De eindejaarsvraagjes (2)

met categorie:  

(foto: Jan Smets)

Opnieuw vertelt een groep Maneblussers hoe ze het nu haast afgelopen jaar ervaren hebben...: Jonge en oudere Mechelaars, man of vrouw, bekend of minder bekend: maar allemaal hebben ze een stevige band met deze stad, en geven ze er hun eigen-zinnige kijk op...

1.  Wat vond je het meest memorabele, tofste 'Mechelse-Moment-van-het-jaar'?

2.  Wat vond je anderzijds het ergerlijkste, verdrietigste, ..., Mechelse gebeuren, waar je liever niet meer aan terugdenkt?

3.  Wat zou je graag zien veranderen in Mechelen in 2012?

4.  Wie is voor jou de Mechelaar van het jaar?

5.  Wat wens je de Mechelaars toe volgend jaar?

 

 

 (foto: Jan Smets)

Samira Essiaf - 40 jaar; geboren en getogen MM'r (Mechelse Marokkaanse Maanblus(ster); ondervoorzitter van de vzw Sharaf (Mechelen); vrijwilliger Plan België (regio Mechelen); Secretaris Generaal STOPE (European Society for Paediatric Oncology) in huidige job.

 

1.  De dag waar ik met de gidstocht 'Wie blust er de maan' mocht starten...  Hebben veel leuke reacties gehad (inclusief wachtlijsten hihihihi).  Maar het belangrijkste voor mij was de brug die we hebben getracht te vormen tussen de Mechaars (het maakt niet uit wie, hoe of wat).  En het leuke aan dit concept was dat uiteindelijk iedereen al op de 'brug' stond (zonder dit te beseffen).

2.  Het overlijden van Jowan Lamon.

3.  Graag zou ik een 'Mechelen' willen zien waar IEDEREEN aan werkt om er een fijne stad van te maken en misschien alvast te beginnen met naar elkaar te luisteren en elkaars mening te respecteren.

4.  Het klinkt heel cliché, maar voor mij is elke Mechelaar een Mechelaar van het jaar...  Want dit vormt de schoonheid en sterkte van ons Mechelen.

5.  Ik wens iedereen een goede gezondheid, veel geluk op elk vlak, maar bovenal een glimlach voor elke dag, en dit 366 dagen lang (2012 is een schrikkeljaar...)

 

 (foto: Jan Smets)

Barend De hont - 48 jaar; projectleider vzw RomboutWordtWijzer

 

1.  Het terugbrengen van de oude wijzerelementen naar de toren, met dank aan Luc Michiels.

2.  Dat meteen na dit event iemand op één van de Mercedes pickups is ingereden, op 50 meter van de toren - Ik zat aan het stuur...  Het moet je maar gebeuren  ;-0)))  RTV was op dat moment Luc Michiels aan het interviewen; op de achtergrond zie je het onvermijdelijke gebeuren...  tsss.

3.  Dat het Torengezicht zijn ogen mag terughebben; de wijzerplaten terug aan de toren natuurlijk.

4.  Gouden Carolus Classic (brouwerij het Anker): 8 bekroningen in 6 jaar, waarvan zopas tot beste bier bekroond door Test Aankoop.  Chapeau!

5.  Goede gezondheid, vrede, en genieten van de grootste uurwijzersskeletplaat ter wereld   ;0))

 

 (foto: Jan Smets)

Rudi Demets - 62 jaar; stadsgids

 

1.  De inhuldiging van het Beethovenmonument.  Van Beethoven is een gegeven waarvoor ik jaren heb gelobbyd.  Met dank aan iedereen die me mee steunde en het stadsbestuur (en ook Yves Vandenbussche van Novotel) die dit hebben ingezien en opgepakt.

2.  Het omverrijden van hetzelfde monumentje.

3.  Minder leegstand in de stad.

4.  Elke Mechelaar die de voortdurende werken met de daar bijhorende last geduldig verdraagt, zonder te veel zeuren.

5.  Eerst en vooral een goede gezondheid en verder niet te veel problemen met de crisis die er aan komt, en die we sowieso gaan voelen...

 

 (foto: Jan Smets)

Linda Hoorelbeke - 60 jaar ; werkt op de dienst musea en kerken

 

1.  Rik Wouters in het Schepenhuis.

2.  Opgebroken straten waar maar geen einde aan komt.

3.  Nog wat kankerplekken zien verdwijenen.

4.  Iedere mens die positief bijdraagt voor een goede sfeer.

5.  Veel geduld en een positieve visie.

 

 (foto: Jan Smets)

Koen Smets - 45 jaar; verpleegkundige.  Wonend in Walem

1.  Leuk is dat Coloma opnieuw ontsloten is via de Colomabrug en de Tervuursesteenweg.  Als inwoner van Walem kan ik de renovatie van ons Dorpshuis ook geslaagd noemen.  Vermeldenswaard is ook de aanzet om het Zennegat voor de wandelaar en fietser toegankelijker te maken.

2.  Ergerlijk vind ik de fietspaden of non-fietspaden, de oneffenheden om op de fietspaden te geraken.  Dit zeg ik als nieuwbakken gebruikmaker van dergelijke infrastructuur op Mechelse bodem.

3.  Ik wens verder dat het stadsbestuur en de bedrijfswereld inspanningen zullen doen om onze twee roemrijke voetbalclubs een gezamelijk, modern en multifunctioneel voetbalonderkomen te bezoren.  En ja hoor: ik ben wel degelijk ne Kakker!

4.  ik denk hier aan een Mechelaar die vanuit zijn kunstzinnige invalshoeken 'zijn Mechelen' bewierookt...

 

 (foto: Jan Smets)

Annick Verhaert - 48 jaar; al 17 jaar wonend op het Groot-Begijnhof; vrijwilligster Oxfam-Wereldwinkel

 

1.  De heropening van de 'nieuwe wereldwinkel' in de Hoogstraat.

3.  Méér fietsenstallingen in de stad en de stationsbuurt.

4.  Postuum: Jowan Lamon.

5.  Een stad zonder wegenwerken en optimaal toegankelijk voor IEDEREEN!

 

 (foto: Jan Smets)

Luc Swinnen - 61 jaar; journalist

 

1.  Het ludieke eerbetoon aan de tedere anarchist Frans Croes op Hemelvaartsdag 2 juni.  In de wetenschap dat met zijn overlijden de artistieke en non-conformistische scène uit eind de jaren zestig en begin de jaren zeventig definitief ten grave werd gedragen.

2.  Even ergerlijk als onbegrijpelijk: het neerpoten van de Lamotbrug.  Oschoon de verwijdering ervan in zeven haasten door burgemeester Bart Somers werd afgekondigd, zou die Mauer er gewoonweg blijven staan.  Beurk!

3.  Vers bloed is gezond.  Een nieuwe coalitie in het stadhuis.

4.  Rik De Saedeleer voor het uitgeven van zijn boek 'rik'.  Even eenvoudige als grote seigneur.

5.  De plaatsing van de uurwerken op de Sint-Romboutstoren en de tijd die er terug analoog gaat verstrijken.  En naar alle waarschijnlijkheid ook trager! Ha!

 

 (foto: Guido Verlinden)

Guido Verlinden - 57 jaar.  Werkt bij streekontwikkelaar IGEMO als energie-deskundige en heeft 30 jaar winkel gehad in Mechelen.  Actief in het verenigingsleven, handelscomité BZ, UNIZO en Wijkraad

 

1.  Korenmarkt zomert: 9 vrijdagen met weinig middeln; een zeer toffe organisatie die Mechelaars bij mekaar bracht in een zeer positieve geest.  Hoe dat je van een moeilijke situatie (openbare werken) iets positief kan maken.

2.  Er was voor mij geen enkel zeer ernstig negatief moment.  Het was wel ergerlijk bijvoorbeeld door geen levering van Chinese stenen, dat werken niet konden verder gezet worden op plaatsen waar mensen hun boterham moeten verdienen.  Maar zoals U in mijn vorige punt ziet, is er iets tof van gemaakt.

3.  De mentaliteit is al verbeterd: de Mechelaar is al veel fierder op zijn stad, maar dit kan nog beter - gemoedelijker, warmer, samen er voor gaan.

4.  Voor mij mag dat gerust onze burgemeester zijn.  Maar er zijn er nog zoveel andere die voor Mechelen veel betekend hebben.

5.  Dat de Mechelaar zich nog meer thuis mag voelen in zijn eigen stad - zich geen nummer voelt in Mechelen, en een verbondenheid met alle Mechelaars kan ervaren en voelen.

 

 (foto: Jan Smets)

Hilde Herman - 77 jaar; gepensioneerde verpleegkundige; vrijwilligster

 

1.  De 'toevallige' ontmoeting met Marcel Kocken - hij had tijd - ik had tijd - en hij weet enorm veel over alle hoekjes en kantjes van Mechelen.  Wellicht zal mijnheer Kocken mij en de ontmoetingsplaats niet herinneren, maar het zegt enorm veel over het grootse verleden en zijn huidige inwoners van Mechelen.  Zonder 'pretentie: ik heb er van genoten.

2.   Ik was, met vel anderen, aanwezig in de kathedraal - het was Paaswake.  Twee cameraploegen - nog een paar (radio?-reporters stonden klaar.  Waarvoor: de naweeën 'operatie kelk'.  Dhr.R.Vangheluwe had zijn interview gegeven.  Het mes stond scherp.  Tijdens de viering bleef het vrij rustig - maar met de homilie: wat zou Mgr. Léonard daarover te vertellen hebben?  En driemaal helaas - hij zei er niets over, wat nu?  De opnameploegen stonden voor schut; het draaien werd een beetje stopgezet en later hernomen.  een enkeling droop af, en na de dienst verdween één ploeg onmiddellijk, de andere bleef wachten op een nawoordje.  De ploegen hadden hun taak volbracht, maar intussen de biddende en zingende gelovigen afgeleid van het sacrale gebeuren.  Twee dage later, de maandagavond, zag ik op mijn pc mijn zingend persoontje, in de Paaswake.  Om van te verschieten.

3.  Er is reeds zo heel veel mooier geworden in Mechelen tijdens de 30 jaar dat we hier wonen.  Misschien wat minder vandalisme (glazen banken op de Veemarkt die kapot geslagen worden), bushokjes met voedselresten en papier, graffiti, overvolle bussen tijdens de spitsuren, wat eerbied voor zeer bejaarde en gehandicapte mensen, wat minder luidtaterende GSM-gebruikers in het straatbeeld...  Géén grote dingen, maar een vleugje vriendelijkheid, een goede-dag-knikje, soms een helpende hand als de roltrappen op Nekkerspoelstation (weerom) niet werken...

4.  De straatveger, met zijn blauw karretje, voortzeulend in weer en wind - vooral deze van de veemarkt (zeker een vijftiger, als het niet meer is).  Proficiat man, je bent er altijd weer, en na de poetsbeurt zijn de bushokjes weer netjes!

5.  Ik wens elke Mechelaar, jong en oud, levensruimte, levensvreugde toe - een blij(er) gezicht, vriendschap van komende en gaande, kortom Mechelse hartelijkheid.  Dat kunnen ze - we zijn hier uit andere oorden - blijven plakken.  En we zagen dat het goed was!!

 

 (foto: Jan Hellemans)

Jan Hellemans - 62 jaar; in Frankrijk wonende Mechelse kunstenaar

 

1.  Rik Wouters.

2.  De brug op de Vismarkt.

3.  Het uurwerk op Sint-Romboutstoren.

4.  Sjarel van den Bergh.

5.  Bomaanslag op de Mottige Brug.

 

 (foto: Katleen Van Hoorenbeeck)

Katleen Van Hoorenbeeck -  38 jaar. Na 12 jaar communicatie, sales en marketing bij achtereenvolgens een automobielconstructeur, ASAdventure, een bank en een verzekeraar, 7 maanden sabbat, deeltijds zelfstandige in bijberoep in promotie van hoopvolle projecten in muziek, sociale secote en duurzaamheid, én op zoek naar een soortgelijke job als bediende.  "Gehuwd en prachtige tweelingzonen met Mechelaar in hart en nieren, Alain Croon"

 

1.  'Zing mee met Kestens en Donnez, op 9 december in de spiegeltent.  Even alle ego's opzij, en brullen maar!  Samen met Tom kestens, Pat Donnez, Wouter Berlaen, Patrick Riguelle en John Terra.

2.  Het is al vergeten en vergeven.

3.  Meer en waarachtiger solidariteit en verdraagzaamheid, meer duurzame initiatieven, meer out-of-the-box denken!  Een straat vol verticale tuinen!  Kijk op http://www.slideshare.net/Spero_Belgium/newsfeed

4.  Alain Croon.  Hij engageert zich ten volle voor zijn stad, zijn bedrijf en zijn gezin.

5.  Mens sana in corpore sano.  een gezonde geest in den gezond lichaam!

 

 (foto: Jan Smets)

Nick Vanhaute -  39 jaar; torenwachter/uurwerkmaker Stad Mechelen

 

1.   Het inluiden van de zes historische klokken van de Sint-Romboutstoren was voor mij de topper van het jaar.  Mede door de samenwerking van verschillende partijen om zo'n grote klus in korte tijd te realiseren.

2.  Het onweder van 28 juni dat zowat de hele toren en halve kathedraal onder water zette.

3.  Het Sint-Romboutskerkhof verandert in positieve zin.  Het wordt blijkbaar een mooi groen plein.  Jammer dat er geen plaats is voor de stenen wijzerplaat die van daar afkomstig is.  De meeste Mechelaars herinneren zich deze wijzerplaat nog wel van toen ze rond Margareta lag op de Grote Markt.  - Een wijzerplaat, tijdloos, op een voormalig kerkhof tussen bomen en groen: het was al de bedoeling in 1758 toen ze daar gelegd werd...

5.  Uiteraard een goede gezondheid, en laat ons vooral genieten van deze prachtige stad die volgend jaar na alle werkzaamheden nog mooier en aangenamer zal zijn!

 

 (foto: Jan Smets)

Nelly Ardoullie  - 70 jaar eind deze maand, geboren, gewerkt en gepensioneerd in Mechelen

 

1.  De mooie 'Rik Wouters'-tentoonstellingen: eerst in Lamot, en nu in het Schepenhuis.

3.  De stad verder verfraaien en waardevolle gebouwen renoveren.

4.  Niemand in het bijzonder...

5.  Vooral een goede gezondheid...