Oude speelgoedwinkels in Mechelen

met categorie:  

Als Mechelaar en verzamelaar van oud speelgoed, wil ik de vraag lanceren of iemand info, documentatie, foto's van interieur en/of exterieur heeft van speelgoedwinkels die Mechelen vroeger rijk was (toen het nog niet allemaal Bart Smit of Fun was).

Ik denk bvb al aan degene uit mijnen tijd: den Hobby Shop ad Veemarkt, Christiaensen in de kelder van den Euro Shopping, diene in de Hoogstraat (waar nu Oxfam zit, pand is zopas verbouwd), diene in de Adegemstraat waar achteraf dienstencentrum Den Deigem is ingekomen, etc. 

mersie oep veurhand!

Niet direct een winkel, maar je hebt (of had) speelgoedfabrikant Dima op den Battelsesteenweg en speelgoedfabrikant Triumph in de Kerkhoflei.

Dima bestaat nog steeds, ze zitten op de Battelsesteenweg en voeren knuffels uit in gans Europa. Ik mocht hen een jaartje geleden rondleiden door onze schone stede.

Is Dima een fabrikant of gewoon ne groothandel ?

Want, als ze fabrikant zijn, kunnen ze misschien eens een omgekeerde beweging maken en ons eens rondleiden in hun (schoon) fabriek.

Bij ne volgende opendeurdag, misschien.

Allez, just an ID, zeunne...

;-)

Foto Gimycko

Ik herinner me nog levendig een speelgoedwinkeltje in de Katelijnestraat, schuin tegenover de stadsheimelijkheid. Vandag is er  een telefoonwinkel ( of was het er net naast, weet ik veel)

Ik was toen zo'n 10 jaar misschien en die verkochten prachtige loden ridders te paard. Die ridders hadden een opklapbaar vizier en het enige "hedendaagse" was een plastieken lans. Ze werden geleverd in diverse kleuren volgens hun wapenschilden. Pas veel later kwamen er plastieken ridders. Soldaatjes waren toen wel al in kunsstof herinner ik mij.

Ze werden,  denk ik, in Engeland gemaakt en zaten in een eenvoudig wit doosje. Ik was er verzot op en mocht regelmatig als beloning voor bijvoorbeeld goede schooluitslagen eenridder kopen van ouders of grootouders "vrouw van Mechelenstraat". De eigenaars waren een in mijn ogen oudere heer en dame. Ik dacht dat die man een "titantolleke" op het hoofd had.

Wel, er is natuurlijk die "speelgoedwinkel" op de Veemarkt, tegenover de Sint-Pieterskerk.  Maar die is gespecialiseerd in de die-hard-spelers van moeilijke of eindeloos-durende gezelschapspelen waar de recreant het geduld niet voor heeft of waar die vastloopt in de duizelingwekkende spelregels.

Dit was MIJN antwoord op bovenvernoemde "games", een tijdje geleden.

@Rudi: die speelgoedwinkel was "Van Gijsel", de dame sprak altijd van "onze menier" als het over de titantollekesdrager ging! Die was de modeltreinspecialist in deze zaak!

al mersie veu de reakses!

 

@gimycko: prachtig, die reclames van Triumph! Ik moet nog eens met mijn grootmoeder gaan klappen, die vertelt altijd dat ze vlak voor den oorlog in het 'poeppekot' werkte, ze moest de ogen in de poppen steken, denkelijk was dat dan bij die firma Triumph. Ze zeiden er 'kot' tegen, omdat het naar het schijnt maar een bouwvallig fabriekske was.

De speelgoewinkel over Stadsheimelijkheid was ook bekend onder de naam Vranckx.  De man met het titantolleke moest qua kin zeker niet onderdoen voor Raymond Vh Groenewoud.  Men had er een ruime keuze aan bouwdozen van Revell en Märklin treinen en mijn eerste soldaatjes van papier maché kwamen van daar.
Zij die mijn diverse oorlogen hebben overleefd staan thans in het speelgoedmuseum.

Een andere gespecialiseerde zaak voor modeltreinen (Märklin, Fleischmann) en al het toebehoren (Völlmer, Kibri, Faller, Preiser) was bij Jacques Rijckmans op de IJzerenleen.

Het "bazarreke" van Maria aan de Hoogstraat was aanvankelijk een klein winkeltje  tussen de Brusselpoort en de St Jacobstraat.  Eind jaren 50, begin jaren 60 is ze dan wat verderop verhuisd waar ze een grote vernieuwde winkel uitbaatte.

Ivm de betere merken modeltreintjes, dewelke de Roger hierboven vernoemt... 

Er is toch nog een lange tijd een winkel geweest in het begin van de Augustijnenstraat, vlakbij de Veemarkt.

Ik vermoed dat die maar enkele jaren geleden is verdwenen.

De Hobby Shop op de hoek van de Augustijnenstraat werd reeds in het blog van Taunomatic aangehaald.

Aanvankelijk was het een winkel tussen de Hanekeef en cinema Flora.  Na het verdwijnen van de cinema en nadien van de nieuwe dancing ABC, werd het hoekpand vernieuwd en werd zowel het gelijkvloers ervan als de speelgoedwinkel ernaast omgevormd tot één grote speelgoedzaak.  Ze werd vanaf dan uitgebaat door de dochter en haar echtgenoot Tony Linsen.

Als Taunomatic achter antiek speelgoed zoekt, stel ik voor dat hij eens gaat kijken in die "antiquariaten" in de Katelijnestraat (tussen Stadsheimelijkheid en Nieuwe Beggaardenstraat), want daar staan - geloof ik - nog schommelpaarden uit den tijd van Keizer Karel.

Misschien kan hij ook eens rondneuzen in dat antiquariatenwinkeltje in de Guldenstraat, vlakbij de Hoogbrug (naast dieë bloemenwinkel).  Dat winkeltje is onlangs opgefrist en door de vitrine zie ik daar precies toch wat oud speelgoed staan, zoals een oude ijzeren draaitol.

Allez, just2letUknow...

:-)

Hallo,

Heb je soms nog van die leuke info over onze buurt ???

1) Ik ben webmaster van Buurtcaputsteen.be (site van het buurtcomité) en zou die advertentie van die speelgoedwinkel als curiosum op onze website willen zetten,mag dat ?

2) Ik zoek oude fotos van Mechelen met zoveel mogelijk auto's op, ben oldtimer-freak :-) ...

Grtjs. Rik

Ha Rik, dan hebben we dezelfde passie ;-)

Daarnaast verzamel ik vooral oude speelgoedauto's, Dinky Toys, Corgi Toys, Matchbox, ... alles van voor 1985.

inderdaad gimycko, in dat winkeltje Acanthus valt soms eea te vinden! Onlangs nog een stapel oude autofolders daar gekocht, grotendeels afkomstig van oude Mechelse garages (misschien ook een blogske waard) alsook het boekje 'Wie kent ze nog-de Mechelaars', het originele boekje van 'Mechelen bouwt' en een reklammeke van  't eitfabriek de Soleil ;-)

@ Taunomatic :

Ook al eens gaan kijken bij Sint-Janneke met zijn Lammeke, vanvoor in de Katelijnestraat (vlakbij Sint-Romboutskerkhof) ?

En misschien vind ge ook nog wat in dat snuisterijwinkeltje op de Vismarkt, naast het Ankertje ad Dijle (vroeger 't Staminée van den Boodoo en later de Gust).

@ gimycko: ja zenne, de Jan van in de Katelijnestraat ken ik al lang, ik loop er regelmatig binnen, heeft vroeger ook nog Matchbox verzameld. Was ne goeie maat van Louis Neefs, heb van hem al veel foto's gekregen. Hij verkoopt al eens iets in consignatie voor ons, soms ruilen we,...

Jokke, in onze joengen toad waren er speelgoedwinkels in de Koeistraat en de Sabbestraat. Waar zijn die allemaal naartoe ?

@ GL : Ge zijt met uw kleinkinderen toch al in het Speelgoedmuseum geweest ?

Speelgoedmuseum - Foto Gimycko

Gim, wij maakten ons speelgoed zelf maar op latere leeftijd trokken we wel eens naar den Burton.-)) Voor uwen tijd zeker; 

@ GL : Inderdaad.

En waarmee spelen uw kleinkinderen vandaag ?  Met Angry Birds, misschien, op hunne iPhone4S ?

;-)

aan de meneer van buurt Caputsteen,

het is geen speelgoed, maar dit was ooit ook een winkel in onze geburen

advertentie uit 1937

 

Meubelzaak Dra 1937

@ G.L.  Het speelgoed dat ze in de Burton hadden heette Lily...

Rudi,

hiermee heb je het telefoonnummer van Van Geysel

 

@ Marc VC: knap hoor, dat reklammeke van den Dra. Ik heb nog ergens een fotooke van de fabriek.

En als je heel goed gaat kijken, dan zie je op de zijgevel van 1 van de huisjes die over de zijingang van het kerkhof staan (Kleine Nieuwendijkstraat) nog een vage gevelreclame van meubelen DRA.

Was er ook geen speelgoedwinkel -ttz modeltreinen en -autootjes- op de Ijzerleen ter hoogte van de huidige Standaard boekhandel of net iets verder? Moet in de jaren zeventig geweest zijn en misschien wel tot in de jaren tachtig.

Ik heb hier een uitgave uit 1968 van de Mechelse Gids waarin ( o.a.) alle speelgoedwinkels werden opgesomd:

  • Baby Palace,Hanswijkstraat 9
  • Weduwe Lombarts,Brusselsesteenweg 82
  • Monnoyer Geitestraat 3
  • Nauwelaerts Victor, Hoogstraat 59
  • Potums J., Keizerstraat 6
  • Schippers, Bruul 112
  • Van Geysel W., St. Katelijnestraat 50
  • Van Lil Hubert, Hoogstraat 5

Als kind ging ik altijd bommekes en fuseekes kopen op de Nekkerspoel tussen de Borchtstraat en de Gemeenteschool, ik herinner me echter niet meer of die madam ook speelgoed verkocht.

                                    

@Omar: zoals geplaatst door Roger Kokken op do, 27/10/2011 - 09:36.

Rycmans op de "Yzeren Leen" !

was oorspronkelijk "het" adres voor het betere schrijfgerief.

@Roger,

              Lily uit Leven. En ondanks het feit dat ze er veel verstand van had is ze toch ook eens in de val gelopen. Wat ik er nooit gezien heb is vechten.   

In het gebouw van Dima werd voorheen nog Coca-Cola gebotteld.

Ik probeer me de naam van de speelgoedwinkel in de Adegemstraat te herinneren, maar kan er helaas niet opkomen.

Welkom op de Blog, Wide-O.

:-)

Geen echte speelgoedwinkel misschien maar als klein manneke keek ik vroeger uit op het krantenwinkeltje aan het begin van de Adegemstraat, schuin tegenover het Zwaanstraatje. Voor de kranten of de boekskes had ik geen aandacht, voor de speelgoedautokes daarentegen wel. Menig matchboxke heb ik daar mogen uitkiezen!

Tegenwoordig verzuipt ge, rond deze tijd van 't jaar - naar Sinterklaas toe, in 't speelgoed.

Vooral in den Bart Smith, in die groothandelspeelzaak in Leest en in de speelgoedsectie van de Carrefour in Zemst.

Er moet precies veel geld te verdienen zijn met speelgoed.

Dank u G. :)  Ik was hier al eerder, maar dat was een paar jaar geleden, op een ander platform.

Bart, bedoel je misschien de Boekuil? (aangenomen dat het "begin" van de straat wordt gezien vanaf de Battelsesteenweg.)

@bart doms: inderdaad, diene had Matchboxskes, daar heb ik er ook veel van gekregen, ze zaten achter den toog in een kaske met schuifkes, en de madam legde dan die shuifkes op den toog en dan mogt ge der eentje uitkiezen! ("en eentje maar hé, want ge hebt al zo veel otookes, er is geen enkel ander kind dat zoveel otookes heeft!", aldus mijn moeder ;-)

Dag Marc,

Bedankt voor de info !

Mogen we die advertentie ergens op onze website plaatsen ? Dat is dan al een goed begin ...

Grtjs. Rik

tegenover het Zwaanstraatje had men de krantenwinkel van Rik Dehert (speler van Racing) dus quasi naast café stad Antwerpen, kant Graanmarkt dus. de Boek Uil is op het einde van de Adegemstraat.

Ik ben op zoek naar Barbiepoppen van het merk Mattel !!! Als jullie nog poppen van dit merk in jullie kelders of op zolder hebben liggen ( poppen van 1959-1987) laat het mij dan weten !!! Alvast van harte bedankt !!!

Beste Mensen,

 

Ik zoek blik speelgoed uit China, japan en Duitsland als jullie iets hebben

stuur me een mailtje.

Groetjes

Christophe

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <img> <map> <area> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <strike> <code> <cite> <center>

Meer informatie over formaatmogelijkheden

To prevent automated spam submissions leave this field empty.