De eindejaarsvraagjes (4)

met categorie:  

(foto: Jan Smets)

Op deze feestdag van de Onschuldige Kinderen, blikken voor een laatste keer, tien Maneblussers terug op een Mechels jaar.  Verrassend en beslist niet 'onnozel' ,geven deze tien een eigen-zinnige kijk op het op zijn laatste benen lopend jaar.

Ik wil de 49 Mechelaars die een bijdrage leverden voor deze reeks alvast héél hartelijk danken voor hun medewerking.  Soms was het wat schoorvoetend en met een zekere aarzeling,  soms was stevig aanporren nodig, en soms zei men enthousiast 'ja' op mijn onbescheiden vraagstelling.  Maar allen déden ze het toch maar, en door deze diverse manieren van kijken en onder woorden brengen, boden ze me de mogelijkheid om een (hopelijk) boeiende serie te kunnen brengen.  Nee: het is niet dé Mechelaar (bestaat die dan?).  Maar ik probeerde wel eerlijk mijn '49 wijzen' te zoeken tussen vrouwen en mannen, jongeren en ouderen, en met verschillende achtergronden en denkbeelden...

Zo kan ik nu met een zekere tevredenheid het jaar 2011 toestrikken met een feestelijk lint...  Het is bijna voorbij.  Hoopvol kijken we uit naar wat 2012 zal brengen...

1.  Wat vond jij het meest memorabele, tofste 'Mechelse-Moment-van-het-jaar'?

2.  Wat vond je anderzijds het ergerlijkste, verdrietigste, ..., Mechelse gebeuren waar je liever niet meer aan terugdenkt?

3.  Wat zou je graag zien veranderen in Mechelen in 2012?

4.  Wie is voor jou de Mechelaar van het jaar?

5.  Wat wens je de Mechelaars toe volgend jaar?

 

 (foto: Jan Smets)

Maja Werquin - 22 jaar; geboren en getogen Mechelse; studente kinesitherapie aan de Artesis Hogeschool

 

1.  Mijn meest memorabele Mechelen-moment was de Dag van de Jeugdbeweging, met in het bijzonder de Nacht van de Jeugdbeweging in Perron M.  Zoveel geëngageerd jong volk bij elkaar, met als belangrijkste bezigheid die avond samen plezier maken!  Het blijft één van de weinige feestjes waar je nog complexloos onnozel kan doen, het gemiddelde gemoed heel eerg gelukkig is, en waar (ondans een vrije ingang) maar een paar uitzonderlijke vechtersbazen de sfeer niet kunnen verpesten.  Het is elk jaar weer een plezier om deze Dag en Nacht samen met ander jong geëngageerd volk in elkaar te boksen.  Jammer genoeg dunt onze werkgroep gevaarlijk uit.  Vers vlees binnenhalen is dus de boodschap ;)

2.  Ondanks het in se wel geslaagde ontwerp, blijf ik de Beethovenbrug een jammerlijke zicht-belemmeraar vinden.  Zelfs na een jaar ben ik er nog steeds niet aan gewend, en kan ik hem ook nog steeds niet appreciëren (menige overtuigingspogingen van mijn vader, die zich van het contra-naar het pro-kamp begeven heeft, ten spijt).  Ik blijf het bouwwerk dus ook steevast de Lamottige Brug noemen.  Schitterend gevonden die naam trouwens ;)  Als het van mij afhangt verzetten ze de eerder genoemde brug toch richting Tivoli (misschien een ideetje voor 2012?).  Daar kan hij toch nog tot z'n recht komen, zonder dat hij de Mechelaar of bezoeker van Mechelen het vrije zicht ontneemt in de binnenstad.

3.  Mechelen is de laatste jaren enorm gegroeid en aangenamer geworden.  Iets wat echter nog beter kan is de hoeveelheid groen in de binnenstad.  Daarom zou ik het super vinden moesten ze de Tinel-site ombouwen tot een aangenaam parkje .  Het is één van de weinige plaatsen waar dit nog kan.  Dus het zou jammer zijn deze mogelijke open ruimte vol te gaan bouwen met woningen.  Een park waar iedereen welkom is zal volgens mij een grotere meerwaarde betekenen voor de stad dan een dozijn nieuwe woonsten.

4.  Een moeilijke vraag, maar ik ga toch kiezen voor Peter Meeusen.  Hij werkt bij de Jeugddienst en zet zich al verscheidene jaren met succes en ook na de kantooruren in voor het Mechelse jeugdwerk.  Verschillende mooie initiatieven zijn al onder andere dankzij hem gelanceerd en ook als jeugdbeweging kan je bij hem terecht met vragen en/of opmerkingen over het beleid.  En dat verdient een dikke vette merci!

5.  Ik wens de Mechelaars een liefdevol en verdraagzaam jaar toe.  Ik hoop dat ze even veel gaan houden van de stad als ik de laatste jaren ben gaan doen.  Ook hoop ik dat Mechelen een plaats blijft waar iedereen zich welkom voelt en die toegankelijk is voor iedereen.  Ik wens de Mechelaar in 2012 een jaar toe waarin ze zich gelukkig voelen, zoals ik dat meermaals heb mogen ervaren in 2011.

 

 (foto: Jan Smets)

Frans de Wachter -  al 55 jaar Mechelaar; stadsgids en voorzitter van de Mechelse cultuurraad

 

1.  Bash aan 't musiceren op tafel tijdens Make a Fish op 3 augustus, terwijl het Va et Vient Majorettenkorps parmantig de Vismarkt oversteekt en zich eigenlijk niks aantrekt van het ritme van de muziek.  Parijs aan de Dijle...

2.  De lamottige brug die maar blijft liggen onder het motto 'alles went', en de complete mislukking van het Plaissanceplein, waar zonder enige noodzaak nu iedereen voortdurend moet blijven stilstaan.

3.  De terugkeer van de menselijkheid in het Mechelse straatbeeld en de stopzetting van de uitverkoop van de Stad aan Vinci Park.

4.  De naamloze vrijwilliger die zich dag in dag uit inzet voor vereniging of medemens, zonder hiervoor een vergoeding te vragen of zichzelf in de belangstelling te werken.

5.  Veel gezond verstand bij de gemeenteraadsverkiezingen.

 

 (tekening Jan Smets)

Jokke oep zeun blokke - gepensjeneerde babysitter; 'Mechelenblogt-verschijnsel'

 

1.  De klanken van de errekens van de rammel (die de juiste tijd aangaf, zonder machientje van Michiels!!!) op de tentoonstelling van de Rik Wouters tentoonstelling in de Lamot.

2.  Al de ongelukken met de Haverwerfstandbeelden.

3.  Een aantal ambtenaren (lees 'kloefkappers') van de bouwkundige dienst mogen voor mijn part omgeschoold worden tot hoefsmid in een stedelijke dienst, die (liefst gratis) de hieltjes van de vrouwenschoenen onderhoudt (ben het namelijk beu om de veertien dagen naar de schoenmaker te moeten lopen met een paar van mijn madam...)

4.  De Nick -  die man gebruikt zijn gouden pollekes zeer nuttig in de toren, en heeft ondermeer den ouden beiaard terug bespeelbaar en aanhoorbaar gemaakt!

5.  Een flink aantal nieuwe koppen (liefst met inhoud!) in de gemeenteraad.

 

 (foto: Jan Smets)

Annelies Decraene - 27 jaar; projectcoördinator Mechelen Kinderstad

 

1.  Het moment dat voor mij het meest het hartelijke karakter van de stad typeerde in 2011 was op 11 november, toen de kinderen uit volle borst het SinteMettelied zongen in Lamot.  Zowel kleuters als tieners kenden het tradionele lied.  Het is mooi om te zin dat in een centrumstad als Mechelen dergelijke volkse tradities bewaard blijven en doorgegeven worden van de ene generatie op de andere.  Het toont aan dat een dynamische stad als Mechelen vernieuwend kan zij en tegelijk tradities koestert.

3.  Dat iedere Mechelaar oprecht fier is op zijn/haar stad.

4.  Onze Kinderburgemeester Melanie De Laet.  Kinderen zijn de volwassenen van later.  Ik vind het hartverwarmend dat kinderen zich verantwoordelijk voelen voor de toekomst van hun stad en hier op een positieve manier aan willen meewerken.  Het is heel fijn dat kinderen een stukje van hun vrije tijd willen opofferen om mee na te denken over een nog kindvriendelijker Mechelen.  Melanie motiveert de kinderen van de raad om dit twee jaar lang te doen.

5.  Een nog aangenamere autoluwe binnenstad met mooie vernieuwde (speel)plekjes.  Ik wens dat de Mechelaars zich nog meer thuis voelen in hun stad.

 

 (foto: Jan Smets)

Stef Van Malderen - 44 jaar; Lid van de dorpsraad Heffen, buurtcomité Kaashoek Heffen en parochiaal actief.  Werkzaam als uitgever basisonderwijs bij uitgeverij Plantyn in Mechelen

 

1.  De heropening van de gerestaureerde kapel van O.L.V-Ten Doorn in Heffen.  Met de buurt hebben we er jaren naar uitgekeken en we zijn bijzonder tevreden over het resultaat.  De viering en de tentoonstelling bij de inhuldiging waren een schot in de roos, en brachten weer heel veel mensen samen in de buurt.  Sinds enkele weken is de restauratie nu volledig afgewerkt.  In 2012 volgt dan nog de heraanleg van het terrein rond de kapel.  Zo wordt het beslist een trekpleister voor fietsers en wandelaars op een belangrijk knooppunt van verschillende routes.

2.  De vele werken overal.  Ik ben ook voorstander van een mooie stad, maar het was in 2011 toch wel heel veel tegelijk.

3.  Ik ga me beperken tot Heffen, omdat ik me nog steeds meer van Heffen dan van Mechelen voel.  Wat niet wegneemt dat ik Mechelen een mooie stad op mensenmaat vind, met een rijk en belangrijk verleden die steeds mooier wordt.  In Heffen zou ik graag zien dat er voor onze minder mobiele inwoners een rechtstreekse busverbinding mag komen naar de binnenstad.  Voor het hele grondgebied verwacht ik wat minder werken, maar met de werken aan de brug over de Zenne, en de heraanleg van de Steenweg op Heindonk ziet dat er voor 2012 niet meteen rooskleurig uit.  Hopelijk wordt het dan in 2013 een infrastructureel rustiger jaar.  Maar we kijken ook uit naar de opening van een nieuw ontmoetingscentrum waar de verenigingen van Heffen al zo lang naar trachten.  Dat wordt beslist een mooi moment!

4.  De Mechelaar zelf.  Het stadsbestuur zorgt voor de stad als 'plek', maar de bewoners zelf moeten zorgen voor de sfeer en ingaan tegen de verzuring en het pessimisme dat automatisch de kop opsteekt als de crisis toeslaat.  de Mechelaar is in mijn ogen meer en meer een optimist die wel op tijd en stond 'zijn gedacht' eens moeten kunnen zeggen.  En de sociaal geëngageerde Mechelaar die zich (als vrijwilliger) inzet voor zijn medebewoners heeft dan nog een streepje voor in mijn ogen.  En zo zijn er bijzonder veel in Mechelen en omstreken.

5.  Een goede gezondheid, want zonder dat ben je niets.  Verder een mooie leefbare en vooral betaalbare en sociale stad (inclusief dorpen en wijken), met niet alleen oog voor mooie gebouwen en mooie straten, maar ook voor mooie mensen, en dan bedoel ik bovenal mooi van binnen.  Dan komt de rest wel vanzelf!

 

 (foto: Jan Smets)

Marcel Bloemen - 68 jaar; samen met zijn echtgenote Gaby Degrauw, gepensioneerde Mechelaars die graag in deze stad wonen, en elke dag genieten van het prachtige zicht op de Sint-Romboutstoren

 

1.  Moeilijke vragen zeg...  Als mijn vrouw, Gaby dus, zou mogen antwoorden, zou ze zeker zeggen dat haar leerlingen van de Franse conversatielessen een dikke pluim verdienen voor de manier waarop ze nog met veel enthousiasme en toewijding hun deur uitkomen om samen Frans te volgen.  Het zijn toch bijna allemaal mannen en vrouwen op een 'gezegende' leeftijd.  In dat verband zou het misschien geen slecht idee zijn om hier eens een artikel aan te wijden in Mechelenblogt.  Voilà, het antwoord op de eerste vraag!

2.  ...Vandaag zijn ze nog met twintig naar de tentoonstelling over Rik Wouters geweest.  En daar ligt een deel van het antwoord op vraag 2.  Voor de manier waarop deze mensen zijn ontvangen aan de balie van deze tentoonstelling, ben ik echt beschaamd om Mechelaar te zijn.  De onbeschoftijd ten top, werkelijk beneden alle peil.  Als Mechelen zich op deze manier wil profileren naar de toeristen, wordt het dringend tijd zich te bezinnen.  De rondleiding was ook gevraagd in het Frans, maar ook dit was beneden alle peil.  Beschamend! 

3.  Wat ik graag zou zien veranderen in Mechelen?  Een beetje meer aandacht voor de zwakke weggebruiker zoals de mensen op leeftijd.  Het zou eens tijd worden als er paal en perk gesteld wordt aan de verkeerd-parkeerders en dan vooral deze welke op de voetpaden staan.  Neem bijvoorbeeld de Persoonshoek waarde voetganger bijna verplicht is om midden op de straat te lopen.  Zo ook de Kraanstraat.  Het zou een beetje tijd worden dat de bevoegde schepen daar ook eens aandacht voor heeft.  En de politie.  Ik weet ook wel dat dit het gevolg is van de manier van aanleggen van de straat, zodat er geen enkel onderscheid meer is tussen straat en voetpad.  Maar genoeg van de typische Mechelse bezigheid...

4.  De Mechelaar van het jaar?  Ik zou het niet weten.  Moeilijk kiezen.  Persoonlijk zou ik kiezen voor dez mensen welke zich nog inzetten voor de minderbedeelden, zoals bijvoorbeeld de soepactie van onlangs.

5.  Verder wens ik alle Mechelaars een jaar toe zonder zeuren en zagen.  De positieve kant bekijken.  En vooral, o cliché, een uitstekende gezondheid.  Prettige feestdagen!

 

 (foto: Jan Smets)

Eva Muyldermans - 43 jaar; geboren en getogen in Mechelen; Account Executive

 

1.  Voor mij was het tofst Mechelen-moment cultureel getint: de geweldige voorstelling 'Achter de wolken' in 't Arsenaal, met twee topacteurs die nooit eerder samen op de planken stonden.  Maar in het algemeen vind ik dat onze stad erop vooruit gegaan is: ziet er mooier uit, lijkt op zomerse dagen wel alsof je in 't buitenland zit, en bruist weer.  Meer van dat in 2012!

2.  Ik erger me niet gauw, maar het parkeerbeleid kan me wel eens ergernissen bezorgen.  Parkeren is duur en ja, ik weet het, er zijn goedkopere randparkings, maar ik vind dat te stad te weinig doet om het pendelen van daar tot in de binnenstad makkelijk te maken.  Waarom niet het voorbeeld van steden als Brugge en Hasselt volgen?  Als je daar parkeert in een parking aan de rand van de stad, dan kan je gratis met de bus tot in het centrum pendelen.

3.  Meer aandacht voor de minder goed ter been zijnde medemens.  De binnenstad autoluw maken is één ding, maar het mag niet ten koste van alles doorgedreven worden.  Een véél duidelijkere communicatie daarrond, vooral voor mensen die van buiten Mechelen komen, moet dringend ingevoerd worden.  En verder moeten er veel meer voorzieningen komen voor mensen die niet zo makkelijk uit de voeten kunnen.

4.  Iedere Mechelaar die zich inzet voor een positieve kijk op onze stad; die zich bekommert om zijn buren en medestadsgenoten, ongeacht afkomst, kleur of religie, en die de verzuring tegengaat.  Ik weet dat Mechelaars vaak kankeraars zijn, maar het woord zegt het zelf: daar word je alleen zélf slechter van.  Een klein beetje positiviteit en ons kleine wereldje kan zoveel aangenamer worden!

5.  Een goed gezondheid, veel geluk en tevredenheid.  En voor de stad: dat ze er nog aantrekkelijker op mag worden, maar ook sociaal blijft en aandacht heeft voor de zwakkeren in de maatschappij.  En heel graag weer een mooi cultureel seizoen!

 

 (foto: Jan Smets)

Lejo Vanhaelen - 63 jaar; voorzitter jazzzolder vzw en Koninklijke Automobielclub Motor-Union Mechelen, lid Mecina (film-en videoclub)

 

1.  Zelf vond ik de actie rond het in ere herstellen van het uurwerk op Sint-Rombouts het tofste moment, omdat dit project, moest het er doorgeraken, de stad nog meer positieve bekendheid zou geven.

2.  Persoonlijk heb ik het moeilijk met de heraanleg en herinrichting van de binnenstad en de mobiliteitsopvatiingen, een gemiste kans.  Om een voorbeeld te geven: de Korenmarkt is levensgevaarlijk geworden voor voetgangers en fietsers.  Zeker bij slechter weer (sneeuw, ijzel, enz...).  Zelf leg ik nu véél meer kilometers af met mijn auto (die ik enkel gebruik als het hoognodig is) om aan mijn woning te geraken.  Dus meer overlast voor de kleine straatjes in mijn buurt, meer luchtvervuiling, meer brandstofverbruik, en heel veel ergernis als onderandere de enige toegangsweg tot onze straat door werkzaamheden of andere hindernissen versperd wordt.  dan is het een heel gedoe om een andere weg te vinden.  Aan deze ingrepen zullen we jammer genoeg nog lang herinnerd worden...

3.  Wat meer respect van iedereen voor iedereen.  Minder egoïsme bij de mensen, meer menselijkheid in de omgang met mekaar.  Ook blijft het centrum 's avonds toch 'doods'.  Er zou wat meer 'leven' mogen zijn, ook na het sluitingsuur van de winkels.

4.  Voor mij is Niels (Geerts) de Mechelaar van het jaar, omdat hij steeds op een positieve manier tegen alles aankijkt.  Ondanks zijn lichte beperkingen slaagde hij er in om samen met Patrick Riguelle op te treden.  Hij vertoeft veel in de buurt van de Vismarkt waar hij veel mensen kent en aanspreekt.  Zijn spontaniteit is ontroerend.  Hij wordt door iedereen gerespecteerd, en hij staat altijd klaar om te helpen.

5.  Uiteraard een goede gezondheid, veel muziek, en dat iedereen ondanks de gevolgen van de crisis toch tevreden mag zijn met het leven in onze stad.

 

 (foto: Jan Smets)

Toon Pans - 50 jaar; Organisatie-adviseur; Lid van de vzw Romboutwordtwijzer, en voorzitter van de Marnixkring Gaston Feremans vanaf januari

 

1.  De uitvoering van het Requiem van Mozart met CantusAmici onder leiding van Urbain Van Asch in de kathedraal op 27 november.

2.  Het overlijden van Jowan Lamon: het tragische overlijden van een man die toch een stempel op Mechelen heeft gedrukt.  Zowel voor-als tegenstanders moeten dit beamen...

3.  Ambitieus: Het grootste torenuurwerk ter wereld terug bevestig en in werking aan de Sint-Romboutstoren.  Nog ambitieuser: de aanzet tot een theater-en concertruimte voor 1000 toeschouwers, een internationale cultuurstad als Mechelen waardig.

4.  Jan De Maeyer, de directeur van het conservatorium, die vele jaren het beste van zichzelf heeft gegeven, en die met pensioen gaat.

5.  Minder hinder door wegen-en andere werken, een gevoel van veiligheid, en vooral veel gezond verstand bij de verkiezingen in oktober.

 

 (foto: Jamila Hamddan Lachkar)

Jamila Hamddan Lachkar  -  Fiere Mechelaar met wortels in Marokko, maar stam en bladerdak in de Mechelse wind!  Gehuwd met een ingewortelde Mechelaar en twee zoontjes met grote dromen.  In mijn job bezig met mijn grote droom: gelijke kansen voor iedereen en in mijn schaarse vrije tijd genieten van mijn gezinnetje, familie en vrienden.  En als er nog tijd over is, vrijwilliger zijn in een sociale beweging, en helpen waar nodig...

 

1.  Het Mechelse memorabele en tofste moment: voor mij de aaneenschakeling van heerlijke momenten van alle Mechelaars: een geboorte, een klein en groot feestje, het ontmoeten van Mechelaars met groete en kleine dromen, een eerlijke babbel, een schouderklopje, onverwachte steun uit een onverwachte hoek; generatiesolidariteit in mijn buurt...  Kortom: er gewoon zijn voor elkaar in tijden van individualisering.  Voor mij buitengewoon!

2.  Triestig wordt ik van steeds afscheid te moeten nemen van dierbare personen in familie-en vriendenkring.  Voor Mechelen was het heengaan van Jowan Lamon een dag om nooit meer te vergeten.  Een grote meneer, met een grote betekenis voor de stad.  Pijnlijk, woorden schieten te kort...

3.  In 2012 wil ik graag wat meer warmte onder de mensen.  En wat meer solidariteit.  Wie het goed heeft, kan best een beetje missen aan wie het minder goed heeft.  In 2012 hoop ik ook dat de Mechelaars verstandig gaan stemmen.  Voor een positief project, voor partijen die het goed menen met alle burgers, oud, jong, nieuw, dik, dun, arm, rijk, blond, bruin, groot, klein, met of zonder handicap, holibi, enzovoort...  Onze stad is een stad van mensen door mensen. Op gebouwen alleen kan je niet bouwen...

4.  De Mechelaar van het jaar zijn eigenlijk alle buurtbewoners die zich vrijwillig inzetten voor de medemensen!  Dat is van onschatbare waarde!  Duizendmaal dank!

5.  Voor volgend jaar wens ik alle Mechelaars een gelukkig, gezond, kleurrijk, succesvol, zonnig, verrassend, inspirerend, ongewoon, creatief, leuk en mooi 2012 toe!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Toffe reeks,

heb nog niet alles gelezen (dat komt nog)

lokale betrokkenheid kan er nooit genoeg zijn

 

chris

Dieë "genpensjeneerde babysitter / Mechelenblogtverschijnsel" blijft een enigma (want geen foto).

;-)

Die Gimycko blijft een kwispel ( zie nl.wikipedia.org/wiki/Kwispel ) want tot hiertoe geen antwoord op de eindejaarsvragen!)

@gepensjeneerde ga ne keer een raadszittingske bijwonen, dan kunt ge vaststellen dat er wel degelijk gemeenteraadsleden met inhoud bestaan. Er zijn er:-) Om dat vast te stellen moet ge wel enige "inzet" betonen want het zijn ongemakkelijke en harde stoelen zenne:-)

Just ma een gedacht!

 @anOniem 7. Ik zou Jokke dat toch niet aanraden zeune. Ge moet daarvoor door regen en wind en dan al die trappen van stadhôôs en als ge naar huis gaat riskeren uw geld afgepakt te worden. Nee, nee Jokke blijft gij maar stillekes in uwe fauteuil zitten.

@anOniem 7 (niet gecontroleerd): die stoelen zijn me niet vreemd! Ik zat er al op in den tijd dat er nog een plaatselijk verslaggever van de Libre Belgique de raadszittingen volgde!

Zoek maar eens uit in de raadsverslagen op welke datum een burgemeester tegen een bepaald raadslid X zei: "Mijnheer X, als we uwen raad over die xxxxxx hadden moeten volgen, dan hadden we in de Nekkerhal het belgisch skikampioenschap slalom kunnen inrichten"

De grootste aanwezigheidscijfers van het publiek op de raadszittingen worden opgetekend bij de eedaflegging als al de familieleden en aanverwanten van de pas nieuw verkozenen aanwezig zijn! Daarna sturen zelfs die ook hun kat!

 

@jokke, dat van die palen in de Nekkerhal (om de constructie goedkoper te maken) heb ik toen zelf meegemaakt vanop die ambetante stoelen:-) maar aan de jeugd van nu moogt ge toch geen vragen stellen over de "middeleeuwen". Maak er dan liever een spelleke warm en koud van.....

Jokke, wat is het nu met al die Xsen ?

Knap werk Jan, om al die Mechelaars  te vragen naar hun beeld van dit jaar en hun plannen in de toekomst. 

Dankjewel Peter.  Het was leuk om doen, maar ik heb er flink wat tijd in gestoken.  Maar het 't was plezant werk.  Ik ben erg blij met de medewerking van velen.  Enkelen die ik érg graag in mijn lijstje had opgenomen, zijn door een aantal redenen deze keer niet kunnen ingaan op mijn vraagjes.  Ik ga hun naam niet verklappen, maar volgend jaar bestook ik hen opnieuw!   ;-)  Ze zijn bij deze gewaarschuwd.  Zo'n lijstje samenstellen is natuurlijk altijd risicovol, maar ik heb getracht zo 'breed' mogelijk te zoeken.  Zelf ben ik verrast door de grote verscheidenheid in antwoorden, een aantal 'hits' niet te na gesproken. 'De stad' wordt bekeken door veel verschillende brilletjes.  En da's maar goed ook.  Een stad heeft vele facetten.