Springlevende Sinte-Mette

met categorie:  

                     

                     

(foto's: Jan Smets)

 

    

     

 

Sinte-Mette is springlevend.  De intense samenwerking tussen Sinte-Mettegenootschap , stad en wijkcomité's heeft zijn vruchten afgeworpen.  Niet alleen werd de publiciteit rond het gebeuren sterk opgedreven, ook in scholen en buurten heeft men een tandje bijgestoken.  Het mooie herfstweer was een meevaller, en zo konden we flink wat meer zangertjes spotten in de Mechelse straten.

 

Nu heb je misschien in je eigen straat weinig of geen Sinte-Mettezangertjes gezien.  Dat kan zijn.  Het hangt een beetje af van buurt tot buurt.  Deze morgen was ik op weg voor Radio Reflex, samen met Jenny, de vrouw van Rudi De Mets, om kriskras door Mechelen zangertjes op te snorren die het enige echte Sinte-Mettelied wilden zingen voor de micro.

We vertrokken in de Hanswijkenhoek, waar het in sommige straten behoorlijk druk was.  Aan mijn eigen deurbel  in de Stenenmolenstraat, hingen wel een vijftigtal zangertjes.  In Muizen-dorp was het ook vrij druk.

Daarna reden we naar het centrum, waar het in de  Heihoek nog behoorlijk stil was.  Het zingen zou daar pas veel later op gang komen, zeiden me achteraf medewerkers van het buurtcomité.  De binnenstad was stil te noemen.  Battel die de avond voordien al een geslaagde stoet opzette, was weer een meevaller.  Meer kinderen, die daarbij ook nog mooi verkleed waren ook.  Ook het echte Sinte-Mettelied is duidelijk terug in opmars.

Na Battel ging het richting Walem. En Walem mag zich terecht een Sinte-Mettedorp noemen!  Daar kon je over de (kinder)koppen lopen.  Mooi hoe ze daar vasthouden aan hun eigen, lichtelijk gevarieerde versie van het bekende lied.

In het Groot-Begijnhof troffen we ook enkele fraai uitgedoste groepjes aan! 

We konden deze morgen natuurlijk niet alle wijken en dorpen bezoeken.  Dus: vul maar aan met eigen ervaringen zo je wil.

Het grote kinderfeest had dit jaar niet in Scheppers plaats, maar in Lamot.  Het werd dus een tikkeltje bang afwachten of die verandering zou inslaan.  Maar wat een succes!  Nooit waren er zoveel deelnemers aan de zangwedstrijd.  45 groepjes stonden op de planken, en da's zowat 114 kinderen!

 

Het decor veranderde, maar het concept was hetzelfde: een warme, niet-commerciële sfeer...  Een écht kinderfeest dat ook kon gesmaakt worden door de ouderen.

 

Jeanneke en Wiske die jaren de pannenkoeken bakten, maar nu de pan hebben doorgegeven, werden terecht in de bloemetjes gezet.

De jury, met  Marcel Kocken enJenny en Marlies, de echtgenotes van Rudi De Mets en Marcel, kreeg versterking van Melanie De Laet, de kinderburgemeester van Mechelen, die haar vriendinnetje Lina Helsen had meegebracht.  Ze werden al snel goeie maatjes met ouderdomsdeken Marcel.

 

Het was allemaal zo deugddoend.  En Rudi zei duidelijk voldaan: "Sinte-Mette is terug de grond uitgekropen!  Hij leeft!"  En dat kan ik beamen.  Zo doen we verder!

 

                     

  

  

 

                    

    

     

  

 

 

Hier de Sintemettezingertjes van de Heihoek op 11/11/11 (foto's van Ingedc)

Het was een groots feest daar in Lamot, ik heb een heel fiere voorzitter gezien van het genootschap... goe gedaan pa!!!!

Voor ons Lisa was het de eerste keer aanwezig, maar ze heeft zich reuze geamusseerd en wist niet waar eerst kijken!

Op naar volgend jaar!

T.D.M.

We mogen als Mechelaars terecht fier zijn over dit herboren gebruik. Dankbaar voor de organisatoren die er hun beste ik voor gaven. En nu de zangertjes nog meer overtuigen om niet het 'sint maarten...hebben staarten-Lied' te zingen maar ons beroemde, en prachtige Sinte-Mettelied in ons sappig Mechels taaltje. Eens je dat lied kent, zing je niet anders meer. Als Mechelaars moeten wij eisen dat ze ons Sinte-Mettelied zingen en niet iets anders. De buit is dan wel trager binnen, maar mij schiet er altijd een traan in het oog als enkele rasechte Mechelaartjes ons lied mooi vertolken.

Bravo aan organisatoren en zangertjes!

In Hombeek was het gematigd druk. Hartelijk dank aan de milde schenkers. Welk lied de kinderen zongen ? Het origineel Hombeeks natuurlijk. 

herboren,

maar niet overal

geen enkele zanger helaas :(

Nu nog een Mechelse bakker vinden die, eenmaal per jaar, echte onvervalste Mechelse Sintemettekoeken wil bakken en dan zijn we er helemaal !

Die zullen zeker niet misstaan naast onze Mechelse Maantjes (chocolaatjes), Mechelse Torentjes (zandkoekjes), Mechelse Margrietjes (citroenkoekjes) en Mechelse Maneblussertjes (koekjes met glazuur).

:-)

Hier boert het helaas ook achteruit, met als dieptepunt gisteren: nul.

Werk voor de Mechelse buurtcomité's*, dus ?

* Buurtcomités zie rechterkolom op deze Blog

Na 17 jaar Elzestraat, waar de Sinte Mettezangers zelfs bij regen de straat op trekken, is de opkomst in Mechelen erg laag, maar na 4 jaar is er verbetering merkbaar !

Gazet van Mechelen, met commentaren van onze kinderburgemeester, Marcel Kocken en Artuur Slaets:

 Ook 25 jaar in Elzestraat gewoond, daar was het idd heel de dag de ene achter de andere.

En hoe smaakten de Sintemettepastillekes met ons ( beroemd / berucht ) Mechels logo ?

;-)

Gisteren mt de Grote QSinte Mette ook een schot in de roos. Het was een schitterende Sinbte Mette. Mijn dank aan iedereen, de leden van het genootschap, de medewerkers van de jeugddienst, Mechelen kinderstad, Lamot, alle ouders, alle kinderen, anonime symphatisanten en al wie ik nog zou vergeten. Zonder jullei was dit niet mogelijk. Sinte Mette leeftbterug en nu voortdoen. Tot volgend jaar....

MERCIEKES

 

jammer, niemand gezien in de zelestraat. Hoera, meer snoep voor mij :-)

Bij ons thuis ondanks de "welkom Sinte-Mettezingers"-affiche slechst drie groepjes zangers, waarvan één gewoon voor de show.

Hier op deze blog is Sinte-Mette anders wel druk doende: op 3, 8 én 11 november.  Drie keer voor ne frank, zeiden ze vroeger.

Op den blog is het zoals aan uw voordeur Koen: drie keer, waarvan éne keer voor de show!  ;-)

Nee, alle gekheid op een stokje.  Sinterklaas smijt er véééééél meer publiciteit tegenaan, en wordt hierbij geholpen door vele knechten, zwart of wit, commercanten, TV...  Daarom wou ik - overtuigd van mijn Heilige Plicht als Mechelaar en Sinte-Mettegenoot, deze Sint-met-grijzen-baard een handje te helpen, en drie maal met een andere invalshoek onze manteldragende Mecheleir te belichten: met een aankondiging, vanuit de basis in een kleuterklas, en  met een sfeerverslag van de dag zelf...

Maar nu gaat ik een jaartje zwijgen, want de gemijterde uit Spanje stoomt in full speed naar onze gewesten en onze toren is klaargemaakt om deze Gebenedijde Opvolger van Martinus met de nodige égards te ontvangen...

Sinte-Mette mag de kast in - stolp erover, en volgend jaar laten we hem weer los op alle uffrakes in onze Stede...

;-))