Kiekens in ons station?

met categorie:  

(foto: VRT)

Ik kan me natuurlijk sterk vergissen, maar..., ik denk het niet.  Bij het bekijken van de trailer van de nieuwe VRT-sitcom 'Kiekens', die ons vanaf morgenavond wordt opgediend, lijkt het decor, me...euh...nogal zwaar geïnspireerd op het fifties-tegeltableau uit ons centraal station.  Ben ik de enige die dit ziet, of viel het jullie ook op?

(foto: Jan Smets)

 

Als dit zo is, dan is dit best een leuk weetje. Ik heb deze tegelfries in expostijl in ons station, dat over afzienbare tijd tegen de vlakte gaat, altijd wel mooi gevonden.  Het is een fraai voorbeeld van de bouwstijl uit die wonderjaren.

Naar het schijnt zou dit tableau zorgvuldig worden ontmanteld, en zou het later een plaatsje krijgen in het nieuwe stationsgebouw.  Laat ons dit vooral hopen.

Blijkbaar is dit kunstig mozaïek een inspiratiebron voor een TV-serie.  Er lijkt wat 'geprutst' met de tafereeltjes, en de kleuren zijn wat 'aangepast'...; maar verder lijkt het me toch wel duidelijk dat er een verband is.

Tussen haakjes: 'Kiekens' van Stany Crets speelt zich af in een leraarskamer in een vergeten school... Morgenavond ga ik alvast aandachtig het decorum bekijken...Want nu zie ik enkel maar een fragment.  Ik ben benieuwd of ik het bij het rechte eind heb...

Die eerste foto doet me aan de 'Ouwe zwemdok' denken. Tekeningen idd stijl Centraal Station.

Volgens mij is dit geen decor hoor, maar een echte locatie... Dus waarschijnlijk gewoon van dezelfde "ontwerper"... Spuuglelijk vind ik het persoonlijk...

Voor zover ik weet is het overgrote deel van deze sitcom opgenomen in studio (Alfacam te Lint) .  Het is dus allemaal decor.  En zo te zien heeft de decorbouwer zich laten inspireren door ons station. 

 @tommyG over kleuren en smaken valt niet te redetwisten

des gouts et des couleurs on ne se dispute pas

Ik dacht ook meteen aan het station. Dat dit in elk geval de inspiratiebron is, lijkt buiten kijf.

 

De gele muren, de trap en de blauwe deuren doen me erg denken aan mijn middelbare school: Het koninklijk atheneum in Deurne van architect eduard van steenbergen. Zou straf zijn als ze dat allemaal in decor hebben gezet, maar het kan! De tegelmuur was daar niet aanwezig denk ik. Kan me die toch niet herinneren.

@Malenie: groot gelijk.

@tommy: we zullen over zo'n vijftig jaar het nu te bouwen station eens bespreken. Als het er dan nog staat. Als ze het dan niet al neergeslagen hebben wegens 'spuuglelijk'. Neo-modernisme is ook niet alles.

 

Decor of geen decor, flauwe kost was het !  Als dat humor is....

Gelijk heb je Roger!  Nadat ik het decor bekeken had, hield ik het dan ook al gauw voor bekeken, en na tien minuten heb ik de knop omgedraaid...  Maar ja, da's ieders smaak zeker?  Enfin, het ging me alleen maar over het decor... 

 Liese heeft gelijk (voor een deel).  Ik was bij de opnames betrokken, en het decor is een exact nagebouwde kopie van het atheneum van Deurne.  Helemaal nagemeten en in dezelfde afmetingen nagebouwd in de studio in Lint.  De tegelmozaiek zal een stijlelement uit die tijd zijn zeker?

@malenie : Volledig akkoord. Vandaar dat ik ook benadrukte dat ik dat PERSOONLIJK spuuglelijk vind... Iedereen heeft recht op een mening, jij, maar ook ik...

@Liesje : Ik weet niet zeker of ik hier over vijftig jaar nog zal rondlopen op aarde, de kans bestaat, maar toch relatief klein vrees ik :-)
De maquette die ik heb gezien is in elk geval veelbelovend en qua praktische kant kan ons station er alleen maar op vooruitgaan...

Chapeau voor de decor moet ik wel zeggen, maar over de reeks moet ik Roger volgen, flauw vind ik het persoonlijk... Ik persoonlijk dus... Benadruk maar even dat ik aan niemand mijn mening wil opdringen... Dat wordt hier heel vaak verkeerd begrepen blijkbaar...

Een schaamteloze kopie van de stijl van Falty Towers. Kiekens is Basil Fawlty met al zijn trekjes en tics, en die jongen van het secretariaat is Manuel "from Barcelona". Zoals dikwijls is de kopie meestal slechter dan het origineel. Spijtig dat iemand als Danny Crets dit zo koudweg kopieert. Foei!

Ik zag enkel wat fragmenten, maar méér ga en wil ik zeker niet bekijken. Wat ik zag was genoeg om te weten dat dit waardeloos is.... Slechte humor: spijtig - slecht gekopieerde/ gejatte humor is nog heel wat erger... zeker als je dan nog zo dom bent om - idd. Rudy -  Fawlty Towers/ Cleese / Monty  Python poogt te imiteren.. AUW !!!
Zou "kiekens" op de makers slaan?

Het ergste vind ik dat dit onding gefinancierd (of aangekocht) wordt met belastingsgeld.   Die eerste aflevering heeft mijn mondhoeken op geen enkel moment naar boven gekregen, gans in tegendeel, ik heb me zowat de ganse tijd geërgerd aan dat onnozel en waardeloos gedoe.

De volgende afleveringen mogen zij voor mijn part dan ook steken waar de zon niet schijnt...

Ik zal nog maar eens dwars gaan liggen: de eerste aflevering stond me niet aan maar vanaf het ogenblik dat je beseft dat ' het er zo over is ' kan je een vermoeden krijgen dat er een doel was / is. Inderdaad, veel elementen verwijzen naar BBC series met hun typische huis-humor. Vlaamse humor is natuurlijk niet hetzelfde maar ik wil nog wel een paar afleveringen zien vooraleer ik mijn oordeel vel.

Roger, ik kan van in mijne zetel zappen en dat duurt nog niet telang. 

Tja G.L., in Oembèk staat de vooruitgang blijkbaar niet stil...

Verdorie, ik wist niet dat ik nog zo rap was...  Toen men vanavond aankondigde dat "Kiekens" ging beginnen, wierp ik me met één sprong van achter mijn bureau op de afstandsbediening van de TV om er toch maar geen glimp van te moeten opvangen.

Als dàt humor moet voorstellen dat men Stany Cretz zijn handen dan maar vlug verzegelt in bokshandschoenen  zodat hij niet meer in staat is om soortgelijke onzin neer te pennen.