Layar

met categorie:  

“Rare jongens, die Nederlanders.”

Iedereen weet dat dit een waarheid is als een koe, maar die Nederlanders zijn ook nog eens verdomd inventief.

Zo goed als iedereen loopt, de dag van vandaag, rond met een iPhone, iPod, iPad of smartphone en met de ingebouwde GPS weet iedereen dus waar hij is.

Iedere lokatie wordt dan netjes gelinkt aan een fotootje op Flickr of Panoramio en met een databasebank voor meer info.

En nu gaan die inventieve Nederlanders nog een stapje verder, want tijdens de lokatiebepaling leggen ze er nog eens leuk een aantal layers over het beeld.

Hierdoor kun je, als je geparkeerd staat op bijv. De Mechelse Grote Markt, direct informatie krijgen over de café’s en pubs.  Je beziet het aantal sterren dat je vrienden aan een bepaald restaurant gegeven hebben.  Je zoekt en vindt de beste fruitbar.  Enzovoort.

Maar dit alles kan ook gekoppeld worden aan een “past”-en “future”-button, zodat je niet enkel een idee krijgt hoe een gebouw er vroeger uitzag, maar ook een mogelijke toekomstige visie.

Blijkbaar zijn de mogelijkheden van deze app, voor de nabije toekomst, enorm en één van de leukere dingen is dat je er een soort van Mario Bros-run-and-grab-parcours-door-de-Mechelse-straten mee kan instellen.

Het noemt Layar.  Het lijkt een beetje op Wikitude.  En het wordt beschreven als Toegevoegde Realiteit of Augmented Reality. 

Iets voor Mechelen, misschien ?

Filmpje 1 - Filmpje 2

Layar en augmented reality zijn zeker een onderzoekstopic in MEMORI, waaruit ook deze blog kwm.

En wat meer is, onlangs heeft Toerisme Vlaanderen een layar applicatie gemaakt.

Als ik die opstart zie ik hier ter plekke 48 resultaten, gaande van Bed en Breakfast, Hotels, Fietsknooppunten, Musea en kerken.

Mechelen staat dus al op de Layer kaart :-)

Van 't weekend ga ik dat zelf dan maar eens uittesten. Ben benieuwd.

En als ze morgen er nog een Facial Recognition Layer bijsteken, dan kan ons Bartje al helemaal niet meer over de Groete Mèt, want dan kan iedereen, direct en live, zijn Wikipedia-file'tje of de laatste Story-roddel lezen !

;-)

Free Face Recognition

Mooi initiatief, dat ga ik ook eens testen,

alleen jammer dat onderaan staat dat ze nog moeten werken aan een engelstalige versie, als meertalig land zouden ze best als 2e taalversie de landstaal Frans kunnen kiezen zou ik denken.

@ Marc :

Layar is een Nederlands produkt.  En die zijn niet zo sterk in de Taal van Molière.

(Behalve als ze "Zjudoraunzj - Jus d'Orange" gebruiken als ze Frôôtsap bedoelen)

;-)

Layar blijkt ineens the new hot topic van de week te zijn, want blijkbaar heeft de Efteling ook al een idee rond augmented reality uitgewerkt in hun pretpark.  Iets met feetjes vangen of zo.

Klik hier to find out.

Misschien kunnen we dit ook gebruiken in Mechelen en alzo de toeristen laten jagen op losgebroken Opsinjoorkes, Mechelse koekoeken of spoken, die door de Mechelse straten zweven.

Ge kunt ze misschien ook Donkey Kong laten spelen op de trappen van de Mechelse Sint-Romboutstoren.

;-)

Zou Layar geen hulpmiddel kunnen zijn voor de Mechelse Brandweer ?

Dan kunnen de pompiers, bij brand of zware rookontwikkeling, direct zien hoe een huis is gebouwd, waar de gevaarlijke punten zijn (trap-zolder) en hoeveel personen er normaal aanwezig moeten zijn.

Dit alles gelinkt aan de blauwdrukdatabank van het gebouw en de personenregister-databank van de dienst Bevolking.

Allez, just an ID, zeunne.

Bingo !  In verband met een facial recognition layer programma :

Apps ontsluiten je gezicht