Chris Joris stelt ten toon in Hombeek

 (foto's: Jan Smets)

Hij is in de eerste plaats (althans toch bij mij) bekend als muzikant.  En dan nog niet zo'n doordeweeks artiest.  Hij is een talent van Mechelse bodem die ver buiten de stadsgrenzen waardering en bewondering weet te oogsten.  Maar..., hij is ook beeldend kunstenaar.  En dat weten er veel minder.  Chris Joris - een man die van vele markten thuis is.  Hij toont dit aspect van zijn veelzijdig creatief kunnen in 't Archief in Hombeek, vanaf 25 oktober...

Chris Joris schilderde en tekende heel gedreven tussen 1968 en 1975.  Toen stelde hij ook ten toon in Mechelen - op de Grote Markt en in het cultcafé 'Herten Aas' op de Haverwerf.  Maar Chris behoorde niet tot de toenmalige populaire neo-bewegingen van surrealisme, abstractie op pop-art.

Toen Chris besloot om zich voortaan toe te leggen op de muziek, geraakte zijn plastisch talent zo'n beetje in de vergeethoek.  Zijn muzikale loopbaan schoot omhoog als een komeet.  Het schilderen verdween op de achtergrond.

De rassenstrijd en de burgerrechten in de USA, maar ook de jazzmuziek (hoe kan het ook anders) en de persfotografie zijn de inspiratiebronnen voor Joris.  De zwarte mens wordt overwegend in zwart-witte prenten neergezet - vaak in een geladen, symbolische statigheid.

Chris Joris heeft de draad terug opgenomen.  Hij hanteert weer meer het penseel.  Nu sluipen er ook kleuren in zijn zwart-witte of sepia-werken.  En toch lijken die niet echt deel uit te maken van het totaalbeeld.

 

"Ik beschouw deze huidige werkjes als een overgangsperiode naar een stilaan loslaten naar een grotere vrijheid binnen mijn figuratieve mentaliteit.  Improvisatie is heel belangrijk in mijn muziek, doch blijf ik als schilder dicht bij een picturaal verhaal en staat de menselijke figuur centraal.  Ik zoek naar een symbiose van het meer innerlijke en het voor de hand liggende picturale, maar wil eerlijk blijven en zet ik mezelf niet onder dwang deze evolutie te 'fungeren'..."

(Chris Joris)

 

  

Meer info:

Expositie schilderijen en tekeningen van de jaren zeventig tot nu.

Op dinsdag 25 okober gaat de vernissage door in 't Archief (Frans Reyniersstraat 19 Hombeek), met om 19 uur receptie en toespraak.  Dit wordt gevolgd door een optreden van Tuur Florizoone, Nick Thys, Laurent Blodiau en Chris Joris himself.

De expo loopt tot midden december.  Op 15 november en 6 december worden de werken gewisseld.

 

 

 

Welkom in Hombeek. 

De 'opening' mét Chris zal ik helaas moeten missen, maar ik ga zeer zeker een kijkje nemen... lijkt me zeer interessant!