Torenhoog

met categorie:  

    

(foto's: Jan Smets)

Het was voor mij op Open-Monumentendag van dit jaar hét absolute letterlijke en figuurlijke hoogtepunt.  Al jarenlang intrigeert het gotische torentje van Den Duytsch op de Korenmarkt mij.  Het was dan ook een uitgelezen kans dat deze historische toren kon beklommen worden op 11 september.  Daarvoor diende je wel netjes op voorhand in te schrijven bij de dienst Toerisme, want men kon de wenteltrap van het Gildehuis van de Oude Kruisboog (want da's natuurlijk de officiële naam van het monumentale pand) alleen op in groepjes van vijf.  Velen visten jammer genoeg achter het net.  Daarom neem ik jullie graag mee naar boven - torenhoog - om jullie mee te laten genieten van interieur én uitzicht!

  

Huis Den Duytsch is een meer dan indrukwekkend pand.  Dat zie je aan de imposante voorgevel aan de Korenmarkt, maar bij deze gelegenheid ook vanuit de prachtige tuin.  Het was dan ook één van dé publiekstrekkers vorige zondag.

Ik ga over de geschiedenis van dit Gildehuis verder niks meer vertellen.  ik verwijs graag naar de knappe brochure over deze Open-Monumentendag - rijk gestoffeerd en mooi uitgegeven, en verkrijgbaar voor het luttele bedrag van drie euro.  Of misschien kan je nog eens mijn oude topic nalezen:

http://www.mechelenblogt.be/2010/01/den-duytsch

Vreemd genoeg is er over de bouw van de toren weinig tot niks geweten.  Op het stadsplan van 1575 van Braun en Hogenberg is op de plek van de huidige Korenmarkt 8 alleen een breedhuis weergegeven. Zowel het diephuis met trapgevel in tradionele bak-en zandsteenstijl tegen de rechterzijde van de achtergevel als de huistoren ontbreekt.  En eigenaardig genoeg is er ook in de teruggevonden schepenakten tussen 1562 en 1597 geen enkel spoor van de toren te vinden.  Bijkomend onderzoek is nodig om te bepalen of de opdracht van deze toren, die qua stijl te situeren is op de overgang van gotiek naar renaissance, werd gegeven door de hoogadelijke familie Schoofs in het begin van de zestiende eeuw, die toen het pand bewoonde, of pas later door Claude Ritz, de Duitse wijnkoopman die het pand kocht in 1562...

In 1874 kocht de heer Lion het voormalige gildehuis.  Voor wat er in die tussentijd allemaal gebeurde met het huis, verwijs ik terug naar de hierboven vermelde link, en de brochure.  Lion zette samen met de heer Vermeulen een zaak ijzerwaren op.  Kort na de aankoop liet de nieuwe eigenaar de grote trap van blauwe hardsteen tussen gelijkvloers en eerste verdieping uitbreken. Omdat deze ingreep volgens stadsarchitect de stabiliteit van de huistoren bedreigde, werd besloten tot de afbraak en wederopbouw van de hele constructie. De dakconstructie was echter nog maar pas verwijderd, of leden van de Koninklijke Commissie voor Monumentenzorg lieten de werken stilleggen.  Na enige discussie en met flinke subsidie werd de toren uiteindelijk gerestaureerd.

De familie Hertsens die ondertussen in bezit was gekomen van het historische pand, zag in 1980 zich verplicht om haar activiteiten als ijzerhandel stop te zetten.  De huidige eigenaar is in 1984 begonnen met de restauratie van het hele huis, waarin interieur stevig werd aangepakt, en aan de achterzijde de minder waardevolle achterbouwen werden afgebroken... Maar da's weer een ander verhaal... 

 

Laat ons nu maar de toren opklimmen!

 

  

Daar gaan we dan.  In het onderste gedeelte van de toren - waar hij nog breder is, is een gezellige zithoek ingericht.

Wat later wordt het allemaal smaller, en beklimmen we de wenteltrap.  Door de venstertjes kunnen we toch al enkele glimpen van de stad onder ons waarnemen.  Tussen de daken zien we al een stukje van de OLV-straat...

Natuurlijk is ook hét waarmerk van de Dijlestad  - Sint-Romboutstoren - te zien (waar niet?), en wat verder zie ik Guldenstraat en Hoogbrug , en aan de einder ons stadhuis en rechts de Sint-Petrus en Pauluskerk. De duiven zitten onverstoord op de daknok...

  

Wat hoger krijg je een majestueus uitzicht.  Tegen de dreigende wolken tekent zich het silhouet van OLV-over-de-Dijle zich af.  En een stuk verder, links, de OLV-van Hanswijkbasiliek...

Onder ons ligt de Guldenstraat.  En op de voorgrond zie ik de geveltop van huis De Clippel, van torenuurwerkmaker Michiels.  Zie je ook de toren van de kerk van OLV-van Leliëndael in de Bruul?

  

Mooi zicht op de OLV-straat en een stukje van de Korenmarkt...

Hier zien we richting Hoogstraat.  Merk de torenpunten van de Sint-Jan Berchmanskerk, Brusselpoort en watertoren op...  Op de foto rechts zie je de De Langestraat in een verrassend perspectief...

  

De ruitjes lijsten OLV-van Hanswijk en OLV-van Leliëndael mooi in...

  

En natuurlijk ook de knap gerestaureerde OLV-over-de-Dijle boven de Korenmarkt oprijzend...

Let hier eens op de schouw...  Buiten zien we de Korenmarkt.

                            

Aan de andere kant ligt de fraaie tuin van Den Duytsch.  En hiernaast rechts kunnen we onbeschaamd binnengluren in de tuin van Luc en Chris Michiels van De Clippel...  Prachtige binnentuinen in het hartje van onze stad!

Links op de foto zie je Hoogbrug, een stukje IJzerenleen en daarachter ons stadhuis.  Op de foto rechts zie je de voormalige Minderbroederskerk, dat nu kerkhotel is. En daarachter rechts de Heilig-Hartkerk in de Adegemstraat...

  

En als laatste: een nieuwsgierige blik werpen op het dakterras van het Lamotgebouw aan de Adegemstraat...

Tevreden en voldaan sta ik wat later terug op de Korenmarkt.  Met stijgende verbazing beklom ik één van de bekendste en minst gekende torentjes van de stad.  Het was een ervaring die ik graag met jullie delen wou...

Het was ook wat mij betreft het hoogetpunt van OMD dit jaar.

Bedankt om dit met ons te delen, Jan! Zo kon ik er toch ook mee van genieten. Het stond op mijn verlanglijstje, maar door omstandigheden moest ik de OMD dit jaar helaas weer aan mij laten voorbijgaan.

prachtig Jan !

er zitten mooie beelden tussen !

 

Leuk dat je deze foto's laat zien Jan. Ik doe al jaren als gids mee aan OMD Roosendael, wat als nadeel heeft dat ik nooit de kans krijg deze pareltjes te zien. Het zou wel eens leuk zijn moest er nadien nog eens een extra bezoekje worden ingericht...

Bedankt voor dit mooie verslag, Jan!

Dank u wel Jan - ook voor een andere kijk op onze tuin :-)

Is dit pand nu in eigendom van de stad of in privé bezit?

Dit is in privébezit...

Wij zijn nl voor ons huwelijk van volgend jaar op zoek naar een locatie voor een huwelijksviering . Eventueel met tuin zoals in Den Duytsch.

Of als er toevallig hier op het forum iemand een leuke locatie weet ik de stad, die mag het mij gerust laten weten. :-)

De Cellekens ?