Na de ontdekking is de kaart onderzocht door medewerkers van de Universiteitsbibliotheek in Utrecht. Volgens hen gaat het om de oudst bekende kaart van de Zuidelijke Nederlanden. Het huidige Brabant viel hier destijds ook onder.

Het gaat om een uitgebreide kaart met daarop verschillende tekeningen van onder meer kerken, kastelen en kloosters. Bijzonder is de aanwezigheid van tekeningen van de haringvloot en de Spaanse vloot op de Noordzee.

De kaart loopt van Trier in Duitsland tot Calais in Frankrijk. Volgens Omroep Brabant is de bijzondere kaart verkocht aan de Koninklijke Bibliotheek in Brussel. Die zou de kaart gaan tentoonstellen.

Artikel

En als je even klikt om de kaart te vergroten dan zie je niet enkel Breda, Antwerpen, Lier, Dendermonde, Herentals, Brussel (rechts bovenaan) en ‘t Schelt - of Schaldes Flu(euve) - liggen, maar ook Mechelen.

Denk eraan dat, in die tijd, Antwerpen niet boven maar onder Mechelen werd gesitueerd.

Detail

Misschien moet ons Blauwbartje daar maar eens een hoge-resolutie-scan van laten maken en die kopie onderbrengen in één of ander Mechels museum. 

Gim, ga je ons blauwbartje weer op stang jagen. Het  is zo al erg genoeg. 

Zelfs in deze tijd van Google Earth, Google Maps, Streetview en GPS blijven oude kaarten en mappen altijd een interessant item.  Zeker als ze mooi zijn of gedetailleerd.

Kabinetskaart Mechelen

-

1907

Tip voor mensen die eventueel geïnteresseerd zijn in de aanschaf van een oude Mechelse kaart: Koop zo'n kaart nooit in de stad zelf, want daar zijn ze het duurst. Kom je ooit eens voorbij een antiquariaat in Lille of Namur of Liege of Gent bijvoorbeeld, dan kan je daar ( misschien ) een Mechelse kaart vinden voor de helft tot 2/3e van de prijs die je in Mechelen zelf betaalt. Brussel en Antwerpen zijn steden waar je geen antieke dingen gaat vinden voor een interessante prijs, te vermijden, of vanop een terrasje toekijken hoe de touristen zich laten rollen ;-)

 

Trouwens: gezien je overal op een of andere manier die Somers bij betrekt, is dit een kleine en hopelijk milde obsessie? ;-)

à l' Exterieur :

Gij moogt zelf ook naar Brussel gaan, zeunne, en de kaart zelf inscannen.

De Mechelaars zullen U eeuwig dankbaar zijn.  

Ne gratis Carolus zit er, voor U, dan zeker wel in voor de gedane moeite.

;-)

Voor de Oude-Kaarten-Freaken een nieuw adres : Cartesius.

DeRedactie : Grootste cartografische collectie van België en Midden-Afrika online

Hier de website.  Nu enkel nog "Mechelen" intikken.