Moord in Hombeeks maïsveld

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Hij glundert.  Hij kijkt naar zijn doolhof.  Voor de derde maal op rij heeft Hombekenaar Chris Andries een labyrinth ontworpen in zijn maïsveld.  Met het thema 'cluedo' belooft het nog spannender te worden dan voordien.  Dat garandeert hij.  Alle dagen, tot en met de eerste zondag van september kan je er terecht - in de Laerstraat in Hombeek, zijstraat van de Kouter, op de grens met Leest...

 

Het maïsveld van Chris is drie hectaren groot, en bij de avontuurlijke zoektocht leg je zes kilometer af.  Dit betekent dat je ongeveer anderhalf uur rondloopt in het doolhof.  Jong en oud kunnen er hun gading vinden.  De groteren en volwassenen zullen een flinke kluif hebben aan het oplossen van de 'moord'.  Het thema dit jaar is immers 'cluedo'.  De kleinsten die nog niet kunnen lezen, worden voortgeholpen met afbeeldingen.

 

Drie jaar geleden is Chris Andries, die hier aan de Laerstraat een landbouwbedrijf runt, gespecialiseerd in akkerbouw, begonnen met een doolhof.  Het ging toen slecht met de teelt van maïs, en dit creatieve idee was een schot in de roos.

Vorig jaar werd het succes bevestigd met een vijfduizendtal bezoekers.

De landmetersafdeling van Campus Dodoens in Mechelen, onder leiding van praktijkleraar Johan Verschueren, tekende de grote lijnen uit.  Met alle studenten werd één dag gewerkt aan het doolhof.  Chris zorgde voor de 'afwerking'. 

  

"Niet alleen het zoeken naar de uitgang is belangrijk", zegt Chris.  "Ook het vinden van de juiste oplossing is dat!"

Op het einde van het seizoen wordt immers een fiets verloot voor de volwassenen, en een waardevolle prijs voor de kinderen.  Het doolhof is dit jaar bijzonder intrigerend gemaakt, met een centrale uitkijktoren en een beek, waarover men zich naar de overkant dient te slingeren.  Chris laat de kleine jongen in hem naar boven komen, en wil het best eens voordoen...

"Levert zeker natte broeken op" - lacht Chris.  "Maar in de zomer is dat natuurlijk geen ramp..."

Spannend is het zeker.  Ondanks het feit dat men bij de start een luchtfoto kan bekijken van het doolhof, is de weg vinden een hele klus.  ook al lijkt het op het eerste zicht vrij eenvoudig.

"Wie goed kan memoriseren, is een stap vooruit."

    

En dan vertelt Chris: "Vorig jaar is een moeder met drie kinderen de weg kwijt geraakt, en diende ze om hulp te telefoneren!"

In het labyrinth kan je nog weetjes over maïs te weten komen, én er staat ook ergens een frigobox opgesteld waar je een appeltje voor de dorst kan uit 'plukken'.

Na de zoektocht kunnen de jongsten zich nog uitleven op een aantal speeltuigen, terwijl de volwassenen kunnen napraten bij een drankje.

Drie jaar geleden was Chris Andries de eerste in ons land met zulk een doolhof.  Hij is een trendsetter gebleken.  Nu zijn er deze zomer zo'n zevental te tellen.  Maar in het Mechelse is Chris wel de enige.

"Veel jeugdgroepen komen op het doolhof af.", vertelt Chris.  "Maar ook worden er al eens alternatieve verjaardagsfeestjes georganiseerd.  Vooral dan in september, na afspraak."

Hier in het landelijke Hombeek hoopt men op een mooie, zonnige en avontuurlijke zomer...

Openingssuren: alle dagen tot de eerste zondag van september, van 14 uur tot 16 uur.  (nadien in september op afspraak)

Kinderen betalen twee euro - volwassenen drie euro.

Telefoon: 0475731812

www.andriesbvba.be

Beslist een heel tof vakantie-ideetje als je niet weet waarheen met je kinderen...

Proficiat Chris,  dorpsgenoot met veel goeie ideeèn.

Een kleine opmerking. Het is in de Larestraat te doen.

Iedereen welkom in de mooiste Mechelse fusiegemeente. Hm -) 

 Wij waren er vandaag en hebben genoten van deze uitstap!!!

Het was echt de moeite waard en volgend jaar komen we zeker terug!!

Zullen ze daar graag horen.

Je kan het ook koppelen aan een etentje in 't Archief en een ritje langsheen de Egleghem vijver die momenteel is wat hij moet zijn. Ho ja dan hebben we ook nog een paar bruine kroegjes voor de dorstigen. De ronde langsheen de kappellekesbaan hou je best voor een andere gelegenheid.

Den boerenbuiten op zijn best. 

Daar zak ik ook eens naar af.  Mijn "laatste doolhof" was die van Kuifje in een maïsveld te Barvaux in 2005.

Knap initiatief! Succes Chris Andries!

Leuk initiatief. Kan een leuke namiddag doorbrengen met de kids op een steenworp van Mechelen. Het appeltje heeft ons zeer gesmaakt.
We maken al een afspraak voor volgend jaar.

 Jammer dat er geen doolhof meer is dit jaar :-(