Een brug te ver ?

met categorie:  

U kent het verhaal wel ... Een brug wiens voortbestaan ter discussie staat,

Een stad wil de brug - een houten constructie  - vervangen door een modern en solide exemplaar. Maar verdedigers van het culturele erfgoed zeggen dat de houten brug gezichtsbepalend is voor de stad. Een moderne constructie zou wat hen betreft het pittoreske stadje enkel onteren.

Wel dat staat te gebeuren in het Mechelen van het Zuiden...

... beter bekend als Venitië.

De brug in kwestie is de Ponte dell'Accademia, een van de bruggen over het Canal Grande in Venetië.

bron: De Standaard
Ik was eergisteren nog in Venetië en begrijp perfect het verzet van velen. Een stad als Venetië (het oude centrum)  mag je gewoon niet veranderen, dit is een cultureel monument dat je moet eren en waarvoor dagelijks duizenden mensen de verplaatsing maken.  Het  centrum van Venetië is een topattractie voor de toeristen maar voor de lokale bewoners is het er echt niet leuk wonen. Een nieuwe brug zal daar alvast niets aan wijzigen en de toeristen staan zoveel als mogelijk op de authenticiteit.

Ik maakte kennis met de Ponte dell'Accademia in 1995 en ik moet zeggen dat een nieuwe brug op die plaats heel wat meerwaarde aan de stad zou geven. De huidige brug is een noodbrug uit 1933.

Ik weet dat heel wat mensen naar een nieuwe moderne brug zouden komen kijken.

Ik ben verschillende keren over die brug gelopen of er gepasseerd  en niks speciaals aan gemerkt. Zo zo in hout - viel niet op, of stoorde dus helemaal niet.. Maar er zijn zo veel bruggen in Venetië...

3 x in Venetië geweest, maar Ik heb het niet verder geschopt dan de Rialtobrug....

Op Livesearch Maps gekeken en die brug ligt dan tussen de Rialtobrug en het begin van het Canale Grande in de buurt van het Dogenplein?

Roger, verlaat de platgetreden paden van Venetië, ontvlucht de toeristenhordes en ga in pakweg een circel van 300 m van het San Marco plein en je komt in een heel ander Venetië. De "Academiabrug" is de eerste brug die je tegenkomt na het San Marcoplein als je dit verlaat met de boot. Eerst links een indrukwekkende barokke koepelkerk Santa Maria della  Salute en dan zie je ze verschijnen.  Deze foto toont dit vertrek met links de kerk. iets verder na de bocht naar rechts komt de brug

Hadden ze in Mechelen geen Italiaanse brug meer op overschot? We kunnen misschien ineens wisselen...

haha, Peter een leuk item zelf dierf ik het niet plaatsen maar er is inderdaad wel enige, zij het virtuele link met Mechelen owv de intussen wat weggeebde actualiteit.

Wat betreft de Mechelse versie ben ik intussen mijn idee wat aan het aanscherpen eerder aan de laat-ze-maar-liggen kant. niet omdat ik de beethovenbrug intussen mooi begin te vinden op die plaats maar eerder omdat de lokale terraskes eerder op hokjes beginnen te lijken, elk een muurtje van hout of een kompartimentje van hoge houten banken. Het is wat alsof de kippen in hun kottekes wat komen kakelen en drinken. Neen met deze ontwikkeling vind ik niet meer dat de brug absoluut weg zou moeten gezien ook de terraskes het plein in vakjes verdelen.

Klopt, wat die terrassen betreft : hokjes mentaliteit. Wat die Lamottige brug betreft : ik stond verleden week met mooi weer op de Kraanbrug en keek dus richting Hanswijk. Door het glas lokt die brug wel transparant, iets wat ik eerder ook al meende op te merken. Dat is dan toch iets positiefs.

Vraagje aan Karel Van Butsel: al die helling eens bekeken van die Accademia brug, Karel? Wat zouden rolstoelgebruikers wel niet denken in Venetië? Niet ideaal. Een gedachte die al dikwijls relativerend door mijn hoofd is geschoten telkens ik in de Dogestad ben.

Rudi, we gaan dat spelleke over die brug toch niet herbeginnen zeker. De Mechelaar zal mij dat niet kwalijk nemen maar mijn voorspelling komt uit. Laat ze een zomer liggen en ze spreken er niet meer over. Ik ben dus kwaad op Peter omdat hij dat hier weer terug in brand steekt. Ik ga geen zware uitspraken doen bij dergelijk mooi weer maar dat zijn Tsjeven streken. Pardon. 

Waar van akte :-)

Ik had het enkel over Venetie ....

Misschien een uitwisselingsproject opstarten, ons nieuw brug naar ginds en hun houten staketsel bij ons :-)

just an ID

zou iemand anders zeggen

Wel, waarom niet he !

@Rudy, misschien zijn de gehandicapten in Venetië zich ervan bewust dat ze (spijtig genoeg voor hen) gehandicapt zijn, en bijgevolg daar zelf toch ook een beetje rekening mee houden.

Er is een beter voorbeeld om de vergelijking te maken tussen het Venetië van het Noorden en dat van het Zuiden, namelijk de moderne brug van de beroemde architect Santiago Calatrava over het Canal Grande:

Brug Calatrava

Vergeleken met de Lamotbrug zullen de meesten onder u deze brug waarschijnlijk verfijnder en sierlijker vinden, maar zo dacht de Venetiaanse bevolking er helemààl niet over.  Ze vond de brug nutteloos, niet passend, veel te duur en... niet toegangelijk genoeg voor andersvaliden.  Iemand vond dat de brug het zicht op de stadskern aan de overkant ontnam.  En de uitbater van het lokale Ankertje aan de Dijle (Harry's Bar) gruwde al bij het vooruitzicht dat men kauwgom en andere rommel op de glazen zijkanten van de brug zou achterlaten.  Enfin, genoeg protest om het openingsfeestje dat gepland was definitief af te blazen.  De Italiaanse president is thuis mogen blijven en de brug werd in alle stilte in gebruik genomen.  En de burgemeester, de arme mens, zuchtte dat zijn stadgenoten niet anders deden dan hun stad naar beneden halen.

Klinkt bekend...?  Tja, de wereld is ook op dit vlak heel klein zo te zien.

PS Wie nu meteen wil wisselen, houdt zich beter in: de in 2008 geopende Calatravabrug blijkt tot overmaat van ramp technische mankementen te vertonen, waardoor haar funderingen stilaan dreigen te bezwijken. Dan zijn wij dus beter af.

PS2 Just for the record: ik wil hiermee helemaal niet bijdragen aan de afbraak van de Lamotbrug.  Van 'wel even wennen' in het begin, is mijn standpunt ondertussen geëvolueerd naar 'een karaktervol ontwerp én perfect passend bij het blitse Lamotcentrum'. 

Zo horen we het graag sé. 

Wat baten kaars en bril? Het is en blijft ...

 

... een lelijk ding.

euh... Wout, het is een aap en een gouden ring of nen uil die niet zienen wil . een vette contaminatiefout
:-) 

Ik onthou vooral, wat ik al eerder schreef :

'een karaktervol ontwerp én perfect passend bij het blitse Lamotcentrum'

Mensen hou die Beethovenbrug toch ....

@Wout

U noemt mij dus een aap?

Niet leuk

:-)

Maar Peter, geen paniek, ze zal wel blijven liggen. Somers wordt toch niet herkozen en het vernieuwde bestuur zal wel andere dingen aan de hand hebben dan een brug te verleggen.

Een prachtige brug trouwens, dat wil ik er aan toevoegen.

En die calatravbrug vind ik dan weer een schitterend ding! En ik heb ze ook in het echt am bekeken. Zo zie je maar....

Heeft er al iemand aan gedacht om spiegels te plakken op de wand van de Beethovenbrug? Dan zien die zageventen die de brug weg willen gewoon hun eigen zure smoel... En diegenen die wel de poëzie begrijpen van de brug, zien de reflectie van zon en water...

 

@ ongecontroleerde bb: ergens bovenaan in deze topic suggereerde ik om langs de zijde van de hogbrug een '  trompe l'oeil ' te schilderen op de vlakke zijwand van de brug. Indien je het oude zicht ( zonder brug ) er zou op schilderen dan zou ze als het ware transparant worden. Ooit was dat een gewaardeerde  kunststroming maar zoals altijd is onbeked onbemind. Nochtans herinner ik me van een vorig seizoen in het programma ' Man bijt hond ' een verfkunstenaar die op openbare pleinen putten en keldertrappen insinueerde op de grond, net alsof ze er echt waren. Prentjes heb ik daar niet van maar het zou wel een uitdaging zijn ( en goedkoper dan de boel af te breken en te verhuizen. Uiteindelijk betalen jullie ( ik ben van Katelijne en wij hebben ons eigen stommiteiten ) de rekening.

@ Luc :

Die "verzakking" op de IJzerenleen, van enkele dagen geleden, was ook niet echt, zeunne, maar gewoon een tijdelijke straattekening, uitgevoerd met enkele kleurkrijtjes.

Een optische illusie, als het ware.

;-)

Ik ben voor spiegels :-)

@ Peter :

Denk eraan bij spiegels dat als het nog eens een zonnige dag zal zijn, de halve Vismarkt dan baadt in een fel zonlicht !

En dan hebben we weer wat om over te klagen.

;-)