Reign of Madness

met categorie:  

   

(foto's: Jan Smets)

Gisteren stond de postbode aan mijn deur met een pakje uit de States?  Verbaasd en enigszins nieuwsgierig nam ik het in ontvangst.  Groot was mijn verrassing toen ik het bruine pak opendeed, en  het boek 'Reign of Madness' te voorschijn kwam...  Haast vers van de pers ligt de nieuwste historische roman van Lynn Cullen voor mij te schitteren.

Trouwe Mechelenblogt-lezers weten natuurlijk wel wie Lynn Cullen is.  Want al een aantal keren werd hier over haar wat neergeschreven. 

http://www.mechelenblogt.be/2008/02/philip-handsome

http://www.mechelenblogt.be/2008/05/filip-handzame

http://www.mechelenblogt.be/2011/04/amerikaanse-schrijfster-gepassioneerd-door-margareta

Lynn Cullen is een schrijfster wiens naam over de Grote Plas sterk begint te rijzen.  Met 'The creation of Eve' bevestigde ze zich.

Een paar jaar geleden was ze in onze stad te gast, in de bed&breakfast  LunaLuna van medeblogger Peter Meuris, en Patricia Gobien.  Peter en Rudi Van Poele, die andere stadsgids, namen de dame op sleeptouw in haar zoektocht naar historische gegevens rond de figuur van Johanna de Waanzinnige en haar 'Vlaamse familie'.

Ook dit voorjaar was ze weer te gast in Mechelen.  Zo had ik ook de kans om deze sympathieke schrijfster te ontmoeten.  Samen met Rudi bezocht ik met Lynn ons stadsarchief, waar we het unieke Koorboek van Margareta van Oostenrijk konden inkijken.

Rudi Van Poele heeft met Lynn Cullen het Vlaamse land doorkruist van Mechelen, tot Lier, Wijnendaele,  Damme, enz...

Een beeldverslag van deze bezoekjes kan je hier bekijken:

http://vimeo.com/22933960

Het werd weerom een aangenaam en leerrijk bezoek.  Lynn Cullen is ondertussen méér dan gepassioneerd in onze stad.

 

De historische roman over de tragische figuur van Johanna Van Castilië, die later 'de Waanzinnige' werd genoemd - weduwe van Filips De Schone, moeder van Karel V, én schoonzus van 'onze' Margareta van Oostenrijk, is nu van de persen gerold, en oogst al goeie kritieken.

 

Ik kan haast niet wachten om er in te beginnen! 

Hopelijk verschijnt er ooit nog eens een Nederlandse vertaling.

 

Toch leuk om te vermelden:  In haar nawoord bedankt Lynn Cullen een aantal mensen, waaronder een trits Mechelaars, zoals Peter en Patricia Meuris-Gobien, Rudi Van Poele en Marie-Paule Rombauts, medewerkers van het archief Axel Vaeck, Paul Behets, Dieter Viaene en  orgelist van OLV-Over-de-Dijle Wannes Vanderhoeven...

 

Lynn Cullen heeft Mechelen in haar hart gesloten...  En eerlijk gezegd: wij haar!

Tot kijk in onze stad Lynn?

Tof en benieuwd naar het resultaat.  En bovendien: schitterende reclame voor onze stad. Waarop wachten de gidsen, de hotels en horecazaken om alvast een 'Reign of Madness-tour' ineen te boksen...? Ah ja, en zouden de filmrechten al verkocht zijn.  Ik weet in Mechelen wel enkele schone decors... Eat this, Brugse Zotten! :-)

 

Mooi verslagje Jan, Lynn zal het appreciëren! (Gelukkig ben ik sinds dat filmke wat kilo's afgevalllen...) Blijkbaar is het intussen van vimeo verdwenen. Ik zal het eens terug opladen maar moet het eerst terug bewerken. Hier is al een voorproefje: Lynn in een Mechels café. Ik mag hier geen reclame maken he... Ze vindt de biertjes van onze niet nader genoemde Mechelse brouwerij best wel smaken.

http://vimeo.com/28121644

De boeken van Lynn zijn zonder uitzondering meesterwerken, met een ongelooflijk groot inlevingsvermogen geschreven. Ik heb ze natuurlijk reeds allemaal, of wacht dacht je. Ze zijn hier te bestellen, ik had ze binnen de tien dagen netjes thuisbezorgd.

http://www.amazon.com/Lynn-Cullen/e/B001HOIHK8

In haar dankwoord heeft ze het over haar ontmoeting met onze fantastische orgelmaestro Wannes. Ik wist dat dit GSM filmpje nog eens van pas zou komen:

http://www.zideo.nl/playzideo/6b346d596e6c6c77 

Veel te filmen over het leven van Johanna de Waanzinnige valt er niet in Mechelen... :-(

Wel huwde ze in Lier met Filips de Schone.  Maar verder...  Wél is het zo dat Lynn Cullen héél erg geboeid is geraakt door de figuur van Margareta van Oostenrijk...  Dus: wie weet?  voer voor een nieuwe roman?  Een uiterst boeiend figuur is ons Magriet zéker.

De passage over Mechelen is erg leuk geworden in het boek. :-)

En... zit er een film in ?

Zover ben ik nog niet Peter.  In het Engels vlot het lezen iets trager dan in het Nederlands, voor mij...  Al heb ik wel stiekem (ik geef het toe) al wat 'Mechelen' diagonaal proberen te spotten, bladerend in het boek...   ;-)