Marleen D'Joos telt af naar Fest de Sjarabang

    

(foto's: Jan Smets)

Er zijn zo van die superenthousiaste mensen die met veel creativiteit en spontaniteit anderen weten te begeesteren.  Af en toe ontmoet je ze in je leven.  Marleen D'Joos is zo iemand.  Ik ken haar al jaren, en ooit was ze mijn collega in Borgerstein, voorziening voor mensen met een mentale handicap in St-Katelijne-Waver.  Samen met haar overleden man, de Mechelse acteur Ugo Prinsen, bracht ze samen met bewoners schitterende toneelstukken op de planken.  Dit is jaren geleden.  Marleen werkt niet meer in Borgerstein, maar nog steeds gaat ze aan de slag met mensen met een beperking.  Zo richtte ze een paar jaar geleden Vzw Sjarabang op - dat tracht mensen met een verstandelijke beperking in contact te brengen met kunst.  Voor de derde keer viert Sjarabang feest op het einde van de zomervakantie...  Dit weekend MOET je zeker eens afzakken naar de Kerkhoflei, waar het 'Fest' zal losbarsten!

Voor mensen met een verstandelijke beperking is er vaak geen plaats in het reguliere kunstcircuit.  Vzw Sjarabang tracht hen dan ook te profileren aan de buitenwereld met hun mogelijkheden, en niet met hun beperkingen.  Om dit te bereiken, organiseert Sjarabang allerlei workshops, van schilderen, over dansen, tot kleien...

Sjarabang vindt, samen met Opa Malyn vzw (een vzw die jonge artiesten een ruim, maar betaalbaar atelier tracht aan te bieden - en waar Marleens zoon, Sam Vanderveken sterk bij betrokken is), sinds september 2008, onderdak in het Sint-Gommarus schooltje op de Kerkhoflei.

 

Omdat het inrichten van workshops, het aankopen van materialen en het verwarmen van de klaslokalen niet gratis is, worden regelmatig activiteiten geroganiseerd om dit alles realiseerbaar te maken.  Fest de Sjarabang staat dan ook volledig in het teken van deze vzw.  Met een sfeervol weekend (waarop het hopelijk toch droger wordt - en...de eerste weerkaarten beloven beterschap...), tracht men geld in te zamelen, zodat nog tal van prachtige initiatieven kunnen waargemaakt worden.

 

Na het Maanrockgeweld van het voorbije weekend, wil Fest de Sjarabang een intiemere sfeer aanbieden.  Maar beslist met niet minder kwaliteit.  Fest de Sjarabang is een zomerfestival met een breed cultureel aanbod (muziek, theater, tentoonstelling...).  Het wil zonnig, kleurrijk én gezellig zijn.  En daar slaagt men ook in.  Ik kan hiervan getuigen.  Met een enthousiaste ploeg probeert men het publiek een onvergetelijk weekend te bezorgen door tal van optredens door artiesten van diverse pluimage.

 

Het hele weekend kan je in de klaslokalen een tentoonstelling bezoeken met werken die gemaakt werden tijdens de workshops.

De combinatie van muziek, expositie en theater maakt het opzet van dit festival uniek.  Ook de locatie van het Fest: op de speelplaats van de oude school, geeft een gezellig en apart karakter.

En...de toog staat centraal.  De Mechelaar zal zijn geliefde Gouden Carolus vinden!

 

                                    

Laat ik nu maar inzoemen op het programma van dit weekend:

 

vrijdag 26 augustus staat om 20 uur Hilde Uitterlinden op de planken, waarin ze 'Abo, een vrouw in Congo' opvoert.  Mechelaar Chris Joris zal haar begeleiden.

Om 21u30 is het de beurt aan legende Roland.   De avond wordt besloten met een Folkbal. (Fanteyfare) in de zaal.

 

Dat is toch wel een programma om in te lijsten, niet?    Noteer ook dat bij slecht weer, het programma binnen doorgaat.  De avond kost 10 euro.  (als je de drie dagen wil meemaken, betaal je voor het combiticket slechts 25 euro).

Kan je er vrijdagavond niet bij zijn?  Jammer, maar geen nood.  Ook op zaterdag 27 augustus is het beslist de moeite.  Lees maar mee:

 

 

Zaterdag 27 augustus.  Om 14 uur krijgen we een optreden van Thomas Tooten en Niels.  Om 15u30 wordt dit gevolgd door Sunday's Ghosttown.  Chatz Kostas treedt op om 17 uur.   Nadien krijgen we om 18u30 Chris Jos en zijn quartet te horen.  En da's echt wel iets om naar uit te kijken.

Om 19u45 is het de beurt aan cabaret.  Met 'voor zonneschijn komt regen' staat Café Goesot op het podium.  Het stuk werd geschreven door Bodo Van de Voorde en David Van Keer.

Zaterdagavond wordt besloten met José Torral Trio.

 

Niet slecht... 

Zondag wordt het Fest afgesloten met een schitterend programma met voor elk wat wils. 

 

Zondag 28 augustus kunnen we brunchen voor 8 euro.  De Koninklijke Harmonie Mechelen zorgt voor de muzikale achtergrond.  (let wel: hiervoor op voorhand inschrijven!).

Om 13u30 krijgen we een verrassingsoptreden.  Om 15 uur staat Vrijdag op het het podium.  Het Aia Strings quartet volgt hen om 16u30;

Dan is het om 18 uur de beurt aan Jean Bosco Safari en zijn groep.  Alleen daarom zou ik al langsgaan!

Om 19u45 krijgen we een theater-soloprogramma van Nele Goossens.

Fest de Sjarabang wordt besloten met Tio Pepe and the Bordellos.

 

sjarabang@telenet.be

www.sjarabangvzw.be

 

Marleen D'Joos telt de uren af voor het Fest vrijdagavond zal losbarsten.  Ik heb een gesprekje met haar...

 

Jan: Geef me eens één goeie reden waarom de Mechelaar naar Fest de Sjarabang zou moeten komen, Marleen...

Marleen: We bieden een goeie affiche aan, met zeer uiteenlopende genres, voor elk wat wils dus.  En, de tentoonstelling is beslist de moeite!

Jan: Met wel adjectief zou je dit feest het best kunnen omschrijven?

Marleen: 'gemoedelijk'.  Misschien omschrijft dit het Fest wel het best.  Er is geen gedrum, er er heerst een ongedwongen sfeer waar dialoog nog mogelijk is...

Jan: Waarom doe je dit eigenlijk Marleen?  Er kruipt toch ontzettend veel energie en tijd in?

Marleen: Ik begrijp het soms zelf niet.  Maar als ik op de tentoonstelling al die trotse gezichten van onze deelnemers zie, die plots zichzelf even 'kunstenaar' voelen, en hun sterke kanten mogen tonen aan de buitenwereld..., dan voel ik gewoon de drang om hiermee door te gaan.  De 'drive' voor dit werk krijg ik door hun reacties...

Jan: Wanneer mag je je zondagavond, na de afloop van het Fest , een gelukkige vrouw noemen?

Marleen: Drie gezellige avonden met tevreden bezoekers en duizend euro extra in de boekhouding om degelijk materiaal te kunnen kopen...  Als ik dat resultaat mag bereiken, ben ik de hemel te rijk!

Jan: Ik wens jou en jouw ploeg een tof Fest de Sjarabang Marleen.  Wij zien mekaar zéker dit weekend!

 

Kom jij ook langs?

Mooie bijdrage over een schitterend initiatief Jan!

Hopelijk vinden heel veel Mechelaars de weg naar de Kerkhoflei, afspraak dit weekend dus.

 

 

 Ik ben er alvast zondag tijdens de brunch, wel niet aan het brunchen maar voor wel om voor de muziek te zorgen.

En het weer zou beter worden dit weekend...  Wat kouder, maar droger.  Dus, dat ziet er niet slecht uit voor het Fest.  Vingers kruisen.

De organisatoren laten weten dat vanavond alles 'onder dak' doorgaat.  Geen probleem dus.  Regen kan géén spelbreker worden, en nog minder een reden om niet af te zakken naar de Kerkhoflei...   ;-)

't is maar een weet...

Heb daar vanmiddag, kort voor de opening van de tentoonstelling een eigenaardig iets meegemaakt! Twee medewerkers overplakten met zwarte folie en plakband een deel van de spandoek van een sponsor!!! Het betrof het Vlaams Neutraal Ziekenfonds.Wat werd er overplakt zal u denken; wel tot mijn verbazing betrof het de vlaams leeuw! Ik sprak Marleentje daarover aan,doch ze wou daarover geen discussie. Er zouden zogezegd mensen voor wegblijven. Ik dacht dat de primaten in Plankendaal zaten.....Of men al dan niet geld aanneemt van sponsors, is één zaak.Doch bij aanvaarding dient men wel de sponsor te respecteren. Kwestie van zakelijk zijn. Nu zal ik daar voortaan wegblijven; wat me een beetje spijt want vorig jaar hebben mijn echtgenote en ik daar een aangename Piaf-avond doorgebracht. Spijtig...

 

Net terug van de eerste avond van het Fest.  Het was héél geslaagd.  De vertelling van Hilde Uitterlinden over Abo, de Congolese vrouw, was subliem, en heel gevoelig gebracht.  De muzikale begeleiding van Chris Joris was virtuoos te noemen.  Het publiek applaudiseerde waarderend.

De weergoden waren Sjarabang goed gezind.  Er viel geen druppel, en daardoor kon Roland dus buiten optreden.  Geweldig optreden trouwens.  En diegenen die het toch wat fris kregen, kregen een fleecedeken aangeboden..

Er was trouwens meer volk dan bij vorige edities...

En de kunstenaars?  zij glunderden op hun expositie.  Zij hebben van hun beperktheden mogelijkheden gemaakt.  En da's mooi om zien.

Morgen dag 2...

Eddy, hadden die mensen dan schrik van de Vlaamse Leeuw ? Eigenlijk zouden zij het geld moeten terug geven aan de sponsor. Of beter nog , niet mogen aannemen. Maar ja zo zijn ze dus niet. Jammer, kans gemist.  

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

dag 1 was inderdaad meer dan geslaagd. De tentoonstelling, die  aangevuld werd met o.a.  prachtig werk van Chris Joris, loont meer dan de moeite om bezocht te worden. Terloops, hoeveel  Mechelaars weten trouwens dat Chris Joris niet alleen een  muzikaal genie en duizendpoot is , maar daarnaast  ook een getalenteerd  kunstenaar op doek? Na 35 jaar heeft Chris deze draad terug opgepikt en hoe!

Maar het belangrijkste deel van de tentoonstelling is gewijd aan het werk van, voor de meesten onder ons, onbekende kunstenaars die ons tonen hoe , zoals Jan Smets het zo mooi omschreef,  van hun beperktheden mogelijkheden hebben gemaakt.   

Vandaag en morgen staan er nog heel wat leuke dingen op het programma, zie hierboven. Maar zelfs los van het programma  is Fest de Sjarabang een kleinschalig festival waar je gewoon bij moet zijn. Er heerst zo’n toffe gemoedelijke sfeer. met plaats  voor onverwachte ontmoetingen, een leuke babbel met een drankje, …..

En niet onbelangrijk, de opbrengst  wordt integraal besteed aan de werking met mensen met een verstandelijke beperking.

  

Het Sjarabangteam wil langs deze weg alle bezoekers van ons festival bedanken. Het werd een pracht driedaagse met een geweldig aanbod van muziek en theater. We hopen dat jullie er allemaal van genoten hebben.

Spijtig dat het mes van de verdraagzaamheid langs twee kanten snijd maar daar heeft de doelgroep natuurlijk geen schuld aan. We zouden het kunnen plaatsen in de kategorie " bedenkelijk ". 

Marleen, hebt ge intussen het sponsorgeld van het Vlaams Neutraal Ziekenfonds al teruggestuurd? zou logisch zijn na de verkrachting van hun reclame-spandoek niet?

Juist is Juist. Logisch volgt daaruit " de eer aan zichzelf houden ". Zo hebben wij dit vroeger geleerd. 

Dag Marleen en het Sjarabang-team,

Ik was zondag op het festival en ik heb genoten van de muziek en de sfeer die er heerste. Een mooi initiatief trouwens!