Mechelen Rockt - De Contouren: overzichtsexpo waar muziek inzit

Optredens van Joe Jackson, Fischer Z, Dead Kennedys Madness en U2 in Mechelen. Huh? Jawel, in de jaren ’80 stonden deze acts op Mechelse podia. Dat leer je ook uit de indrukwekkende muur met affiches op de Expo ‘Mechelen Rockt: De Contouren’ die zaterdagavond 10 september van start ging in Cultuurcentrum Mechelen.

Op talrijke foto’s zie je ronkende namen uit het ‘Mechelse luik’ van de Belpop: Bizjoe, Willy Donni, De Snaar, Bert de Coninck, Aroma di Amore, ... Er zijn tal van platenhoezen, krantenartikels en ‘prularia’ - excuse moi le mot. De expo brengt een sfeerbeeld van de muziekscene in Mechelen vanaf de jaren ’60 tot en met vandaag.

Na de geslaagde ‘Niet van gisteren’-expo  van vorig jaar kun je dus opnieuw herinneringen ophalen, of zaken aan de weet komen over het sociale en culturele weefsel van de Dijlestad. ‘De sfeer van grote dagen’* wordt opgeroepen met ondermeer foto’s, krantenartikels, authentieke platenhoezen en die indrukwekkende muur met affiches.

De muziekscene in Mechelen, het randgebeuren, de contouren... Jan Torfs’ Jukebox magazine, het ontstaan van de Dijlefeesten in de jaren ’70 over Radio Reflex en vzw Roadrunner, Club Revue in de jaren ’80 tot Kamikaze en Maanrock vandaag: het komt allemaal aan bod op deze expo.

Aanvullend op de expo komt er eind september ook nog een krantje uit dat een beeld schetst van de muziekscene in Mechelen.

Mechelen Rockt’ is een samenwerking van Cultuurcentrum Mechelen, Erfgoedcel Mechelen en Contour 2011 en sluit mooi aan bij het thema van deze Contour-editie; ‘Sound & Vision - Beyond Reason’.

Tijdens de opening op zaterdagavond waren enkele betrokkenen van het Mechelse muziekverhaal aanwezig zoals Luc Smets (The Pebbles), Jan Torfs (Jukebox), Sjarel van den Bergh (Bizjoe), Jan de Smet (De Snaar, De Nieuwe Snaar) en ook Wif Vanpoucke (Wif Records en de man die vele acts naar Mechelen haalde.
 
Enkele getuigenissen van hen, alsook tekst en uitleg van cultuurfunctionaris Anne Van de Voorde en Steven Opdebeeck en Natalie Gielen van Contour vind je in onderstaand filmpje van TV Mechelen waaraan jullie verslaggever mocht meewerken:


Mechelen rockte en doet dat nog steeds
. ja, toch?! Kijk maar eens naar de programmatie van Cultuurcentrum Mechelen, Dijlefeesten, Maanrock, Vispop, ... Maar we zullen het nu wel zonder een U2-optreden moeten stellen. Tenzij die nieuwe concertzaal er komt misschien? ;-)

Je kunt de expo ‘Mechelen Rockt: De Contouren’ dagelijks bezoeken, tijdens de openingsuren van Cultuurcentrum Mechelen, nog tot 25 oktober. Gratis en voor niets: doén dus!


(*) verwijst naar de titel van het gelijknamige album van Aroma di Amore (1985)

tekst: © Markec
foto's: © Markec - behalve affiches expo: ©
Cultuurcentrum Mechelen