De Val van Ludwig

met categorie:  

  (foto's: Luc Hilderson (bo), Jan Smets (li))

Nee, het had niks met de stormwind te maken.  Maar gisteren ging de kleine Ludwig van zijn sokkel.  Een vrachtwagen ramde op de Haverwerf de bronzen Van Beethoven.  "'t Heeft nog lang geduurd"  was een gehoorde opmerking.  Wat er ook van is: stadswerklui hebben de jonge componist weer op zijn steen geplaatst, en buiten kleine, haast te verwaarlozen schade, is er geen vuiltje meer aan de lucht...

 Het beeldje van Ludwig Van Beethoven, als jongetje tegenover zijn Mechelse grootvader Lodewijk geplaatst, stond er  pas vanaf 11 juni.  Toen werd het standbeeld plechtig onthuld op de Haverwerf, door schepen van Cultuur Frank Nobels en burgemeester Bart Somers.  Stadsgids Rudi De Mets had zich voor dit feestelijke gebeuren in vol ornaat gestoken, en speelde grootvader Van Beethoven.  Deze locatie werd gekozen omdat hier op een boogscheut, ooit het huis van de Van Beethovens stond (waar nu het Novotel in de Van Beethovenstraat staat...).

De kunstenaar die het beeld heeft vervaardigd, is de Mechelaar Jean-Paul Laenen.  En zoals zo vaak het geval is met een kunstwerk, heeft dit beeld zijn voorstanders en zijn tegenstanders.  Sommigen vinden het beeld regelrechte kitsch, en vinden het hoofd van kleine Ludwig buiten alle proporties...  Anderen vinden het een terecht eerbetoon aan de wereldberoemde componist die zijn roots had in onze Dijlestad...

Weer anderen vinden de plaats van het beeld slecht gekozen, en vreesden er al lang voor dat de 'overlevingskansen' van Ludwig midden op dit veel gebruikte plein, klein zouden zijn...

Gisteren was het dan zover.  Oeps.  een verkeerd manoevre: en daar ging hij dan: kleine Ludwig...

(foto: Jan Smets -  Jean-Paul Laenen bij het pas onthulde beeld)

 

 

't Heeft nog lang geduurd vooraleer er een voertuig zou tegen hangen......

Kleine Ludwig had er bij de inhuldiging blijkbaar veel kop in :-)