“Do you wonder sometimes about Sound & Vision” vroeg David Bowie zich al af in de seventies. Contour 2011 neemt 'Sound & Vision' als thema en voert een boeiend onderzoek naar verbanden tussen muziek, bewegend beeld en maatschappij. Dat wordt dan: 'Sound and Vision: Beyond Reason'.
Zaterdag 27 augustus gaat in Mechelen de vijfde Biënnale voor Bewegend Beeld van start. Met 'Sound and Vision - Beyond Reason' toont Contour 2011 film, video en installaties op bijzondere plekken in de historische binnenstad van Mechelen. Het concept van contour laat zowel cultuur- als architectuurfans aan hun trekken komen
Op diverse locaties in de Mechelse binnenstad kun je tijdens Contour 2011 hedendaagse beeldende kunst van internationaal niveau ontdekken. De locaties zijn vaak 'vergeten' of 'goed verborgen' plekken die op wandelafstand van elkaar liggen. De werken worden met heel veel zorg in de ruimtes geïntegreerd. Een concept dat Contour al sinds de eerste editie (2003) toepast.
Contour 2011 start aan het neogotische Station Mechelen-Nekkerspoel en brengt je ook bij Speelgoedmuseum Mechelen - vroeger Meubelzaak Nova, de voormalige mouterij Malterie Pletsers, een oud herenhuis in de Bleekstraat, de kapel van BimSem, de Sint- Pieter-en-Paulkerk, Sint-Romboutscollege, Oude Stadsfeestzaal, De Garage en Cultuurcentrum Mechelen. In het parcours enkele bekende maar dus ook een aantal verrassende locaties. “Sommige van de locaties zijn zelfs bij de Mechelaars nog niet bekend” zegt Etienne Van den Bergh, voorzitter van vzw Contour.
De focus ligt bij Contour steeds op ‘bewegend beeld’, of dat nu gaat om videokunst, film, installaties, licht of interactieve opstellingen. “Daarom noemen we dat ook 'Bewegend Beeld' en niet 'videokunst', zoals in 'het begin' om een ruime interpretatie mogelijk te maken”, weet Van den Bergh. En ook de het begrip ‘geluid’ mogen we breed zien: “verschillende vormen van geluid, van bijna stilte tot veel geluid komen aan bod” besluit de Contourvoorzitter.
Elke editie heeft een andere curator, met eigen gezicht en aparte dynamiek. Deze vijfde editie draagt de stempel van de Canadees Anthony Kiendl . Met ‘Sound and Vision: Beyond Reason’ onderzoekt hij de verbanden tussen muziek, bewegend beeld en de maatschappij. Kiendl is ‘back home’ curator, auteur en directeur van het Plug In Instituut voor Hedendaagse Kunst in Winnipeg. Hij doceert ook architectuur aan de University of Manitoba.
Een meeslepend concert of een goed nummer kan je diep raken. En muziek helpt ons om de grenzen van ons voorstellingsvermogen, onze taal en onze zelfbeheersing te overschrijden, niet? Dat vindt ook Kiendl: “Rockmuziek is bijvoorbeeld altijd al heel lichamelijk geweest: ‘rock-‘n’-rollen’ was een eufemisme voor ‘seks hebben’. De lokroep van de rockmuziek is die van vrijheid en verzet.”
De curator vindt ook dat ‘popular music’ kan bijdragen tot het toegankelijker maken van kunst. Beiden zijn dan ook aanwezig bij Contour. En ook: “mensen hebben graag het idee dat kunst de wereld kan veranderen, ik weet het: dat klinkt misschien wat naïef, maar ik wil er grààg in geloven”, aldus Kiendl.
De tentoonstelling presenteert negen nieuwe creaties en ook enkele oudere werken die vooral een beroep doen op je zintuigen. De lichamelijk ervaring primeert op de rede. Een mooi voorbeeld daarvan vinden we in de Sint-Pieter-en-Paulkerk met de installatie ‘Dreammachine’ van Brion Gysin en Ian Sommerville uit 1960, dat gekend staat als ‘het eerste kunstwerk dat je met gesloten ogen kan bekijken’. Flitsen simuleren aflagolven in het brein die een hallucinante visuele ervaring veroorzaken. Veelbelovend. De curator zelf is er erg enthousiast over alsook over een van de nieuwe creaties: ‘Wildflowers of Manitoba’, een video-installatie van land- en streekgenoten Luis Jacob en Noam Gonick.
Bij de andere namen vinden we onder andere de legendarische Amerikaanse kunstenaar Dan Graham, die voor Mechelen een kunstwerk in de publieke ruimte ontwerpt. De ‘Performance Pavilion’ staat op het Cultuurplein en blijft ook na Contour 2011 in Mechelen. “Misschien kunnen artiesten er een optreden geven”, suggereert Kiendl.
Een andere naam is de Belgische kunstenares Anne- Mie Van Kerckhoven, die een nieuwe installatie creëert voor Contour 2011. Of wat dacht je van Sonic Youth-gitarist Lee Ranaldo die met zijn echtgenote, filmmaker en kunstenrares Leah Singer een avondvullende performance brengt met live muziek en projecties gecombineerd met de multimedia installatie 'The Blinking Eyes of Everything' van de Canadese kunstenaar Geoffrey Farmer.
In totaal selecteerde Antony Kiendl zestien beloftes uit binnenland en buitenland, die je kunt zien en/of horen en beleven: Cory Arcangel (USA), Pierre Bismuth (FRA), Chicks On Speed (AUS/DEU/USA), Edith Dekyndt (BEL), Gabriela Fridriksdottir & Lazyblood (ISL), Noam Gonick & Luis Jacob (CAN), Dan Graham (USA), Rodney Graham (CAN), Brion Gysin & Ian Sommerville (CAN/GBR), Joachim Koester (DNK), Adam Pendleton (USA), Postcommodity (USA), Lee Ranaldo & Leah Singer (CAN/USA), Dennis Tyfus (BEL), Anne-Mie Van Kerckhoven (BEL), Jennifer West (USA).
Naast het contourparcours zijn er nog tal van nevenactiviteiten. Zo pakt Cultuurcentrum Mechelen vanaf 9 september tot en met 10 oktober uit met de expo ‘Rock In Mechelen.De contouren’ die de geschiedenis van Rock in Mechelen in kaart brengt. Samen met Filmhuis Mechelen kun je tijdens 'Rockville' een avondje rockdocu’s gaan bekijken en ook een van de ‘Full House’-avonden van het cultuurcentrum staat in het teken van… ‘Sound & Vision’.
Contour 2011 loopt van zaterdag 27 augustus tot zondag 30 oktober 2011. Open op donderdag, vrijdag en zondag van 10.00 tot 18.00 uur. Open op zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur. Het startpunt is telkens het station van Nekkerspoel (Ontvoeringsplein 12). Contour en de NMBS bieden trouwens een B-dagtrip aan: treinticket + toegang tot de Biënnale. Info op nmbs.be.
Ticketinfo Contour: € 7 voor inwoners van Mechelen, -25, +60, werklozen, andersvaliden, groepen vanaf 10 personen. Houders van een UiTpas, CJP, lerarenkaart, leerlingen- en studentenkaart betalen € 2. Gratis voor kinderen tot 12 jaar.
Verkooppunten: Stationsgebouw Mechelen-Nekkerspoel, Cultuurcentrum Mechelen, en UiT in Mechelen, T. 0032 (0)70 22 28 00 M. uit@mechelen.be. Groepsboekingen verlopen via UiT in Mechelen).
Meer informatie over het programma, het parcours, prijzen en meer vind je op contour2011.be.
Beelden: © Contour 2011 - Locaties (Nekkerspoel Station en Herenhuis) © Stijn Swinnen
Staat reeds op mijn programma! Dit is toch wel een mooi, tweejaarlijks paradepaardje voor onze stad... Vaak verrassende kunst.
Ik zag het net op het Journaal
maar de blog is ze al voor,
knap werk Mark.
Voor zij die het Journaal gemist hebben klik even op onderstaande foto
Dat is een must natuurlijk, je komt nog eens ergens ....
Ziet er inderdaad heel interessant uit..misschien moet ik het dit jaar ook maar eens proberen.
Kunst? je zal maar als ik aan nekkerspoelstation moeten wonen en de god ganse dag naar een zeurderig en op de zenuwen werkend muziekje (nu ja muziek) moeten horen. Er wonen hier mensen die nachtwerk doen en die in de dag willen slapen en door dit lawaai geen rust meer hebben. Als wat op die schermen veschijnt kunst moet voorstellen? Zet je TV op en zie naar de reclame en je ziet hetzelfde. Wat zal dit de Mechelse belastingbetaler weeral gaan kosten.
De Kunst van Contour begrijp ik meestal ook niet, maar de lokaties zijn altijd top.
Blijft de vraag : Wat is Kunst ?
En daarmee kunnen we dan, tot in de Eeuwigheid-en-één-dag, blijven over doorbomen !
;-)
Over lokaties kunt ge ook discuteren. Ik zit liever in een lekker bruin cafeke waar ge genen heiring moet aanstroppen om op te vallen.
Over smaken en kleuren ...
Wat voor mij Kunst is, is voor u kitsch en vice versa. Ik vind deze tentoonstelling erg geslaagd. Hier en daar zat er wel een geurtje aan (blij dat ik daar niet als suppoost zit), letterlijk, maar dat maakt het nu juist zo speciaal.
Alleen spijtig dat ik in de Garage niet met de knopjes mocht spelen. Het leek mij een iteractief werk.
Als u wat ruimer denkend bent en niet alleen de klassieke kunst kan waarderen is dit een echte aanrader.
Danny.
In Mechelen Nekkerspoel staan nu een tiental beeldschermen, waarop een dame van rond de 55 gekunsteld verleidelijk tracht te doen. Ik kan het niet meer zien ! De hele dag wordt hetzelfde filmpje afgespeeld. Zelfs boven de trappen hangen beeldschermen, wat toch niet optimaal is voor de reizigers. De klanten van de NMBS hebben hier niet om gevraagd en in dit drukke station had de NMBS beter geïnvesteerd in informatieschermen. Hopelijk laten ze de schermen na de vijfde Biënnale voor Bewegend Beeld hangen, zodat er tenminste nuttige informatie kan getoond worden, maar waarschijnlijk is dit teveel gevraagd en zal zoiets niet gebudgeteerd zijn. Ja, dienstverlening aan de reizigers moet eerst worden ingeschreven in de begroting, maar voor 'kunst' is er altijd plaats, want die dient om het slechte imago van de onderneming op te poetsen. Dirk