Rombout laat zijn luidste stem weer horen!

met categorie:  

  

(foto's: Jan Smets)

Indrukwekkend!  Als het verzamelde brons van onze toren zijn luidste stem deed horen na méér dan 90 jaar, stonden we haast met ontroering en kippenvel - met oordopjes in - te luisteren...  De  zwaarste luidklokken van ons land weergalmden boven Mechelen...  En mijn Maneblussershart klopte in de keel.  Van trots.

 

  

De Sint-Romboutstoren is sowieso al uniek te noemen met zijn twee beiaarden en historische uurwerkinstallatie.  Vandaag is hij dat nog veel méér geworden.  Immers, de zes historische luidklokken die nog steeds in hun originele klokkenstoel uit 1685 hangen, werden vandaag opnieuw ingeluid, nadat ze zijn gerestaureerd.

Oorspronkelijk konden deze zes kleppers in onderlinge combinaties geluid worden of ook als basbegeleiding met de beiaard.  Vorige eeuw zijn ze in verval geraakt, tot geen enkele meer kon luiden...  Jammer.

 

Maar gelukkig hebben de stad, de kerkfabriek van Sint-Rombout en de vrienden van de kathedraal samengewerkt om dit recht te zetten.  Deze mooie samenwerking zorgde er voor dat de kostbare klokken werden hersteld en het gelui van de Sint-Romboutstoren sinds 90 jaar weer compleet is.  Bovendien kreeg de klok Rombout van Luc Michiels van de bvba Michiels, torenuurwerken en beiaarden, een nieuwe gesmede klepel van 126 kilo.

 

Vandaag kreeg de pers die talrijk aanwezig was, al de gelegenheid om de luidklokken aan het werk te zien, én te horen.

Bart Stroobants gaf eerst wat uileg over de geschiedenis van de zes klokken, waarna torenwachter Nick Vanhaute verder ging met de technische uitleg.

  

(en ook historicus en stadsgids Patrick De Greef was er bij...)

  

(TV-Mechelen beklimt de ladder om een mooi standpunt te zoeken voor zijn film...)

     

En dan was het tijd voor het machtige gelui...  De oordopjes mochten in, en dan kon het gebeier beginnen.  De fotografen en cameralui zochten een geschikt plaatsje op om de fraaiste plaatjes te schieten.  Straks dus ook uitkijken naar de 'bewegende' beelden van RTV en TV-Mechelen...

(Bart Stroobants geeft een woordje uitleg...)

  

Het was een heerlijk gevoel om zich vandaag Mechelaar te weten...

 

Let op!  Zaterdag aanstaande, 15 oktober krijgt iedereen de kans om de gerestaureerde luidklokken te horen inspelen.  Dit kan vanuit de tuin van Contour op het Sint-Romboutskerkhof.  Dit vanaf 15 uur.

Torenwachter Nick zal er bovendien uitleg geven bij het inluiden van de klokken Salvator, Karel, Rombout, Sint-Jan Berchmans, Magdalena en Libertus.  Luc Michiels tenslotte zal er vertellen over de bijzondere band van zijn familie met 'onze' toren (reeds 150 jaar lang!)

De toegang is gratis.  Wat zou je tegenhouden om deze toch wel unieke gebeurtenis te missen?

 

Maar laat ik nu even Nick Vanhaute aan het woord met een mooie uitleg over deze zes klokken:

'De luidklokken van Sint-Romboutstoren zijn ons allen dierbaar. Hoeveel torens zijn er tijdens de oorlogen immers niet leeggeroofd. Onze luidklokken zijn onderdeel van de eerste beiaard en daardoor moeilijk te verwijderen. Dit is waarschijnlijk hun geluk geweest. Dat luidklokken tevens onderdeel uitmaken van een beiaard is tegenwoordig een zeldzaamheid. De luidklokken van de OLV-toren te Antwerpen waren ooit onderdeel van de Kapittelbeiaard, het andere deel verhuisde in de jaren 1950 naar Hoogstraten. De klepels van onze zes klokken kunnen aan een gesmede ring gedaan worden, die verboregen is met een pedaal onderaan het beiaardklavier. Op die manier vormen zij het basregister van de beiaard. Hier in de Sint-Romboutstoren zijn al deze accesoires nog aanwezig. De gesmede ringen, maar ook het systeem om de klok te blokkeren zodat deze niet kan gaan schommelen als de beiaardier enkele keren de betreffende basklok zou aanslaan waardoor de afstand tussen klepel en klok steeds zou veanderen. De hamers van het automatisch speelwerk op de basklokken zijn gesmeed en authentiek, met enkele mooie exemplaren. Deze hamers kunnen ook vast gezet worden als de klok luid, zodat deze zich zeker nooit in het beweginsveld van de klok kunnen bevinden. Het blijft de boodschap om van al deze accessoires gebruik te maken wanneer de kostbare klokken geluid worden. Ze zijn ondertussen geëlektrificeerd en uitgerust met luidmoteren. Het ambacht van het koppelen en ontkoppelen van de beiaard en het wegtrekken van de hamers zal hier altijd blijven. Men kan niet alles automatiseren. Het zou de historische klokkenstoel te fel ontsieren door elektromagneten en dergelijke. Bovendien kunnen deze handelingen kleine mankementen zoals versleten klepelleer, een losgekomen bout of andere onregelmatigheden vroegtijdig ontdekt en verholpen worden. Met onze twee kleinste klokken er weer bij, is het gelui, zoals destijds geïstalleerd, weer compleet. Technisch is het mogelijk om alle zes klokken samen te luiden. Muzikaal echter niet. In de oude klokkenluiderstabellen vinden we een samengelui terug van vijf. Het zijn Magdalena en Libertus die muzikaal niet samengaan. Dus vier + Magdalena. Libertus kan onderdeel zijn van kleinere geluien of functioneren als zelfstandige luidklok.  Libertus en Magdalena samen zouden de toren laten janken en dat willen we onze stadstrots niet aandoen...'

 

Wie méér wil weten, moet zaterdag beslist op het appèl zijn!

  

(Luc Michiels voor de camera van RTV)

  

(torenwachter Nick Vanhaute, Luc Michiels en stadsbeiaardier Eddy Mariën bij de klok Rombout, die nog niet zo lang geleden zijn nieuwe klepel kreeg...)

 

 

 

 

 

Geweldig, knap werk heren. Mechelen op de wereldkaart ! Nog van dat ....

het was mooi om horen (op m'n terras aan de Koningin Astridlaan! een schril contrast met het lawaai van de openingsdag van Lessius!!

 Mooi verslag Jan !! Ikke ook trots natuurlijk :-)

Terecht Chris!  ;-)  Mooi werk van jouw man, Luc! 

RTV brengt ook een filmverslag van het gebeuren van daarstraks in haar nieuwsuitzendingen.

Dit is tenminste nuttig én positief nieuws.

 Schitterende weergave Jan,

Bedankt !

Meer over onze luidklokken vind je hier.