Nieuw stadion

met categorie:  

Tijdens de persconferentie bij aanvang van het seizoen 1987-’88 worden de plannen voor de bouw van een nieuw stadion naar buiten gebracht. Het stadionverhaal is dan al bijna een jaar oud. Cordier en co vinden eind 1986 dat KV Mechelen als toekomstige topclub zijn stadion moet verbouwen, het begin van een story waar we tot op vandaag nog geen einde van kennen… .

 

Al meteen blijkt dat het plan om ADK te renoveren, veel te lang zal aanslepen. Om de club een administratief centrum te geven en het stadion te vergroten, moet men een groot deel van de grond van de kazerne, die op dat moment nog niet is afgebroken, gebruiken. Onbegonnen werk: men moet eerst op nationaal niveau een bestemmingswijziging erdoor krijgen en pas daarna kan begonnen worden met de afbraak; zoveel geduld heeft de club niet. Het bestuur besluit om te verhuizen en een nieuw stadion te bouwen.

 

Dit ultramodern sport- en recreatiecomplex, met in eerste instantie annex een polyvalente basketzaal voor Racing Maes Pils Mechelen, telt 23.000 plaatsen, 44 loges, 800 business-seats en 2.000 parkeerplaatsen. Racing haakt af (en verhuist later naar Antwerpen), maar andere verenigingen hebben interesse in het gebruik van de zaal. De werkgroep ‘Nieuw Stadion’, die gelast is met de uitwerking van dit hele project, en onder voorzitterschap van Willy Dussart, staat voor een zware opdracht: de zoektocht naar een ideale locatie. Eerst wordt gedacht aan een inplanting aan de Hombeeksesteenweg en de Hotelweg, maar dat idee stuit op zware protesten van de inwoners en Proctor & Gamble. Uiteindelijk wordt er grond gekocht aan de ring tussen de Lierse- en Antwerpsesteenweg, tegen het domein ‘Tivoli’: een ideale locatie!

 

 

 

Niets wordt aan het toeval overgelaten: een studie bepaalt de haalbaarheid, publiciteitsbureau ‘De Kie’ wordt aangewezen voor het ontwerp van een folder en voor een campagne ter lancering van het project. Vergaderingen met allerlei instanties volgen elkaar in recordtempo op. Dat het een revolutionair stadion wordt, bewijst het idee om video-walls te plaatsen. De logehouders op KV Mechelen zijn geïnformeerd over de toewijzing van hun loge in het nieuwe stadium. Nooit eerder heeft men zover gestaan…

 

 

Cordier maakt zich sterk dat KV de competitie 1988-’89 kan aanvangen op de nieuwe locatie. Maar al gauw worden de bestuurslui geconfronteerd met de Belgische bureaucratie en wordt het project met een jaar uitgesteld. De plannen gaan uiteindelijk zelfs helemaal niet door, omdat het niet-KV gezinde stadsbestuur een weg naar het stadion niet wilde financieren. Politieke spelletjes en chantage gaven KVM de doodsteek in dit stadiondossier… .

 

Niet getreurd, er wordt meteen werk gemaakt van een nieuw project: bij het begin van het seizoen 1989-’90 kondigt Malinwa de renovatie van het huidig stadion aan. Omdat er reeds een tribune met business-seats in aanbouw is, zijn de plannen om in fases al andere tribunes neer te halen en te vervangen door nieuwe. Zover komt het niet: in mei 1992 houdt Cordier het voor bekeken en verdwijnen meteen ook de renovatieplannen.

 

 

 

In 1994 informeert toenmalig voorzitter Willy Dussart bij aannemer Willemen om een volledig nieuwe tribune te bouwen, maar geld was niet voorhanden.

 

Eind 2005 komt ex-VLD topman Jean-Marie Dedecker met Vlaamse stadionplannen naar buiten: KV Mechelen en buur Racing kunnen samen een nieuw stadion bouwen. Begin 2006 komen de verschillende partijen bijeen op het hoofdkwartier van de VLD voor een eerste verkennend gesprek. Beide clubs zijn akkoord om gezamenlijk voor het project te gaan. Al snel wordt het initieel plan om het stadion annex oefenveld te bouwen op de site van De Nekker (en later het Douaneplein) afgevoerd en verplaatst naar de lus E19/R6. Het wordt een quasi exacte kopie van de Blue Water Arena van het Deense Esbjerg. Het nieuwe stadion gaat plaats bieden aan 18.000 toeschouwers en 24 skyboxen. De financiering hiervan gebeurt gedeeltelijk door middel van een goedkope lening bij de Vlaamse overheid: indien België het WK 2018 zou binnenhalen, krijgt Mechelen een oefenstadion. Het overige geld komt door de opvulling van commerciële ruimte in het stadion en natuurlijk van KV en Racing zelf. De gronden krijgen de clubs voor 99 jaar van de stad Mechelen in pacht. Beide clubs komen meermaals samen en dienen een subsidiedossier in.

 

 

Alle moeite getroost blijkt de grond te moerassig voor een voetbalstadion (of is er niet genoeg geld?), komt het WK niet naar Belgie én besluit Malinwa, begin dit jaar, om zijn eigen stadion te renoveren. De geschiedenis herhaalt zich…

BP

 

 

Hopelijk draait de belastingbetaler er niet voor op als deze plannen ooit werkelijkheid worden.  Me dunkt heeft onze overheid/stadsbestuur wel grotere prioriteiten dan deze miljoenenindustrie nog wat extra te sponsoren.

Een nieuwe brug aan Lamot bijvoorbeeld. Of het gat van DEXIA dichten. 

De belastingbetaler draait voor alles op , beste.

Hopelijk niet enkel aan hetgeen jij belangrijk vindt.

Ken jij dan nog veel evenementen in Mechelen waar 2-wekelijks 12000 mensen op afkomen..???

Ga jij beslissen wat er met het geld gebeurt ?

Is jouw inbreng zo groot dan ?

700 Jaar geleden waren wij de koningen van de architectuur...

Onze markten , kathedralen en andere Brusselpoorten spreken boekdelen.

Onze voorouders wenen al jaren in hun graf.

 

Gezien Mechelen redelijk wat geld gepompt heeft in de gemeentelijke holding die even later netje opgedoekt werd denk ik niet dat er nog wat overblijft om een voetbalstadion neer te poten.

Nooit een voetballiefhebber geweest, maar die betonnen piskoten achter den Telenet mogen nu wel stilaan plaats ruimen voor < vul zelf maar wat in >. Maar dan moet er wel een architecturaal hoogstandje komen! Locatie nieuw stadion? Liefst niet naast het nieuwe ziekenhuis als dat er ooit komt.

Allez, Henning.

Als de hooligans weer eens beginnen te batteren, dan kunnen ze "oep nen ikke en ne gao" 't ziekenhôôs in.

:-)

Bertand, ik paos da het nief stadion wel veu het jaar stillekes zal zoan. Hoeveul zukte goa boa te legge? Het is niet omdat we de club genegen zijn dat we hersenspinners hun goesting moeten laten doen. Blijf eens rustig met de twee voetjes op de grond a.u.b.