27 augustus 2011: 100 jaar Achter de Kazerne

met categorie:  

Binnenkort is het eindelijk zover: KV Mechelen speelt 100 jaar Achter de Kazerne! Een vrij uniek gebeuren in de geschiedenis van het Belgisch voetbal. We zijn op zoek naar de geschiedenis van ons stadion of beter gezegd: we zoeken wanneer welke tribune/gebouw is gezet. Dit artikel is gebaseerd op foto's, beelden, teksten en getuigenissen en is vooral een aanzet tot het vergaren van nog betere informatie, zodat we ooit een exact beeld kunnen schetsen van de geschiedenis van ons stadion ‘Achter de Kazerne’.

De zoektocht naar een geschikt terrein begint al voor FC Malinois is opgericht. Een eerste aanvraag om te spelen op de Hendrik Speecqvest wordt afgewezen, dus oefenden de spelers vanaf september 1904 op een grasperk van het militair oefenplein van het Mechelse garnizoen aan de Antwerpsesteenweg. Een maand later wordt Malinwa officieel geboren! Al meteen is duidelijk dat het terrein waarop oefenmatchen worden georganiseerd, niet geschikt is. Daarom vindt de club op 14 november 1904 een nieuw terrein tussen het einde van de toenmalige Pansiusdreef (nu buurt Kauwendaal) en de spoorlijn Antwerpen-Brussel aan (seinhuis) bloc 16. Omdat dit terrein ook niet voldeed werd er van de "Beheer van den Ijzeren Weg" een stuk grond gepacht ter hoogte van datzelfde bloc 16: de spelers zélf brengen het stuk braakgrond in orde voor de strijd. Dit wordt het eerste officiële speelveld van FC Malinois. Racing Mechelen, dat zonder veld zit, mag er ook oefenen. Logisch dan ook dat de eerste derby tussen beide clubs hier plaatsvindt, op 24 september 1905, 2-1 voor Malinwa.

Na een tijd eist de staat het stuk grond aan de Pansiusdreef op: zij heeft het nodig om werken uit te voeren op de spoorlijn Brussel – Mechelen – Antwerpen. Intussen wordt een terrein achter het slachthuis niet aan Malinwa maar aan Racing toegewezen, alhoewel geel-rood zijn aanvraag eerder ingediend had.

Eind 1905 huurt KV een stuk grond met kleedkamer en volledig omgeven door houten omheining (zie foto) tussen de Tervurensteenweg en de Vaart, nu de Voetbalstraat. Het nieuwe terrein is eigendom van brouwer Charles Feremans, die de volledige accommodatie bekostigt. De inhuldiging ervan gaat gepaard met de eerste 1ste divisiematch tussen Antwerp FC en Daring Brussel. Op 22 december 1905 meldt de pers:

Het bestuur van de Mechelse Football Club heeft de eer het Mechels publiek kenbaar te maken dat ingevolge de werken die aan den bloc 16 Pansiusdreef, uitgericht worden, hunne matchen voor football in het vervolg zullen gegeven worden op hun nieuw terrein; gelegen aan den rechteroever der Hanswijkvaart, rechtover de gaz op 5 minuten van de ijzerbrug.

 

 

30 maart 1907 Inernationale Equipe van de 2de Divisie - Upton Park FC (?)

 

Malinwa gebruikt het terrein aan de Tervurensteenweg tot in 1911: er zijn te veel financiële problemen opgedoken. Een zware storm verwoest de omheining en de herstelling ervan kost veel geld. Men denkt zelfs aan het einde van Malinwa! Maar de Kanunnik geeft niet op: hij koopt samen met enkele leden van zijn familie, Dhr. Van Diepenbeek van de brouwerij Chevalier-Marin en Gaston de Meester de Betzenbroeck, een uitgestrekte grond van 2,5 hectaren, gelegen achter de Baron Michelkazerne op de Liersesteenweg. Op zondag 27 augustus 1911 wordt Achter De Kazerne ingehuldigd met een match tegen Football Club Brugeois (0-5). We're finally home!

http://www.youtube.com/watch?v=TzGksgW8Sdo


Een overzicht van de geschiedenis van dit terrein:

  • 1911 Meteen wordt een houten gebouw neergepoot, later bekend als 'oud chalet' (exacte kopij van een Brits voetbalchalet). Enkel jaren later bouwt men een houten hoofdtribune met zitplaatsen tot iets voorbij de middenlijn, met daarnaast een niet-overdekte staantribune. Het, toen nog, nieuw chalet zal doorheen de clubhistorie dienst doen als kleedkamer ( voor de wielrenners van de velodroom), bestuurskamer, federatiekantoor, kleine KVM shop, chalet (met uitbaters als Verstraeten, oud-speler en Betsy de Moor, zus van René de Moor) en conciërgewoning. Er worden 2 velden aangelegd en er is een atletiekpiste rond het veld, die al snel zal verdwijnen.

 

Spelers poseren voor het houten chalet in 1928. Het gebouw rechts deed vermoedelijk dienst als kleedkamer voor spelers en scheidstrechter.

 

 

                                Opkomst langs de houten hoofdtribune eind jaren '20

 

  • 1920-1927 Professionele wedstrijden velodroom (opening 7 september, te kort en te steil: 250 meter lang, 6 meter breed). De uitbaters van de velodroom en de kanunnik leven op gespannen voet met elkaar. Zo worden de avond voor een belangrijke wedstrijd op de wielerbaan alle stoeltjes die klaarstaan, weggenomen... Uiteindelijk komt het tot een proces dat leidt tot afbraak van de baan in 1927. Uitbreiding tot huidige oefenvelden in de jaren '30.

 

De velodroom met op de achtergrond het houten chalet

 

  • Midden jaren '20 Bouw van zittribune, kant Nieuwendijk die volledige lengte terrein in beslag neemt én een dak heeft. Er zijn nog heel wat onduidelijkheden rond deze bouw.

 

De optocht van de harmonie met vaandeldragers. We zien de tribune in aanbouw ( midden jaren '20) en achteraan nog een andere tribune. Nog veel vraagtekens over deze gedeeltelijk houten tribune 

 

 

2 december 28 FCM-Union 5-1 met de nieuwe tribune op de achtergrond

 

 

 

                                    Jeugdspelers voor de hoofdtribune in 1935

  

  • 1939 Volledige afwerking bouw staantribune (cap 9.000 toeschouwers), zoals heden gekend maar mét kleedkamers. Deze tribune is in verscheidene fases gebouwd: eerst een lagere staantribune (vermoedelijk begin jaren '30), dan hogere tribune links ( waar dan de kleedkamers komen) om dan de rechterkant te finaliseren. In die periode situeert zich ook de bouw van staantribunes achter beide goals, waarvan de tribune langs de kazerne volledig gebetonneerd is. De kant kerkhof bestaat uit een staanvlakte met verhard zand.

 

De cadetten voor de kazerne in 1923. Van een staantribune is nog geen sprake maar wel een houten omheining (zoals in de Voetbalstraat)

 

10 maart 1929: FCM-RCM 6-4. We zien hier de rechterzijde van de staantribune. Was toen de linkerzijde van de tribune volledig afgewerkt zoals we ze in zijn huidige vorm kennen?

 

11 september 1932: FCM-FCB 2-1. De linker staantribune is duidelijk afgewerkt

 

Een vertrouwd beeld: de soldaten op het dak van de kazerne in 1946

 

Op de luchtfoto (tussen 1940-'44) zien we dat de zittribune rechts geen dak meer heeft en bovenaan de prachtige staantribune

 

FCM spelers staan klaar voor de match tegen Anderlecht (1-1) in 1946. Het dak van de zittribune is dan volledig afgewerkt (verschil kleur dak)

 

  • 1947 Een zware storm over Mechelen met grote hagelbollen verwoest niet alleen gebouwen in de stad maar ook gedeeltelijk onze zittribune.
  • Op 1 mei 1952 spelen FC Malinois en Racing (3-2) een duel "ten voordele van het tribunefonds". Drie dagen later begint men ook effectief aan de bouw van de nieuwe tribune. Deze raakt niet op tijd af en Malinwa moet voor zijn eerste wedstrijden van de competitie uitwijken naar Racing.
  • 4 mei 1952 Aannemer Van den Bulch start de bouw van een nieuwe hoofdtribune. Architect Joseph-Louis Stijnen tekent, voor het eerst in Europa, een volledig overdekte zittribune met 3.500 plaatsen zonder enige steunpaal dus volledig zelfdragend.

 

  • November 1952 Afwerking van de hypermoderne tribune, met staanplaatsen voor deze tribune, maar nog geen onderbouw. Capaciteit van het stadion is nu 18.000, waarvan 14.500 staanplaatsen en 3.500 zitplaatsen. Deze wordt op zondag 14 december 1952 officieel ingehuldigd met de wedstrijd FCM - La Gantoise (1-1).

 

  • Seizoen 1965-'66 De opening waarlangs de spelers het veld opkomen, is nu grotendeels toe gemaakt. Later verschijnt op dit paneel nog 'Raiffeissenkas', 'Chalet' en '12M', het vak dat door Jef Nees is opgericht tegen hooliganisme in 1986-'87.

 

  • 1967 Eerste plannen duiken op voor de afwerking van de onderbouw van de in 1952 gebouwde tribune

 

  • Najaar 1969 Eindelijk begint men met de afwerking van de onderbouw!

 

  • 1970 Op 20 februari opent zaal 'Mechlinia' (waar nu De Nieuwe Kantine zich bevindt) en op 25 september is de volledige onderbouw met bestuurskamer, gym- en feestzaal een feit. Ook de dug-outs worden dan geplaatst.

 

  • Seizoen 1971-'72 Verhuis kleedkamers van staan- naar hoofdtribune.

 

  • Seizoen 1973-'74 Plaatsing lichtinstallatie en staantribune is nu volledig overdekt.

 

  • Seizoen 1974-'75 Een omheining scheidt de supporters van de spelers.

 

  • 1980 Bouw van een groot jeugdvoetbal- en tenniscomplex op de jeugdvelden van Malinwa. Bedoeling was om hier winter training te geven maar al gauw blijkt de tennisactiviteit de hal in te palmen.

 

  • Seizoen 1980-'81 Voor de eerste maal is het 'oud chalet' grondig gerenoveerd waarbij ook het sanitaire gedeelte onder handen wordt genomen. De hoofdtribune telt nu 3 ‘persloges’.

 

  • 1981 'Klub 25' verhuist naar de huidige locatie, voordien was deze socioclub gelegen op de plaats waar nu het spelershome is. De plaats die vrijkomt, dient als ruimte waar spelers en familie/vrienden opgevangen worden na de wedstrijd.

 

  • 1983 Op 19 maart, voor de aanvang van de derby tegen Racing, opent het nieuwe chalet met sanitaire voorzieningen onder de staantribune. De ruimte werd gebouwd in 6 weken tijd (getekend door Poplemon en uitgevoerd door Candries ABC Werken).

 

  • Seizoen 1984-'85 De gymzaal is omgetoverd tot een receptiezaal.

 

  • Seizoen 1985-'86 17 loges sieren de nok van de hoofdtribune. Er is nu een volwaardig spelershome, zodat de spelers als echte profs ook tijdens de dag op de club kunnen blijven. Er staat ook een administratief centrum dat gevestigd is in een houten chalet die er nu nog staat aan parking Telenet.

 

  • Seizoen 1986-'87 Een kleine, lage zittribune vervangt de staanplaatsen kant kerkhof.

 

  • 1987 KVM krijgt van 'Testaankoop' een gele kaart bij een groot stadiononderzoek. Volgens TA kunnen 'de buitenmuren worden verbeterd'... dit probleem wordt nooit aangepakt.

 

  • Seizoen 1987-'88 De staantribune langs de Liersesteenweg krijgt een 'tijdelijke' ijzeren tribune boven zich en… die staat er nu nog steeds. De betonnen leuningen op de grote staantribune worden vervangen door ijzeren exemplaren.

 

  • Seizoen 1989-'90 De kleine zittribune wordt vervangen door een volwaardige tribune met 500 business-seats, 1.000 zitplaatsen en verscheidene zalen (o.a. gebouwd door Phlips Metaalwerken, voormalig voorzitter van Racing Mechelen). De tribune is bij aanvang van dit seizoen nog niet af.

 

  • Seizoen 1991-'92 De dug-outs die jarenlang in de grond waren verwerkt, zijn nu terug bovengronds.

 

  • 1991 Historisch moment: de Baron Michel Kazerne (gebouwd in 1888 -1898) wordt afgebroken.

 

  • 1992 Enkele modulaire systemen van 'De Meeuw' (lees: containers) worden aan de ingang geplaatst en doen dienst als als secretariaat. Zij vervangen de oude betonnen 'huisjes' van de ticketverkoop. Een gedeelte ervan wordt van 2003 tot 2006 gebruikt als KV-shop.

 

  • Seizoen 1993-'94 Een benedenverdieping van een appartementsgebouw aan de Kleine Nieuwendijk dient als secretariaat.

 

  • 2 augustus 1996 Op de eerste verdieping van de hoofdtribune worden kantoorruimten, perslokaal, bestuurskamer, KVM museum en een eerste échte KV-shop, uitgebaat door Piessens Sport (later United Brands) ingehuldigd.
               
  • 1996 Afwerking bouw Telenet.

 

  • 2000 Tweede poging voor het uitbaten van een KV-shop: nu opent een winkel in de gebouwen van het secretariaat, kant business-seats.

 

  • September 2002 Zaal 'Mechlinia' krijgt een complete 'make-over' en wordt omgedoopt tot 'De Nieuwe Kantine'. Die – lelijke – naam ontstaat bij toeval: de mensen die de kantine opkalefaterden, waren nog op zoek naar een mooie naam, maar de brouwerij had al een bord laten maken met de weinig originele naam: De Nieuwe Kantine. In november wordt de eerste drankunit geplaatst aan de staantribune. De supporters helpen vanaf nu drank verkopen, de winst gaat integraal naar KV.

 

  • 2 november 2003 Een brand met felle rookontwikkeling beschadigen de kleedkamers en spelershome van Malinwa.

 

  • December 2003 De fanshop, in handen van de eigen supporters, opent zijn deuren net voor de kerstperiode.

 

  • September 2004 Er staat nu een drankverkooppunt/ tuinhuis tussen de hoofdtribune en tribune 3, aan parking Telenet. Na 1 seizoen verhuist dit verkooppunt naar de hoofdingang.

 

  • Mei 2005 Aan de hoofdingang staan nu 2 'monumenten van de nieuwe start'.

 

  • Augustus 2005 De hekken rond het veld worden afgebroken. Er is nu slechts nog een onderscheiding tussen de 2 supportersclans.

 

  • Seizoen 2007-'08 KV promoveert weer naar eerste klasse. Het eisenpakket van Belgacom is duidelijk: de lichten krijgen een versterkte capaciteit, er worden op 3 plaatsen podiums gemaakt voor de camera's, waaronder 1 bovenop de ijzeren tribune. De pers krijgt een vernieuwde perstribune. Op de fandag opent een nieuwe KV-shop in een aparte unit op zijn huidige locatie. In drie dagen tijd (6, 7 en 8 augustus) wordt het Klein Chalet afgebroken en een 3-tal weken later vervangen door de 'Ludo Nauwelaerts' zittribune, genoemd naar de pas overleden Federatie voorzitter.

 

  • 2007 Er wordt nu een heuse feesttent naast het oefenterrein neergepoot. Die doet dienst als kantine voor de supporters van de staantribune. In september wordt naast het kleine 'tuinhuis' aan de hoofdingang, een groter exemplaar gezet, bijgenaamd ‘De Villa’.

 

  • 2008 KV Invest, een groep financiers gelinkt aan de club, koopt het huis vlak naast het stadion, dat gebruikt wordt als appartementen voor spelers en als kantoorruimte.

 

  • Seizoen 2009-'10 De opening in de staantribune, waar vroeger de spelerstunnel was, wordt volledig toe gemaakt en het vak van de KVM-supporters wordt vergroot. De bezoekers hebben nu nog 1.000 plaatsen.

 

Bertrand Peeters - Bron foto's zie: www.denieuwekantine.be

Leuk Bertrand dat je dit knap stukje geschiedenis ook deelt hier op Mechelen Blogt.

Ook nog is bedankt voor het gebruik van mijn foto :-)

Marc, jij bedankt! Hopelijk levert het stukje iets op en kunnen mensen ons helpen bepaalde 'misteries' rond het stadion op de lossen.

@Bertrand: Ben jij zeker dat het voetbalveld in de Voetbalstraat lag? Mijn ouders hebben me altijd gezegd dat er op de plaats waar nu het zwembad staat in de Leliestraat, er vroeger een voetbalveld was.

Het zou wel straf zijn dat er op een paar tientallen meters van mekaar 2 voetbalvelden geweest zijn.

Filip, Bertrand heeft gelijk. Het veld was waar nu die rollerbaan is. 

@GL: Ik nodig je uit om in de Voetbalstraat te gaan zoeken naar een rollerbaan. Als jij die piste bedoelt die men achter het zwembad aangelegd heeft, dan is het de Leliestraat.

De Voetbalstraat is paar straten verder. De vlakbijgelegen straten zijn: Leliestraat, Geerdegemvaart en Elf Novemberstraat.

Is er iemand die uitsluitsel kan geven?

Bekijk hier de Voetbalstraat en de Doelstraat in Coloma

Ja, het is ook maar van hetgeen ik gelezen heb maar ik ben bijna 100 procent zeker en dit aan de hand van voetbalverslagen uit die tijd. Men sprak toen van de Voetbalstraat. Het kan altijd dat deze straatnaam veranderd is maar denk het niet.

@gimycko: met dat kaartje zijn we niets. Ik weet goed genoeg waar die straten gesitueerd zijn want ik woon op Coloma.

@Bertrand: ik ga het nog is navragen bij mijn ouders om zeker te zijn over de juiste locatie van dat voetbalveld.

Het filmpje dat ik gemaakt heb, is met originele tekst. Men spreekt duidelijk over de Voetbalstraat.

http://www.youtube.com/watch?v=TzGksgW8Sdo

 

Filip, mij niet geloven hé, maar de voetbalstraat heeft zijn naam juist gekregen door de aanwezigheid van het voetbalveld. Jos NYS gaat zich kwaad maken zeune.

En dat wat Bertrand neergepend heeft is in grote trekken juist, zelfs het gedeelte van voor den oorlog. Hij heeft relatief goeie bronnen. 

Inderdaad in de jaren 50/60  was er een voetbalveld waar nu het zwembad +andere accomodatie gelegen zijn. Dit voetbalveldje situeerde zich tussen de Leliestraat en de Elf Novemberstraat. Het veld was volledig omringd door een reuzenhaag  voorzien van de nodige openingen waarlangs men op het veld kon komen. De eigenlijke ingangspoort  bevond zich aan de vaartkant (rechtover het gasfabriek)  Aan die kant stond ook een houten chalet met de kleedkamers (afgebrand) Na de brand werd er een metalen chalet/kleedkamers geplaatst.

De Elf novemberstraat was toen vanaf de Goudbloemstraat tot aan de vaart nog een aardeweg idem de Leliestraat vertrekende vanaf de Kruisveldstraat. Midden de jaren 60 werden deze straten breder gemaakt en gesasfalteerd. Het voetbalveld werd dan omringd/afgesloten dmv betonnenpaaltjes met draad, jaren later kwam het zwembad.

Op dit veldje speelde toenertijd FC De Voorzorg, een amateurvoetbalploeg aangesloten bij het soc. voetbalverbond. (zaterdagcompetitie) nadien verhuisde De Voorzorg naar een terrein ergens aan de Stuivenbergbaan (voorbij de Hotelweg)

Voor de jeugd uit de buurt  was dit voetbalveldje de uitgelezen plek om te spelen en  te sjotten.Offwel  was het alleen maar om naar de goal trappen of  matchkes te spelen naar één goal soms  een spelleke op een half veldje (tweede doel op de middenlijn)  en als er genoeg man was  natuurlijk een match over heel het veld .

Bob Stevens heeft o.m. op dit voetbalveldje, ook in de Withuisstraat  zijn eerste voetbalpaskes gezet en zijn groot voetbaltalent tentoongespreid.

 

 

@ Jan Buskens Knappe toelichting ivm het voetbalveld aan de Leuvensevaart. De grond was eigendom van de CMB (Centrale der Metaalbewerkers van het ABVV). De Voorzorg speelde inderdaad in het socialistich verbond, niet 's zaterdags maar 's zondags. Juist na de oorlog werd er tijdens de zomervakanties een tentenkamp opgetrokken voor de socialistische jeugd (voorloper van Planckendaal in Muizen , later het Home Jef Verbert in Rijmenam). Later werden op dit veld de café-tornooien gehouden met o.a. de Bristol uit de Muntstraat, Fregat uit de Hanswijkstraat, Barcelonne uit de Leopoldstraat (de Charlie speelde met bijna de halve Anderlecht). Ik herinner mij nog de uitslag Barcelonne - Bristol : 13 -0 !!!
Ivm de Voetbalstraat en de Leliestraat hebben we het volgens mij over twee verschillende lokaties. 1) Lokatie Leliestraat : Zoals in een vorige reactie : gronden eigendom van de CMB (Centrale der Metaalbewerkers van het ABVV). Te situeren jaren 40. Later het veld van FC De Voorzorg. 2) Lokatie Voetbalstraat : daar waar Malinois speelde tot in 1911. Toen was er nog geen sprake van het voebalveld aan de Leliestraat/Vaart.

Filip zijn ouders hebben dus gelijk met hun twee velden. Ik wist wel dat de Jos het zou kunnen oplossen? Waarvoor dank. 

Hallo,

 

Ik ben Sander en als Masterstudent geschiedenis aan de KUL momenteel bezig aan mijn thesis die over de verhouding tussen racing mechelen en kv mechelen gaat.

In een ander artikel van een paar jaar geleden op deze site, melde een zekere G.L. dat hij het jubileumboek van 1929 van KV in zijn bezit heeft. En hij stelde toen voor, aan een dame wel te verstaan, om dat eventueel even uit te lenen.

Nu was mijn vraag aan deze G.L. of jouw voorstel nog altijd geldt?

U kan me contacteren op volgend adres:

s-akke@hotmail.com

 

Alvast bedankt.

 

Sander

@Jan en Jos: Merci voor het ophelderen. Blijkbaar was Coloma dus een heel rijke wijk met 2 voetbalvelden op enkele meters afstand van mekaar. Welke wijk doet beter? :-)

Volgens ik kan zien is er wel wat veranderd op het veld achter de kazerne ( ik kan nog altijd de soldaten zien toen zij op het dak van de kazerne naar de match aan het kijken waren.vele jaren geleden) Ik draagde toen het vlag van de supportersclub "De Pennepoel Vrienden" Ik denk dat Nante van het voddemagazijn in de Stassartstraaat onze voorzitter was.

Hé Louis, in 1929 was de voorzitter van Pennepoelvrienden de heer Andries.G en de secretaris was De Cock.M . Het lokaal was in de Batterijstraat nummer 33. Have a good day Louis.                                                                                                                                                                                                 

GL.  in 1929 was ik maar 2  jaar oud. Louis

GL.in 1929 was ik maar2 jaar oud.

Het eerste speelveld.

't Is alsdan dat de kleine troep voetbalspelers besloot, in 't begin van September 1904, zich te gaan oefenen op het begrasde gedeelte van het militair oefenplein van het Mechels garnizoen op den Antwerpschen Steenweg. Bij die eerste spelers bevonden zich Jean Mertens, Guilliaum Geens, Denis ven Eugène Huygebaert, Ernest Feyaerts, Robert  Haesendonck, Theo Delvaux en verschillige anderen. De eerste voetbal waarmee geoefend werd hoorde toe aan Eugène Huyghebaert en was van Enghien naar Mechelen meegebracht.Het oefenplein op den Antwerpschen Steenweg werd niet lang als trainingsveld behouden.

Uit het jubileumboek : " 25 jaar Malinois 1929 " 

Het tweede speelveld.

Op het einde der dreef van Pansius werd een drie-viertal weken later een nieuw terrein gevonden en vanaf 14 november als oefenveld benuttigd. Verschillige vriendenmatchen werden gespeeld, doch door de geringe breedte van den grond waren de spelers genoodzaakt achter elkander te loopen naar den bal soms tot in de haag.De goal was een vissersnet en de eenige bal die de pas gevormde F.C. MALINOIS bezat, geraakte op een zeker moment onder een reizigerstrein, maar werd gelukkiglijk ongedeerd terug gevonden. De volgende vergadering van den den Club werd besteed aan een gezamelijk bezoek naar het speelveld van Beerschot te Antwerpen., waar de internationale match Belgie - Holland plaats had : de huidige voorzitter van F.C.MALINOIS, kannunik Francis Dessain, bijzonder secretaris van Zijne eminentie Kardinaal Van Roey, was toen kapitein der  Belgische nationale ploeg en stond als center - voor in het elftal. Belgie versloeg de Hollanders met 6 - 4. Francis Dessain speelde van in 1898  reeds enkele malen in het elftal van Leopold - club. Vanaf 1901 trad hij op als kapitein van gezegden club. Op verzoek van zijne stadsgenoten en vrienden uit F.C.MALINOIS nam hij met de meeste bereidwilligheid aan den jongen Mechelsen Club door zijn ervarenheid en ondervindingen in het voetbalspel te helpen. In 1906 nam hij ontslag van Leopold - Club en trad als speler in F.C.MALINOIS.

P.S. Dit speelveld noemde men destijds : " Aan Blok 16 " 

Die P.S. in vorig bericht moet weg want hier komt het vervolg.

Het 1 officiele speelveld.

De ongeschiktheid van het oefenveld dat F.C.M. bezigde bij zijne oefenmatchen, noodzaakte het bestuur een nieuw terrein te zoeken, dat ontdekt werd buiten de dreef van Pansius. 't  was een braakgrond, toebehoorende aan het beheer van den Ijzeren weg en gelegen aan het seinhuis Bloc 16. Deze grond zelve werd door de leden zelven onder veel zweet in orde gebracht. De eerste goal aldaar waren twee stokken met koord, Voor eene som van 20 frank werd een zware houten goal gemaakt, welke met de spade uit een hof vanuit den boerenkrijg bij elke oefening in den grond werd geplant.. De spelers van F.C.M. begonnen hunne inricfhting met eene uitgave te doen van 100 fr voor het ontwortelen en het in orde brengen van den grond, voor het aankopen van een tweede goal en van twee vogelnetten. Het chale ( ! ) of kleedkamer der spelers van F.C.M.was gevestigd in eene herberg op Bruine kruis, bij heer Keller, op een drietal minuten van he speelveld.

Uit het jubileumboek : " 25 jaar Malinois uit 1929 "

Huring van een grond aan de Leuvensche vaart

Het terrein aan bloc 16 diende als speelveld tijdens het eerste jaar, en einde 1905 had de stichting plaats eener maatschappij van 21 leden, om de huring te waarborgen van eenen grond met kleedkamer tusschen den Tervueren steenweg en de vaart, ter plaatse thans Voetbalstraat en toebehoorende aan brouwer Charles Feremans.Het terrein aan bloc 16 was door den staat ingenomen voor de uitvoering der noodige werken  voor het leggen eener nieuwe spoorlijn Brussel - Mechelen - Antwerpen. Racing die daardoor ook zonder terrein gevallen was, trok naar de Slachthuisvest, waar een match tussen de tweede ploegen van de twee Mechelse clubs werd gespeeld, die eindigde met 2 - 2.De eerste goal werd aangetekend door Fons Jacobs op pas van Denis Huyghebaert.

Uit het jubileumboek 25 jaar Malinois uit 1929.  

Het nieuwe terrein aan de vaart.

Nadat de voorwaarden voor de huring van den grond van den brouwer Charles Feremans aangenomen waren, werden oogenblikkelijk de noodige maatregelen genomen om hem bespeelbaar te maken. Het was een terrein fel moerassig dat moest gedempt en droog gelegd worden. De leiding der werken werd toevertrouwd aan de leden Paul Vergauwen, Guilliaum Geens en Gaston Reydams. Deze laatste te dien tijde overste aan de gasfabrik, deed van Boom verschillende booten komen met assche en fabrieksafval naar Mechelen ter beschikking van de werkers. Heer Van den Nest ( vader ) verleende insgelijks zijne bereidwillige tusschenkomst en hiervoor werd hem later een aandenken van erkentelijkheid geschonken. De wel om den grond gelijk te rollen werd gemaakt door Gaston Reydams, en was eenvoudig een stuk grote gasbuis. De houten kaskes der kleedkamers werden vervaardigt door vader Geens, en kosten 9 frank 't stuk.

Uit het jubileumboek 25 jaar Malinois uit 1929.

Een vernielend onweder. De reddende hulp.

Het terrein aan de vaart was afgesloten door een houten schutsel. De uitgaven  in den beginne gedaan voor de inrichting beliepen veel hoger dan er voorzien was en er moest schuld gemaakt worden. Daardoor was de club in moeilijkheden geraakt. Tot overmaat van ongeluk kwam een geweldige rukwind een groot deel van het houten schutsel vernielen. De herstelling ging weeral eene belangrijke som vergen en er werd door sommigen reeds het gedacht vooruit gezet aan de inrichting van de club vaarwel te zeggen en het spel op te geven. Maar de hulp kwam van den heer voorzitter Francis Dessain, die de zaken op hun plooien bracht.

Uit het jubileumboek 25 jaar Malinois uit 1929. 

Een vernielend onweder. De reddende hulp.

Het terrein aan de vaart was afgesloten door een houten schutsel. De uitgaven  in den beginne gedaan voor de inrichting beliepen veel hoger dan er voorzien was en er moest schuld gemaakt worden. Daardoor was de club in moeilijkheden geraakt. Tot overmaat van ongeluk kwam een geweldige rukwind een groot deel van het houten schutsel vernielen. De herstelling ging weeral eene belangrijke som vergen en er werd door sommigen reeds het gedacht vooruit gezet aan de inrichting van de club vaarwel te zeggen en het spel op te geven. Maar de hulp kwam van den heer voorzitter Francis Dessain, die de zaken op hun plooien bracht.

Uit het jubileumboek 25 jaar Malinois uit 1929. 

Schitterend! De ingekorte versie kan je ook lezen op het volgende You Tube filmpje:

http://www.youtube.com/watch?v=TzGksgW8Sdo

 

‘t Is dus heden zondag namiddag ten 4 ure dat de Football Club Mechelen zijne nieuwe speelplein, gelegen tusschen den Lierschen steenweg en de Ziekenstraat, achter de kazerne der artillerie, inhuldigt en het deze gelegenheid een prachtige match zal spelen tegen het 1ste divisie elftal van den Football Club Brugeois.

Wij hebben de installaties van den Football Club Malinois reeds eens gaan bezichtigen en hebben waarlijk verwonderd opgekeken van het prachtig ‘chalet’ en de uitgestrekte gronden van het speelplein betrekken.

De match zal stipt 4 1/2 u. aanvang nemen en Mijnheer Barette zal de elftallen als volgt samengesteld op ‘t terrein roepen:

Voor Brugge:

D’Hooge – Jean Strubbe – A. Cambier – A. Six – Balju – Verbeeck – Goethink – Delafontaine – De Veen – Charles Cambier en Van Boxtale

Voor Mechelen:

E.Lambrechts – De Winter – J. De Coster – Gramme – Leunens – Caluwaert – Notelteirs – J. Vermeulen – C. Claes – A. Jacobs en E. De Winter.

De samenstelling der ploegen voorspelt ons een hardnekkige strijd welke al wat zich sportliefhebber noemt zal willen bijwonen. Wij vernemen bij het ter perse leggen, dat de militaire overheid alsmede verschillende sportcomiteiten de feestelijkheden met hun tegenwoordigheid zullen vereeren. De toegangen geschieden voor de tribune en 1ste rang langs den Lierschen steenweg en voor den 2den rang langs de Ziekenstraat.

Bertrand, kan je ons vertellen uit welke bron je dit hebt kunnen plukken. Ik mankeer namelijk een aantal bladzijden in mijn jubileum boek 1929.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

G.L. , We denken dat dit komt uit de GVA. Het is letterlijk over getijpt van een kaftje dat we terug gevonden hebben uit de jaren '80. Iemand heeft zich blijkbaar bezig gehouden met wat opzoekingswerk in die tijd. Het komt zeker niet uit het Jubuleumboek.

Bertrand,

Na de vier verdwenen bladzijden uit het jubileumboek gaan we verder.

Uit eene algemene beschouwing over het verlopen seizoen 1910 - 1911 in " La vie sportif " verschenen lazen wij dat F.C. Malinois zijne jaarlijkse taak op heerlijke wijze heeft volbracht, zonder nochtans zijne gewettigde verlangens verwezenlijkt te zien. De geel  - rooden hadden een prachtig debuut en mochten ten rechte aanspraak maken op de beste verwachtingen om naar eerste divisie over te gaan. ongelukkig heeft de onkans die verwachtingen komen verijdelen. Het volgend seizoen, laat het ons hopen, zal gunstiger wezen voor de uitstekende Mechelse ploeg. Voor haar is de altijd jonge hoop niet ijdel; zij zal haar de kracht en de volharding schenken en de palm der overwinning zal haar belooning worden.

De eindrangschikking van 't seizoen gaf :

1/ FC Luik  39 punten   2/ Verviers 37 punten   3/ Kortrijk 27 punten   4/ FC Malinois 23 punten   5/ Gantoise 22 punten   6/ Bressoux 19 punten   7/ Stade Leuven 18 punten  8/ Tilleur 18 punten   9/ Excelsior Hasselt 18 punten  10/ Doornik 15 punten  11/ Borgerhout 15 punten  12/ Berchem Sport 12 punten

Uit het jubileumboek 25 jaar Malinois van 1929.

Dus honderd jaar geleden speelde Malinois achter de kazerne in tweede klasse. 

Over het seizoen 1911 - 1912 wordt in het jubileumboek eigenlijk bijna niets verteld. Om welke rede dan ook. Er wordt enkel vermeld dat Racing dit seizoen zou zakken van de eerste divisie naar promotie en dat beide clubs in 1912 - 1913 beiden in promotie zouden spelen.

Bertrand, niet kwalijk nemen maar van een openingswedstrijd op 27 augustus 2011 wordt in het jubileumboek met geen woord gerept. Laat a.u.b. daardoor de pret niet bederven. Aan wie moeten we dat nog gaan vragen ? 

  

Bertrand,

                 het bericht over die inhuldigingsmatch op 27 augustus 1911 tegen F.C. Brugeois zal inderdaad een krantenknipsel zijn. Wat mij verbaasd is dat in het jubileumboek met geen woord gerept wordt over het seizoen 1911 - 1912. Hebben die dat seizoen dan niet gespeeld wegens werkzaamheden aan het veld, de velodroom, het chalet en de tribune? Sherlock Holmes op het appel gevraagd. 

Hier moet duidelijk nog het één en het ander rechtgezet worden! Als je bron onvolledig is (lees: ontbrekende bladzijden) dan wordt het uiteraard lastig om met kennis van zaken te spreken... 

In het Jubileumboek 1904-1929 wordt op blz. 26 en 27 wel degelijk uitgeweid over het seizoen 1911-1912, de verhuis in 1911 van het terrein aan de Vaart naar "een uitgestrekten grond van 2 1/2 hectaren, gelegen achter de artilleriekazerne, Lierschen Steenweg", én de inhuldiging van het nieuwe speelveld met een wedstrijd tegen FC Brugge.

De hoger vermelde eindrangschikking IS overigens die van 1911-1912, en NIET die van 1910-1911 !!

Minstens 3 verschillende bronnen bevestigen de datum van 27 augustus 1911, dus wat Bertrand hierover schrijft (inclusief samenstelling van de ploegen) is 100% juist !!!

 

 

 

 

Beste Lucius, het spijt me maar er is daar niet te veel recht te zetten. Ik heb ook niet de pretentie om met kennis van zaken te spreken. Maar feiten zijn feiten.Wat op blz 27 te lezen staat, staat ook in mijn vorige post. Niets meer maar ook niets minder, inclusief de eindrangschikking die u betwist. Wat die verhuis en de jubileummatch tegen FC BRUGEOISE betreft kan ik wegens verlies van bladzijden niet nagaan maar ik neem aan dat het juist is wat Bertrand daarover zegt. Ik blijf erbij, waarom niets terug te vinden is over een seizoen 1911 - 1912 is mij een raadsel en heb ik enkel het vermoeden dat er DAAR niet gespeeld werd wegens toch aanzienlijke werkzaamheden aan staanplaatsen, tribune, chalet, afbraak wielerpiste enz.

Ik heb reeds gemeld dat ik de bladzijden 23,24,25 en 26 mankeer. Het is misschien het moment om ze hier neer te pennen, zo hebben de fans er ook iets aan.

Maar morgen is het  feest en dat is het voornaamste.