Mechelen betoverd door pure tonen uit het Hoge Noorden: Susanna Wallumrød

Wat zit er toch in het (drink-)water, in de lucht, aswolken of in de genen van de Scandinaven en Ijslanders? Heel wat opmerkelijke, eigenzinnige en sublieme muziek komt vandaag uit Scandinavië. Vroeger kenden we enkel Abba. Later kwamen daar ondermeer  Kent, Cardigans, Sugarcubes en Björk bij.

Nu zijn er boeiende voorbeelden te over, zeker op het 'eigenzinnige front': Sigur Ros, Mugison, Mum, Jóhann Jóhannsson, Paatos, ... Susanna & The Magical Orchestra en ook: Susanna Wallumrød -  of: Susanna zonder haar 'Magical Orchestra' dus . Deze Noorse schone bracht dinsdag 25 oktober de Mechelse stadsschouwburg in vervoering met haar knappe minimalistische pianospel en haar unieke en prachtige stemgeluid. Met eigen nummers en wel heel gedurfde covers...Singer-songwriter en multi-instrumentaliste Silje Nes, landgenote van Susanna, verzorgde het voorprogramma. Aanvankelijk stond Silje alleen op het podium, zichzelf begeleidend op gitaar en ondersteund door effects en delay, later begeleid door twee handlangers op drum en viool/ basgitaar.

Nes  nam ons mee op een minimalistische ingetogen folk- en indietronicatrip die een zevental composities, bevatte. Opvallend: het ietwat iele en fragiele stemgeluid van Silje, waar ze spaarzaam op was, Er werd veel gebruik gemaakt 'delay' en effecten, misschien iets té veel. Zachtjes dreinende, haast letargische postrock en speelse simpele liedjes. Dat klonk dan als 'Amatorski meets Sigur Ros meets Paatos'.

Met sterke momenten zoals 'Commited To Memory' en 'Crystal' en zeker ook de instrumentale setopener. De set bevatte misschien iets te weinig dynamiek en de spaarzame aanpak werkte vast niet voor iedereen. Maar mooi: dat was het wél.

Na de pauze was het dan de beurt aan Susanna die het even zonder haar 'The Magical Orchestra' doet. Rond kwart voor tien wandelde Susanna, samen met gitarist en drummer het podium op. De betovering kon beginnen. Dit was genieten. Zo mooi. Al van bij het eerste liedje (For You) viel op wat een apart en prachtig stemgeluid de Noorse heeft, vol, soms ei zo na hees, dan weer crystalhelder. En: hoe subtiel dat pianospel, met de drummer en gitarist als de bescheiden maar nodige komma's en punten, in de 'overall' sound.

Susanna loste alle hooggespannen verwachtingen, en dat wat beloofd werd in de bio moeiteloos in. “We're going to play a few songs of mine and some of others”. Bij het eigen songmateriaal, zaten verder nummers zoals 'People Living', 'Believer', 'Hangout' en 'instant favorites' van jullie verslaggever: 'Born in the Desert' en zeker ook 'We Offer'. Allemaal liedjes die je bij het nekvel grijpen, gebracht met veel branie en emotie, in een klankkleur die betoverend en hypnotiserend werkt.

Behalve het sterke eigen materiaal (goed: ook van Susanna & The Magical Orchestra) zaten er ook flink wat covers in de set. Al ervoer je die allesbehalve zo want de manier waarop Susanna de songs volledig herwerkt en ze zich volledig eigen maakt is lichtjes fenomenaal. En zo was het meer dan genieten van een ronduit prachtige en beklijvende versie van Nico's 'Janitor of Lunacy' of die Thin Lizzy-rocker 'Jailbreak' die geheel anders klonk in Susanna's interpretatie: herboren, uitgekleed zonder de power te verliezen: erg sterk! Maar dat geldt zeer zeker ook voor het haast onherkenbare, en dus toch net wél, 'Jolene', jawel: Dolly Parton. Van het origineel wordt jullie verslaggever nu niet echt wild (van Dolly Parton trouwens ook niet - dit geheel terzijde). Maar dit was een weinig fantastisch. Oh !

Badfinger's 'Without You' (1970) werd in ere hersteld. Geen slappe 'Knuffelrock-versie' zoals die van Nilsson (1972) dus, maar een potige en potente pianoballad met een prachtig zingende Susanna. Ook heel knap: 'Can't Shake Loose', in 1983 de derde solo-single voor ABBA's chanteuse Agnetha Fältskog.

Tori Amos, die vrijdag 28 en zaterdag 29 oktober trouwens concerteert in Antwerpen en Brussel, ook een pianiste/ zangeres met lef, doet het ook: een song van anderen volledig naar haar eigen hand zetten en zich de song volledig eigen maken. Dat kan Susanna minstens even goed. En dat gold absoluut ook voor de sublieme afsluiter: niets minder dan Joy Divisions 'Love Will Tear Us Apart'. Wat een geschenk zeg!

Het enige spijtige aan de set van Susanna was dat het veel te kort was. De dertien liedjes waren zo voorbij en smaakten naar minstens het dubbele. Gelukkig kon wie dat wenste ook nog Susanna's muziek mee naar huis nemen: haar twee solo-cd's en de drie albums als 'Susanna & The Magical Orhestra' waren te verkrijgen aan tien euro het stuk.

Een optreden van Susanna Wallumrød ? Warm aanbevolen: betovering en 'onder de indruk zijn' gegarandeerd, 'verkocht ' zijn behoort ook tot de mogelijkheden...

> Setlist:
For You/ Jailbreak (Thin Lizzy) / Without You (Badfinger) / We Offer / Jolene (Dolly Parton) / 'Can't Shake Loose' (Russel Ballard) / Hangout / Born in the Desert / Janitor of Lunacy (Nico) / Believer / People Living / Love Will Tear Us Apart (Joy Division) // BIS: Lily.
 

tekst: © Markec
foto's: © Bart Schelkens

Mooi Mark dat je voor mensen die door het drukke gezinsleven niet meer buiten geraken deze prachtige concerten weergeeft.

Mooi verslag, moet een geweldige avond geweest zijn.

Knap verslag van een mooie avond. Ik ben zelf nog geen grote fan van Silje Nes, maar wel van Susanna.