Gastvrij en uitnodigend voorsmaakje van Jazz at Home

  

     

(foto's: Jan Smets :  vlnr: Hans Vandenbogaerde, Frank Nobels Lejo Vanhaelen, Diederik Beele)

Ik heb weinig tot geen kaas gegeten van jazz.  Maar sinds gisterenavond kriebelt het toch een beetje om me er binnenkort - op de Jazz at Home van 18 september, eens in onder  te dompelen.  Gisterenavond werd Jazz at Home, dat dit jaar voor de zevende keer wordt georganiseerd in onze stad, voorgesteld aan de pers.  En...Mechelenblogt was er bij.  Het moet gezegd: ik maakte kennis met een groepje sympathieke, gedreven vrijwilligers, die gebeten door de jazzmicrobe op een uiterst goed georganiseerde wijze dit evenement in mekaar weten te boksen...

      

Het werd een heel leuk voorsmaakje van wat we op 18 september kunnen verwachten.  We werden stijlvol en gastvrij ontvangen in de ronduit prachtige woning van het echtpaar Goovaerts-Smekens in de Sint-Jacobsstraat 62.  Deze oude Kolvenierswoning is een oase in de stad.  Welkom werden we geheten door de gastvrouw, door Leo Vanhaelen - duivel-doet-al van de Mechelse Jazzscène, en door schepen Frank Nobels.

Het programma werd voortgezet en stevig in handen genomen door de man-met-de-stem-als-een-klok (zeg maar beiaard), Patrick De Greef - een gids om 'U' tegen te zeggen.  Samen togen we naar 'Den Breckpot' waar Patrick ons  meenam van kelder tot zolder.  Mooie locatie om binnenkort de jazzklanken te laten klinken..

Vandaar was het maar de straat oversteken naar huis Michiels, waar we warm werden onthaald door Luc en Chris Michiels in hun middeleeuwse kelder.  Stadsbeiaardier Eddy Mariën gaf hier nog wat toelichting over kerkklokken, beiaard, en jazz...

En dan kregen we ook nog wat te horen: de groep 'Shantaram' gaf een gesmaakt optreden.  En ik was gewonnen.  Dit jaar zou ook ik deelnemen aan Jazz at Home.  Men wist me over de streep te trekken!

Een drankje, een lekker hapje en een toffe babbel met vele enthousiaste Mechelaars: Deze stad hééft het toch wel.  Wie nog zegt dat Mechelen één saaie boel is, is er glas naast.

 

De formule van Jazz at Home is genoegzaam bekend, en is na al die jaren springlevend.  Intussen trekt ook een reeks andere gemeenschapsvormende projecten naar Mechelse huiskamers;  Laat het ons een hedendaagse variant van het burenbezoek noemen.

Jazz at Home en zijn organisator de Jazzolder, spelen een sleutelrol in de Mechelse jazzscène die ongemeen rijk is.  Denken we maar alleen aan Stadartiest Frank Vaganée die een meer dan waardevol ambassadeur is.  Zelfs internationaal.

Op zondag 18 september kan je zélf je jazznamiddag samenstellen, en ontdek je(historische) huiskamers, binnentuinen en andere toffe plekjes in de Mechelse binnenstad.  Niet alleen de muziekliefhebber komt dus aan zijn trekken, maar, euh..., ook de 'voyeur', om het even brutaal te stellen.

Voor dit jaar is als thema 'lyrische jazz' gekozen.  de groepen brengen jazz die gemakkelijk in het oor ligt en melodieus klinkt.  Jazz hoeft immers niet 'moeilijk' te zijn.  En zo is de drempel nog wat lager gebracht.

Deze muzikale happenings spelen zich af in een twintigtal verschillende huiskamers.  In elke huiskamer treedt één groep op die dan telkens drie sets brengt.  Het publiek kan drie van de twintig locaties uitkiezen, en zo krijgt iedereen de gelegenheid om kennis te maken met telkens een andere stijl én interieur.

Start-en eindpunt is de Stadsschouwburg waar je vanaf 18 uur ook iets kunt eten en drinken.  Vanaf 13 uur tot 13u45 leg je er  je Jazz at Home namiddag vast.  Je kiest drie optredens, en gaat op stap.  Alles is op wandelafstand van mekaar gelegen.  Je kiest uit een ticket voor namiddag-en/of avondprogramma;

Optreden 1: 14u45 tot 15 uur

Optreden 2: 15u45 tot 16u30

Optreden 3: 17u15 tot 18 uur

's Avonds kunnen alle deelnmers genieten van de hoofdact in de Stadsschouwburg (20 uu).  Op de planken staat dan de energieke groep 'Rhonny Ventat Funky Jazz Band'.

 

     

Méér over de artiesten, locaties en tickets kan je vernemen op de website:

www.jazzathome.be

Daar kan je ook je drie namiddagconcerten vastleggen nadat je een ticket hebt gekocht via het Cultuurcentrum in de Minderbroedersgang.

Jazz at Home is een productie van de Jazzzolder in samenwerking met het Cultuurcentrum, JCI Mechelen, en de stad Mechelen en jeugdgroep Jamaswapi.

15 (13) Euro per ticket voor namiddag (houders abonnement CC)

10 (8) Euro per ticket voor avond (houders abonnement CC)

In onze stad is sinds enkele jaren een positieve muzikale tendens aan de gang.  Op gebied van klassieke muziek profileert Mechelen zich o.m als 'Beethoven-stad', en worden vele concerten gepland in het kader van het Festival van Vlaanderen.  Parkpop, Maanrock, Vispop e.d zijn ook erg populair.  En het Cultuurcentrum brengt een muzikaal gevarieerd jaarprogramma.

Wat echter velen niet weten, is dat deze stad ook in de jazzwereld  wat te betekenen heeft.  Héél wat bekende jazzmusici zoals Frank Vaganée, saxofonist en leider van het Brussels Jazz Ochestra, Tom Mahieu, saxofonist en hoofd van de afdeling jazz en Lichte Muziek aan het Mechels Conservatorium, percussionnist Chris Joris, en dwarfluitist Stefan Braccaval zijn met onze stad verbonden.  Ook zijn verschillende jazzmuzikanten aan het conservatorium verbonden als lesgevers (Els De Doncker, Kristen Cornwell, Benny Van Acker, Pierre Anckaert, Hugo Jacuet, Ben Fleeracker, Yves Peeters...)

Men kan elke tweede en vierde vrijdag van de maand live jazzmuziek gaan beluisteren bij de jazzzolder aan het Sint-Romboutskerkhof.  En regelmatig worden kleinere optredens gegeven in de gezellige cafeetjes op de Vismarkt, zoals in het Ankertje aan de Dijle, of in het Vé-café.

Ook het CCMechelen en kunstencentrum nOna programmeren soms jazzconcerten en in restaurant 't Archief in Hombeek is er twee keer per maand 'Jazzy Tuesdays'.

Jazz is dus 'hot' in Mechelen.  En ik ontdek het met stijgende verbazing.  Ik wist er natuurlijk al wel wat van, als Mechelaar.  Maar toch...

     

De jazzzolder is open elke tweede en vierde vrijdag van de maand  van 20 uur tot 01 uur.  De live-optredens beginnen telkens om 21 uur. (ingang: Sint-Romboutskerkhof 2).

contact: Lejo Vanhaelen, De Langhestraat 32.   0497/02 93 61

info@jazzzolder.be

  

Je kan natuurlijk het hele programma via de webstie opsnorrren. Maar toch geef ik je al graag eens door welke locaties dit jaar hun deuren openstellen:

1. Vanderhoeven-De Cleyn in de Nieuwe Kapucijnenstraat 36.  Organist Wannes ontvangt je er graag.  Misschien ook een gelegenheid om zijn collectie harmoniums en orgels te bewonderen?  (Alex Koo Trio - hoog energieke jazztrio)

2. Troc International aan de Guido Gezellelaan (Along Comes Mary Trio - variété jazz)

3. Den Breckpot-Geybels aan de Korenmarkt. (Chris Joris - Kimberly Dhondt met lyrisch gezongen standards)

4. In het restaurant Frida en de Henri's in de Stassartstraat wordt je ook met plezier ontvangen. (Collapse - moderne melodische jazz)

5. Pallemaerts-Recour - mooi burgershuis aan de Van Benedenlaan. (Dré Pallemaerts inviteert er zijn muzikale vrienden met moderne jazz)

6. Eycken-Van der Vorst, Colomastraat 14-1 (East of the sun - vocale jazzstandaards)

7. Mahieu-Stes in een moderne karaktervolle stadswoning in de Jodenstraat (Glop - moderne rustige composities)

8. The Patio Houses - een oud magazijn van een parfumeriegroothandel uit de jaren veertig is het decor. (Griff Trio - folk - wereldmuziek)

9. Michiels - Nyssen - in de kelder van 'De Clippel'  (Jazzilan - brasil, lounge, bossa nova)

10. Van Oosterwijck - Vandenbogaerde.  In de Louisastraat 38. (John Snauwaert Trio - moderne jazz)

11. Van der Vorst-De Ron - Merodestraat 45.  In een historische herenwoning in de schaduw van de Sint-Janskerk..;( L'Affaire Prudent Bols - piano Trio)

12. Lambrecht-Mulier.  Hier is het decor een moderne woning,  in een oude stadsomgeving.  (Lottchen - zang en vibrafoon)

13. Dusk till Dawn in de OLV-straat - herenwoning als gastenverblijf ingericht (Nadine Nix'Assempa - bossa, vocale jazz)

14. Govaerts-Smekens in de Sint-Jacobsstraat 62 (Nine2Twelve - jazzstandards, blues en bossa nova)

15. Stiers-Cammaer in de Lange Schipstraat 9.  Architecturaal bijzonder pand van de Mechelse architect Van Meerbeeck.  (Willie Vann Trio - blues jazz)

16. Frateur-Sauer: charmante herenwoning op de Olivetenvest 40 (Rafael Mertens Quartet - jazz, fusion, world)

17. Anne-Sophie Vandeginste aan het Jef Denynplein 8 ( Reflections Trio - eigen 'Monk'-interpretaties)

18. Historische houten vloeren Filip Redant in de Katelijnestraat (Taly Toké - world jazz)

19. Somers-Goegebeur.  Jazz in een oude brouwerij...  Rik Woutersstraat 38a (Thomas Champagne Trio - hardbob-free)

20. Vé-café op de Vismarkt (Timescape Trio - experimentele jazz)

 

     

Enne: op elke locatie kan men lekkere wijn degusteren.

Wat kan je nu nog tegenhouden?

Ik reserveer m'n kaarten alleszins.  Ik kreeg er immers zin in!  Laat je je ook verleiden tot een zondag vol jazzklanken?

Allen daarheen !

..ben al weg!  ;-)

(foto: Freddy De Wilder)

Schiiterende rapportage, Jan! Bedankt!

ik ben het volkomen eens met Hans :-)

Amaai Jan, ik krijg ook "goesting" om eraan deel te nemen ;-)

Misschien toch ere aan wie ere toekomt: Bij Goovaerts-Smekens was het Hans Vandenbogaerde, destijds mede-initiatiefnemer van het project Jazzathome bij JCI Mechelen, en nog altijd drijvende kracht achter het festival, die de verwelkoming deed.
Maar wel een zéér mooie en volledige reportage en toffe foto's van onze persconferentie, waarvoor hartelijk dank!!!

Wie tijdens de Dijlefeesten op de Vismarkt Frank Vaganée en Mike Del Ferro gezien heeft, en daarna het optreden van Rhonny Ventat heeft mogen meemaken, mag zeker het avondoptreden van Rhonny Ventat Funky Jazz Band in de stadsschouwburg niet missen.

 Bedankt voor je mooie verslag Jan !! Wees maar zeker dat we gaan "swingen" op 18 september e.k. 

Hier alvast een voorproevertje van Rhonny Ventat, live ergens in 0049 !