Dit verdient géén bloemetje!!

    

(foto's: Jan Smets)

Mag ik even lucht geven aan mijn frustratie?  Het is mijn stijl niet om te zeuren en te kankeren op alles wat verkeerd loopt in ons Mechelen, maar deze keer wil ik mijn 'vriendelijke kijk' op mijn stad inruilen voor een boze en verontwaardigde blik.  Voilà - dit lucht al op...

Voor de tweede keer deze 'zomer' hebben creatieve geesten gemeend om de floralische versierselen van onze mooie stede te moeten 'aanpassen' met een artistieke bewerking.

 

Amper een maand geleden moesten twee bloembakken aan de Fonteinbrug er aan geloven.  Met flink wat wrikwerk werden ze losgerukt, en hingen de bloemen zieltogend over de reling.  Pas na enkele weken werd het euvel hersteld en werden nieuwe bloembakken gehangen aan de balustrade.

En vanmorgen merkte ik dat ook de Hoogbrug er mocht aan geloven.  Ook daar werden weer twee bloembakken losgetrokken.  Ik krijg de kriebels van deze uitingen van pure vernielzucht.

Ik hoop dan ook heel erg dat als zulke vandalen, wie het ook mogen wezen, op heterdaad betrapt worden, zij hiervoor ernstig worden verbaliseerd.  Wie zulke vandalenstreken meent te moeten uithalen uit verveling, domheid of haantjesgedrag, verdient niet beter.

Ik hoop ook dat ook dat de bakken terug gevuld en bevestigd worden op korte termijn.  Deze toestand leverde daarstraks niet alleen afkeurende blikken en commentaren op van voorbijwandelende toeristen, maar nodigt ook andere onverlaten uit om deze vorm van sport eveneens te beoefenen. 

Op deze stralende zomerochtend vol belofte wil ik verder 'geen zaag meer spannen', maar dit moest er dan toch even 'af'...   Alleen maar omdat ik zo van deze stad hou...  De daders geef ik de suggestie om in de toekomst boterbloempjes te gaan plukken op de wei...  Best ook prettig.

Vandalisme als dit ga je helaas nooit kunnen tegenhouden, hoe spijtig het ook is. Macho-gedrag in combinatie met de nodige zattigheid wanneer festivals en events de stad overspoelen. Ga nu inderdaad maar naar buiten, geniet van het mooie weer en geniet van alles wat wél mooi en geslaagd is.

Jans heeft natuurlijk gelijk. Maar het is te hopen dat ze die boterbloempjes niet bij hem gaan plukken.

Maar even ernsig nu.Een paar dagen geleden na een belangrijke voetbalwedstrijd in Mechelen werden er zelfs van die bloembakken ergens in de stad gestolen en in de Zenne gekieperd. De oorzaken van die uitspattingen zijn gekend, de aanpak laat op zich wachten. 

O, en het houdt daar niet bij op. Toen de ringen aan het dijlepad werden vervangen door reddingsboeien, in de fluo-oranje kastjes aan de reling, werden de boeien door snotapen in de dijle gegooid. Sindsdien zijn de kastjes LEEG.

"Op een dag zat er een jonge snaak op de reling te balanceren, intussen kijkend naar de mooie bloembakken en de geweldige contouren van de fonteinbrug. Plots passeerde er een bus over de brug die hard toeterde omdat er een zooveelste fietser zonder kijken voor de wielen reed. De jonge snaak op de reling viel van verschieten achter over in het water. Hij bleek in paniek en kon daardoor niet zwemmmen. Iemand liep naar het kastje om de boei te gooien maar het kastje was leeg....
De volgende dag meldde de krant het droevige nieuws dat er een jonge gast verdronken was in de dijle naast het dijlepad wegens nalatigheid of door de schuld van vandalen."

Het is gelukkig maar een verhaaltje maar die het schoentje past trekke het aan
en een verwittigt man is er twee waard

 

Jan, zoals op vele plaatsen deze zomer gekend is: hangjongeren die zich vervelen en geen respect meer hebben.

Ze op kamp sturen, wie heeft daar nu ook nog vertrouwen in?

Voor mij, ik geniet van een stralende dag, deze ochtend al leuke foto's getrokken en hoop dat dit weekend hier in alle harmonie verloopt en het onweer achterwege blijft.

 

Dit is de schuld van de stad.Deze worden niet gecrontroleerd wat dat is niet nodig.En als ge klacht indiend als je iets voor hebt,dan krijg je een standaard brief met vermelding"niks of niemand verplicht u om zich daar te begeven!

Hangjongeren houden niet van hangplanten. Mooi dat je dit ook eens in de verf zet Jan, dan wordt er misschien eens gereageerd door toevallige voorbijgangers. Ik krijg van veel toeristen leuke opmerkingen over die prachtige planten in de stad. Dan is dit gedrag echt wel negatieve reklame. Uiteindelijk draait elke inwoner wel mee op voor de schade.

Ik heb het niet voor vandalisme uit verveling. Ik ben echter benieuwd wat de stadscamera 's hebben opgenomen zodat gerechtvardigde repressie kan genomen worden. Geldboetes? Neen. Gevangenis? Neen. Gemeenschapsdienst, daar ligt voor dat soort wandaden de oplossing. Verniel je je omgeving? dan ga je je omgeving herstellen. Een gezonde dosis verantwoordelijkheidsgevoel aankweken en je wint aan alle kanten en noem het dan voor mijn part maar een moderne vorm van chain gang. Ik kan daar gerust mee leven.

Twee mineurvraagjes: Kunnen ze ze pakken? en kunnen ze ze snel en adequaat straffen? In de twee gevallen is het de overheid die moet kunnen anticiperen want verhinderen zal niet lukken.

Ik weet niet wat jullie doen maar telkens als ik iemand iets zie uitsteken reageer ik daarop face to face met soms een vuile blik of een vies woord terug, soms krabbelen ze terug met een vals excuus. Ik vind dat elke mechelaar het recht en zelfs de plicht heeft om te reageren zonder daarbij het politiemanneke uit te hangen. Meer sociale controle lost al veel op maar veelal durft men niet reageren uit schrik of uit lamlendige lafheid.

De stad is tenslotte ook van u en van mij en u en ik betalen voor al die spullen dus die spullen zijn deels van u.

Luc, ik weet het niet, ik hoorde voorbijgangers zeggen dat die cameras niet opnemen maar alleen het moment te bezien valt.

't zou me verwonderen maar je weet maar nooit. Misschien is het gewoon te moeilijk of neemt het gewoon teveel tijd om in de ganse reeks fotos te zoeken naar onbekende personen die op een onbekend moment iets uitgestoken hebben.

Voor gemeenschapsdienst tegelijk met retributie van de volledige schade ben ik ook volledig te vinden in het geval van vandalisme aan gemeenschapsgoed.

 Als ik nog eens gefitst wordt zou ik ook willen dat het maar een moment was.-)

helaas GL het is alleen en slechts alleen dát moment dat bijgehouden wordt. :-)
trouwens als gerespecteerd politicus .. geef je toch het goede voorbeeld en hou je je toch aan de regels.

 

Lieven, daarin heb je gelijk maar het is alleen god de vader die onfeilbaar is.-)) 

Ik wil ook niet veralgemenen of doemdenken, maar deel wel je frustratie Jan.  Een tijdje geleden hebben geestesgenoten van die vandalen geprobeerd om het Dijlepad in brand te steken (zie onder de Fonteinbrug).  En zo kent iedereen allicht wel voorbeelden.  

Een mens vraagt zich af wat er in de hoofden van sommige van die typen omgaat en waarom de pakkans al bij al zo laag blijft (of lijkt te blijven?). 

Wat meer waakzaamheid van iedereen zou alleszins op z'n plaats zijn. En een véél strengere aanpak van daders als ze gepakt worden.  Enkele eeuwen geleden waren ze in onze fiere stede toch héél creatief met dit soort bandieten.  Enfin, niet dat ik nu pleit voor 'ne groeten barbe-à-queue oep de groete mèt' of wil zeggen dat een geplunderde bloembak die mannen direct 'over den hals moet coomen', maar met een PV'ke lachen ze waarschijnlijk ook maar. En een boete gaat al naargelang de leeftijd van de bestemmeling - ofwel recht naar 'moema en poepa' - ofwel recht de vuilbak (of getrouw aan hun filosofie de Dijle)- in.

Enfin, zit niet veel anders op dan zelf het goede voorbeeld geven en ogen en oren open houden.  Want dat laatste mankeert soms ook een beetje.  Gisteren nog horen zeggen hoe er in het Geitestraatje een vrouw op klaarlichte dag door drie snotneuzen van haar fiets werd beroofd en er NIEMAND - gene Mechelaar, genen toerist - ook maar iets deed. Misschien niet helemààl onbegrijpelijk, en het Wilde Westen wil ik zeker vermijden, maar het vergroot bij het gespuis natuurlijk wel het gevoel dat alles kan en mag en onbestraft blijft.  

"Ik weet niet wat jullie doen maar telkens als ik iemand iets zie uitsteken reageer ik daarop face to face met soms een vuile blik of een vies woord terug, soms krabbelen ze terug met een vals excuus. Ik vind dat elke mechelaar het recht en zelfs de plicht heeft om te reageren zonder daarbij het politiemanneke uit te hangen. Meer sociale controle lost al veel op maar veelal durft men niet reageren uit schrik of uit lamlendige lafheid.

De stad is tenslotte ook van u en van mij en u en ik betalen voor al die spullen dus die spullen zijn deels van u."

Zeer juist Lieven, dat wou ik dus ook zeggen.  Dat dit de fout van de stad zou zijn zoals sommigen insinueren vind ik dan weer pertinent onjuist.  Camera's, reglementering en agenten zijn er genoeg, maar die laatste komen niet van de planeet Krypton en hebben gemiddeld maar twee ogen en twee oren aan hunne kop, dus leg de verantwoordelijkheid om dit aan te pakken dan ook niet alléén bij hen. 

@ Kevin: ik vermoed dat je verwijst naar de reactie van ongecontroleerde Diana waar het gaat over de ' schuld van de stad '. Dat is natuurlijk larie en ape (n ) kool. De overheid heeft daar geen schuld in maar wel een verantwoordelijkheid. Onze burgervader speelt regelmatig kort op de bal maar als ik hier cowboyverhalen lees over camera 's die wel ' kijken ' maar niets onthouden dan denk ik aan Playstation of zoiets.

Indien we intelligente camera 's plaatsen met nummerplaatherkenning dan hoop ik dat we dezelfde intelligentie mogen verwachten van onze bewakingscamera 's. Kan iemand van de lezende raadsleden dit bevestigen? Mocht er iemand beginnen leuteren over inbreuk op de privacy wanneer hij/zij gefilmd zou worden dan zal ik wel een ' aangepast ' antwoord kunnen verzinnen. Wie iets fout doet moet die fout herstellen.

Erg, erger, ergerlijk...

Ik beken.

Neen, ik heb niet die bloembakken omgedraaid en ja, ik vind dat ook niet kunnen.  Maar nu ben ik 30, en op mijn 16-17 jaar heb ik zelf wèl apenstreken uitgehaald.  Reden: mijzelf onbekend, op een of andere manier haalde ik daar toen een soort voldoening uit.

Let wel, ik was geen plat krapuul.  Mijn streken hielden in: een nadarhek dat aan de kant stond, terug op de rijbaan plaatsen (verkeerde signalisatie dus), een bloembak bij de gebuur zetten, een fiets ondersteboven zetten... geen 'schadegevallen' zoals een bloembak loswrikken en omdraaien dus. 

Ik spreek voor mezelf als ik dit zeg, maar ik vermoed dat de straffeloosheid mij aanmoedigde om verder te doen.  Dàt wordt de kick: hoe ver kan je gaan alvorens gepakt te worden?  De eigenlijke daad speelt geen rol meer.

Ondertussen ben ik een brave burger, die zich wel aan de regels van het fatsoen houdt en anderen er ook op wijst als ze dit niet doen.  Schrijf de daders van dit vandalisme dus niet zomaar af, maar geef ze het inzicht dat nodig is om te stoppen, of vergroot de pakkans.

En de oorzaak, waarom iemand aan zoiets uberhaupt begint... dat is voer voor psychologen denk ik, daar zal wel veel haantjesgedrag / verveling / kick zoeken aan de bron zitten.

Het enige dat ik kan doen om die misstappen goed te maken, is verder doen zoals ik nu bezig ben, en met mijn fouten in het achterhoofd mijn kinderen op het juiste pad houden.

Wel spijtig dat deze spijtbetuigingen anoniem worden gepost.

;-)

Of het nu gaat om vandalisme zoals het loswrikken van bloembakken of gewoon papiertjes op de grond gooien, ik erger me de laatste tijd mateloos aan de respectloosheid die er jammer genoeg heerst bij sommige mensen.

Sociale controle zoals hierboven al vermeld werd helpt alleen wanneer iedereen hieraan meedoet. Ik heb enkele dagen geleden een serieuze duw gekregen toen ik een meneer aansprak over het feit dat hij een pakje sigaretten naast een vuilbak gooide in plaats van erin. 't zal wel mijn eigen schuld geweest zijn zeker...

@ Tikkeneitje :

En welke krachttermen kreeg je toen naar je kop geslingerd ?

"Ouwe lul" ?

Of was het : "racist" ?

Of misschien : "Ga es fietseuh !"

;-)

Bij 't leger zei die met zijn drie sterren destijds zo sé : 't is ik u zal geef acht daag. Hebt nog wat te zeg, dan Ik zal bij doen acht daag. 

Deze daad is al even zinloos als het wegritsen ("ratten" int goe Mechels) van ons Driewielerke haar driewielerke !

Dat verdient ook géén bloemetje !

(Zie artikel in de Gazet van onze Sven - pag 56)